20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč nemohu volit Schwarzenberga

Když ministr zahraničí Karel Schwarzenberg souhlasil s kritikou bruselských úředníků, že by se v šumavském národním parku rozhodně nemělo kácet, respektoval jsem to, protože stejně jako bruselští úředníci neměl na dění na Šumavě faktický vliv.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 24.1.2013 19:08

Jasná vizitka

Šumava, s jejíž devastací pan kníže nejen souhlasil, ale intenzivně se na ní ve svém "zeleném" období ve spolupráci s EU-hujerem panem Bursíkem, za potlesku zahraničního EU-kapitálu podílel, je názornou vizitkou toho, k čemu by během jeho EU-prezidentování naše země směřovala.

M. Kosejk 23.1.2013 16:27

:)))

Jo, jo. Vždycky se zasměju nad pitomostí těch, co si myslí, že z historického hospodářského lesa lze udělat původní prales jen tím, že ho nechají být.

Je to velmi podobné tomu, jako kdyby si někdo myslel, že když necháte pole ladem - že z něj bude za pár let přirozený stepní biotop. Nebude - jen zaroste cizorodým plevelem bez přirozené konkurence, který se bude nekontrolovatelně šířit do okolní krajiny.

Umělá výroba pralesů z hospodářské krajiny je už úplný vrchol pitomosti ekologistů. Prostě heslo: Vypěstujme si fungl nový prales. :))

Š. Hašek 23.1.2013 22:31

Re: :)))

Nechme článek článkem.

V naší zeměpisné šířce je nejsilnější rostlinnou formací les. Lze dohledat v v odborných nepolitických publikacích. Trvá to ovšem déle než volební období.

Viz výše - z toho vyplývá, že až na malá území (suché jižní svahy apod.) u nás nevznikne stepní biotop, opět jen les. Samozřejmě přes trávu do pasu, šípky, břízy, nálety sem tam jehličnan, javor, jeřáb - a za takových 30 let tam máte již smíšený na vše bohatý, včetně zvěře,  porost. Zkuste se podívat třeba na dříve obhospodařovaná území po 15 letech.

Vše popsáno v nepolitických učebnicích i odpozorováno nejen mnou. Bez "zeleného" mámení.Tady pane Kosejku nejde o diskusi o faktech, ale o subjektivních pocitech (z Vaši strany).

Jen tak si zkuste představit, že od zítřka prostě v Evropě člověk nebude. A jak to začne zarůstat. Máte v majetku nějaký velký pozemek? Tolik k tomu, co jste napsal.

B. Rybák 24.1.2013 18:54

Re: :)))

Z nádherného lesa v němž díky činnosti člověka přežívali i vzácné (protože málo agresivní) organismy, by tedy bezzásahovostí vzniklo "smetiště" okolní kulturní krajiny, v němž by na řadu staletí převládlo jenom pár nejagresivnějších druhů. Ze svého lesa by "zelené parazity" např. pan kníže Schwarzenberg hnal "sviňským krokem. Z našeho (pro něj cizího) majetku ovšem jeho "modrá krev" neteče, tak proč by Šumavu bránil. EU-pány přece bude v dalších "restitucích" potřebovat.

S. Ševeček 23.1.2013 15:20

Jak prosté, dear Watson

Až bude kníže kupovat Šumavu, za zdevastovaný "národní park" zaplatí podstatně méně. A půda, to bylo pro šlechtu vždycky to první.

Možná by bylo potom schůdné pro lit, aby byli pozváni Němci na kultivaci.

A to se vyplatí.

D. Švik 23.1.2013 13:41

Nezmiňuji politický turismus, říká autor

a hned v zapěti zmiňuje. Tak kdo je tu blb?

J. Farda 23.1.2013 13:30

Kdo koho volí - nevolí ....

A koho bude volit, pane senátore a starosto města Hluboká nad Vltavou Jirso, Váš místostarosta pan Dlouhý? Půjde volit osobně do volební místnosti nebo za ním donesou volební urnu až do Huberta? Ale jinak Vám, jako bývalý Budějičák, přeji hodně zdraví. Tečka.

