25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Švrk 28.6.2006 8:36

Nemusíme mít instituci na vše.

Není-li dobře, pokud na propojení ouřadů dohlédne premiér a přinutí nové ministry aby se nechovali vzdorně (jako Škromach, který na nějaké propojování agendy MPSV a ostatních kašlal) a pomůže tak nebohému občanovi, aby místo něj obíhal po úřadech jeho spis, či požadavek, či formulář?? Mít na toto ministra a jeho gardu se mi jevilo mírně neúsporné...

R 28.6.2006 8:36

Myslím si, že ministerstvo informatiky příliš kecalo do práce všech ministerstev,

proto bylo zrušeno.  Krátkodobě to ušetří nějaké peníze.  Dlouhodobě bude záležet na kompetentnosti jednotlivých ministrů a ministerstev v oblasti informatiky.  V praxi mají ministerstva určitou vymezenou kompetenci, ale určitě je spousta věcí týkající se veřejné informovanosti nebo trvalé výměny informací mezi úřady, které tuto kompetenci překračovaly. Dříve toto ministerstvo informatiky hlídalo a sjednocovalo, nyní může nějaký tvrdohlavý blbec s funkcí vytvořit a prosadit nějaký paskvil, který nebude fungovat a který nás daňové poplatníky může stát taky velké peníze.

kanuk 28.6.2006 8:20

Re: zrusit.

Na co je dobrý Internet? V Sev. Americe bylo pro něj veliké nadšení v 90. letech, ale teď to upadá (neříkám, že se počet uživatelů zmenšuje). Spousta internetových stránek je několik roků stará, většina pošty, kterou dostávám, jsou spamy, o které nikdo nemá zájem. Jedna z příčin této situace je rychlý vývoj komunikační technologie. Dnes přijde něco nového, a než to ti IT managoři zpracují, tak už je to zastaralé. Takže mnoho firem nemá moc zájmu do IT investovat, pokud to není absolutně nutné.

Veselý 28.6.2006 8:12

Re: Statni informacni system

A co takhle jeden počítač pro celý svět? To by bylo úspor. Ale vážně, každé ministerstvo má výrazně jinou problematiku, logicky to nezvládne jeden program. Z toho vyplývá, že to co píšete není možné. Je i mnoho dalších věcí, které jste přehlédl, například většina PC používá Windows 98, jak je chcete vzdáleně spravovat? A kde chcete vzít tolik peněz na úpravy, které navrhujete.

Ludva 28.6.2006 8:09

Dnes již nepotřebujeme žádné ministerstvo,

stejně všichni úředníci naslouchají Bruselu.

MK 28.6.2006 8:07

vcerejsi ihned

Tam v diskuzi většinou odborníci chválili autora za jeho boj za zachování průvanu v kapsách daňových poplatníků. No bylo by to zřejmě na zajímavou sociologickou studii "Jak název periodika a článku ovlivňuje výběr diskutujích".

Nicméně soudím že Kartágo musí být zničeno a autor je úplně mimo.

kanuk 28.6.2006 8:01

Re: Re: Re: Přifaříme to ministerstvu dopravy.

Je známá věc, že všeho moc škodí. I těch kamionů. Kromě toho, na železnici se chce, aby si všechny náklady hradila sama, a podle toho jsou nastaveny ceny železniční dopravy. Až stejné podmínky budou nastaveny pro autodopravce, kamiony (a autobusy) se asi hodně smrsknou.

jozka 28.6.2006 7:58

zrusit.

Prinos MI byl tak mizerny, ze je opravdu nejlepsi ho zrusit.

Rozvoj Internetu je v Cechach brzden hlavne monopolnim postavenim Telecomu, ted jiz Telefoniky. CO by pomohlo rozjet konkurenci, je nastaveni novych poplatku za pristup ke kabelum Telecomu. MI se k poplatkum vyjadrilo slovy ministrine jen tim zpusobem, ze zadna regulace neni zapotrebi - proste typicke pro ceske prostredi. Takze na rozvoj internetu u nas nema vliv MI, ale Cesky Telekomunikacni Urad. A jak se zda, ani nastupce Stadnika s tim nic delat nebude a bude dal zabou na prameni. Coz muze byt i tim, ze drive pracoval i jako poradce Telekomu... (opet typicky ceske..).

Misto toho MI podpori nekolika miliony trapny projekt peprnet, ktery ma pry prilakat socky k internetu...

