20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč by Fiala neměl být předsedou ODS

Předesílám, že proti Petru Fialovi vůbec nic nemám. Naopak. Málokdo to má v hlavě srovnané tak jako on. Ostatně četl jsem jej už v dobách, kdy se Revue Politika ještě jmenovala Revue Proglas.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Zelenka 17.12.2013 22:20

Poslední šance

ODS musí především vyčkat generační výměně voličů. Svoje maximum voličů získala v revoluční době, avšak mnozí z nich si představovali pravicovou politiku zcela jinak, mnozí si obecně politiku představovali jinak a tak po vyčerpání veškeré mobilizační volební munice strana spěje ke skutečným počtům svých voličů. Ztracené voliče bez očištění se od kultu Klause, kmotrovského lobismu a klientelismu zpět nezíská. A protože český člověk je zvláštní v tom, že dlouho sebou nechá vláčet, aby se pak zase dlouho nedal jen tak přeorat, nezbyde ODS než se změnit a čestností a slušností v politice vyčkávat změny nálady voličů. V opačném případě skončí v propadlišti dějin a její místo převezme strana, která splní naděje původních pravicových voličů a přesvědčí dorůstající volební potenciál národa.

V. Kováčová 17.12.2013 17:03

Pro ODS je nejnutnější

najít dobrého rétora. Může být i kontraverzní, ale hlavně zaujmout a také trochu bavit, jak v parlamentu, tak ve styku s veřejností. Stanjura, Němcová, Pospíšil, jsou šedé myši a nesahají Kalouskovi ani po kotníky. Kalousek vzbuzuje nevoli, nenávist, ale téměř vždycky něčím pobaví. Fiala by měl chtít po svém boku urychleně někoho výrazného, výmluvného, vtipného.

K. Pavlas 17.12.2013 15:16

Osobně se domnívám,

že ODS skončila dobou vzdání se V. Klause "Čestného předsednictví" této strany. Upozorňoval na chyby, přehmaty, "kmotry" - a nic se nedělo. ODS je mrtvou stranou.

J. Boleslav 17.12.2013 13:55

P. Fiala je velká naděje ODS

žádnou lepší možnost na jejího předsedu momentálně nevidím.

M. Kosejk 17.12.2013 16:52

Re: P. Fiala je velká naděje ODS

Mně se hrozně líbí ta jeho teze, kdy chápe, že ODS musí umět oslovit i český pravý střed, pokud chce někdy vyhrát volby. Ale že ODS teď musí začít od svého hlavního voličského jádra - ne od nějakého středu nebo od krajního liberalismu.

A za tezi, že by se ODS měla úplně vykašlat na rady lidí, kteří ODS radí, ale nikdy ji volit nebudou, mu vyloženě tleskám. Konečně to někdo řekl na plnou hubu (pozn.: i  tady na NP je takových "radičů" velmi mnoho - a já říkám: "Srát na ně!")

D. Polanský 17.12.2013 12:23

ODS nemám vlásce, ale teď jí spíš přeji

Kopat do mršiny, to umí vzorně hlavně pravičáci. Ideální, neideální Fiala? Nic lepší momentálně ODS na skladě nemá. Jedině tak Štěpánka, ale jak jsem řekl, nic zlého ODS nepřeji, a proto ani hrobníka Štěpánka. U ODS je vůbec zajímavé, jak různí obhájci jí nechtěně zasazují  jednu ránu po druhé. Vůbec nepochopili, kde je záchrana.

J. Kanioková 17.12.2013 13:49

Jo, jo... blanický rytíř z TOPky či ANO..

.

M. Prokop 17.12.2013 14:24

Re: ODS nemám vlásce, ale teď jí spíš přeji

Já bych věděl kde, ale to by poškodilo obě strany. Budou si tu záchranu ODSáci vyřešit vlastní silou. Nejdřív vyházet z vedení všechny typu Kuba, pak najít lepší.

M. Nemecek 17.12.2013 11:22

Nový pohled pana Štěpánka.

