29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč nevyhrál Schwarzenberg

Důvodů, proč se nestal prvním českým, přímo voleným prezidentem Karel Schwarzenberg, je celá řada. Jmenujme si jen ty zásadní. Asi největším důvodem jeho porážky byla jeho spjatost s dnešní vládou, což je karta, kterou stále, a vcelku logicky, používal jeho protikandidát Miloš Zeman.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Plocek 31.1.2013 10:07

Proč nevyhrál Schwarzenberg

Vidíte, bezděky jste odkry\l můj problém. Předem musím říci, že "soukromě"  všechny jmenované považuji za superslušné lidi. Ale.  Myslíte si, žte lidé kteří "přivedli" ODS k volebnímu kachu, jsou vhodnáí pro změny.  Na rovinu z vlastních praktických zkušeností Vám mohu říci kategorické NE! A věřte, že je to ověřený fakt. A p. Pospíšil? Vždyť ho právě Vámi navrhovaný p. Nečas zlikvidoval. A domnívám se, že to je jeden z těch potřebných progresivních lidí. Myslíte si, že pí. Němcová je schopná oponovat lidem podobným p.l Zemanovi tak, aby zaujala lidi. Odpovězte si prosím sám. Děkuji za diskuzi.

J. Dlouhy 30.1.2013 22:51

Re: Nesuďte paušálně,

Volba ze vzdoru je infantilita. Mysleni triletych deti. Podobne se argumentovalo i v souvislosti s krajskymi volbami.

J. Dvořák 30.1.2013 18:36

Otázka?Kam se dostanu nasadím-li si čevenýho kohouta a půjdu do volebního boje ?

Nejspíš do Bohnic !

T. Marek 30.1.2013 17:00

Re: Na hlavní důvod jste zapomněl

Jestli je p. Zeman odporná kreatura, jaký výraz byste měl pro vraha malých dětí? Máte jistě rád silná slova. To bývá obvykle tehdy, když je málo věcných argumentů. Použil jste také výraz slušňák. O kom to bylo? Nikoho takového jsem na naší politcké scéně už léta neviděl (snad jen pan Havel...), Víte o čem je demokracie? nemusím s vámi souhlasit, ale nebudu vám (nikomu) bránit, aby svůj názor publikoval. Musí to ale platit všemi směry. Mně se pan Zeman moc nelíbí, ale nikdy by mě ani nenapadlo volit hlavu největšího šlechtického rodu v zemi prezidentem republiky. A to ani kdyby byl fakt slušňák,,,, Jeho rodu republika zabavila obrovský majetek (1946-7), šlo by o nesporný konklikt zájmů.

T. Marek 30.1.2013 16:48

Velmi zajímavé

V podstatě mohu souhlasit, jen bych si dovolil dodat ještě jednu záležitost, která mohla ovlivnit starší voliče, zajímající se o historii. U pana Schwarzenberga nemůže být prioritou češství či rakušanství. Jako hlava šlechtického rodu je přímo odpovědný tak říkajíc svému erbu. To je mimo diskusi, i když nás obyčejné to může udivovat. Benešovy dekrety je "místo", kde rod ztratil podstatnou část svého majetku. Ať již byly příčiny jakékoliv - aktivní kolaborace to asi nebyla - bylo konstatováno, že pro novou republiku je tak obrovská držba majetku (území, objektů atp.) prostě nepřijatelná. Tento fakt byl následně v r. 1947 potvrzen standardním zákonem. Prostě po pozemkových reformách došlo i k částečnému zestátnění majetku rodu Schwarzenbergů, aby nevznikl stát ve státě. Ve hře byl ještě jeden "problém" a to ten, že hlubocká větev vlastně neměla pokrevní potomky, ale že došlo k adopcím. Nevím už ve kterém roce, ale jistě šlo o adopce cílené, mající zamezit přechodu majetku na stát odůmrtí. Já neřeším, zda to vše bylo úplně správné, ale poukazuji na jednoznačné zájmy hlavy rodu, která kandidovala na funkci prezidenta. Jestli toto není konflikt zájmů, tak pak už snad nic.

K. Seidl 30.1.2013 16:32

Naprostý souhlas

A lze ještě dodat že mu nepomohli ani osobnosti. To co předvedla Čáslavská se dalo čekat, asi si neuvědomila nebo nechtěla, že sama s KSČ, a ne s KSČM jako Zeman kooperovala. Také ji Zeman řádně vyučil. Zklámání byl i Svěrák.

P. Khail 30.1.2013 16:32

Re: .

A přesně to jsem měl na mysli.

J. Vyhnalík 30.1.2013 15:58

Re: .... nemusí ani příliš obtěžovat.

