18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč je Topolánek Topolánkovi (i ODS) nepřítelem?

V Týdeníku Echo (21. října 2017) byl publikován zajímavý, v mnohém inspirativní rozhovor bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka s názvem „ODS mohla zastavit nástup Okamury“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 29.10.2017 21:50

Falešný a

prázdný Topol. Proslulá textovka dokumentující předvídavost VK.

K. Kořinek 29.10.2017 13:23

Je to úd.

V. Klepetko 29.10.2017 6:59

Názor.

Řeknu svůj názor jako člověk, který sice ODS naposledy volil při obraně Václava Klause před "Sarajevským atentátem" - ale který má jisté morální právo vám do toho mluvit, protože jsem hlasitě bránil pana Nečase proti veřejnému zostuzení a kriminalizaci jeho okolí a těch tří poslanců co se vzdali mandátu. (Dnes ze stejného principu bráním i Andreje Babiše proti nespravedlivému stíhání). Takže:

Začínám mít pocit, že hlas pana Fialy i Topolánka, který ho brání z pozice přeběhlíka - voliče TOP09 - je spíše hlasem Unie Svobody než ODS. Jsou to takové Rumlovsko-Pilipovské moralistní řeči, argumentace ve stylu "zdejší paní Hájková"...

Vypadá to jako nový pokus zničit ODS jako tenkrát za Sarajeva - a stojí proti němu opět Václav Klaus, jenže mladší... Do "obrozené ODS" se jakoby vrátila její nemocná rumlovsko-pilipoidní část a nyní šlape po krku občanským demokratům - a ještě k tomu je umlčuje. Smutné! Mám v Praze v ODS hodně přátel kterým jde hlavně o pravicový a konzervativní program, o daně, a na moralizování příliš nedají. Oni dali ty preferenční hlasy! Mají strach z toho že se ODS opět amorfně "rozkročí" - ale přitom od ní část voličů odejde tam, kde se o nezvyšování daní někdo postará v praxi vládnutí. Nebo rovnou k Okamurovi...

Musíte si to prodiskutovat. Věřím že u vás zvítězí pragmatický rozum, konzervativní křídlo a občanský princip. Hezkou neděli, modří ptáci!

J. Kulheim 29.10.2017 8:38

Re: Názor.

Já jsem nevolil nikoho jiného než ODS. Podobně jako vy, to vidím i já. Politici nejsou od toho, aby posuzovali co je zákonné a co není. Před volbami proprali dostatečně pana Babiše i jeho ANO. Co je zákonné nemusí být morální. Jeho voliči věděli koho volí.

Po volbách je politika o něčem jiném. Je o schopnosti dohodnout se a plnit program. Pokud to nedovedou a jednají jenom s tím, kdo se jim líbí nebo nelíbí, nech jdou na volbu královny krásy a nechodí do politiky.

V. Klepetko 29.10.2017 10:24

Re: Názor.

Má slova. Pane Kulheime, rád bych se Vás zeptal jako dlouholetého voliče ODS. Zaznamenal jsem zde v diskusi názor (u pana Kužlíka a dalších), že prý vlastenectví není konzervativní hodnota. Co o tom soudíte? Zřetelně jsem slyšel například z úst velmi konzervativního Karla Schwarzenberga, že neho otec byl vlastenec - a říkal to s velikou hrdostí. Myslím že vlastenectví, zejména na bázi zemského patriotismu, to je věc od které by se konzervativní program v žádném případě neměl odvracet!

Přál bych ODS aby k nim přešli konzervativnější TOPáci, a ti ostatní se najdou u Pirátů :-))) Ale když se zasekne a nebude chtít za nějaké výrazné ústupky spoluvládnout nebo alespoň podpořit menšinovou vládu ANO, tak zklamaných voličů bude více než si pan Fiala uvědomuje.

J. Kulheim 29.10.2017 12:06

Re: Názor.

Pojem "vlasteneců je "neuchopitelný" a proto si každý pod tímto pojmem může představovat něco jiného. Pokud bychom chtěli seriozně diskutovat, tak bychom se museli na nějaké definici shodnout.

