23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R 28.6.2006 11:16

Re: R, živě si dovedu představit jak v rámci multikulti s. Žak prosadí Re: Re: a co když je to přesně opačně

Nějak takhle to skutečně může dopadnout, když to nikdo jako třeba to MI to nebude kontrolovat a každý minist nebo každý blbec s fukcí si bude moct naporoučet, co ve svých kancelářích mít za počítače a co nan nich mít.

Už dříve jsem napsal, že MI možná bylo zrušeno práve proto, protože jednotlivým úřadům tyhle věci předepisovalo.

jarda 28.6.2006 11:05

Rušit ?

Není to škoda rušit ? Autocont by určitě rád nadále dodával za nejlepší ceny. A navíc s páčkou :-)

jakovy 28.6.2006 10:56

R, živě si dovedu představit jak v rámci multikulti s. Žak prosadí Re: Re: a co když je to přesně opačně

, že v každé kanceláři kteréhokoli úřadu musí být jiný (svobodný) operační systém. Kanceláře od č.101  - MS-DOS, DR-DOS, W 3.0, W3.1, W 3.11, W95, W98, W98,33+1/3,Chicago, W2000, w2003, W NT3.5, W NT 4.1, W XP amateur , W XP professional, Linux, Red Hot, Black Duck, Zelená Žabžura, Pinguin, Gypsy (to pro naše milé spoluobčany), Fix Laudon a další. Průser bude, když daný úřad bude mít jen 2 kanceláře s 5-i PC. Ale tam se to dá dokoupit.

To bude svobody a radosti. Že 95% lidí v klidu a rerlativním míru používé W95 a výše Mě nezajímá. JÁ vím, že Zelená Žabžura je nejlepší a každý se mi musí přispůsobit!

MI je skutečně vymyšleno (kromě zaměstnání pár pražáků) ke zrušení.

mh od Labe 28.6.2006 10:48

Re: proč - zmizela by prebenda pro prominenty.

Proč tolik slov? Stačila přece jen poslední věta, abychom věděli koho máte nerada.

Flasi 28.6.2006 10:43

Re: To není pravda.

Omlouvam se. Mel jsem na mysli zakon o elektronickych komunikacich. V pripade zakona o elektronickem podpisu patri MI zasluhy pouze za praci na novelizacich, ktere resily zavazne problemy puvodniho zakona - napr nekompatibilitu zakona s pravem EU a nereseni casovych razitek.

mh od Labe 28.6.2006 10:42

Re: Toto ministerstvo jsme před Mlynářem neměli a když ho zase mít nebudeme, vůbec nic se nestane.

A pokud může být ministryní původním povoláním hezká holka ze stánku, je opravdu zbytečné. Taková děvčata patří úplně jinam než na manažerské a politické posty. I když se honosila titulem Ing., jestli se nemýlím.

herdekbbka 28.6.2006 10:38

Re: Re: zrusit.mno, souhkas s telef. - v česku je ještě ve vleku minulosti- kdy telefony do ciziny byly neúnosně drahé.

místních telefonů taky bylo poskrovnu. No a teď si to tržně rozdělují a zneužívají - a parádně. Onehdy jsem v bedně viděla reklamu jak telefony do zahraničí slevňují UŽ ZA 14,9 ZA MINUTU - HMM - ale o tom co jim dělá největší zisky - domácím telefonování - všichni ti telef. zlodějí ani muk. A kolikže to lidí vlastně může využít cizinovou slevu??? Nejnižší domácí sazba - pevná 3,8 za minutu a u mobilních to dělá búra a nedovoláte se , a ty náběhy když z pevné voláte mobil či naopak. I když oficiálně jsou - tedy měli by být - levnější a to dělaj všichni - napříč spektrem. Dojí nás jak dojnou krávu a my si to necháme líbit - tedy převážně ti mladí - co jim telefony a další propriety hradí rodiče či zaměstnavatel. Jsou to obrovské peníze - patrně daleko větší než paušály v emerice.

Joo telefony jsou zlatý důl tunelování našich peněz a my jim to baštíme. A nikoho to nezaujímá - žádný tel . úřad, nikdo. Chtělo by to zjistit - kolik že formy dávají do nákladů za telefon - Statistický úřad by to mohl zjisti celkem průkazně. a taky ve firmách přemýšlet  nad těmito náklady. Docela chápu, že se zahraničním firmám nezdají velké v poměrtu se jejich zvyklostmi - ale jen jestli si uvědomují tu rozlišnoist cenových relací - pak by je to můselo kopnout. Docela by stačilo roční sumu za telefon pronásobit kurzem koruny k jejich penízkům. A předpokládám že by bylo utrum.  Ale zahraniční majitelé tohleto neudělají a místní samozřejmě držej hubu. tož tak aby řeč nestála- pardon klábosnice - necvakala.

