19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč je takové sucho?

Víte, kolik českých řek na našem území nepramení? Možná si vzpomenete na Ohři. Druhou takovou je Lužnice, Obě řeky ale pramení kousek za hranicí na naše území přitékají vlastně jako potoky nebo říčky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Selinger 13.8.2015 16:01

Jen pár poznámek....

Ke kritice zemědělského hospodaření patří dodat, že co půdě chybí, je humus, tedy organická hmota schopná zadržovat vodu. A ten chybí hlavně proto, že jednak ještě ke konci minulého režimu se hromadně prosazovala bezstelivová ustájení, ze kterých nebyl potřebný hnůj, a jednak  po revoluci tak výrazně poklesl počet krav, že hnůj již skoro hledejme jako vzácný kov.  A k debatě o levici a pravici jen to, že opravdová pravice se úspěšně ukrývá a není, snad kromě Svobodných. Po 40 letech komunisticklé nadvlády snad pravice vyhynula.. Jo a s panem Radou se diskutovat nedá, je to všeználek a má vždy pravdu ( allespoň podle něho ).

V. Čermák 13.8.2015 17:42

Re: Jen pár poznámek....

Ono je třeba jít ještě dál, už První republika byla hodně socialistická. Prostě je to tady špatně od vzniku ČSR.

P. Rada 13.8.2015 18:19

Re: Jen pár poznámek....

Dokonce od doby, kdy člověk přišel do krajiny se její půda mění a postupným odlesnováním,  zemědělstvím.... ovlivnili dokonce už naši předci i klima planety. Viz i do čeština přeložený klimatolog Ruddiman:

http://www.veda.cz/article.do?articleId=68061

P. Rada 13.8.2015 18:11

Re: Jen pár poznámek....

Všeználek zdaleka nejsem - snažím se jen o komplexní přístup k vědění jaký byl obvyklý ještě v renesanci. Proto taky čtu... V důchodu na mám na tohoto koníčka přeci jen víc času. Tak se občas i něco o půdě dovím a mohu se pak o poznatek podělit - podiskutovat. Máteli věcnou reakci - sem s ní - chceteli se posmívat pokračujte si ve své rétorice.

  O půdě v posledních 20 letech vím např. to, že se na ní v naší zemi přes všechny proklamace o tom jak to nejlépe dělá vlastník, hospodaří naopak ze 70% v nájmech - mnohdy zahraničních. Nájemci jde především o momentální zisk a tak přihnojí NPK... a má pro svůj několikaletý horizont podnikání vystaráno. Intenzifikace produkce docilovaná přes pesticidy + herbicidy ...  se na půdě projevuje také negativně. Sotva kdo ji může dopřát zmíněný humus. Důsledkem je onen další úbytek nasákavosti který všestraně škodí.

Půdní humus i v důsledků častějších přívalových epizod v posledních desetiletích ubývá, pole vybělují...  a jakkoli souhlasím, že s jeho úbytkem klesá retenční schopnost krajiny, neplatí to, že jeho pouhé navýšení a jen v některých lokalitách či dokonce zemích změní klimatický trend světa či alespon střední Evropy. Závislost odparu na teplotě která s teplotou nelineárně roste, tomu fyzikálně brání. Proto i za celé věky vznikyly někde pralesy a jinde se ustálila poušt

Nelze nevidět, že sucho je proto dnes i tam, kde je humusu v půdě hodně - lesní oblasti nevyjímaje. Někumu ale takovéto poznání není vhod - někdo se poučit nechce. Tomu kdo se o problematiku krajiny, zemědělství, klimatu... opravdu zajímá, mohu doporučit knížku pranostik a postřehů kterou jako celoživotní zkušenost nahromadil Doc. Vašků.:

http://www.academia.cz/hold-slunci-desti-pude-a-pluhu.html

V. Čermák 13.8.2015 13:16

Zase dotace

Obecně máte docela pravdu. Ale proč do toho zase motáte nějaké dotace? Vždyť ty problémy, co popisujete, jsou dotacemi a jiným křivením trhu způsobené. Je prostě naopak všechny dotace zrušit a nechat lidi hospodařit tak, jak umějí. Vždycky do budou dělat lépe nějak nějaký potentát na ministerstvu nebo libovolný politik.

Je vidět, že ODS je prostě plná levičáků, stejně jako ostatní strany. Pravičák by nikdy nemohl jako řešení nabízet dotace...

