19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč ODS prohrála volby

Ihned v sobotu, jakmile bylo jasné, že ODS výrazně prohraje volby, začaly se na probírat důvody, proč ODS a s ní i další vládní strany v krajských volbách padly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kohout 22.10.2012 15:30

Kuba

Co je tak úspěšného na ministrovi Kubovi? Že se chová tiše a neprovokuje svou hloupostí či (jako často jiní) arogantností?

To je moc pěkné, že je uzavřený, tichý člověk, ale to má být úspěch, že se drží stranou? Samozřejmě, ve srovnání např s takovým Vondrou je to nebetyčný rozdíl, ale že bo to byl až takový úspěch myšlenek, se mi nezdá.

P. Gabriel st. 22.10.2012 8:26

ODS syxmbol zlodějen a korupce

Ale socdem či bolševici jsou dnes zrcadlovým obrazem ODS! Proto je rozhodnutí voličů, kteří si hloupě myslí, že socdem a bolševici jsou alternativou, nepochopitelné!

P. Čech 19.10.2012 18:01

Jiný pohled.

ODS je v  nikým nevolené, tedy nelegitimní koalici "vedoucí" stranou. Ve vládě má svého předsedu premiérem. Tento člověk, který ničemu nerozumí (nikterak se tím neliší od ostatních politiků) podléhá jiným členům vlády (Kalousek a Peak) a nedokáže jim vzdorovat. Všichni členové vlády jsou odbornými diletanty, přesto řídí odborná ministerstva. Jak je řídí, vidíme všichni dnes a denně.Vláda pod "vedením" pana Nečase provádí "reformy", které nejsou žádnými skutečnými reformami (změnami k lepšímu). Změny to sice jsou (takové by dokázal navrhnout žák 5. třídy základní školy, na to netřeba inženýrů a doktorů), ale k horšímu. Zejména je to proto, že ministrem financí je odborný diletant Kalousek. Protože tato vláda nepokrytě okrádá lidi, dostala od nich vysvědčení, jaké si zaslouží. Troufnu si nastínit vývoj v následujících měsících. Na kongresu ODS členové vyženou konečně pana Nečase ze všech funkcí a zvolí si jiného předsedu.Vláda podá demisi a prezident pověří jiného člověka z ODS sestavením nové vlády. Tato vláda následně nedostane důvěru v parlamentu. To se bude opakovat ještě dvakrát. Tedy dost času na to, aby ODS začala provádět jedinou smysluplnou reformu - reformu státní správy. Tady si může u občanů šplhnout. Pokud to pochopí, o čemž pochybuji. Pokud to však pochopí a ujme se toho, může opět vyhrát volby.

V. Venc 19.10.2012 17:47

Silná pravicová strana - pouze zoufalá přání

Myslím si, že za dnešních podmínek vůbec nelze vybudovat silnou pravicovou stranu (a možná ani nikdy nešlo)!

a) Velká část všech státních, unijních zaměstnanců (a těch je!) nikdy nebude volit klasickou pravicovou stranu, (raději nepřijdou k volbám). K tomu je třeba ještě přičíst většinu důchodců, počet "těch potřebných" i podíly intelektuálů a umělců.

b) Také velká část křesťanů volila proti vládě. Když ani křesťanům není jasné, co je pro jejich svobodu třeba, tak již není nikdo, kdo by o pravici vážně stál.

Prezident Klaus sice vyzývá ke změnám, jakým ovšem neříká. Kde jenom chce získat ty pravičáky je záhadou (pravděpodobně i pro něho).

P. Čech 19.10.2012 18:21

Re: Silná pravicová strana - pouze zoufalá přání

Pravice a levice jsou pojmy, které v dnešní době a to nejen u nás již ztratily svůj původní význam a nic rozumným lidem neříkají. Nejhorší je, že jsme stále v područí nějaké politické strany. Jakékoliv ze stran, které dle čl.5 ústavy neustále volně soutěží (bojují mezi sebou o moc nad občany, přeloženo do lidské řeči). Politické strany místo toho, aby se v zájmu fungování státu mezi sebou dohodly na důležitých věcech, handlují vždy nějaké koalice, které nic neřeší a také se uvnitř neumí dohodnout protože se také účastní volné soutěže. Přitom stačí se poohlédnout kousek na jihozápad od naší hranice. Ve Švýcarsku již dlouhodobě existuje t.zv. velká koalice   v   š   e   c   h   důležitých politických stran. Tento systém funguje a zároveň funguje i stát. Žádná politická strana tam nebojuje o moc, protože jediným, kdo je z ústavy mocí obdařen jsou občané. Tito svou moc vykonávají přímo. A ejhle! Švýcarsko a Lichtenštejnsko jsou jediné dva státy v Evropě, které úspěšně fungují. Švýcarsko úspěšně a zásadně snižuje své zadlužení a Lichtenštejnsko nemá dokonce žádný zahraniční dluh. Proč asi? Proto, že si to občané prosadili do ústavy a to zejména a jedině proto, že politické strany do toho nemají co kecat, ale naopak jsou povinny držet ústa. Výsledky občanských referend jsou totiž pro ně závazné a nikoliv naopak, jak je tomu u nás.