Pan Štěpánek mě opět nesklamal.Cíleně pracuje na tom,aby rozložil i ten zbytek příznivců ODS.Má on nějaký lepší typ na místo stranického vůdce?Snad by nezakrytě doporučil V.Klausa,za což by sklidil všeobecný posměch,což si je/přes svojí podlézavost;politickou mrtvolu už ztěží oživit,vzláště,když je v rozkladu/asi vědom.Ale i tak děkuji panu Štěpánkovi,že mi "otevřel"oči.Díky a jen tak dále!

K. Janyška 17.12.2013 10:35

Ano, Fiala je šedá politologická myš a

neměl by být předsedou ODS. ODS je tu pro znalce kompozitivní teorie, tak byla vystavena. Ledaže by na tom už nezáleželo... Dzp.

L. Novák 17.12.2013 11:04

Re: Ano, Fiala je šedá politologická myš a

Kajane, víte jak dopadl váš oblíbenec Nečas? :-)

M. Kosejk 17.12.2013 10:22

hm...

Když imagemakeři během roku dokázali změnit i Babišovo vystupování tak, že už nevypadá jako Mussolini, který se zkřížil s hysterickým děckem, tak je možné, že se Fiala dokáže naučit mluvit trochu "úderněji".

Proti Fialovým názorům nemůžu říct ani jedno křivé slovo. A vnímám ho jako nejlepší možnost z možných možností.

J. Boleslav 17.12.2013 13:56

Re: hm...

Přesně tak, taky mu dost věřím.

M. Prokop 17.12.2013 14:26

Re: hm...

Fiala OK, i jako "šedá myš".

Problém je, kdo za ním a vedle něj. Ze současné squadry jedině snad Kubera a Němcová.

M. Kosejk 17.12.2013 16:43

Re: hm...

V ODS je pořád hodně dobrých lidí - jen se musí dostat do popředí. ODS je na tom podstatně  lépe než třeba taková elitářská TOP09, která skončí v propadlišti dějin dnem, kdy kníže odejde/umře, nebo třeba takoví Svobodní s pár členy, z nichž velká část jsou jen študentíci s mlíkem u brady.

P. Gabriel st. 17.12.2013 8:55

Ano neměl by!

Zcela vzácně a ojediněle se s autorem shodneme. Není nejmenší důvod, aby se člověk, jako Petr Fiala šlinil a zahazoval s žumpou, kterou dnes představuje ODS! ODS není pomoci, vyhnila přesně do podoby, kterou do její podstaty vložilo Klausovo inokulum. ODS by měla skončit, stejně iTop09 a mměla by je nahradit věrohodná, průhledná, vypočitatelná a nezasviněná liberální strana.

Petr Fiala by se, jako celoživotní křesťanský liberál a věrohodný praktikující katolík, měl snažit, aby v republice vzniknul silný křesťanský blok, který by byl protiváhou bolševizmem kontaminované levici i pragmatizmem a oportonním populizmem deformovaným liberálům. TOMUTO ZATÍM ZŮSTAL MNOHO DLUŽEN!

P. Boublíková 17.12.2013 9:36

Re: Ano neměl by!

Křesťanský blok ovšem nepojme a jako voliče nepřitáhne pravicové liberály, ani ty nedeformované :-)

M. Prokop 17.12.2013 9:48

Re: Ano neměl by!

On už vůbec i ten pojem "křesťanský liberál" trochu zavání pečeným sněhulákem. Asi jako "levicový liberál".

Ono je zde křesťanů i liberálů sakra pomálu.

R. Langer 17.12.2013 11:26

Re: Ano neměl by!

Asi tak.

P. Gabriel st. 17.12.2013 11:40

Re: Ano neměl by!

Ale jděte, pane Prokope. Nevymýšlejte si. Křesťanský liberál, křesťanský sociál, Křesťanský demokrat = konzervativec, to jsou zcela běžné a po desetiletí ustálené politologické pojmy. A levice, většinou patří do skupiny liberálních politických směrů, aď je to levice etatistická (sociální demokracie), nebo kolektivistická (strany, které nahradily někdejší komunistické strany, u nás to byla Svobodova SDL a jsou to různá uskupení osmašedesátnického střihu), mají blíže k individualistickému liberalismu, než tento ke konzervatismu. Račte si to, prosím nastudovat!

