25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč papaláši z ČSSD posílají děti do soukromých škol?

O školství toho každý z nás docela dost ví. Do školy jsme všichni chodili, chodí do ní naše děti a u těch starších dospělých i jejich vnoučata.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Prokop 21.2.2017 12:45

ČSSD je prolhaná strana

české školství ( tak jako zdravotnictví) je podfinancované. Obojí nad vodou drží jenom důchodci, kteří zachraňují školství a zdravotnictví. ČSSD demagogicky namlouvá nám občanům- voličům, že máme nárok na kvalitní školství zdravotnictví, ale těm, co to poskytují, není ochotna zaplatit. Musí naslibovat jiným skupinám, kterých hlas je důležitý, aby vyhrávala ČSSD volby. Je to skrytá korupce, na kterou ale voliči slyší. Ale ani tzv. pravicové strany nejsou na tom o moc lépe.

O. Rychlík 21.2.2017 11:03

Úžasné státní školství v minulosti

zas tak úžasné nebylo. Pokud by bylo, nemohlo by být mezi námi tolik prosťáčků, kteří opakovaně volí právě ty v článku zmiňované pokrytecké socany. A další masy, kterým pranic nevadí ministr financí co " ojebává stát " na daních o desítky milionů. Kolik z nich asi tak chodilo do škol za doby ministrů školství z ODS?

J. Lepka 21.2.2017 11:23

Re: Úžasné státní školství v minulosti

Už naše babičky, ba i babičky jejich babiček říkaly :" Kde nic není, ani čert nebere". Prostě v každém národě je množina nevzdělatelných, kde ani sebelepší škola nebo kantor nic nezmůže. O to horší je snaha socanů zglajchšaltovat všechny děti do tohoto stavu, kdy se budou živit jen v montovnách, či na dávkách, ale s nadšením budou velebit a volit tu správnou stranu.

Jo a pokud se týká té vámi kritizované "minulosti", kolik je asi tak let těm tehdejším dětem, co začaly se školní docházkou ta vlády ODS?

Odvážím se tvrdit, že patříte mezi odsuzovače povinné maturity z matiky.

O. Rychlík 21.2.2017 13:06

Re: Úžasné státní školství v minulosti

Byl jsem naopak velkým zastáncem povinné maturity z matematiky. Musím se však přiznat, že postupem času víc a víc dávám za pravdu názorovém oponentům.

J. Jurax 22.2.2017 2:23

Re: Úžasné státní školství v minulosti

No, maturita bez matematiky není maturita. To je prostě jen vysvědčení nebo výuční list.

O. Rychlík 22.2.2017 5:57

Re: Úžasné státní školství v minulosti

Maturita je jen název. Rozhodující je obsah. Má- li být maturita z matematiky stejná na přírodovědném gymnáziu jako na zemědělské škole, či polygrafické průmyslovce, bude to názvem stále maturita, ale obsahem spíš Vámi zmíněné vysvědčení.

L. Pelikán 21.2.2017 10:39

čistá rasa

tak se vyrábí čistá rasa= kdo na to má

J. Fridrich 21.2.2017 10:35

Neměli by socdemáci posílat své dětičky do

Neměli by socdemáci posílat své dětičky do takovéto, inkluzívní školičky :

Trochu legrace k inkluzi :

V naší třídě je nás celkem 12 žáků a kromě učitele tu s námi jsou ještě 3 paní asistentky a jedna paní psycholožka. Teď vám všechny moje spolužáky představím. V první lavici u okna jsou dvě holky - Lucka a Rebeka. Ve druhé lavici sedí Milan Tancoš a Jozef Žigo. Jsou to Romové. Nebaví je moc sedět v lavici, tak většinou běhají po třídě, nebo si s paní asistentkou hrajou vzadu a zpívají romské písně. Dříve pořád s dalšími Romy čekali před školou a od ostatních si něco půjčovali, hlavně mobily a peníze. Mě jednou odtáhly do křoví a půjčili si moje peníze a bundu. Ale o tom nám paní ředitelka zakázala mluvit a dnes už nesmíme do školy nosit nic drahého. Jejich rodiče to prý mají těžké kvůli diskriminaci a rasizmu. Naše škola pro romské žáky každý rok koupí nové mobily a tablety. Ve třetí lavici je Alžběta. Je postižená s daunovým syndromem, ale je hrozně chytrá. Má nejlepší známky z celé naší třídy. Vedle ní sedí její asistentka Martina...