Flasi 28.6.2006 10:33

Re: Toto ministerstvo jsme před Mlynářem neměli a když ho zase mít nebudeme, vůbec nic se nestane.

To ministerstvo pred Mlynaren neexistovalo jako ministerstvo, ale jako jine statni urady a odbory jinych ministerstev. Jeho predchozi cinnost (zejmena UVIS) nebyla valna (abych nebyl vylozene negativni). Pote, ze se tyto urady sjednotily pod jednim ministrem, ktery jim zadal konkretni zadani a nechal je vytvorit dva dulezite zakony se alespon zacalo neco dit.

Tuto statni spravu ceka velmi dulezity a obtizny ukol - vytvorit system v ramci jehoz budou schopny urady vzajemne elektronicky komunikovat na ruznych urovnich. Vytvorit system, kdy nebudu muset obihat urady a vsude hlasit totez, ale kde si potrebne informace predaji urady samy. Ja si myslim, ze by bylo lepsi, kdyby tento ukol resilo ministerstvo s vlastnim ministrem, pro ktereho to bude hlavni ukol. Nez kdyz se MI papirove presune pred pod urad vlady a bude na to dohlizet premier, ktery ma milionstotisic dalsich ukolu.

Saša 28.6.2006 10:24

To není pravda.

Zákon o elektronickém podpisu byl vypracován a parlamentem schválen dávno před vznikem tohoto pseudoministerstva. Dost dávno před tím.

Saša 28.6.2006 10:21

Toto ministerstvo jsme před Mlynářem neměli a když ho zase mít nebudeme, vůbec nic se nestane.

Těžko si lze představit zbytečnější a nesmyslnější ministerstvo než právě ministerstvo informatiky.

VLK 28.6.2006 10:20

ministerstvo post

Meli jsme ministerstvo post, pak z toho udelali ministerstvo spoju a to pak prisoupli k doprave. MI by melo byt odborem tam.

VLK 28.6.2006 10:17

Re: Centralni informacni system

Ano, spolupracujeme s jednou firmou, jedna z nejvetsich ve svem oboru, vyrobni fabriky po celem svete, kdyz vam reknu vic, tak jsem mrtvy muz. Maji vse na centralnim datovem stredisku, na svem pocitaci snad nemaji ani textovy editor. Vse se dela po siti tam kamsi do Ameriky ci kam. Co rikaji moji spolupracovnici, kteri s nimi delaji, tak totalni pakarna. Neda se na tom udelat vubec nic. Na research maji taky jedno stredisko, financovani jde zase odjinud. Klasicky model statni spravy v tomhle ohledu. Co si objedna research je neco uplne jineho, nez chcou jednotlive fabriky. Leva ruka nevi, co dela prava. Perfektne toho vyuzivame, kdyz se nam treba nejaka zakazka zpozdi. No, ted uz mrtvy muz jsem...

Flasi 28.6.2006 10:01

Re: Myslím si, že ministerstvo informatiky příliš kecalo do práce všech ministerstev,

Jake penize to usetri? MI zanikne stejne jako vzniko. Jednotlive odbory se presunou jinam. Zrusenim MI se neusetri nic, stejne jako nic nestalo jeho zrizeni.

Flasi 28.6.2006 9:48

Re: Zrušit

Z MI vypadly predevsim dva velmi dulezite zakony - o elektronickem podpisu a cast medialniho zakona o digitalnim vysilani. Diky bohu za ne. Tyto zakony by bez MI temer urcite nevznikly (v rozumnem casovem horizontu). Takze jelikoz MI nestoji rozpocet zadne penize navic (vuci dobe kdy neexistovalo), tak ja vidim jeho cinnost rozhodne jako pozitivni (i kdyz se mu toho taky spousta nepovedla).