M. Prokop 17.12.2013 14:30

Re: Ano neměl by!

Křesťanský sociál, klidně. Totéž křesťanský demokrat.

Každopádně spojení liberalismu s křesťanstvím nebo socialismem je nesmysl.

Buďto to nebude křesťanské či socialistické, nebo to nebude liberální. Ledaže byste to liberální chápal jako v USA, někde ještě vlevo od Demokratů.

Lituji, nejde to dohromady.

Račte si to, prosím, nastudovat!

P. Gabriel st. 17.12.2013 22:42

Re: Ano neměl by!

Ano, račte si to nastudovat!

P. Gabriel st. 17.12.2013 11:34

Re: Ano neměl by!

Paní Boublíková, jistě cítíte rozpor termínu pravicový liberál. Pravice = konzervatismus, zatím, co protipólem konzervatismu je liberalismus a je jedno, zda kolektivistický, etatiskický nebo individualistický. A bylo by jistě velmi prospěšné, kdyby se místo zpazkřivené Top09 vytvořila věrohodná platforma křesťanských liberálů, hledající synergii s křesťanskými konzervativci a křesťanskými sociály. A pak vskutku nevím, proč by je nemohli podporovat i nepraktikující a nekřesťané konzervativního i liberálního zaměření. Vždyť nejde o religii ale o hodnoty.

M. Prokop 17.12.2013 14:31

Re: Ano neměl by!

Kolektivistický či etatistický liberalismus = pečený sněhulák.

Jednou prdelí na dvou židlích seděti nelze.

P. Gabriel st. 17.12.2013 15:26

Re: Ano neměl by!

Pane Prokope, oni jsou znalec, a ten vybraný sloh.... C'c'c'

M. Prokop 17.12.2013 9:52

Re: Ano neměl by!

Vaše zbožné přání, na vznik oné nové strany, má některé provozní problémky: Je to drahé, náročné na organizaci, kde na to vzít "lidi" (jeden Fiala nestačí) a hlavně, jakmile ta strana vznikne, bude trochu nadějná (uvažujme hypoteticky), přitáhne ty samé vyžírky, jako dosud každá strana, která se zde dostala ke korytu.

Pokud ne, je jako SSO. Dobré myšlenky, málo voličů.

P. Gabriel st. 17.12.2013 11:42

Re: Ano neměl by!

No vidíte, že vám to jde, když trochu potrápíte hlavu. SSO je slušná parta slušných lidí, kteří se již dokázali emancipovat od Klause. Nyní jen potřebují silného a věrohodného lídra. Třeba Fialu...

J. Boleslav 17.12.2013 13:59

Re: Ano neměl by!

S tím Fialou to asi už nepůjde.

M. Prokop 17.12.2013 14:34

Re: Ano neměl by!

SSO je slušná parta slušných lidí liberálního přesvědčení. To se s Klausem nijak nevylučuje.

Zato s různými přídomky k onomu liberalismu.

Fiala je křesťanský konzervativec, ne liberál, tak co by u nich dělal?

P. Gabriel st. 17.12.2013 15:35

Re: Ano neměl by!

Pane Prokope, parta slušných lidí = lidí, kteří v politice nelžou a nepodvádí, což se s Klausem nepochybně vylučuje! Přívlastky (nepleťte si s přídomky) k liberalismu i jiným směrům jsou nutné, aby se rozlišily varianty. Oni si totiž ne všichni liberálové ten liberalismus představují stejně a často, na stejném základě příjdou k různým variantám řešení. Což není nic, proti ničemu. Fiala křesťanským konzervativcem nikdy nebyl. Stačí jej číst, sledovat jednání... Ostatně konzervativec, tušíte-li co je obsahem toho pojmu, by se s něčím takovým, jako je ODS, včetně ODS v jejích lepších dobách, nespojil.