Jedna z mnoha definicí. „Vlastenec nebo cizím slovem patriot je člověk hrdý na svou zemi. Vlastenectví se více šířilo hlavně v dobách, kdy měli lidé pocit, že jejich rodnou zemi, jazyk a kulturu něco nebo někdo ohrožuje (v Čechách se jedná o dobu národního obrození). Patritorismus však není tak vyhrocený jako nacionalismus. To, že je někdo vlastenec, neznamená, že nemůže mí úctu k jiným národům.“

„Patriotismus je společensko-politický postoj vycházející z emotivního kladného a podpůrného postoje jednotlivců či skupin k 'otčině' (latinsky patria ← řecky patrida, πατρίδα). 'Otčinou' (či 'domovinou') může být oblast nebo město, obvykle se jí však míní národní stát nebo vlast, patriotismus pak lze ztotožňovat s českým výrazem vlastenectví.

Termín patriotismus je často definován jako oddanost domovské zemi, která má své specifické projevy dle jednotlivých zemí.[1]

Patriotismus na rozdíl od šovinismu nevylučuje úctu k jiným zemím a národům.

V. Klepetko 29.10.2017 13:27

Re: Názor.

S definicí problém nemám, vlastenectví v podobě "zemského patriotismu" by mi jako součást éthosu koaliční vlády stačilo - a nerozumím vlastně ani tomu, proč by mělo být vytěsňováno z konzervativního programu ODS.

Trochu se závisti se dívám na způsob, jakým přistupují k jednání o vládě v sousedním Německu: tam mezi FDP a zelenými fundamentalisty jsou také významné rozpory - ale ty strany jednají a snaží se najít nějaká východiska. Dohoda nikdy není jistá, ale samotné jednání a vyjednávání programové shody - nebo konstatace neshody nebo jiných (ne)překonatelných překážek - ale až po vyjednávání - je podstatou demokratické kultury.

J. Kulheim 29.10.2017 18:51

Re: Názor.

ODS je stranou pravicovou konzervativní. Není tak daleko vpravo jako Svobodní a není tak konzervativní jako lidovci.

ANO není nijak ukotvená, ale myslím, že by se shoda našla. Např. Ochrana národní identity, rychlost a vymahatelnost práva, zvýšení důchodů, snížení zadlužení, ochrana národní identity, nezavádět EURO, snížení daní.

Je to otázka dohody. Pokud by měla být ve vládě, tak by neměl mí BAbiš pod kontolou finance a vnitřní bezpečnost. O ostaním by se dalo jednat. Osobní nevraživost a trucování nemá cenu. Nejhorší je, že jiná slušná varianta neexistuje.

V. Klepetko 29.10.2017 21:12

Re: Názor.

Ta varianta by byla hodně slušná.

Mě na tom celém mrzí ještě jedna věc: vypozoroval jsem nakolik je hnutí ANO ještě tvárné, viděl jsem tam uvnitř dost velký rozptyl názorů na různé věci - a doufal jsem že by se pod tlakem ODS mohlo třeba ještě trochu posunout. A mám trochu obavy co se stane, když ten tlak bude vycházet z toho kalnějšího zdroje...

Dobrou noc!

Zastupitel Mč 29.10.2017 9:07

Re: Názor, doplním naději.

"... pragmatický rozum, konzervativní křídlo a občanský princip..."? U protagonistů ODS? Partaje, která v dubnu 1992 před privatizací zabránila přijetí zákona o střetu zájmů? Máte na mysli stejně pragmatický rozum, který pan Topolánek dokazoval varováním před "Nocí dlouhých nožů" a kupř. odvoláváním Nejvyšší st. zástupkyně za kritiku, kterou si jeho "nejvyšší státní úředník nesměl dovolit?" Připomenu, že těsně před vstupem ČR (na jaře 2004) do EU velmi hlasitě varovala před vývojem ke kriminálnímu státu. Zjevně marně, ostatně i pan Topolánek později také ukázal na politické mafiány ze své ODS, - není-liž pravda?

J. Kulheim 29.10.2017 9:32

Re: Názor, doplním naději.

