25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč nejsou soukromé nemocnice pro nikoho vzorem

„Je s podivem, že pokud soukromé nemocnice hospodaří se ziskem, no tak těm státním se to nějak nedaří.“ Citovanou větu přednesl ministr financí Andrej Babiš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 14.5.2015 13:59

Mě štve už to sousloví - zdravotní pojištění !!!!!

Pojištění je pojištění a daň je daň. Platíme zdravotní daň, která je pak rozdělována podle pravidel stanovených parlamentem bůhví komu a bůhví jak.

Zdravotní pojištění přes tzv. pokladnu tu není a bohužel nebude.

Autor je nejsíš členem LOKu, takže názory a směr jasný.

I. Schlägel 14.5.2015 13:27

Aha.

"Není jisté, jestli to je z pohledu zdravotnického systému nějaká velká přednost. Zisk soukromníka ve zdravotnictví znamená, že ze systému zmizí část peněz, které soukromník využije k jiným účelům." Tak to je v pohodě. Naštěstí ve státním zdravotnictví se mizení části peněz ze systému nemůže přihodit. Každé malé dítě přece ví, že ve státních firmách se méně krade a lépe hospodaří než ve firmách soukromých. Hlavně nepřipustit ten zlotřilý, vykořisťovatelský kapitalismus. Z těch samých důvodů bych zachoval výborně hospodařící státní dráhy. lesy, poštu, atd. Nakonec bych nechal státní i tu Škodovku. Zabránili bychom tvorbě zisku a ztrácení peněz ze systému. Kdyby tak blbost kvetla, to by bylo pokoukáníčko.

J. Rybenský 14.5.2015 11:09

Při pohledu zvenčí

vykazuje soukromá nemocnice "zisk", vedení ve státní nemocnici má "odměny"

M. Prokop 14.5.2015 12:04

Re: Při pohledu zvenčí

A to i když má nemocnice ztráty. :-P

J. Rybenský 14.5.2015 11:09

Při pohledu zvenč

vykazuje soukromá nemocnice "zisk", vedení ve státní nemocnici má "odměny"

J. Čapková 14.5.2015 9:38

Sanus

zdravotní zařízení v Hradci Králové, platí sestrám na lůžkových odděleních o 6000 méně než fakultní nemocnice.Zařízení patří p. Babišovi. Sama bych vždy dala přednost státní nemocnici. Nejlepším ministrem byl určitě Heger, jen měl být v jiné politické straně.

J. Kindl 14.5.2015 9:36

Soukromé nemocnice

Soukromé nemocnice jsou v zisku proto, že soukromník umí lépe hospodařit než stát. Státní anebo Krajské nemocnice jsou prolezlé korupcí a peníze se tam vyhazují oknem, protože z cizího krev neteče. Soukromník soukromníka nebude korumpovat.

K. Janyška 14.5.2015 9:01

Socialisté tu jsou od toho, aby to soukromé ničili,

hanili a kradli. To ví každý, kdo má všech pět pohromadě... Dzp.

M. Prokop 14.5.2015 8:53

Ty levičácké tendence jsou v autorovi jak v koze.

Efektivní soukromá nemocnice prostě je pro všechny zúčastněné lepší, než neefektivní jakákoliv.

"Odtékání peněz mimo systém" v té neefektivní probíhá také, ještě více (proto je neefektivní), jen to není vidět.

O. Prokop 14.5.2015 8:43

dodatek

1. tzv.soukromé nemocnice v ČR jsou proto v zisku, že jsou tam mzdy cca o 10% nižší než platy v příspěvkových, státních. Tyto nemocnice jsou tam, kde je větší nezaměstnanost- to nahrává např. Agelu ( Chrenek), který vlastní cca 14 nemocnic.( Mimochodem nikde v záp. Evropě není možné vertikální vlastnictví- Agel vlastní zdrav. pojišťovnu 205-ČPZP, vlastní nemocnice, lékárny - každý ví proč)

2. tzv. soukr. nemocnice v ČR jak bylo napsáno se nemusí řídit zákonem o zvyšování platů.

3. Obecně platby za zdravotní výkony - za léčení často nepokrejou ani náklady, proto soukr. nemocnice nemusí mít lůžk. oddělení, které jsou extrémně prodělečné- infekční, kožní, rehabilitační...

4.Na západ od nás má pacient možnost se připojistit a pak být léčen na soukr. klinikách, nebo platit cash, což u nás při socialismu ve zdravotnictví není.

5. V ČR v obou typech nemocnic ale probíhá personální devastace- nejsou lékaři, nejsou sestry a stav se bude zhoršovat i ambulantní sféře, kde převažujou lékaři-dlchodci...

I. Mertl 14.5.2015 8:03

Šlápnutí vedle

Novinář se živí psaním, že? A podle toho to někdy vypadá. COpak nám tady pan Holub předkládá? Nemá rád Babiše. Není divu, ani já ne a obávám se ho víc než přílivu emigrantů. Nevím, proč Babiš šije právě do Němečka, nejspíš tam směřuje jeho další zájem. Ale přesto mám Holubův článek za šlápnutí vedle. Srovnávat česká a americké zdravotnictví dobře nelze, když tak jen na úrovni péče o pacienta. A soukromé vers. státní? Tradice, pane Holube, a mimochodem, v USA je soukromé skoro všechno, a je to dobře. Majitel se postará, aby se dobře hospodařilo, zisk je toho důkazem. Když zisk získám v medicíně šizením péče, pacienta ztratím a s ním i zisk. Majitel/stát se stará jen o dobro státních úředníků, resp. hlasy voličů - a podle toho to vypadá tak, jak to vypadá. Ne, že bych tím chtěl kritizovat české zdravotnictví, je nesrovnatelně lepší než před lety. Ale určitě hospodaří špatně! Jen chci říci, že i ďábel Babiš může mít někdy pravdu - tentokrát ji měl. A formálně správně, pane Holube: Stát povinným přidáním lékařům poskytl státním institucím NEvýhodu. Ale to už jsme zase u těch voličských hlasů. Privatizujme zdravotnictví!