M. Varadinková 19.10.2012 15:08

Nejde o regionální bossy

ty většina lidí beztak ani nezná. Jde o ztrátu idejí. Trvalou a definitivní. Není sebemenší důvod proč volit ODS. Strana, která se zbavila idejí, svým voličům nenabízí nic, než boj o koryta a prázdné moralizování. Takových stran už tu bylo, a všechny nakonec zanikly. ODS jde stejnou cestou jakou šla Unie svobody a taky dopadne stejně. Tu cestu nastoupil už Topolánek, jeho spolustraníci včetně Nečase ho v tom podporovali a Nečas to nechtěl či nedokázal změnit.

Od Topolánkova "rozkračování se" už ODS sbírala hlasy ne pro své ideje, ale kvůli strachu z rudých. Už dávno nemá žádné skalní, přesvědčené voliče, protože takoví voliči už dávno ztratili všechny důvody, proč by měli ODS důvěřovat.

J. Dvořák 19.10.2012 14:57

Podle názvu příspěvku jsem si řekl,

že si budem dávat lehký hádanky !

R. Langer 19.10.2012 11:54

Proč ODS prohrála volby?

Protože pro pravicové voliče je tato strana už více nevolitelná a levičáci volí automaticky sockomouše. To je celá záhada. :-P

M. Bílý 19.10.2012 14:07

Pan Langer napsal (11:54) Pro pravicové voliče je ODS nevolitelná

Pochybuji, že u nás existují pravicoví voliči v takovém počtu, aby dopomohli ke slušnému výsledku pravicové straně.

M. Bílý 19.10.2012 19:39

A dovolím si ještě doplnit, proč tomu tak je: protože všeobecným světovým trendem je vymírání odpovědnějších (kteří jsou schopni se starat sami o sebe a své bližní a od společnosti chtít minimum) a překotné množení parazitů,...

... Takže  čím více chudých, pseudochudých, neschopných, lemplů a vyžírků, tím více voličů levicových stran.Ta skupinka slušných, kteří v levicových stranách jsou a musí být, to nezmění.

V. Venc 19.10.2012 23:09

Re: A dovolím si ještě doplnit, proč tomu tak je: protože všeobecným světovým trendem je vymírání odpovědnějších (kteří jsou schopni se starat sami o sebe a své bližní a od společnosti chtít minimum) a překotné množení parazitů,...

Naprostý souhlas!

P. Skřivan 19.10.2012 11:33

Nevím nač složité analýzy ?

Vláda cosi slíbila, nesplnila, tak čemu se divit ? Zvedá daně a dluhy stále rostou ... .

J. Novak 19.10.2012 9:51

Doporučení pro kongres ODS

Doporučení pro kongres ODS - rozpusťte celý tenhle mafiánský spolek, dokud je čas.

P. Schuster 19.10.2012 10:20

Re: Doporučení pro kongres ODS

Máte krátkou paměť. Od roku 1998 do roku 2006 vládla koalice na čele s ČSSD a ve všech krajích byli hejtmani z ODS a vyhráli oboje krajské volby. O prohraných volbách, se tak razantně jako nyní vůbec nemluvilo a už vůbec ne o mafiánech. A se "socanama" to ani nepohnulo, taky žádná zodpovědnost, tak proč ten útok?

V. Kusý 19.10.2012 9:45

Vsadím boty, že se ODS nepoučí!

Ony jsou v ní všechny ty obskurní postavy tak zaháčkovány, že se jich prostě nebude schopna zbavit.S tím obyčejní členové neudělají nic, i kdyby se rozkrájeli.Možná se to bude někomu zdát přitažené za vlasy, ale mně osobně se osud ODS ukázal v okamžiku, kdy jsem jednoho z jejich krajských "lídrů", jinak majícího plnou hubu pravicových slov, jak se svým BMW málem vytlačil ze silnice autobus, než aby mu dal přednost.Ano byl na hlavní, ale ten autobusák nemohl vědět, že se k němu nějaký magor ve městě přiřítí osmdesátkou když vyjížděl z úzké ulice a měl plné ruce práce.Na ten vzteklý ksicht za sklem bavoráku dlouho nezapomenu a doufám (bohužel asi marně), že příští volby ho smetou. To je totiž pravá tvář ODS.A aby nedošlo k omylu, jsem pravičák.