M. Šejna 21.2.2017 9:23

dotaz k diskutujícím

když už se tady řeší, že soukromé české školství je kvalitnější, než státní, tak má dotaz:

- která soukromá univerzita je kvalitnější než např. Univerzita Karlova?

- která soukrová technická VŠ je kvalitnější než ČVUT?

M. Šejna 21.2.2017 10:31

hm, uběhla hodina a furt nic

Po komentářích o udajné vynikající kvalitě soukromých škol se nenašel nikdo, kdo by uvedl alespoň jedinou, která by byla lepší, než státní Karlova univerzita, nebo České vysoké učení technické.

O. Uživatel 21.2.2017 10:47

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 21.2.2017 10:49

jak jinak

opět dementní reakce Chodovského místo uvedení alespoň jedné soukromé školy, která je lepší než státní univerzity.

O. Uživatel 21.2.2017 10:56

Uživatel požádal o vymazání
K. Varda 21.2.2017 12:57

Re: jak jinak

Šejno nestačila by třeba PORG.

M. Prokop 21.2.2017 11:01

Re: hm, uběhla hodina a furt nic

Vy asi nepochopíte, že soutěžit by bylo lze za stejných podmínek placení. Tedy, pokud by stát dal voucher a z něj byste zaplatil stejně státní jako soukromou, případně jinou platební metodou, pak by vaše otázka měla nějaký smysl.

A. Nový 21.2.2017 11:17

Re: dotaz k diskutujícím

Níže jste jste napsal, pane Šejno, jmenujte alespoň jednu soukromou střední nebo vysokou školu, které jsou lepší než státní.

PORG je osmileté nestátní gymnázium s 25letou tradicí a základní škola. Školy jsou umístěny Praze a v Ostravě.

***

Taky jste napsal: když jsme synovi mé manželky museli zaplatit soukromou střední a soukromou vysokou školu, protože na státní školy by zkoušky neudělal a ani by nebyl schopen státní univerzitu absolvovat.

Co z takové školy může vyjít za mudrce? Tak akorát pracovník neziskovky a nebo nějaký úředník. Takový lidé se mají vyučit řemeslu a nerozšiřovat řady nepotřebných profesí a úřadů.

V. Kain 21.2.2017 11:22

Re: dotaz k diskutujícím

Neučí náhodou na K.U. profesor Putna?Tak to musí mít potom ty jeho přednášky vysokou úrveň.

J. Lepka 21.2.2017 11:25

Re: dotaz k diskutujícím

Už jste na nějaké byl?

J. Jurax 22.2.2017 2:40

Re: dotaz k diskutujícím

Já nebyl.

Ale když byl ten humbuk kolem něho, ze zájmu jsem se na jeho některé práce podíval. Letmo.

Pokud mohu soudit, nejsa pfilozófem, kdyby počítal v sadu chrousty, přišel by mi užitečnější. Ovšem já utrpěl pouze vzdělání přírodovědné, takže nejsem dost erudován k posouzení jeho díla ... :-)

O. Prokop 21.2.2017 12:52

Re: dotaz k diskutujícím

V kontinentální Evropě školné není, i když jsou poplatky. Lze srovnat universitu v Oxfordu např. s Karlovou univerzitou? U nás má jeden asistent( vůbec ne profesor) na starosti výuku 15-30 studentů. V Oxfordu cca 5 studentů, ale je tam školné ( cca 8 tis liber). Obecně státní mají vyšší úroveň, u nás bez diskuze.

J. Kotlaba 21.2.2017 13:50

Kolik soukromých vysokých škol vyučuje i něco jiného než okecologii na sto způsobů? V reklamách jsem žádnou neviděl.

J. Jurax 22.2.2017 2:28

Re: dotaz k diskutujícím

Soukromá technika stejně jako medicína ani není, soukromé jsou jenom takové okecávací VŠ. Kde pokud možno není matika.