Veselý 28.6.2006 7:48

Zbytečné ministerstvo

tak to vidím já. Každé ministerstvo je relativně samostané, to je hospodaří samostatně s přidělenými prostředky, má za ně odpovědnost. MI se snažilo přetáhnout peníze z rezortů (například za připojení k internetu) a snažilo se určovat jejich použití. Z principu je to zbytečný mezičlánek, založený z politických důvodů. Protože politické důvody pominuly, mělo by se MI zrušit. Problematiku koordinace ministerstev může provádět buď ministerstvo dopravy nebo ministerstvo vnitra, to záleží na rozhodnutí vlády.

Wlasta 28.6.2006 7:04

k čemu občanovi takové ministerstvo?

Náplň MI patří naprosto jednoznačně na M vnitra, která má v popisu státní správu. Ale chtělo by to pak jednu drobnou změnu vyčlenit policii z MV, možná, že by se pak ministr věnoval něčemu jinému než předvádění se ve vestě s nápisem POLICIE

Vy vole ! 28.6.2006 6:57

Jasně, nejvíc wifi sítí zoufalých lidí, to je jejich úspěch!

Máme největší síť wifi v EU. To "díky" činnosti ministerstva informatiky a telekomu atd. Takže- PĚKNĚ DĚKUJU ZA TAKOVÉ MINISTERSTVO IDIOCIE .(Y)(Y)

Pravda je 28.6.2006 6:52

Ministerstvo likvidace informatiky-doposud !

Neexistuje země v Evropě, která by měla tak neschopné ministerstvo a která by tak úspěšně NEPOTÍRALA JAKOUKOLI SNAHU ZPŘÍSTUPNIT INTERNET PRO VŠECHNY OBYVATELE . ANTIMONOPOLNÍ ÚŘAD ( spíš pro monopolní, provládní a pro příjmově daňový) NA TOM MÁ TAKÉ SVOU VINU. ČEZ, Telekom a další dojné krávy podojí zákazníky a stát následně nadojené peníze vrátí (jen část, samozřejmě, spoustu prožerou nadbyteční úředníci) lidem v podobě různých dávek. Výsledkem je, jako by ty dávky byly ze samopalu, nic nefunguje, všechno je rozbité, nikdo se neodvažuje ani pípnout, aby nebyla další dávka (daň, zvýšení ceny atd.). ZRUŠIT ministerstvo informatiky je to nejmenší, ale kdo je zažaluje za škody způsobené jejich činností? A jsou to stovky milird ve vzdělání liodí, fungování země, morálním kreditu a ztracené generaci...;-O

Marty 28.6.2006 6:17

Re: Statni informacni system

Jeste jsem zapomel, ze u kazdeho schvalovaneho zakona by mela byt nejenom studie dopadu na ostatni zakony, ale i pozadavky na Statni Informacni System. Zakon pak muze zacit platit, pokud je vse pripraveno.

Alfons 28.6.2006 6:17

Re: Re: Přifaříme to ministerstvu dopravy.

Bursík se svými věrnými žabičkami už nahání kamiony na železnici. Lobby autodopravců tentokrát Bursíka nezlomí. Jedině že by se změnily výchozí předpoklady. Po dálnicích budou jezdit jen koňské povozy. Místo garáží budou maštale. Ale jinak už Bursík intenzivně vymýšlí výmluvy proč zatím kamiony na železnici nebudou.

Marty 28.6.2006 6:15

Statni informacni system

Kolik je lidi na vsech ministerstvech ? Asi nekolik desitek tisic (urcite nekdo zna presne cislo). Jak resi IS firmy obdobne velikosti (IBM, DHL, ...)? Jedno, dve, nebo tri datova centra - DC (duplicitni, triplicitni provoz), jedno nebo dve centra pro podporu uzivatelu (ServiceDesk - SD), aplikace postavene nad centralni db, vzdalena sprava jednotlivych PC, centralni nakup, ... Takze je potreba oddeleni pro urceni IT strategie (treba na uradu vlady) o rekneme desitkach lidi (maximalne) a servisni organizace. V CR podminkach to muze byt napr.: DC - Praha, Brno, Ostrava; SD muze byt v miste vyzsi nezamestnanosti; vetsina dnesnich aplikaci je vicevrstvych, tak by nemel byt problem je prevezt na centralni db a sjednotit uzivatelske prostredi pro snadny prechod pracovniku z mista na misto; centralni skolici zarizeni; jednotny system pro spravu obsahu webu (web content management); .... Na kazdem ministerstvu pak muze zustan jen par lidi na zastrceni vypadleho dratu, ... Celkove se usetri penize, zlepsi se dostupnost, lidi nebudou muset poskytovat informace nekolikrat (jedna db), ... Proste efektivnejsi a levnejsi system. A asi proto to nikdo nezavede :-(

kanuk 28.6.2006 5:46

Re: Přifaříme to ministerstvu dopravy.