O. Uživatel 23.1.2013 11:39

Uživatel požádal o vymazání
J. Rechnovský 23.1.2013 11:12

Senátore Jirso

Hněte svým zadkem a místo opilství se svými mafiánskými kumpány se jděte podívat do bezzásahové zóny na Německé straně Šumavy. Uvidíte změnu po kůrovcové kalamitě za pouhých 20 let...:-(

Jenže na to nemáte morál, co? Raději vyzvracíte tyhle tendenční žvásty abyste si šplhnul u masy tupohlavého voličstva a prožil extázi znovuzvoleni... Já vím, je to krása mít pod palcem státní zakázečky, co?...:-(((

J. Chaloupka 23.1.2013 10:56

Ani jeden není jednoznačně dobrý nebo zlý. Ale zcela pragmaticky

musím volit Zemana, protože v EU nastávají zatraceně horké časy a nechci, aby pan KS. usnul a nebo k ránu podepsal něco, co budeme tvrdě platit (Nečas se už o podobných situacích zmiňoval). Ostatně soudím, že se bohužel nájezdům EU na naše peníze bude velmi obtížně odolávat, tak snad alespoň Zeman víc vydrží. Pro K. Sch. je politika jen rozptýlení v jeho důchodcovském životě, protože majetek rodu už spravuje jeho syn žijící v Rakousku. To jen k tomu jeho majetku. Čímž nezpochybňuji jeho mravní zásady. Měl kliku, že ty špinavé obchody za něj udělali jeho předkové. I to občanství (inkolát) získali tak, že s Habsburky vyměnili půjčky Habsburkům na vedení 30leté války za zkonfiskovanou Třeboň. Hádám, že cena za ni nebyla úplně tržní.

A. Hrbek 23.1.2013 9:55

Vážený pane Jirso

Schwarzenbergové více než 200 let obhospodařovali Šumavu a zanechali ji nám ve slušném stavu. Věděli totiž, že jde o dlouhodobý majetek, o který je nutno pečovat. Dokonce měli tolik úcty k lesu, že zřídili rezervaci Boubín. A ukázalo se, že současný les bez zásahu člověka není schopen přežít.

Na jejich systém hospodaření úspěšně navázaly za první republiky Státní lesy a za komunismu, kupodivu, Vojenské lesy.

To co ze Šumavy udělaly vlády všech barev je směsí ekologické blbosti s kořistnictvím. Národní park ano, ale na menší rozloze. A zbytek zajistit Státními lesy s přísným režimem těžby a možností turistického ruchu zaměřeného na poznání přírody a ne na její drancování, jak chcete Vy.

J. Novak 23.1.2013 10:37

Re: Vážený pane Jirso

Schwarzenbergové se na Šumavě "podepsali" právě tím, že z ní udělali monokulturní hospodářský les s obrovskými plochami stromů stejného stáří. Mimochodem, jako památka na to hospodářské využití Šumavy zůstal Švarcenberský kanál 44km dlouhý, pro plavení dřeva. Jinak, to, že máme na Šumavě monokulturní les stejného stáří má právě rozhodující vliv na šíření kůrovce, protože odolnost stromů s věkem klesá. Mladé stromy se dokáží kůrovci bránit, stromy 60 let staré jsou na tom hůře a kůrovec se tam v podstatě šíří jako epidemie. Takže, až se jednou Šumava zase znovu zazelená, nebudou na ní už šumět čistě smrkové bory a to bude jedině dobře, takový les kůrovci odolá.

A. Hrbek 23.1.2013 11:34

Re: Vážený pane Jirso

Vážený pane Nováku,

1. Na Šumavě do výšky 1000 m jsou na řadě míst smíšené lesy se smrkem a bukem. Trpí nehubeným kůrovcem také.

2. Zkušenosti z Žofínského pralesa ukazují, že při "přirozené" obnově se neobnoví původní porost, ale džungle náletových roští.

3. Schwarzenbergové přišli o převážnou část lesů v roce 1920. Takže dnešní 60 ti leté stromy již nesázeli.

4. Pokud se pojedete podívat na Šumavu, například k pramenům Vltavy, tak tam kůrovci sežrali i mladé stromy.

P. Čech 23.1.2013 7:57

Je to asi jedno.