Volím partaj, která vládla v koalici s Luxem a Kalvodou. Stranu, která byla hlavním tahounem tranformace socialistického hospodářství na tržní.ATD Topolánek není ODS je to pouze člen ODS.

Myslíte tyto mafiány? Biolíh, Kakaová aféra, komunista Kraus, Unipetrol, Pět na stole v českých, Byt StanislavaGrosse , Podnikání Šárky Grossové, Tajný policejní tým Mlýn, Podezřelé zakázky na policejním prezidiu, Mlátička Pavel Přibyl, Lidový dům, Střet zájmů ministra Zgarby, Spekulace s pozemky za ministra Zgarby, Fencl pozemky pod dálnice, Mlékárny Madeta, Skandál kolem soudce, Jiřího Berky, Diag Human, Dálnice D47, Grippeny, Zpronevěra fondu z EU,Čepro, IPB,Arbitráž s CME, Skandály Karla Srby, Internet do škol, Tunelování podniku Liberta, Kavan agent StB, Přikryl agent StB, atd

.Jaromír Janata a Rostislav Polák - utajení magnáti, kteří stojí za průmyslovým lihovarem Kolín. Policejní prezident zakázal speciálním policejním útvarům, které řeší i politickou korupci, poskytovat veřejnosti informace. Mrázek se nikdy netajil, že má podobné vztahy s politiky, jmenoval poslance ČSSD Josefa Hojdara. Kriminalisté, kteří pracují na případu Biolíh , jsou podezřelí z korupce.

Pozemkový fond v čele s ministrem zemědělství Petrem Zgarbou přihrál spekulantům pozemky v okolí Prahy. Zatkly čtyři členy ČSSD v kauze biolíh, vyšetřují "kakaovou aféru" bývalého poslance stejné strany Michala Krause. Obvinění v kauze biolíh František Vybíral a Miloš Červinka byli v úzkém styku s Mrázkem. O Pospíchala se v souvislosti s kauzou korupce při rozdělování státních zakázek na výrobu biolihu. Berdychova banda.

Ty volíte vy.

V. Klepetko 29.10.2017 9:54

Re: Názor, doplním naději.

Oni vládli dlouho, takže zcela logicky udělali i velkou spoustu chyb - také bych o tom dokázal psát dlouho a přesvědčivě. Jenže - je to jediná politická strana mírně napravo od ANO s jasným, uceleným programem a množstvím kvalitních lidí - takže je třeba hledat společně s nimi, co dobrého by se dalo v praxi z toho programu prosadit.

Je po volbách. Nějaké Topolánkovy úlety za třicetileté války mě zajímají asi tak jako kukaččí vejce eurodotací v Čapím hnízdě :-)))))))

M. Prokop 29.10.2017 18:04

Re: Názor.

Tak hlavně když toho Bureše nehájíš proti spravedlivému stíhání. :-P

V. Klepetko 29.10.2017 21:20

Re: Názor.

Tak to by byl zásadní rozdíl. Ne pro mě - ale pro toho Babiše. To bych mu totiž poslal fakturu:-))))))))) Smlouvu už prý má každý v poštovní schránce :-)

V. P 28.10.2017 11:37

Topolánek má pravdu

Klaus má plnou hubu národních zájmů ale bohužel se jedná o zájmy ruské.

M. Moravcová 28.10.2017 13:41

Re: Topolánek má pravdu

vy jako Putin to musíte vědět, proč se séřete na naše české diskuse?

R. Morava 28.10.2017 13:58

Re: Topolánek má pravdu

Tak plácáte... Řekněme, že především Klaus starší i Zeman hledají v Rusku či Číně jakýsi protipol multi-kulti EU. Je logické hledat alespoň částečné spojence i jinde, když naši spojenci z EU spadli na hlavičku.

Na druhé straně je samozřejmě otázka jestli ruská či čínská páka je to správné. Raději bych to zkusil s Trumpovou administratiovou. Ta však o nás na rozdíl od Rusů nejeví zájem.