V. Čermák 13.8.2015 13:17

Re: Zase dotace

... Je prostě naopak třeba všechny ...

A když už příspěvek opravuji, ještě dodám, vlastně kvůli takovýmhle věcem jsem tu ODS přestal volit. Protože jsou to prostě myšlením socani, stejně jako v ČSSD a dalších ...

V. Kain 13.8.2015 13:24

Re: Zase dotace

Ale vždyť tady nikdy žádná skutečná pravice nebyla.Za Nečase to řídil Kalousek a taky se podepsal na zvyšování daní.ODS to projela díky vlastním chybám a některým lidem kteří se do ODS vloudili za účelem krást jako straky.Podobně by měla dopadnout ČSSD,ale vypadá to že tato strana má voliče kterým to nevadí.Škoda,ale doplatí na to.

J. Jurax 13.8.2015 16:55

Re: Zase dotace

No, pokud jsem správně pochopil, tak autor proti stávajícím dotacím brojí. Podpora ku udržení vody v krajině nemusí být nutně dotace ...

A to nechat lidi hospodařit jak umějí je dvojsečné - ono někteří holt hospodařit neumějí a jiní umějí hospodařit systémem maximalizace okamžitého zisku a po nás potopa.

V. Čermák 13.8.2015 17:02

Re: Zase dotace

Viz asi třetí odstavec od konce, začínající "Přitom řešení je jednoduché.". Jenom ty dotace chce směrovat jinam. Bez si nich to, zjevně, představit nedovede.

Ad Váš druhý odstavec, jistě, někdo umí, někdo ne. Ale člověk je při správě svého majetku motivován to dělat dobře rozhodně víc než nějaký státní úředník, nebo politik, který k tomu žádný vztah nemá a jeho jediná snaha je udržet si koryto a dostat nějaké úplatky.

R. Houška 13.8.2015 11:54

Je vidět, že kořeny po otci Borkovi, se uchytily i u Radima.

Článek je naprosto pravdivý, nicméně vkrádá se otázka: Kdy byli experti ODS s těmito správnými názory posledních 25 let? Za vlády koho vyrostl majitel Čapího hnízda a těchto novin do pozice řepkového krále?

Š. Šafránek 13.8.2015 10:42

Dobrý článek,

škoda jen, že "odbornou skupinu ODS pro zemědělství a venkov" nebylo více slyšet, když vládla ODS.

M. Starý 13.8.2015 11:25

Re: Dobrý článek,

Máte pravdu. Nebyl ale "tatíček zakladatel" právě tím, pro koho byly hlasy ekologů "hluboko, ale opravdu hluboko pod jeho rozlišovací schopností"?? Těmi "ekology" nemyslím ty anarchisty v neziskovkách, kteří prosazují sobí přechody a žabí podchody a váží se tu na Šumavě ke stromům napadeným kůrovcem, tu k vratům jaderné elektrárny, ale odborníky, kteří dlouhodobě upozorňují na negativní změny v krajině (dr. Cílek...)

J. Růžička 13.8.2015 9:54

Na rozdíl od lidí

příroda se věčně ojebá.at nenechá. Spočítá a vrátí nám do puntíku všechno. A je to tak správně, už potřebujeme od ní dostat pořádně za uši. Všichni. Jedni za to, že ty obrovské, betonové a asfaltové plochy budují, druzí, kteří jim tyto projekty schvalují, i ti, kteří mlčky přihlížejí. Oteplujeme si atmosféru sami. Denně tisíce letadel v atmosféře, hektary černých ploch fotovoltaických elektráren. Na polích se střídají dvě tři plodiny, jenom ty co vynášejí zisky, půda uježděná těžkými stroji nevsákne vodu, ta odteče po povrchu pryč z krajiny, průmyslové zóny s monstrózními halami,  parkoviště....jen tak dál....

P. Rada 13.8.2015 10:08

Re: Na rozdíl od lidí

Částečně souhlas - dopad jde ale nejen na člověka který je až nadstavbou a doposud si mnohdy bezpečně hoví v klimatizovaném..... Dodávám proto odkaz na to jak vývoj klimatu vnímají v zahraničí:

.... "Jediným tématem prezidentských voleb 2016 v USA by mělo být, že planeta umírá ale polovina politického procesu je placená předstírat, že tomu tak není." ....

http://www.esquire.com/news-politics/politics/news/a36337/climate-change-liars/

K. Janyška 13.8.2015 8:51

Protože neprší. To se někdy stává. Spontánní řád klimatu

je ovlivněn změnou chování nekterého z jeho prvků nebo dokonce několika z nich. Je nutno zjistit, které to jsou. Je také možné, že prostředí, ve kterém se tento spontánní řád nachází, mění své vlastnosti. Je možné, že přímo vesmír prochází nějakou periodou nebo činnost slunce vykazuje nějaké zatím skryté anomálie... Dzp.