Nejde ani tak o falšování podpisů, nakonec stávající kandidáti je už mají sebrané, takže je mohou použít pro příště ;-)

Jde o to, že ty podpisy nelze fakticky zkontrolovat jinak, než dotazem u podepsaných. Kontrola adres NENÍ kontrola podpisů a ani to není reálně zvládnutelné v rozumném čase.

K čemu jsou ty podpisy vlastně dobré? Teoreticky jde o to prokázat, že kandidáti mají nějakou reálnou podporu. Ve skutečnosti jde hlavně o to, aby kandidátů nebylo nezvládnutelně mnoho. Ze zákona jsou TV a Rozhlas povinny jim zajistit stejný prostor pro propagaci jejich kandidatury.

I těch 9 kandidátů z TV debat udělalo kvíz typu nejslabší máte padáka. Jak by to vypadalo, kdyby kandidátů bylo 900?

Proto jediné, co má skutečně smysl je využití CzechPointů, případně v kombinaci s elektronickým podpisem a třeba i klasickým notářem. Prostě tak, aby nebylo třeba podpisy kontrolovat a stačilo jenom zkontrolovat případné duplicity. Samozřejmě těch podpisů by pak klidně stačilo 5000.

R. Langer 30.1.2013 15:53

Re: A zapomel jste jeste jeden duvod,

No, pro dost lidí to evidentně roli hraje. Jestli jsou vám ovšem takoví lidé ukradení, tak se tomu výsledku voleb nedivte a nestěžujte si... :-P

V. Pavelek 30.1.2013 15:45

Byl jsem při tom

S autorem mi nezbývá než souhlasit. Měl bych ještě jeden osobní postřeh. Pan kníže mi v diskusích velmi intenzivně připomínal zahradníka Chance, geniálně ztvárněného Peterem Sellersem ve filmu Byl jsem při tom. Kdo ten film znáte, dobře víte o čem mluvím. Rozhodně tím nechci KS nijak urazit, naopak. Je to především vizitka jeho publika nyní sepisujícího výzvy a petice.

http://www.csfd.cz/film/21144-byl-jsem-pri-tom/

R. Langer 30.1.2013 15:38

Re: .

No a z toho plyne, že na tom stejně ho_no záleží, kým nebo čím ten prezident dříve byl...

R. Langer 30.1.2013 15:33

Re: Kdyby lidi pochopili, že volí hlavu státu tak nevolí Zemana

To by nevolili nikoho... :-P

J. Vintr 30.1.2013 15:17

Re: Ja vidím ještě jeden důvod

Máte pravdu, problém je v tom, že si to už skoro nikdo nepamatuje.

J. Němec 30.1.2013 15:15

Re: Proč nevyhrál Schwarzenberg

Jenže tito lidé nejsou osamělým ostrovem, ale součástí tělesa, ve kterém převažují Bémové, Richtrové a Langrové.

O. Mayer 30.1.2013 15:14

.... nemusí ani příliš obtěžovat.

No přinejmenším potřebuje ty vlastní podpisy Zkuste si sednout a podepsat se 50 000x pokaždé pod jiným (existujícím) jménen- to už je asi snažší ty podpisy skutečně získat. Taky těžko předpokládat, že kandidát který nedokáže sehnat ani těch 50 tisíc podpisů potom přesvědčí tech 2-3 miliony lidí aby hodily jeho jmeno do urny.    Taky to brání, aby do voleb kandidoval kdejakej vtipálek, event vychcan který to pak bude uvádět jako položku svýho životopisu (presidentský kandidát v roce 2013 to přece nezní zase tak špatně- jistý pan senátor by mohl vyprávět)- i když je fakt, že stejnou službu asi udělala nějaká volební kauce. Taky mi nepřijde mi úplně košer tvrdit, že všechny ty podpisy se nedají ověřit- stačilo by se jenom trošku zamyslet. Určtě by šlo  například přes CzechPoint po nějaké drobne softwarové úpravě, pak máme velmi dokonalé registry obyvatelstva (jeden spravuje např. VZP).  A to že se kontrolujou adresy mi taky zase tak divéí nepřijde vzhledem k tomu že centrální databázi podpisů asi žádný stát na světe nevede (i když kdo ví, jestli třeba STASI něco takého nevedla)  

J. Kanioková 30.1.2013 15:11

Nesuďte paušálně,

spousta lidí volila z důvodu - o chlup menší riziko ve vztahu k EU. Další spoustu lidí děsně naštvala média tou neuvěřitelnou hnusnou manipulační ofenzívou !

Opravdu bylo dost těch, kterým se oba kandidáti příčili, ale přece jen byli spíš, když už, tak volit pana Schwarzenberga. Ale pak postupně, jak je média čím dál víc šokovala svou "nestranností", přiklonili se k volbě ze vzdoru !