A jinak historie se vrací, západní Evropa nás v Mnichově "obětovala". Rusové naopak měli velký zájem...včetně roku 1968 a mají ho dodnes. Žádná země není jen špatná. Je na nás jak vybalancovat Čínu i Rusko aby spolupráce byla vzájemně výhodná. S Ruskem by to mohlo jít, mají ropu i trh, jen se nám příliš cpou do politiky. Číňané zas mají capital, jenže ten v jejich případě všechno sežere.

V. Pavelka 28.10.2017 22:11

No

Všichni máte pravdu . Boha jeho.

J. Tolman 28.10.2017 17:50

Re: Topolánek má pravdu

Přesně vystiženo.

J. Kulheim 29.10.2017 9:37

Re: Topolánek má pravdu

Můžete napsat o které Ruské zájmy jde?

Každá velmoc má svoje zájmy a prosazuje je. Německo, Francie, USA, prosazuje svoje zájmy. Nejvíc nás trápí diktáty z Bruselu a chování politiků Německa atd.

T. Hraj 28.10.2017 11:09

konzistence a názorová vyhraněnost

Topolánek je především politikem, který o Lisabonské smlouvě prohlásil: "radost z toho nemám, ale podepsat se to musí". K čemu studovat "názory" takového člověka?

R. Morava 28.10.2017 14:12

Re: konzistence a názorová vyhraněnost

Máte pravdu, tato věta Topolánka vystihuje. Vždy mi připadal, především v zahraniční politice kam vítr, tam plášť, řekl bych až servilní. A taky mi připadal dost hloupý na vlastní názory, takže proč chodit ke kovaříčkovi, poslouchejme názory originální.

Klaus ml. je jedním z nich a to i přesto, že jsem na straně co tu zazněla včera, tedy že je brzo na vystoupení z EU. Budˇme v EU rebelem jako Poláci a Maďaři! Buď se rozloží, nebo...

J. Kulheim 29.10.2017 9:39

Re: konzistence a názorová vyhraněnost

Ještě něco prohlásil Topolánek? Proč píšete o Topolánkovi? Ten je dávno pryč.

T. Hraj 29.10.2017 9:46

Re: konzistence a názorová vyhraněnost

Možná proto, že o něm je článek i následná diskuse. Pokud jste se nezabýval ani jedním, mrkněte alespoň na nadpis. Je tam teké a dvakrát.

J. Kulheim 29.10.2017 12:18

Re: konzistence a názorová vyhraněnost

Nach je tam kolikrát chce.

Každý člověk dělá chyby. Ten co něco dělá udělá víc chy než ten co nedělá nic. Tato vláda neudělala nic, jenom problémy.

Ods neudělala všechno dobře. Ale politika se nedá dělat metodou pokus - omyl. To co se zdá, že je dobré dnes se může za čas jevit jako chyba. Např. V referendu o vstupu do EU byla většina obyvatel ČR, pro vstup. Dnes se to ukazuje jako velká chyba. EU se posunula do kategorie poručníkování co kdo může a co nesmí. Není to ta původní organizace, která nabízela volný pohyb zboží, materiálu a služeb.

T. Hraj 29.10.2017 14:28

Re: konzistence a názorová vyhraněnost

Asi Vám nerozumím. Nekritizuji Topolánkovy názory ani jeho omylnost. Poukazuji na jeho zoufalý nedostatek vyhraněného názoru, který je přímo symbolizován cotovanou vnitřně nekonzistentní větou, která určila směr ODS v tomto velmi závažném tématu.

K. Krejčů 28.10.2017 9:59

Topolánek -

prázdný a falešný. Klause nemusím, ale v tomhle měl pravdu.

A. Reček 28.10.2017 8:48

Názor z toho Institutu V.Klause jsem takový očekával.

Proto také říkám - Bože chraň Fialu a nynější vedení ODS před oběma Klausy! A jinak ještě souhlasím s diskutujícím zde p. Kalužíkem.

M. Moravcová 28.10.2017 8:41

Četla jsem jen ten článek v Echu

a byla jsem dost překvapená snahou, poškodit Klause. Oba.

M. Moravcová 28.10.2017 8:43

Re: Četla jsem jen ten článek v Echu

ale vlastně už Topolánek ukročil z pravé strany víc do středu a začal "si tykat" s "havlisty a pražskou kavárnou". Tak čemu se divím?