P. Rada 13.8.2015 9:55

Re: Spontánní řád klimatu???

Pane Janyško protimluv se Vám příznačně povedl. Tak velkou volnost projevu si klima dovolit nemůže a to proto, že se na rozdíl od Vás chová podle zákonů deterministického chaosu. Aby bylo znát jak se atraktor tohoto procesu pohybuje je potřeba mít časový nadhled větší než má většina lidí nebo analogicky vzláštní důvtip a přístrojové vybavení. Ti co toto nemají se mohou obrátit na dnes neobvykle rozvinutou informatiku, vzdělávací procesy atd.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/All_palaeotemps.png

Dával jsem zde už odkaz na projev Pretela a ten zmínil průměrný stav klimatu jaký byl očekáván někdy kolem roku 2050 ale který nám příroda demonstruje už dnes - viz konec grafu.

Zůstává zde ale i prostor pro spekulace Vašeho typu. V tomto ohledu dělají přírodní procesy život krásný i těm kteří sami mají "skryté anomálie".

M. Dvořák 13.8.2015 12:17

Re: Protože neprší. To se někdy stává. Spontánní řád klimatu

Na tohle vám pan Rada neodpoví. Dlouhodobá solární činnost, dlouhodobá odezva oceánské činnosti v návaznosti na slunce (Bondův cyklus), přes třicet druhů Milankovičových cyklů, LOD - cyklika délky dne, Středně dobé oceánské cykly AMO, PDO, pak přicházejí sekundární skleníkové plyny, sopečná činnost... Těch jevů je spousta - ale důležité jsou ty co jsem menoval na začátku. Vaření klimatologů z IPCC pomocí CO2 a teploty ve svých grafech a strašení do roku 2050 nebo 2100 jsou nesmysly.

P. Rada 13.8.2015 14:30

Re: Protože neprší.....?

Pane Dvořáku pro krátkodobý výhled (až roky) a hlavně situaci u nás, jsou zřejmě důležitější konkrétní stavy jmenovaných cyklů a od nich odvozený typ atmosférického proudění - ale pro dlouhodobé hledisko (vic jak cca 30 let) je už pravidelně dominantní radiační bilance planety. Té v globálu odpovídá např průběžný růst hladiny oceánů a tání ledovců.

http://www.desdemonadespair.net/2015/08/worlds-glaciers-melting-at-fastest-rate.html

"Nesmyslem" - když už - tak je nejspíše stav mysli si toto fyzikálně opodstatněné a nezávisle měřitelné ani nepřipouštět k skeptickému hloubání skrze předpojatost.

"Strašení" zaměnovat s prognozou či varováním, je matoucí rétorika v českém dolíku v důsledku klausovin zažitá víc jak jinde v rozvinutém světě. Tam se diskuse vedou spíš už hledání odpovědi "co lze efektivně dělat?". Bagatelizace kterou předvádíte naopak vede do takové bezmoci jakou prožíváme dnes.

J. Pospíšil 13.8.2015 8:18

Zanedbaný zeměpis

Doporučoval bych, podívat se do atlasu, na jaké řece má nádrž Nové Heřmínovy být. Napsat, že na Odře, je, jako by někdo napsal, že Orlík je na Labi, nebo Vranov na Moravě nebo na Dunaji. Tak. A na velkých nádržích, když se postaví s rozumem, není nic špatného. To je jen takové moderní zelené klišé proti nim bojovat.

S pozdravem

Radši 2 léta než 1 zima Jaroslav Pospíšil

Z. Švrček 13.8.2015 8:28

Re: Zanedbaný zeměpis

Nové Heřmínovy namají být nádrž, jen retenční prostor. Navíc se zvolila menší varianta jako politický kompromis. Ničemu nepomůže a když příjde opět stoletá, či nedej bože tisíciletá voda, jak tomu bylo v roce 1997, stane se vážným zdrojem hrozby pro oblast, kterou má chránit.