J. Novak 19.10.2012 9:53

Re: Vsadím boty, že se ODS nepoučí!

Také jste mohl alespoň naznačit, o koho konkrétně v tom BMW šlo.

V. Kusý 19.10.2012 10:01

Re: Vsadím boty, že se ODS nepoučí!

My nesmíme ani naznačovat :-)

J. Urban 19.10.2012 9:43

Šťastný řekl, co ještě říci neměl

a o co usiluje tlučhoř a jeho IZIP-parta. Stávající modropartu je třeba znemožnit, nechat padnout vládu, nečasné trdlo a odstavit od vlivu kalouse a spícího knížete. Pak bude ods předhozena k "záchraně" Velkému Kormidelníkovi. Ten ji buď a) zachrání nebo b) nezachrání a předloží "svým věrným čecháčkům" alternativu SSO jakožto jedinou pravověrnou českou konservativní partaj.

V. Vérosta 19.10.2012 8:52

přesná analýza

voliči se chytají kohokoliv, kdo je nebo aspoň vypadá slušně, mravně, zodpovědně. Pan Nečas třeba s tím, jak "řešil" Drobilovu aféru patří na politické smetiště včetně jeho modré partaje, takové chování politků voliči po zásluze zhodnotili. A těch afér a zákulisních pletich bylo víc, takže ať se modří ani oranžoví moc nediví a jdou do sebe, pokud jsou vůbec ještě nějaké sebereflexe shopni! Jinak končí.

P. Lenc 19.10.2012 9:09

Re: přesná analýza

Můžete mně popsat jak že to Nečas "řešil"Drobilovu "aféru"?

V. Vérosta 19.10.2012 15:15

Re: přesná analýza

Řešil tak, že místo Drobila vyhodli Michálka, Očekával bych to naopak, Drobil měl okamžitě skončit v ODS i v politice.

J. Urban 19.10.2012 9:44

Re: přesná analýza

Nejde jen o Drobila, ale i Pospíšila, Lessyho atd.

P. Lenc 19.10.2012 10:24

Re: přesná analýza

Mně by pro začátek stačil ten Drobil.

J. Gutvirth 19.10.2012 7:20

No vida, že v nějakém mediu

Někdo věci přece jen zcela trfně pojmenoval. Více pravice? ne. Vice levice? ne. Více poctivosti. Ale doopravdy. Signály jsou zatím velmi smíšené. Mráz přichází z chtivostí. Bezohlednost je jejím průvodním jevem.

M. Roesel 19.10.2012 3:27

Osobní otázka pro autora

Dobrý den, znám vás na dálku z ED. Obdivuji vaši aktivitu, já už jsem nad tím zlomil hůl. Chápu, že jste vstoupil do ODS - snažíte se ji měnit zespoda.

Současně mi není jasné, jestli máte žaludek sám ODS volit.

Představím si, jak vystoupí pan Nečas nebo Drobil nebo Šťastný a řeknou: "Voliči nám dali důvěru," a udělá se mi zle. Přesně stejně to říkali komunisti: "Lidi dali straně důvěru," pamatujete? Lidi byli za komunistů pod obrovským tlakem, aby volili a aby volili komunisty. Jestli příště lidé podpoří ODS, nebude to projevem důvěry, ale hrůzy z toho, že by KSČ mohla být ještě horší.

A přitom mám pocit, že to, co voliči od vlády chtějí a co by jim stačilo, je hrozně jednoduché: Chovat se slušně a moc nerozhazovat. Možná by stačilo chovat se slušně.

J. Urban 19.10.2012 9:45

Re: Osobní otázka pro autora

Přesně. Nelhat a nekrást - dvě slova a volební program by byl hotový.

V. Kusý 19.10.2012 9:49

Re: Osobní otázka pro autora

A teď mi pane Urbane řekněte, opravdu myslíte, že by na to kterákoliv politická strana přistoupila?Ač uznávám, že máte pravdu, je to příliš idealistická myšlenka.

V. Kusý 19.10.2012 14:44

Re: Osobní otázka pro autora

Asi to zvoral tiskař, pněvadž všichni spíš razí program "Nalhat a nakrást." :-)