R 28.6.2006 9:37

Re: a co když je to přesně opačně

V tom vidím velké nebezpečí. Že když to nebude nikdo koordinovat, tak se tady objeví zase někdo z Mikrosoftu a s velikou pompou dá zadarmo úředníkům 50 tisíc verzí nejnovějších Microsoft Ofice.  A ti v nich začnou okamžitě tvořit svoje formuláře a následně nezbude těm půl miliónu nebo miliónu lidí s úřadem elektronicky komunikujících nic jiného než si ty nová Mikrosoft Ofice zakoupit, jinak se s úřady nedomluví a třeba dotace nedostanou. Nebo některá osvícená ministerstva přejdou na Linux a jiná zůstanou u Windows, pak se může stát, že podnikatel bude muset mít nainstalovány i Windiws i Linux, aby se se všemi, co potřebuje domluvil.

OMAR 28.6.2006 9:26

ad ... křeslo šefa ITje v soukromých firmách jedno z nejdůležitějších...

podle mého drobného průzkumu mezi zaměstnanci řady soukromých fiirem je křeslo šefa IT obvykle obsazeno člověkem typu "počítačový bzuk" , jehož hlavní náplní je surfování po internetu, tvářit se jako zasvěcenec 10. stupně  a jehož standardní odpovědí na jakýkoliv předložený problem je , že to technicky nejde či není firemním standardem ( . Doufám že takto nemá ten nezastupitelný ministr informatiky vypadat.

qwert 28.6.2006 9:23

a co když je to přesně opačně

hmm, tak si představme, že ministerstvo informatiky vydalo direktivu, která by sjednotila databázové systémy ve státní správě. To by totiž spousta obskurních dodavatelů utřela. A nedej Bože, kdyby MI rozhodlo, že státní správa pojede na něčem jiném než na Windows, jak je běžné asi v polovině EU. PROTO JE TŘEBA MINISTERSTVO INFORMATIKY ZRUŠIT, aby nedošlo k nastolení průzračného pořádku a dál panovalo podezřelé šero.

Marty 28.6.2006 9:19

Re: Re: Re: Re: Statni informacni system

Naprosto standardni problemy a vymluvy (od tech lidi, ne od Vas). Tohle chce silnou osobu nahore. To je mozna dalsi duvod proc je to temer nerealizovatelne. Bohuzel. Jinak prave proto musi byt nejake oddeleni zabyvajici se strategii, definici standardu, atd., a pak servisni organizace pro realizace podle te strategie, standardu, atd.

hodne neRath 28.6.2006 9:17

samozrejmne zrusit.....

na co vse by jeste autor chtel extra ministerstvo?

Aleš Procháska 28.6.2006 9:17

Re: Re: Re: Re: Přifaříme to ministerstvu dopravy.

Jenže železniční doprava je už teď levnější než kamiónová. Přesto ji ale chce málokdo využívat, protože její parametry jsou nastavené na dopravu uhlí, cementu a kyseliny sírové. Jakmile chcete přepravit třeba náklad DVD přehrávačů tak a) dorazí na místo určení "někdy příští týden" (ale vyzvednout z nádraží je musíte do dvou dnů poté co vám pošlou telegram :-)) b) i kdyby vám náhodou nevadilo že nejen že nevíte hodinu kdy zboží dorazí ale ani den tak těch přehrávačů cestou půlku rozkradou.

Aleš Procháska 28.6.2006 9:07

Re: Re: Jak to delaji Americani bez ministerstva

V čem se české podmínky liší od amerických? Jakože tam jinak fungují ekonomické zákony nebo jak to vlastně myslíte?

Aleš Procháska 28.6.2006 9:04

Re: Jasně, nejvíc wifi sítí zoufalých lidí, to je jejich úspěch!

Kdyby ty wifiny aspoň legálně povolili :-) (myslím defacto zákaz směrových wifi spojů dle GL) Skoro všechny jedou načerno a kdyby ČTÚ chtěl tak během týdne zlikviduje půlku českého internetu :-(((

A.D. 28.6.2006 9:03

Re: Re: Re: Statni informacni system

No, zatím je problém i na jediném státním úřadu vysvětlit, že když jim tam hlavní aplikace běží na Oracle, je blbost pořizovat další malé aplikace pro MS SQL, i když jsou v základu levnější. A slavné ministerstvo informatiky s tímhle nedokázalo udělat za celou dobu své existence vůbec nic. Jakož ani se spoustou dalších věcí, které by snad mohlo i příznivě ovlivnit (kdyby se chtělo).