Co se táče vašeho vzkazu v pozdravu, mám smysl pro humor. Proto vám doporučuji Libyi, či Sýrii tam se teď trochu uprázdnilo.

Z. Švrček 13.8.2015 8:17

Pan Perlímn má většinou poravdu

Zemědělci dnes sejí řepku, kukuřici, monokulturní plodiny které se s vláhou nekamarádí a nezadržují ji. Způsob obdělávání polí je ekonomický, nikoliv selsky logický - aby co nejrychleji  traktor objel lán a dělat řádky po vrstevnici? Ani náhodou. Z kopce do kopce. Rychle poorat, rychle pohnojit, rychle zasít, nepárat se, je to drahé. Remízky byly rozkopány již za komoušů jednak z důvodů politických - ohraničovaly soukromá pole a jednak z důvodů ekonomických - bránily traktorům v boji o zrno.  Hnojení chlévskou mrvou vystřídala chemie, s hnojem je hodně práce. Půda je tak prohnojená, ale málo kyprá a jednostranně vyčerpaná. Úrodné půdy také denně ubývá a přibývá asfaltu a betonu - čerpají se dotace a pobídky. Traktory a kombajny jsou stále těžší. Totéž v lese. Těžká technika, svážnice co pár metrů, stržený podrost, monokultury. Koníka abys pohledal. Voda na pole a na lesy naprší a zteče, na vsáknutí nemá na to čas. Bohužel, po revoluci jsem si myslel, že velké širé rodné lány vystřídají znovu alespoň částečně remízky a vzniknou menší pole - viz okolní Polsko, či Rakousko. Že se vrátíme k moudrosti starých hospodářů. Ale vrstva vlastníků se vztahem k půdě vymřela a socík zanechal jen spoušť, obnova se nekonala. EU dílo dokončila svými kvótami, podporami plodin jako právě řepka, která se dnes pěstuje tam, kde se dařilo cukrovce, nebo i ovsu, či bramborám. Naše mministerstvo zemědělství to svým eurořiťolezectvím jen prohlubuje. Místo skutečného sedlačení v souladu s půdou a jejími potřebami se dnes jen kalkuluje a hlavně ČERPÁ z dotací. Nyní za to platíme. A pan Rada tady píše jak ten kus hovězího krávoviny o Klausovi, protože ten mu bourá oteplovačské mýty o boji proti klimatické změně.

 My se musíme přizpůsobit, ne bojovat  a obnova tradiční české zemědělské krajiny je jeden z významných prostředků adaptace.

V. Němec 13.8.2015 8:17

Proč je takové sucho?

Poplivejme autora, že je blb. Ale co radí moudří kritici?Ticho po pěšině! Asi se tedy nedá nic dělat.

F. Lesniak 13.8.2015 7:57

My víme, proč je sucho.

Protože neprší, ty troubo!

J. Slanina 13.8.2015 9:33

Re: My víme, proč je sucho.

A víš proč neprší, blbe? No protože jsi zapomněl poručit dešti, přece.

J. Jurax 13.8.2015 16:59

Re: My víme, proč je sucho.

Jenže on má pravdu. Fakt neprší. Zda se pokoušel poručit větru dešti či na to zapomněl nemůžete vědět, ledaže soudíte podle sebe, s prominutím blbe ...

P. Maleček 13.8.2015 5:31

Partajní blb promluvil

Hlavně dát partajní konkurenci řádně po čuni - i kdyby mělo vše okolo chcípnout. To je evidentně životní krédo páně Rady. Dle toho bude p. Rada nejspíš exponentem ČSSD či Babiše (komouši díky jejich boji o zrno a proto plošným melioracím a nahrazování neproduktivních rybníků poli zatím cudně mlčí).

No chraň nás pánbůh před takovými experty, kteří tvrdí, že nás globální oteplování stejně jednou zahubí, tak proč se mu vzpouzet trapným zachycováním vody v krajině. Důležitější je zabezpečit volební vítězství své partaje!!!!

P. Rada 13.8.2015 6:48

Re: Partajní blb promluvil?

Pane Malečku okolo kde bydlím, vyschlo už několik potoků a podobně je na tom celá země. Takový stav jsem za víc jak půstoletí co sleduji vývoj světa nezažil. Přitom díky partajním zájmům právě betonové loby vidím v okolí jak nevyužité stavby za doslova desítky milionů a hned vedle další od stejného investora, ze kterých navíc odtéká nikým nevyužívaný potok chladné podzemní vody.

