28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kejkrt 12.8.2010 13:18

Je to sice podle zdravého rozumu, ale nikdy to tak nebude.

Stejně jako stát nebude nikdy fungovat podle podvojného účetnictví, s povinným nezáporným výsledkem. Ten, pokud by "se přihodil", byl by ihned po uzavření účtu za příslušný rok rozepsán na VŠECHNY občany jako daň z hlavy. Splatno hned.

To by taky fungovalo. Jenže je nereálný ten první krok: zavést to.

Z. Rychlý 12.8.2010 22:47

Re: Je to sice podle zdravého rozumu, ale nikdy to tak nebude.

Ale v tom případě když "se přihodí", tak to už tak funguje dávno. Vyrobený dluh se vyrovná státním dluhopisem (ČNB dostane befél zavést ho do účetnictví) a splácejí se jen úroky. Dluh samotný roste a třeba ho někdo někdy zaplatí !!! Nebo se vydají další dluhopisy !!!! V každém případě je dluh rozepsaný na všechny občany, v tom měl pan Kalousek pravdu. 

Jen splatné ihned to není.

Z. Rychlý 12.8.2010 11:08

Existuje rozdíl mezi politikem a hospodářem

Je to logické, hezké a chytré. Tudíž to nebude zavedeno ani náhodou.

Jak to popsal doc.Zelený, problém spočívá v rozdílu mezi politikem a ekonomem (hospodářem). Politik vidí (z podstaty  funkce politika) na svém obzoru jen příští volby, zatímco hospodář plánuje pro příští generace. A tohle se nedá sloučit. Smutné je, že i mnozí ekonomové se derou k politice, aby pak v žoldu politické strany, či lobistické skupiny, ztratili své svobodné myšlení a začali tlachat populistické rádoby vědecké kydy. 

Budoucnost tohoto nápadu vidím temně, ač se mi velmi líbí.

V. Plocek 12.8.2010 9:34

Proč neškrtat obráceně

Vážený pane,

celý život bojuji na všech frontách  proti šedé. V soukromém životě znám nebo se dohodnu sám se sebou na černé nebo bílé. Potom je cesta i když ne vždy správná,  jasná, zřetelná.

Ale to nechtějte od politiků, kteří naopak většinou jinou než šedbou barvu, zë které lze odejít na obě strany neznají.

P. Čech 12.8.2010 10:08

Re: Proč neškrtat obráceně

Přesně tak. Ona šedá sice reálně existuje, ovšem je velkou otázkou, zda je lepší než černá nebo bílá. Je totiž všeobecně známo, že jakýkoliv kompromis mezi černou a bílou je vždy horší než samotná černá nebo bílá. Pokud je náhodou někdy lepší šedá, potom to nikdy dlouhodobě fungovat nemůže, pouze velmi krátkodobě. O tom nás mohou přesvědčit dějiny lidstva, pokud se o ně zajímáme.

P. Čech 12.8.2010 9:32

Že tomu nerozumíte?

Ale ano, rozumíte. Rozumí tomu však i ti, kteří rozpočet stanovují. Jde však o úhel pohledu na věc. Zatímco Vy, bez jakýchkoliv postranních úmyslů racionálně problém hodnotíte, politici a politické strany v zájmu udržení si své nedemokratické moci nad občany,dávané jim systémem, problémy zastírají, zveličují a lžou občanům. Žábou na prameni je totiž moc politických stran, ať si to přiznáváme či nikoliv. A následně nutnost zbytečně zaměstnávat (za více než přijatelné mzdy) armády spřátelených úředníků ,obvykle voličů té které politické strany. Je to zastřená státní korupce, mnohdy horší, než když někdo někomu podstrčí pár tisícikorun. Tady jde o stovky miliard. O tom to je.

B. Jelínek 12.8.2010 9:29

Zdá se to rozumné

bohužel jenom zdá. Na co by jste určitě ihned narazil  - výdaje na "normální" fungování státu. Všichni budou tvrdit jak hodně jsou právě jejich požadavky "normální" a "nezbytné" pro chod státu.

Obávám se, že už přes tento bod se nedostanete ani náhodou. Stačí trochu přemýšlet, nemusíte ani číst "Teorie vřejné volby" a bude Vám jasné proč.

To jsou jen logické důsledky a následky intervencionistických státních politik, dobývání rent....