29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč chtějí vzít batolatům pohlaví?

Mysleli jste si, že svět dosáhnul vrcholu svého blouznění, když přišel se 64 pohlavími? Tak to jste měli slaboučkou fantazii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pokoutný 7.10.2019 7:42

Protožeto z vsšeho komentáře ne zcela vyplývá, pohled na to kdo je dítě, se v průběhu staletí dost značně měnil, takže 13-14 leté děvče bylo ještě v 19. stol. na vdávání, zatímco 15-16 chlapec býval považován za muže. Rovněž na venkově děti pracovaly v domácnosti na statku (jedno zda potomci sedláka či domkáře) od útlých let a bralo se to jako příprava na život. To teprve naše poválečné generace začaly označovat za dítě, optimálně neschopné práce, každého, kdo se tak cítí.

R. Tichý 7.10.2019 6:47

Ano, jste statisticka vyjimka.

J. Anděl 7.10.2019 6:35

Já ten dlouhý četl. Pokud to byl ten, co máte na mysli.

J. Anděl 7.10.2019 6:33

V relativně progresivní porodnici v Podolí jsme měli mladičkou porodní doktorku. V relativně konzervativních Vinohradech pak doktora. Lze s tím dosahovat fascinujících až nesmyslných mentálních závěrů :-).

J. Anděl 7.10.2019 6:30

Máte asi pravdu, že ty devadesátky byly zmíněné zbytečně.

To, co píšete o lékařích porodnících, ale podle mě souvisí s těmi proklatými stereotypy. Byly porodní báby a byli chlapi lékaři. Samozřejmě ne stoprocentně, ale.

Všiml jsem si toho, když jsem si tudle četl houbařskou knihu, ve které je v úvodu shrnuta historie výzkumu hub. Ani jedna ženská, s výjimkou nějaké manželky myslím římského císaře, která ho otrávila nejspíš muchomůrkou zelenou ;-).

Ale kniha byla vydaná v sedmdesátých letech, tak co čekat, že? :-)

P. Boublíková 7.10.2019 6:28

A už se objevil... [>-]

P. Boublíková 7.10.2019 6:27

Ha, mně se ztratil dlouhý příspěvek, tak jen stručně.

V porodnicích jsou jak lékařky, tak lékaři - a ti možná i převažují. Tolik k porodním dědkům. [>-]

P. Boublíková 7.10.2019 6:24

Co moje paměť sahá, mohl si každý hrát s čím chtěl a pochybuji, že by se na tom kdy něco změnilo :-)

Ještě jedna věc z článku mi nesedí - možná neexistuje žádný porodní dědek, tedy porodní asistent, ale lékařů porodníků bylo v obou porodnicích, které jsem poctila svou přítomností, buďto stejně nebo možná i víc, než lékařek porodniček (nebo jak se to řekne, neb porodnice je barák). Jenže paní Šichtařová myslím nikdy v porodnici nebyla, tak to neví :-) [>-]

F. Kratochvíl 7.10.2019 6:20

Proč to dělají? Mnozí z nich se tím dobře živí. Ale zájemců o grantíčky je více než sponzorů, takže mezi sebou soutěží a posouvají tak pomyslnou laťku magořin výše a výše. Uruptně hledají "křivdy" a "nenávist", aby mohli podat žádost o grant (fundrasing). Čím neobvyklejší a obskurnější téma najdou, tím je větší šance, že si zlatou žílu vytěží sami.

Jinam mi to třeštění dost připomíná náboženské řády středověku. Hlásají askezi pro plebs, ale uvnittř moc asketičtí nejsou. Akce Greta - to je model. kdy slabomyslné děvče hlásá boží zjevení davům a celé to řídí nějací lidé vzadu (Greta si tu cestu jachtou za cca 3 miliony asi nezorganizovala sama). To je ranný středověk (pak už církev přestala používat).

Cíl byl tehdy stejný jako dnes. Moc. Uvnitř řádů se pletichařilo a dělala vysoká politika. Ve článku zmíněný příklad dokumentu s doporučením pro školky. No není akce "aktivního b.bce". Něco z venku dokázalo úřad přesvědčit, aby tuto ideologickou věc začalo prosazovat.