Teda kdyby to s těmi komunikačními dálnicemi mělo dopadnout jako se silnicemi, tak chraň nás (teda Čecháčky) pámbu. Zatřískané kamiony, které převážejí kdejaký šmejd, který by docela dobře mohl cestovat po železnici. Nemám nic proti kamionové dopravě zkazitelných potravin.

kanuk 28.6.2006 5:40

Re: Jak to delaji Americani bez ministerstva

Kromě toho, Američani to dělají tak, jak jim to v JEJICH PODMÍNKÁCH nejlíp vyhovuje. A je, resp. byla by blbost, jejich řešení přebírat do evropských a jmenovitě českých podmínek, které jsou americkým podobné míň než jabka pomerančům. Kromě toho FCC není pár jedinců, ale ouřad, kde sedí uznávaní machrové na radio,  televisi a podobné kšefty. Zatím co česká Rada pro radio a televisi je, pokud vím, parta fotrů, která o TV ví akorát která hlasatelka či moderátorka má největší přednašima a podle toho protlačuje její zařazování do programu. Jestli pánům v RRTV křivdím, tak se omlouvám.

Mejla 28.6.2006 5:22

Re: Jak to delaji Americani bez ministerstva - v USA také neměli 60 let socialismu,

který blokoval buržoazní pavědy. Zřízení ministerstva informatiky byla vynikající věc a Mlynář i Bérová odvedli obrovský kus práce.

Alfons 28.6.2006 5:14

Přifaříme to ministerstvu dopravy.

Budou se přepravovat navíc data a spravovat datové a komunikační dálnice. Žijeme v době komunikační, nikoli kamenné.

kanuk 28.6.2006 5:09

Re: Jak to delaji Americani bez ministerstva

Před válkou byl nejlepším odborníkem v ČSR na leteckou radiokomunikaci nějaký pan, asi ing, Joachim, na nějakém ministerstvu, snad pošt nebo dopravy. Všechny návrhy mostů (statické výpočty), silničních i železničních, i všech větších budov,  musely být překontrolovány pány ouřady na nějakém ministeriu nebo magistrátě. A ti také lecos věděli. Takže ti státní ouřadové v ČSR nebyli takoví blbci a darmožrouti, za jaké je určitá skupina lidí dnes označuje. A jestli je třeba nějaké "takyexperty" odstavit od státních koryt, tak jsou to v mnoha případech právě ti "experti" v soukromých firmách. Myslím, že nestřelím moc vedle, když poukáži na výběr "Pandurů".

kanuk 28.6.2006 4:53

Kerej blbec

pouští na Psa idiotskou reklamu na nějaký debilní kurs angličtiny. Nejde o tu reklamu, ale o to, že když to přilítne v době, kdy jeden píše nějaký canc do fora, tak to ten canc vymaže a psavec může začít znova. To není myšleno na p. Wagnera.

Jap 28.6.2006 2:41

Jak to delaji Americani bez ministerstva

Americka ekonomie  je  100x  nebo 200x   vetsi  nez ceska / podle toho jak to pocitate, /   podil informatiky  je v americke ekonice daleko vetsi nez v ceske, takze celkovy objem tohoto odvetvi  v USA  je 200x  mozna i 500x vetsi nez v CR, a USA nemaji ministerstvo informatiky, nejblize tomu je FCC , Federalni komunikacni komise,  ktera resi veci podobne tomu co dela v CR rada pro radio  a televizi a  veci kolem medii a telefonu, / kdyz Janet Jackson ukazuje na jevisti  svoje poprsi  /. ,  rozdelovani a pridelovani radiofrekvenci a pod.   Komputerizaci si provadeji soukrome a firmy  a verejne urady samy, proc by to melo byt lepsi a hospodarnejsi kdyz jim jejich komputerizaci obstarava ministerstvo, nebo jim do ni keca.. 