Znovuzavedení vody do krajiny tedy bez dotací.... zřejmě není mocným dobrý kšeft.

Za toto lidské ignorantstí, egoismus ... dnes dostává "po čuni" především příroda. Lidem ještě vesměs zbyla spousta zásob o politicích vedoucí zemi provázaně na kapitál nemluvě. Za tohoto stavu mi drze podsouváte něco co jsem nenapsal či nestihl napsat. K tomu, že se dnes jedná o nečekaně rychle nastolený ale jinak očekávaný projev klimatických změn se jasně vyjádřil např Pretel:

http://www.novinky.cz/domaci/376891-klima-se-meni-rychleji-nez-jsme-ocekavali-rika-expert.html

Možná jsem Vám v komentáři šlápl na kuří oko partajnictví které však sám autor příspěvku úmyslně nadnesl. Nebo to snad udělal proto aby nebylo komentováno?

P. Rada 13.8.2015 4:05

Omyl pana Perlína ...

... tkví v tom, že by nárůst počtu vodních ploch situaci vyřešil. Jeho slova ... "Přitom řešení je jednoduché" považuji za projev vodohospodářské a klimatologické naivity. Tedy za výraz ostudy jak osobní tak i "odborné skupiny ODS pro zemědělství a venkov".

Nepochybuji sice o tom, že růst retenční schopnosti krajiny je velmi významný a kýžený faktor ale i ten má svůj autorem zcela opomíjený limit. Tím limitem je pomyslná čára která označuje hranici kde se mění celoroční bilance srážkové a opařené vody. Např. Středozemní moře už leží zcela uvnitř oblasti kde převládá odpar a tak i když je toto moře extrémě veliký rybníček - vyschnul by časem - pokud by se ucpal Gibraltar. V historii planety už k tomu došlo. Ten kdo se byl podívat jen kousek od jeho hranic si mohl povšimnout jak suchá je tam každé léto krajina a to i přesto s jak rozlehlou vodní plochu sousedí. Analogické okolí ale máme i vůkol našich největších přehrad jako je Orlická, Slapská ... či v okolí jihočeských rybníků - i když tam je pochopitelně nyní příjeměji.

Přesto jsem pro, aby se do růstu retenční schopnosti rozumě a dlouhodobě investovalo. Dělat si ale naději, že se tím problém vyřeší je iluzorní - kéž se alespon zmírní.

Problém dopadů klimatických změn - mezi které četnost extrémních jevů patří - proto v případě such také leží v tom, že toto pomyslné rozhraní srážky/odpar se k našim jižním hranicím postupně s Balkánu přibližuje. Jižní Morava to pocituje nejvíce a některým jejím částem už hrozí proměna v neúrodnou suchou step.

Na postoji pana Perlína je vidět jak hluboko Václav Klaus zasel do své ODS semínko ignorance k rizikům dopadů externalit a z nich plynoucích klimatických změn planety. Dlouhodobé důsledky dokonce celosvětového ponáspotopářství živeného chtivostí momentálního prospěchu, se ani naší diverzifikované krajině nevyhnou. Budou u nás ale tím vážnější, čím více společnost uvěří v "jednoduchá řešení".

P. Sulc 13.8.2015 4:02

Dotace? A zase dotace?

Neslo by to bez dotaci ?Odkud jdou ty tolik zadane dotace? Z kapes danovych poplatniku jinych narodi ! Takze Cesi si na sebe neumi vydelt? To ty rybnicky maji platit Nemci, Holandane, Danove, Francouzi ? To ceske projekty ma platit zase "nekdo" ??

L. Karban 13.8.2015 10:37

Re: Dotace? A zase dotace?

Zrovna pro Němce jsou české rybníčky prospěšné, neboť velké množství vody z České Republiky odtéká do moří přes SRN, a pokud se situace se stavem vody bude zhoršovat, bude mít přímý dopad zejména pro Němce. Navíc většinu vodárenských společností v ČR vlastní Němci a Francouzi a výnosy z české vody jdou k nim. Zkuste se podívat na říční mapu Evropy a pak zkuste vymyslet opravdu smysluplný argument, proč je problém rychlého odtoku vody z naší krajiny pouze náš problém a Evropa by na nich neměla přispívat.