29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč máme dva prezidenty?

Prezident je předseda, a předseda vlády je tudíž prezidentem také. Máme tak prezidenty dva. Již to samo o sobě je bizarní a postrádá logický výklad.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pokorný 31.7.2019 20:13

Tohle může

zachránit jedině bytové semináře a domácí filozofické seance!

Pan Zeman má podobnou tlupu lidí, jako je pan domácí filozof( se kterým by ale nyní asi pan Hejdánek vyrazil dveře) na salámu. Je dobře, tak mi to připadá, že z nich má srandu.

J. Václavíková 31.7.2019 18:04

Možná by to nebyl špatný nápad.

J. Řezníček 31.7.2019 17:18

Souhlas s autorem.

Prezidentovi v Ústavě ponechat jen obřadní povinnosti. A zejména - vystěhovat ho z Hradu. Přidělit mu kancelář někde v centru ( ale v žádném paláci ! ) a malý rozpočet. Správu pražského hradu podřídit hospodářské správě třeba Ministerstva financí i s redukovaným rozpočtem.

K. Dvořák 31.7.2019 14:44

To je dílo

:-D:-D:-D

P. Kubáč 31.7.2019 14:39

Patří do perestrojky demokracie ?

se ptali redaktoři Jakeše, ještě před legendárním projevem na Červeném hrádku.

A on odpověděl "Ano, ale jen tolik, že raději vůbec ne!"

Ergo kladu analogickou otázku : "Patří do demokracie volby kohokoliv ?" - a odpověd je dle autora článku zjevně ta samá jako ta Jakešova.

M. Zikmund 31.7.2019 11:28

Proč spíše nezrušit senát?

Tlachání autora ohledně počtu prezidentů (proč rovnou neříká, že jich máme tisíce, když předseda je pro něj automaticky prezident?) či královských výsad prezidenta je pro tohoto autora typická rádoby intelektuální omáčka. Ústava je založena na rovnováze moci jednotlivých institucí, které si vzájemně dělají pojistku pro případnou svévoli toho druhého. V okamžiku, kdy je prezident volen přímo, vzniká otázka, k čemu pak potřebujeme senát, když k té rovnováze stačí sněmovna+premier versus prezident. Legitimita je teoreticky stejná - senátoři jsou voleni přímo, prezident je volen přímo, ale faktem je, že po celou dobu existence senátu je výrazná část senátorů volena úplně tragickými počty voličů. Zatímco prezident je volen okolo 30% oprávněných voličů, u řady senátorů se toto číslo pohybuje do 10%, nezřídka 5%. Chápu, že pro řadu lidí je nahrazení senátu prezidentem těžko stravitelná představa, ale to je většinou proto, že si vždy za jednotlivé instituce dosazují aktuální politické osoby (neblahá, 100 let stará tradice) a neumí diskutovat o principech Ústavy s odstupem.

K. Janyška 31.7.2019 14:02

Re: Proč spíše nezrušit senát?

Senát je vůbec nejdůležitější intitucí státu. Chrání občana. Jeho kompetence je nutno zvýšit nad sněmovní a zakázat politickýmm stranám vstup do něho... Dzp.

J. Kočí 31.7.2019 10:26

Nesouhlas, ale zrnka pravdy tu jsou

Někde jsem četl, že Evropané na rozdíl od Američanů potřebují onoho zmíněného krále z boží milosti. Je to velká pravda, jak je vidět na ústavě, myšlení lidí (co např. vzývání spravedlivé EU třeba Piráty?) a i tento článek na to naráží. Vždycky musí být někdo, kdo to rozsekne. Pro mě je přímá volba presidenta OK. Já jsem si ho zvolil (tak dobře, nevolil jsem ho, ale většina rozhodla). Je to proto můj prezident a beru ho. Bůh taky vždycky nedosadil lumena.

Pro mě je spíš katastrofou ústavou nasazený poměrný systém, který umožňuje vládnout trpaslíkům. Aktuálně ČSSD. Vzhledem k výsledkům voleb a kvalitě politiků by měli být vděčni za každý drobek a místo toho dělají problémy. Kdyby alespoň byli konstruktivní, ale je to demonstrace přísloví "Z h..... bič neupleteš, a když upleteš, nezapráskáš". Teď je aktuální druhá část.

J. Uzel 31.7.2019 10:16

Já netrpím

a potřebu měnit ústavu také necítím. Měnit zákony (ústavu) případ od případu na míru některým lidem mi příjde jako hovězina. Jistěže není dokonalá, ale to co se dnes jeví jako slabina, může jindy být výhoda. Zpravidla odstraňováním slabin vznikají nečekané slabiny další.

M. Prokop 31.7.2019 10:08

Klasika.

Pan Payne je "my", ač nepamatuji, že by byl někdy a někam zvolen.

" jeden z obou prezidentů se volí přímo. Nutným vyústěním je ovšem volba dementního chudáka s nalomeným charakterem a škodícího všem. "

Přímo jsou voleni i senátoři a Senát je chválen co rada moudrých. A jsou voleni stejnými voliči jako president, takže v tom má pan Payne nějaký logický úlet. Zřejmě zapříčiněný nenávistí k současnému presidentovi, což sice chápu, ale nemělo by to zaslepovat.