A vubec nejsilnejsim duvodem pro zruseni ministerstva je to  odriznout od verejnych financnich prostredku cela stada vselijakych byrokratu a "konzultantu" , kteri zvani nesmysly, odborne toho moc nevedi, a maji zastarale znalosti ve srovnani se znalostmi expertu v privatnich firmach.  Kdyz budete potrebovat operaci srdce, budete verit chirurgovi z nejlepsi nemocnice, ktery to dela kazdy den a nebo chytrakovi, ktery, sice muze mit titul , sedi na ministerstvu, ale v operacnim sale uz nekolik let nebyl.   

kanuk 28.6.2006 2:17

ministerstvo informatiky (MI)

je podle mého názoru úplně zcestný název. Pokud vím, ale krk bych na to nesázel, je to původně ministerstvo pošt a tegrafu, pak spojů, nebo tak nějak. Jeho úkolem je zajišťovat pro všechny občany fungující system přenosu jejich (těch občanů) informací, ať už šneckou poštou, nebo přes satelit. Domnívám se, že do působnosti tohoto ministerstva nejen, že nepatří nějaká Goebbelsovština, ale nepatří tam ani výuka občanů v užívání moderní sdělovací techniky. A nákup počítačů pro vládní úřady by měl být v pravomoci oněch úřadů, při čemž MI by mohlo vystupovat jako konzultant a koordinátor. Jako třeba aby v 15 nebo kolika ministerstev nebylo 150 typů počítačů, podle toho, kolik který dodavatel měl na různých ministerstev známých (nebo "sponzorovaných osob"). A kdyby se zrušilo MI, a jeho různé povinnosti a pravomoci by se rozdělily do různých úřadů, mohl by vzniknout jedině větší bordel, než je v současnosti (aspoň jak tvrdí někteří Psopsavci), a ještě víc židlí s nataženýma rukama. Bez ohledu na to, jestli se bude veslovat pravým nebo levým veslem.

Ada 28.6.2006 1:03

Klidne ho zruste.

Nektera ministerstva (finance, obrana, vnitro) maji sve vlastni IT zavedene systemy, ktere povaziji za nejlepsi. Podrizeni se MI neuznavaji.

Kvetla 28.6.2006 0:44

Ono jde spíše o to,že nejdříve byl p.Mlynář,pro kterého se hledalo protekkční politické korýtko

;-OS přispěním konexí vlivného přímluvceVV se tedy ušilo ma míru.Pak se hledalo, čím tohle robátko vycpat,aby byla odůvodněma jeho existence...Nu a pak začaly bleskově "fungovat" zákony p,Parkinsona.I vznikl  moloch,RvTedy klasika.To,co by měl zvládat jeden odbor,má svůj barák se zlatým zábradlím,ministra,náměstky ředitele,právníky,ekonomy,peronalisy,sekretářky aj. úředníky,auta a šoféry,vrátné,ostrahu a správu budovy...,korýtka pro kamarády a kamarády kamarádů.Vždyť je to placené jenom z našich daní....A když p.M. a spol ve volbách propadli a navíc ještě i vivný přímluce VVztratil zájem a pro změnu ozeleněl,....(Y)

lookas 28.6.2006 0:31

ach

To ze 70% pochybnych informatickych "odborniku" chce ministerstvo zachovat je pochopitelne - zeptejte se policajtu, jestli zachovat ministerstvi vnitra ..

Myslim, ze v zemi kde stat bezne plati cca 160kkc za jeden pocitac (v ramci INDOSe), v zemi kde policejni okrsek ve meste s 10k obyvateli nema pocitac je MI naprosto zbytecna instituce.

Ono je to taky vcelku logicke - pocitace by mely byt prostredkem, nikoli cilem ...

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 28.6.2006 0:31

Re: Potrebujeme Ministerstvo pro inovace a technologie, nikoliv jen pro informatiku

Jo, potrebujeme. Nebo soucasne ministerstvo prumyslu predelat na "prumyslu, obchodu a technickeho rozvoje" nebo tak neco. Je fakt, ze informatika ma dnes stejnou nebo vetsi dulezitost, jako mely pred par desitkami let "posty a telekomunikace". A vetsina zemi, i zapadnich, tehdy takove ministerstvo mela zrizene.

zhouba 28.6.2006 0:28

ministerstvo biologie

Informatika je zkrácený název pro informační vědu. Máme-li ministerstvo informační vědy, proč bychom neměli mít ministerstva jiných věd? Třeba biologie nebo fyziky?

Přestože má to zvláštní ministerstvo v názvu celý vědecký obor, informatikou se nezabývá. Nezabývá se ani řízením či koordinací procesů informační výměny ve státní správě. Ba dokonce se nezabývá ani zvyšováním počítačové gramotnosti uvnitř veřejné správy. Jeho hlavní pracovní náplní je nákup informačních technologií a populistické akce typu školení občanů v používání výpočetní techniky. Ono je to jednodušší.

pametnik 28.6.2006 0:23

Potrebujeme Ministerstvo pro inovace a technologie, nikoliv jen pro informatiku

Stala se chyba uz pred lety, ze se vyzobla jen ta informatika z perspektivnich vyvojovych smeru ekonomiky a zridilo se pro ni samostatne ministerstvo.