Otázka je ovšem špatně položena - pojem kvality je třeba chápat jinak. Na státních školách s čestnou výjimkou plzeňských práv si VŠ titul přece jen nekoupíte. Na školách, kde platíte nemalý peníz, máte na nějaký titul za ty prachy nárok spíš.

J. Plíva 21.2.2017 8:37

Kvalita školy

Steve Jobs také posílal dceru do soukromé školy a platil 5500 dolarů. Nelíbilo se mu, že tam nemohou posílat děti chudší lidé. Zjistil si, že v Kalifornii platí stát za jednoho žáka 4400 dolarů, a tak prosazoval vouchery: aby stát dal rodičům poukázky (vouchery)ve výši 4400 dolarů na dítě, a rodič by si mohl vybrat, do jaké školy dítě pošle. Škola by inkasovala peníze od státu za obdržené vouchery. Rodič, který by byl ochoten připlatit si 1100 dolarů by mohl přihlásit dítě do stejné školy jako Jobs svou dceru.

Kvalita školy se nedá zařídit seshora - pokusy o to končí obrovskou byrokracií a neúspěchem. Kvalitu školy může zařídit jen to, že si rodiče budou školy vybírat na trhu škol. A vouchery mohou dát možnost i chudším rodičům

M. Prokop 21.2.2017 8:50

Re: Kvalita školy

Jo, jenže to stát nikdy nedopustí, aby si lidé, de facto za peníze ze svých daní, sami vybírali.

M. Šejna 21.2.2017 9:06

pane Plívo

ten nápad s vouchery je dobrý. Problém je ale s kvalitou soukromých škol u nás. Ne každá soukromá škola je prestižní. Obzvlášť v Česku. Mám s tím osobní zkušenosti, když jsme synovi mé manželky museli zaplatit soukromou střední a soukromou vysokou školu, protože na státní školy by zkoušky neudělal a ani by nebyl schopen státní univerzitu absolvovat.

Pokud má mnoho českých soukromých škol tak mizernou kvalitu, pak státní voucher by byl jen vyhozením peněz daňových poplatníků na pochybné školství.

A ještě dodávám, že v Česku dostávají i soukromé školy státní dotace podle počtu studentů.

O. Uživatel 21.2.2017 9:31

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 21.2.2017 9:48

pane Chodovský

mám pocit, že řešíte uplně něco jiného, než o čem tady diskutujeme.

P. Lenc 21.2.2017 9:57

Re: pane Chodovský

Opravdu pane Šejno řeší pan Chodovský něco jiného než o čem je diskuze?Zvláštní.Já se naopak domnívám, že pan Chodovský naprosto vystihl podstatu věci.Ta podstata ale není ani trochu socialistická.A to je pro vás ten "pocit".

M. Šejna 21.2.2017 10:36

pane Lenci

úroveň státních škol musí garantovat stát. Máte společně s panem Chodovským s tímhle problém? Pokud Vám oběma nevyhovuje úroveň českého státního školství, nikdo vám oběma nezakatuje poslat své děti na školy soukromé. V Česku jsou dokonce tyto soukromé školy dotovány ze státního rozpočtu, což je vlastně jakási forma toho voucheru, o kterém byla původně diskuze v tomto vláknu.

Tak co Vám tedy s panem Chodovským vadí? A jak se komentář pana Chodovského dotýká diskuze vedené v tomto vláknu?

Z. Lapil 21.2.2017 10:50

Re: pane Lenci

Právě že... No dobrá, nezakazuje, ale brání, seč může. Například tím, že školám soukromým platí na žáka méně, než školám státním.

To, že stát deklaruje garanci kvality, znamená velmi málo. V Chrudimi je škol několik, mimo jiné narvaná státní "alternativa" a živořící soukromá klasika. Že jistá soukromá alternativa (www.narovine.eu, taky Chrudim) má "vyprodáno" tak dlouho dopředu, že se paní ředitelka a majitelka (nebo je to sdružení? Vlastně nevím) údajně nechala slyšet, že kojence dejme tomu, ale děti ještě nenarozené fakt registrovat nebude, to zmiňuju jen pro obveselení.