M. Valenta 31.7.2019 14:29

Re: Klasika.

Vy zase zřejmě nemáte rád pana Payna, protože z Vašich občasných příspěvků k Zemanovi vyplývá nämlich to samé.

P. Han 31.7.2019 10:02

Tomu předsedovi vlády

se běžně říká premiér. Mají to takhle ve většině států, kde nemají prezidentský systém vlády, jako třeba v USA. Nechte si to od někoho vysvětlit.

J. Ptáček 31.7.2019 9:47

Oživená tradice

Milovali jsme dvojice Voskovec-Werich, Suchý-Šlitr nebo třeba Šimek-Grossmann. Vhodně se doplňovali. Proč nezkusit jinou komickou dvojici, která se nedoplňuje, ale naopak vysává. Tu můžeme pro změnu proklínat?

D. Polanský 31.7.2019 9:40

Tatíček Masaryk to tak zavedl,

Havel to pojistil, a tak to zatím zůstalo. To víte, tradiční hodnoty jsou tradiční hodnoty.

M. Mikulec 31.7.2019 9:25

To je zase

blábol už od nadpisu a prvního odstavce. Letos přece takové halucinogenní horko není.

K. Dvořák 31.7.2019 9:18

Horko a dusno

to je prevít v našich končinách.

J. Vlček 31.7.2019 9:14

Pane Payne,...

...až budete chtít zase někdy objevovat vrchol hlouposti, stoupněte si před zrcadlo. Uvidíte tam gumáka, jakého jinde nenajdete. A zrovna takoví gumáci, jako jste vy, mají stálé nutkání hýbat s ústavou.

Prezidenta, jako nejvyššího představitele státu jsme měli vždycky. Nikdy se nad tím nikdo nepohoršoval, možná pár gumáků, vám podobných, ale exoti se najdou v každém státě, a v každé době, to je známá věc.

Naštěstí volba prezidenta spočívá na lidech tohoto státu, a ne na uvážení gumáků, kterých vy jste typickým představitelem. Mluvíte tak, jako by vás někdo předurčil rozhodovat o fungování tohoto státu, o volbě prezidenta, o změně ústavy, zkrátka o všem, přičemž se vyjadřujete za nás za všechny, ale ve skutečnosti mluvíte jen za vás gumáky.

Za vaše snaživé gumácké nápady si nezasloužíte nic jiného, než nakopat do zadku.

M. Mikulec 31.7.2019 9:26

Re: Pane Payne,...

Hehe, trefné.

A. Alda 31.7.2019 9:00

Absolutní nesouhlas.

K. Šubrt 31.7.2019 8:49

Naprostý souhlas, nemám co dodat

M. Šejna 31.7.2019 9:48

pane Šubrte

tak to jste určitě naprosto souhlasil s Payneho blábolem i pro období, kdy byl prezidentem Masaryk nebo Havel, že?

F. Brabec 31.7.2019 10:12

Re: pane Šubrte

Pan Payne přece jasně píše, že Masaryk a Havel byli výjimky a to už se nebude opakovat. U Havla dodávám "naštěstí".

K. Janyška 31.7.2019 8:38

Máme dva zločince v čele státu.

Tak to je. Tedy pro mne a podle mne... Dzp.

J. Pavelka 31.7.2019 8:37

No ale

Všude v republikách (Německo, Rakousko, Slovensko, Madarsko, rumunsko, Srbsko...mají obvykle takto dva prezidenty

F. Houžňák 31.7.2019 6:58

No jo, ale při té přímé volbě právě

"dementního chudáka s nalomeným charakterem a škodícího všem" nezvolili, ani při té první, ani při té druhé. A dementní byl jenom ten první, ten druhý ne, ten byl jenom bezcharakterní a chtěl škodit všem, nakonec to sám říkal, že nechce být presidentem dolních deseti miliónů.

J. Pavelka 31.7.2019 9:16

Re: No jo, ale při té přímé volbě právě

A ́T je Zeman jaký chce, dementní není v žádném případě

J. Basler 31.7.2019 6:42

Co třeba začít stěhováním?

Domnívám se, že na všechny polistopadové prezidenty měl pobyt na Hradě trošku špatný vliv, ten poslední to ale dotáhl nejdál. Navrhuji odstěhovat ho do Kramářovy vily. Bude tak přímo nad Strakovou akademií s vládou - což by mu mohlo lichotit. Pro Ovčáčka, Nejedlého a Mynáře by se tam místo taky našlo a ostatní úředníci by mohli sedět jinde. Nebo ať sedí jen v Lánech. Slovenská prezidentka taky nesídlí na hradě, ale má vilu na náměstí (z hlediska urbanismu na dost divné ploše, spíš velké křižovatce).

A zase bych rád chodil na Hrad, jako třeba za totáče z Prašného mostu na Malostranskou na matfyz.

V. Čermák 31.7.2019 12:21

Re: Co třeba začít stěhováním?

Ale jděte, to byste hodně naštval ty příští možné prezidenty, zejména Halíka, generála Pavla a teď dokonce i Dominátora...