V našich zemích jsem měli štěstí, že císař Josef II s řády zatočil a zrušil je. Nechal jen ty co dělali nějakou bohulibou činnost (např. špitál). Naše doba se bude muset s touto nevládní potlitckou silou, co se po vzoru středověký řádů odněkud vynořila, muset nějak vypořádat.

D. Polanský 7.10.2019 5:39

Vždy se blblo. Ještě v 19. století museli malé děti tvrdě pracovat ve fabrikách v těžkých podmínkách. Nevadilo to majitelům fabrik, jejichž rodiny si užívaly bohatství. Dnes blbnou humanitně vzdělaní lidé, jejichž přínos pro bohatství společnosti oproti technicky vzdělaným lidem, řemeslníkům, kvalifikovaným dělníkům je zcela zanedbatelný. Dokonce často tihle lidé škodí.

J. Anděl 7.10.2019 5:36

Mě udivil jen částečně. Ano, mé dvě dcery byly každá v batolecím věku trochu jiná a jedna si hrála i s autíčky nebo s vláčky. Ale mně připadá, a mohu se mýlit, že taková příručka je takové vlamování se do otevřených dveří. Že si u nás zhruba od devadesátých let může hrát kdo chce s čím chce. A netřeba k tomu ministerskou příručku.

Přičemž statisticky si holky hrajou víc s věcmi holčičími a obráceně. Statisticky. Je pochopitelné, že příručka je to cílena na ochranu těch, kteří se tomu vymykají. Ale jestliže mi to připadá jako vlamování se do otevřených dveří, působí to na mě zároveň dojmem vytváření umělého problému. Jako kdybyste pořád dítěti, které drží příbor "správně", zdůrazňovali, že má vzít nůž do pravé ruky. Mohl by z něj vyrůst neurotik.

I. Polák 7.10.2019 5:26

Paní Šichtařová zřejmě plodí děti podle jednoho vzoru pro holčičky a podle druhého vzoru pro chlapečky. Je to i možné. Já sice jsem břídil, odchoval jsem jen 2 děti a 3 vnoučata, ale zažil jsem při tom, že každé dítě je úplně jiné právě tím co ho baví a zajímá a při tom pohlaví hraje skutečně až tu poslední roli. Čímž nechci říct, že by neměli být kluci klukama a holky holkama. Zejména až vyrostou.

J. Huml 7.10.2019 5:04

Pani autorka rada prehani, rodiny s vice detmi, tak jako smisena detska pece sdileji hracky podle individualniho vyberu deti. Je tomu tak u nas doma, dva kluci a jedna holka, nektere projekty jako kolaze, kresleni, nebo zaklady cteni, obrazkove informace jsou sdileny. Nikdo holkam auticka nebere.

J. Krásenský 7.10.2019 4:13

Tyto nesmysly nevyšumí, to bychom museli poslat do háje několik generací humanitně vzdělaných odborníků u nás i ve světě. V měkkých vědách se omyly táhnou už půl druhého století nejpozději od marxe přes populárního freuda, reicha, brownovou, kinseye, meadovou... Kolik lidí, společenských vědců, by tak přišlo o své tituly, příjem, společenské postavení, moc a věhlas?

P. Boublíková 7.10.2019 4:07

Článek mě dost udivil.

Jako dítě jsem si nejraději hrála s autíčky a stavebnicemi, panenky mě nebavily vůbec. Syn i dcera měli v největší oblibě plyšáky a lego. V předškolním věku jsem nepozorovala, že by se ve výběru hraček a zábav kluk a holka nějak výrazně lišili. [>-]

M. Ja 7.10.2019 2:27

Není proč jako proč. Můžeme se ptát na pohnutky, které je k tomu vedou anebo na záměr, který tím sledují. Podle Vás jsou jejich pohnutky iracionální - prostě se svět demokracie posunuje stále blíže anarchii, v níž nejukřičenější (nikoliv nejpočetnější), mediálně nejsilnější, tandem udává směr. Může být, ale já si to tak úplně nemyslím.

A. Sedláčková 7.10.2019 1:43

Skvělý článek,

díky, paní Šichtařová. Já pořád doufám, že tyhle nesmysly o rovnosti pohlaví vyšumí. Že rodiče budou jednat v zájmu svých dětí a nebudou je znásilňovat v intencích této zvrhlé ideologie a tím je snad dostatečně připraví na střet s převýchovou ve veřejných institucích. Ale bojím se...