Aleš Procháska 28.6.2006 8:57

Zrušit

Jediná viditelná věc která z MI vypadla je příspěvek na mobilní telefony pro chudé, který se bude platit přímo jednomu spravedlivě a nestranně :-) vybranému operátorovi. Osobně je mi MI na nic, počítač jsem si koupil sám a internet zajistil také za své. Snad jedině kdyby se  mu povedlo díky prosazování IT snížit náklady na státní správu, jenže to je jaksi nemožné když jsou všichni státem placení úředníci zuby nehty proti. Podle mě tudíž není pro MI vlastně žádná práce a jeho zrušení je jedině správné.

kanuk 28.6.2006 8:53

Re: zrusit.

Zase, není možné přenášet americké systemy do Evropy, jmenovitě do Česka, protože podmínky jsou úplně jiné. Na př. V Americe se telefon platí paušálně, v Česku všeobecně za čas. Paušál je pro soukromníka příliš drahý. Podobně pro připojení IN po TV kabelu, který je v Americe skoro všude, v Česku výjimečně. A tyto poměry se nezmění zrušením MI, protože jsou dány volností majitelů systemu určovat nejen ceny, jak uznají za vhodné, ale také parametry svých sítí (rozsah pokrytí a pod.)

Marty 28.6.2006 8:48

Re: Re: Statni informacni system

Ja nemluvim o jedne aplikaci nebo programu. Ja mluvim o jedne databazi, nad kterou funguji ruzne programy. Treba i ty stavajici. Jinak W98 lze spravovat zdalene. Jsou na to nastroje. Jinak neni potreba vymyslet vymyslene. Takhle fuguji stovky firem po celem svete. V ruznych casovych pasmech, v ramci ruznych zakonu, v ruznych jazycich, ... Tak proc ne v jednom malem state. Co se tyka firem, tak znam firmy (ne jednu), kde konsolidaci jenom komunikace, doslo k uspore 35% nakladu. Z toho se pak daji financovat dalsi zmeny.

herdekbabka 28.6.2006 8:47

Re: Nemusíme mít instituci na vše.

Nevím jak potřebujete informace kteréˇMPSV dává , ale z praxe Vám mohu řící - jen na jejich  a finančáci - najdete vše potřebné co je pro provoz firmy i jednotlivců  a souhrnně. Navíc mají tam i všechny formuláře , podmínky a vysvcětlivky. Nedovedete si představit jaká je to pomoc, když to potřebné můžete stáhnout a vyplnit - místo pracného a někde i vzdáleného shánění formulářů.  Navíc tam mají krásně souhrnné i vysvětlivky, dodatky  týkající se problematiky - a to je věc kterou je nutno ocenit. Když si vzpomenu na to pracné hledácí dodatků třeba ke sbírce zákonů které vede jakási firma za MV - neskutečně komplikované aya stejně. Tož tak. 

Mablung 28.6.2006 8:45

Nemohu si pomoci,

Ale kde k čertu vzal autor těch 74 %? Zeptal se u sebe v práci? Autor by se měl naučit, že pokud uvedeme údaj, měl by uvést zdroj. Mě osobně se tohle číslo zdá mimo realitu.

Druhá věc. Co má MI rozpracovaného a naplánovaného tak důležitého, že by jeho zrušením vznikla tak velká škoda? Nemohu si pomoci, ale MI je na prd a žádná škoda nevznikne, až se zruší ...

dvd 28.6.2006 8:45

A jak to dělají Švýcaři

když mají 7 ministerstev? Ostatně zásada "když něco nejde, uděláme na to ministerstvo" už tu byla v 80. letech. Vzniklo ministerstvo elektrotechniky, v zasvěcených kruzích zvané ministerstvo apologetiky. Že bylo ministerstvo informatiky na 2 věci (na nic a na to druhý) výborně ukázalo zahnízdění AutoContu ve státní správě.

herdekbabka 28.6.2006 8:42

proč - zmizela by prebenda pro prominenty.

agendu bych přifařila pod ministerstvo které má související náplň - protože souhrnné informace, které dává jsou potřebné - je to v podstatě jediné místo kde je vše potřebné pohromadě a bylo neustále aktualizováno. Tam obsažené informace jsou jinak roztříštěné - někdo , ač jim to zákon nařizují - na to kašle , jiný má takové "odborníky" - kteří na práci kašlou a jen spoléhají na ostatní a berou prachy.  Když  si to tak probírám - tak většina vše předala do "soukromých firem", které beroru jen prachy a skutek utek. Jediné dva obory které spolehlivě fungují je MPSV a MF - jinak je to bída a utrpení cokoliv potřebného hledat. A že by nastalaa změna když nastoupí modroftácí - pochybuji protože jen ve zmatku a neinformovanosti je jejich síla.