Neviditelný pes

POLITIKA: Proč má ČSSD podpořit VV

14.4.2011

V posledních dnech jsme svědky až hysterické kampaně proti Věcem veřejným. Jejich médii nejvíce proklamovaným hříchem je prý evidentní vazba mezi podnikáním a politikou, kterou si Vít Bárta dovolil pojmout jako byznysplán. Udělal si totiž již před lety několik analýz, které mu překvapivě ukázaly to, co my občané víme již od 90. let. Že čeští miliardáři nevznikají díky patentům na geniální vynálezy, díky jedinečným hudebním výkonům českých zlatých slavíků, uznávaných po celém světě a prodávajících miliony alb, díky manažerským výkonům šéfů českých firem, kteří by expandovali do ciziny, ani díky českým objevitelům, kteří by někde na novém území našli zásoby zlata nebo nafty, ze kterých by část příjmů šla do rozpočtu ČR. Že naprostá většina českých porevolučních zbohatlíků je výsledkem napojení na politické špičky, odkud jim privatizací přišly kdysi všem sloužící doly a výnosnější části fabrik. A hlavně díky státním, většinou navíc předraženým zakázkám, ze kterých podle nezávislých institucí i 20 procent ročně jde na korupci. Což je při částce kolem 800 miliard ročně cca 150 miliard. Další miliardy státu unikají machinacemi kolem zdanění-nezdanění hazardu. A to už vůbec nehovoříme o šedé ekonomice, která bují díky naprosto neefektivní správě státu, s kterou ovšem nikdo z jeho vedení evidentně nechce moc dělat. Bojuje se za „reformy“, které mají další stovky miliard z důchodových fondů a zdravotnictví přehrát osobám, které se tak na generce dopředu i se svými potomky zajistí „správou“ těchto fondů - a navíc spravováním oněch stovek miliard získají nemalou politickou moc, kterou využijí jako nyní proti nám všem.

Bárta tedy jen přesně popsal to, co tady většina, ne-li všichni v ODS, TOP 09, ale i mnozí z ČSSD praktikovali a praktikují roky nebo spíše přes 20 let, tedy déle, než škodil Gottwald a Zápotocký, kterými nás dodnes straší. Všichni známe řadu politických zbohatlíků, jejichž a na ně napojené firmy najednou zbohatly o miliardy. Jenže tady pan Bárta by si chtěl ukousnout ze stejného koláče a něco možná i změnit. Je jasné, že mnohým tímto přístupem šlápl na kuří oko. On rozpočet České republiky začíná kvůli černým dírám vytvářeným „protikorupčními politiky“ připomínat řešeto a smetiště, kde je najednou moc kohoutů. A Bárta najednou narazil na protivníky stejně dobré, nebo spíš všehoschopné. Mně osobně strategie použitá proti němu připomíná starou strategii na získání několika poslanců ČSSD - Melčáka, Pohanky a Snítilého. Ti také najednou morálně procitli a začali hlasovat pro ODS a Kalouska. Takže můžeme jen diskutovat, jak vysoké pobídky na zvýšení jejich morální integrity a státotvorné tvořivosti byly vyčleněny.

Když se podíváme na „reformní“ snahy ODS a TOP 09, které již od vlády Topolánka (protože i zde se vyskytoval jako ministr financí Kalousek) způsobily desetimiliardové výpadky státního rozpočtu, důchodových i zdravotních fondů, které mají být řešeny jen dalším zvyšováním daní a převedením správy těchto fondů do rukou nových „vyvolených“, je zřejmé, že ČSSD po svém sjezdu a bouřlivém projevu jejího nového předsedy Sobotky nemůže tyto snahy tolerovat. I zvyšování DPH na 20, později na 17,5 procenta bylo jen pokusem, jak zalepit výpadky v příjmech pijavic napojených skrze zkorumpované politiky na státní rozpočet. I tady musí jít ČSSD jinou cestou, chce-li dostát svým závazkům a stát se v ČR natolik vyhrávající stranou, jak si Sobotka přeje. Slova člena TOP 09 jako ministr Heger je v tom podporují. Ten také teprve jako nyní, coby už omšelý maskot TOP 09, zjistil, že sice tato strana zvýší DPH, a tedy ceny léků, a navíc opět sníží výnosy pojišťoven - čímž opět prohloubí schodek pojištoven, které byly tak v plusu za onoho pravicí proklínaného Ratha, ale rozhodně nehodlá přidat na platbách do systému za děti ani za důchodce - že je TOP 09 výrazně pravicovější, než myslel. Musím se tedy zeptat: Na co jste, pane Hegere, myslel, když jste tam lezl? To jste nevěděl, kdo je vede? Bohužel, stejně naivních bylo daleko více voličů.

Je tedy zřejmé, že ČSSD naprosto nemůže a nesmí jakkoliv podporovat ODS a TOP 09, jak se o tom jako o možnosti zmiňuje pan Paroubek. Snad jen tehdy, kdyby tyto strany udělaly to, co je navrhováno Věcem veřejným - pykat za své „zločiny“ a rozpustit se.

Řešením by byla koalice s do kouta tlačenými Věcmi veřejnými, a tedy menšinová vláda ČSSD s Věcmi veřejnými a podporou napříč politickým spektrem. Tedy se stranami a poslanci „státotvornými“, jak je vždy označovala propaganda ODS. Právě Věci veřejné se v současné vládní koalici více zasadily o potvrzení informace o černých fondech ODS - ututlaná aféra Drobil - i o postupné snižování navrženého zvýšení DPH, které snad díky pádu této „protikorupční“ vlády nenastane. Bárta jako ministr dokázal jít proti velkofirmám stavějícím nejpředraženější a často málo kvalitní dálnice v Evropě, dokonce konečně řekl to, co víme už roky - a chtěl to dát na papír - že stavba dálnic by měla mít systém. Navíc vnitro znovu pod ODS nebo TOP 09 a jejich „elitami“ - to je noční můra Čecha, který v tomto banánistánu posledních 20 let žije.



zpět na článek