Důvodů, proč nemohu volit pana Schwarzenberga je mnohem víc, než je zde uvedeno. Jen tak na okraj, jeho podíl na schválení Lisabonské smlouvy, podlézavost vůči EU, jeho schvalování církevních restitucí, abych jmenoval aspoň ty nejzávažnější z mého pohledu. Pan Zeman má těch mínusů ne méně a ne více.Jeho podlézání komunistům v minulých prezidentských volbách, jeho obklopování se "bývalými" komunisty a agenty Stb atd. Koho z nich tedy budu volit ještě nevím, asi nikoho.  Bohužel v prvním kole voleb nebylo dost kvalitních kandidátů (jednoznačnou vinou zákona č.71/2012 sb, zejména vinou jeho čl.56, odst.5) a  tak došlo k tomu, že v kole druhém je možno volit opět pouze menší zlo. V tomto případě (volba prezidenta, který nemá téměř žádné důležité pravomoci) je to však asi jedno.Jeden z nich zvolen bude a to vždy většinou hlasů. V tom případě , protože se považuji za demokrata, budu  vítěze voleb respektovat, protože se bude jednat o vůli většiny  A o tom to je.

J. Aspirin 23.1.2013 10:03

Re: Je to asi jedno.

Asi tak nějak...

Neštěstí je, že všechny články v médiích nám říkají proč NEVOLIT toho nebo onoho... Když si dáte tu práci a uděláte dva sloupce pro oba kandidáty, zjistíte, že počet negativ je u obou pánů stejný a pozitiva nejsou žádná:-((

Takže asi budu volit toho, který mi v rozhodující čas bude zrovna sympatičtější...:-))

P. Čech 23.1.2013 11:36

Re: Je to asi jedno.

Oni nějaká pozitiva mají. Hlavní pozitivum je to, že ať bude zvolen kterýkoliv z nich, získá nadpoloviční počet hlasů. Jinak pozitiva i negativa mají zhruba stejná obecně však negativa u obou vysoce ta pozitiva převyšují.

J. Aspirin 23.1.2013 18:54

Re: Je to asi jedno.

Tak nějak jsem to myslel... ale nějak mi nestálo za to se tím příspěvkem moc zabývat :-((

A. Bocek 23.1.2013 7:40

Pane senátore,

můžete mi vysvětlit paradox, proč i v Rakousku je poměr výtěžnosti soukromník : obec : stát   v lesích 10 :6: 4 ? Proč i v Rakousku stát , který má nejlepší úředníky v lesích má nejhorší hospodářský výsledek na hektar lesa. Jaký je tento poměr v Česku a proč je i u nás stát také nejhoršm hospodářem.

F. Eliáš 23.1.2013 7:16

Budiž

mně také vychází oba kandidáti negativně, a lépe Zeman, když ale Zemanovi nelze věřit. Působí jako proradný člověk. Nechtěl bych ho vídat příliš často. A olíznout známku se Zemanem? Fujtajbl.

B. Hudzieczek 23.1.2013 5:58

Říkáte-li, že KS=Kalousek na hradě

pak Vám odpovím, že Zemanovo vítězství bude znamenat Klaus na hradě (duchem a vlivem, ne fyzicky pochopitelně). 

Navíc si umím představit, že KS se dokáže od Kalouska odstřihnout daleko snadněji než Zeman od Václava Klause. 

J. Štrobl 23.1.2013 6:48

Re: Říkáte-li, že KS=Kalousek na hradě

V případě Zemanova vítězství bude na hradě i Šlouf a na to se patrně někteří už těší.

J. Mannheim 23.1.2013 7:19

Re: Říkáte-li, že KS=Kalousek na hradě

Každopádně už se MZ někde vyjádřil, že toho pána, co měl Key Investment, by si na Hradě nechal. Od toho už není daleko k tomu, aby si tam nechal i Jákla a Hájka.

J. Mannheim 23.1.2013 7:19

Re: Říkáte-li, že KS=Kalousek na hradě

P. Maleček 23.1.2013 5:35

Staří Šumaváci by věděli koho přetáhnout bičem

Jen další příspěvek dokazující, že jedinou nadějí Šumavy je národní park zrušit a ponechat jen lokální rezervace kde je co chránit - viz České středohoří.