P. Lenc 14.5.2015 8:31

Re: Šlápnutí vedle

Chtěl jsem se rozepsat, ale napsal jste to za mně, včetně toho Babiše.Ono tomu panu novináři jaksi uniká, proč ty pro něj "špatné" soukromé nemocnice jsou ziskové.

O. Prokop 14.5.2015 8:50

Re: Šlápnutí vedle

privatizovat zdravotnictví znamená, že by smlouvu s pojišťovnou ( třeba jenom na ambulantní služby) měl pacient a ne lékař ( automechanik taky nemá smlouvu s pojišťovnou, má jí majitel auta). Pak by to bylo pojištění, a ne jako nyní zdravotní daň. Privatizovat dále znamená připojištění a spoluúčast ( jako u aut). Chcete to? Obecně podle WHO je české zdravotnictví na 1. místě na světě, co se týče cost- benefit. Za 850 Euro, co jde na léčení jednoho pacienta ročně v ČR( 230 mld Kč celkem) má český občan stejnou a v mnoha oborech i lepší péči než např. rakouský, kde to dělá 3000 Euro.

I. Mertl 14.5.2015 9:44

Re: Šlápnutí vedle

Ale přece, to je právě JEN o platech - a samozřejmě o globální životní úrovni. Až budu mít penzi 2000 Euro, a ne 600, ať má lékař 6000, a ne 2000, pak ta cena péče asi bude taky těch rakouských 3000, ne? Říká se tomu konkurenční výhoda. Jiná hospodárnost/ nehospodárnost z těch nákladů může dělat, co já vím, 10-15%.

O. Prokop 14.5.2015 10:38

Re: Šlápnutí vedle

ano, ale problém je v tom, že vstupy- ceny přístrojů, zdravotnických materiálů, nájmů, energií, oprav ve nemocnicích jsou tržní, ale vstupy- příjmy od přerozděloven zdravotní daně- tzv. pojišťoven jsou v ČR přísně regulované ( když za operaci tlustého střeva pro rakovinu a 1 týdenní pobyt v nemocnici zaplatí česká pojišťovna 16 000Kč a rakouská krankenkasse 8 200 Euro, tak něco není v pořádku) . Funguje to jenom díky nízké ceně práce. Ano, ta je nižší u všech, ale pak se nemůžeme divit, že lékaři odcházejí do zahraničí a že nás pomalu nebude mít kdo léčit. To je ta konkurenční výhoda, resp. nevýhoda. A bude hůře.

I. Mertl 14.5.2015 12:35

Re: Šlápnutí vedle

Vidím to ekonomicky a zvenku, argumentuji proti Holubovu článku. Regulovat platby zdravotníkům samozřejmě nutno, pokud je poskytovatel veřejný (ale možná i když je soukromý, do toho už nevidím). Právě tak nesoudím, jsou-li tyto platby správné a spravedlivé, zdá se mi, že anrovnáním těch plateb se zdravorníci nnějk brání (chtějí pochopitelně každý víc peněz, ne nějakou spravedlnost). Tolik k této části diskuze, více nejsem kompenentní. Jinak, všimněte si, jsem naše zdravotnictví pochválil. Vy račte být lékař nebo jinak osobně zaintresován?

J. Cervenka 14.5.2015 7:40

jako vzdy

autor pise, ze v USA si privatni nemocnice nemuze dovolit ten kdo na to nema. Jako vzdy udaje o Americe ve PSU jsou negativni, bud zamerne nebo z blbosti. V Mayo Clinic ( nejlepsi spital na svete) muze byt operavn kazdy co ma pojisteni. (ja byl, platil nula). Proc se publikujou desinformace?

R. Langer 14.5.2015 7:52

Re: jako vzdy

Protože lidi rádi věří pohádkám.

P. Maleček 14.5.2015 1:16

I Babiš má občas pravdu

No, autorovi uniklo, že ty soukromé nemocnice nakupují (nejen přístroje, ale i spotřební materiál a služby) podstatně levněji než ty veřejné.

Čímpak to asi je? To moc dobře ví i ministr Němeček, který coby ředitel velko ostravské státní nemocnice nakupoval přístroje podstatně dráž než byly na trhu k sehnání. Pročež se nejspíš stal ministrem. To nejspíš za zásluhy na krmení partajní pokladny. A není těžké domyslet se kým.

A jediný Babiš (a že není můj šálek kávy) za ty předražené nákupy Němečka kritizuje.

P. Dvořák 14.5.2015 2:23

Re: I Babiš má občas pravdu

Za ministra Lulínka byly tři nemocnice, které nakupovaly extrémně draze:

Na Homolce - dnes causa č. 1, dále nemocnice v Hradci Králové - tehdy řediteloval budoucí ministr Hegr, nemocnice v Ostravě - tehdy řediteloval budoucí ministr Němeček.

Na ministerstvu byl vedoucím příslušného odboru dnešní ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Lulínek sám je dnes ředitel (prezident, předseda - ??) jakéhosi eneregetického úřadu.

No řekněte sami, není to už od podívání úplně křišťálově čisté?