J. Boleslav 30.1.2013 15:07

Re: Proč nevyhrál Schwarzenberg

Co třeba Němcová, Pospíšil a konec konců i Nečas. Zkuste se trochu líp rozhlédnout. :-)

J. Kanioková 30.1.2013 15:05

Pro mě nebyl žádný nejlepší kandidát,

pro mne by to musel být někdo podobný jako p. Robejšek...

J. Boleslav 30.1.2013 15:05

Na hlavní důvod jste zapomněl

Lidem se víc líbí charakterově odporné kreatury než slušňáci. Proč, je pro mně velkou otázkou. Že by na tom sami byli podobně?

J. Vyhnalík 30.1.2013 14:48

Re: Nejlepší kandidát neměl dost podpisů

Ten zákon je neuvěřitelně blbý. Přitom těch 50 000 podpisů nacpali "zákonodárci" přímo do Ústavy! To, že MV nekontrolovalo podpisy, ale adresy nejspíš nikomu ani moc nevadí. Přitom desítky tisíc adres se dají najít v nejrůznějších databázích, takže kandidát se silným žaludkem se nějakým sháněním podpisů nemusí ani příliš obtěžovat.

J. Vyhnalík 30.1.2013 14:42

Re: Kdybych

Velká část těch hlasů ovšem nebyly hlasy pro KS, ale proti MZ. To samé v obráceném gardu platí i ovšem pro MZ.

Je docela smutné si uvědomit, že presidentskou volbu možná více rozhodují hlasy proti kandidátům, než hlasy pro kandidáty.

J. Vyhnalík 30.1.2013 14:36

Re: .

To je to zapřahání vozu před koně.

Místo toho, aby lidé zvažovali, k čemu přímá volba presidenta povede, očekávali, že když bude každý hlasovat podle svého srdce, výsledek musí být dokonalý. Kde se tahle hloupost bere nechápu, ale většina těch, kteří prosazovali přímou volbu se teď cítí zrazena a výsledek volby zdůvodňují tím, že Miloš Zeman lhal. Jenže on zase tolik nelhal, pouze se nenechal zatlačit do kouta nepřipraveným protivníkem. Pokud by Karel Schwarzenberg dělal dobře domácí úkoly, mohl si Miloše Zemana pohodlně rožnit na ohýnku korupčních skandálů spojených s vládou Miloše Zemana.

Netvrdím, že pak by KS vyhrál, ale minimálně by se MZ musel pro vítězství víc zapotit.

Pozitivem přímé volby je fakt, že lidé začali o politice znovu více přemýšlet, ovšem povrchnost TV debat a mediální manipulace tento fakt značně devalvují. Pro fungování státu a přehlednost politiky by určitě byla užitečnější přímá volba poslanců PS. Posílil by se tím i mandát vlády ve vztahu k přímo volenému presidentovi.

V. Mlich 30.1.2013 14:12

Nejlepší kandidát neměl dost podpisů

A nebylo to představama p. Henycha o procentním počtu, ale proto, že 50 tisíc podpisů, pokud mají být pravé a nejen opsané z nějakého rejstříku, se shání opravdu blbě - lidi se tvářili, jako by dělali milost mě a ne umožnili zájemci demokraticky kandidovat.

F. Matousek 30.1.2013 13:12

Re: Proc jsem Zemana nevolil ja.

alespon by se zhubnul a zacal vypadat jako clovek. A mozná by dokázal i chodit po schodech bez pomoci bodygárda ?!

E. Tocháček 30.1.2013 13:03

Re: Ja vidím ještě jeden důvod

nerozumím, můžete být prosím trochu konkrétnější ?

F. Matousek 30.1.2013 12:57

mensí zlo

naposled, kdyz pan KS nedokázal ani rádne odvolit, zacalo me vrtat hlavou, které zlo je to mensí ??

M. Jelínek 30.1.2013 12:57

souhlas

souhlas

V. Plocek 30.1.2013 12:39

Proč nevyhrál Schwarzenberg

Vážený pane,  budete se divit, ale skutečně nevím. Protože jestli se nestane zázrak (a na zázraky nevěřím) tak pokud nechci volit doleva, tak napravo nevidím jedino osobnost, která by mě zaujala. Asi jsem slepý. Anebo to bude zase nějaká rychlokvaška.

K. Loucký 30.1.2013 12:21

Re: Ja vidím ještě jeden důvod

Na první pohled. Ve skutečnosti to bylo spíš obráceně, ale tuto souvislost většina lidí není schopna rozeznat.

M. Šejna 30.1.2013 11:37

přesně tak

opravdu to není s naší společností tak špatné, když 55% voličů dokázalo nezblbnout z mediální masáže a z útoků "kulturní" fronty. A tak přestože je podle mediální masáže Zeman hulvát, ožralé prase, fašista,  xenofob a agent KGB, tak přesto je velký zázrak, že dostal 55% hlasů.