Pro úpící místní obyvatele je nutné připomenout, že NPŠ nevznikl na vznešených myšlenkách ochrany přírody, ale z chamtivosti místních majitelů penzionů, z nichž většina jsou z rodin starostů obcí. Chtěli se napakovat na davech naivních turistů, které podle nich oblbne značka NP a nevšimnou si že z 90% běhají po fabrice na dřevo.

No a vypekli je jiní nenažranci - byznysmeni s ekologií s Bursíkem v čele a těžaři v zádech. I ty demonstranty platili, stejně jako platí betonáři odmítače dálnice přes České středohoří. A prachy se jim valí a místní vyžírkové jen čučí a kňučí že nechtějí co před tím chtěli.

Takže Švarcík má opět pravdu. Chtěli jste NP - máte ho - i se vším co k NP patří. Lesnické školy sice nedostudoval, ale má letitou praxi a selský rozum. Takže teď do něj nekopejte a raději s ním proberte zrušení NP. Jako lesník vám určitě vyhoví.

No a k prezidentským kanditátům. V tom máte pravdu. Ani Švarcík ani Zeman tam nepatří. Nezbývá než si vybrat menší zlo. Švarcík vám otevřeně říká nepříjemnou pravdu, Zeman vám podkuřuje populistickými kecy. Staří, tvrdě pracující Šumaváci by měli jasno. Co vy?

T. Pansky 23.1.2013 0:59

Velmi hloupe ... pojdme se ale podivat pouze na Sumavu ...

...  Knize Karel rekl naprostou pravdu; co na tom neni k pochopeni???  Soucasna situace Sumavy je pouze vizitkou obojakosti a nesmyslnosti ceske politiky (ustanoveni Sumavskeho narodniho parku).  Bud je to park a potom by se nemelo kacet, nebo si musime priznat, ze zrizeni parku byl absolutni nesmysl, je ho treba zrusit a potom kacet.  ... Autor place dobre, ale na spatnem hrobe.  top0625top@live.com

J. Štrobl 23.1.2013 0:58

Ano, pane autore.

Karel Schwarzenberg může za sucho na Sahaře, za zimu v Antarktidě, za to, že někteří psi kálejí po chodnících, někteří občané pijí a jiní fetují; jediné za co pan Schwarzenberg opravdu, ale opravdu nemůže je, že jste hlupák.

P. Pavlovský 23.1.2013 0:57

Martin Bursík je mezinárodně uznávaný odborník,

ne pouze politik. Ale to teď není důležité, jakkoli je přirozené, že jeho odborným názorům K. S. věří!

"...jsem mezi důvody, proč nemohu volit Karla Schwarzenberga, nezařadil jeho politický turismus. Byl členem ODA, do Senátu kandidoval za US-DEU, spoluzakládal Cestu změny, poté se stal výkladní skříní Strany zelených, aby nakonec zakládal a kandidoval za TOP 09..."

Tento vývoj je zcela konzistentní a není na něm žádné přebíhání. K. S. byl vesměs členem serózních pravicových stran. Nebyla jeho vina, že zanikaly (ODA, US-DEU). On ze žádné nevystoupil, prostě mu zanikly "pod nohama". Pokud jde o SZ, byl za ni ve vládě (a byl v SZ kritizován za pravicové postoje, např. souhlas s obranným radarem), ale nebyl jejím členem, protože nebyla pravicová.

Politický turista je naopak M. Z.: KSČ, OF, OH, ČSSD, SPOZ. To už je, panečku, nějaký názorový rozptyl! Je dnes kandidátem především KSČM a V. Klause!  Jak skvělá symbióza, jak překvapivá! Krajní levice si podává ruku s tradiční pravicí nad M. Zemanem!

K. S. se v TOP 09 opět sešel s bývalými ODisty (např. D. Korte). Jsou dnes ve SPOZ bývalí členové OH? Nikoli, zato tam ale jsou bývalí členové KSČ!

M. Šejna 23.1.2013 9:51

demagogie pana Pavlovského

to je zajímavé, že pan Pavlovský Zemanovo členství v OF zmiňuje, ale Schwarzenbergovo členství v OF už nikoli. Stejně tak je zajímavé, že pan Pavlovský zmiňuje u Zemana, kdy se s kým kde sešel. Zapomněl ale na to, že Schwarzenberg coby člen US-DEU byl v koalici s Grossovou a Paroubkovou ČSSD.