24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Probuďte zdravotnictví, peníze jsou málo

Uvést nějaký rozumný důvod pro zvýšení rozpočtového schodku z 200 na 300 miliard korun se jistě hodí, proč tedy nepoužít zdravotní pojišťovny a jejich prostřednictvím tolik populární lékaře.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Staronový 28.4.2020 21:46

Čistě organizační otázka. Proveditelné to je.

P. Hatina 28.4.2020 19:44

To asi paní Arnoldová nedořekla, že ty základní (a největší) finance jsou právě z povinného, (zdůrazňuji povinného) pojištění, které člověk platit musí, i když je člověk dlouhodobě zdráv a žádnou péči dlouhodobě nečerpá.

Tudíž, v tom je právě ten první stupeň zmíněné solidarity, v tom systému se s tímto počítá, že lidé v mladším a středním věku tolik nečerpají, takže se ty peníze použijí právě pro ty starší a více nemocné..

Jako že -, ty další zmíněné státní prostředky jdou ale zase jen na provoz a podporu státních (a krajských) nemocnic a pod. Zatímco, většina doktorů (včetně obvoďaků) i soukromá zdrav. zařízení z toho nedostanou ani kačku, jen to co dostanou od zdravotních pojištoven (ovšem i to je dosti omezeno

P. Hatina 28.4.2020 19:34

Btw, doufám že si autor všiml, že před pár dny vypukla hromadná epidemie koronaviru v nemocnici v Mariánských lázních - kde je teď přes 40 nakažených, pacientů i personálu.

Takže "nápad" že by šlo v nemocnici nějak "vyhradit" pár desítek intenzivních lůžek pro koronavirus, a vedle toho jela nemocnice v běžném režimu, asi není to pravé ořechové...Ona jedna věc jsou ta lůžka (že by tam zamkli?), další věc je příjem těch lidí, taky lékařský personál (byl by společný nebo oddělen?), atd atd..

J. Kulheim 28.4.2020 19:20

Platí v ČR solidarita mladého se starším a zdravého s nemocným? Pokud ano, tak proč by měl stát dávat peníze za důchodce apod z jiných daní?

Finance na zdravotní péči se tedy berou z těchto základních zdrojů (Arnoldová): prostředky ze státního rozpočtu,prostředky měst a obcí, prostředky podniků, prostředky obyvatel a jiné.

O. M. 28.4.2020 18:29

Podotkl bych jednu podle mě důležitou věc: stát za své pojištěnce do systému zdravotního pojištění méně, než je minimální odvod stanovený pro OSVČ. I po onom zvýšení o 500 Kč to bude méně než 3/4 toho minima.

Takže já považuji za správné, že se ta částka zvyšuje.

J. Kanioková 28.4.2020 15:34

Nový příznak koronaviru překvapil i lékaře - https://www.aazdravi.cz/novy-priznak-koronaviru-prekvapil-i-lekare/

Seznam oficiálně uznaných příznaků koronavirové infekce se neustále rozšiřuje. Původní horečku, ztrátu chuti a dýchací problémy postupně rozšířily například průjem, kopřivka nebo mozková mlha. Až teď nicméně vypluly na povrch některé případy z Číny, ve kterých je řeč o tom, že došlo k výraznému ztmavnutí kůže pacientů.

K. Řežábek 28.4.2020 12:43

....spoluúčast pacientů... a co uděláte, když nebude nemocný mít mít peníze? Necháte ho neléčeného? A kdo to rozhodne- lékař? Ten podle Hippokratovy přísahy má léčit, a ne neléčit.

S. Rádl 28.4.2020 10:01

Zdravotnictví je byla, je a bude černá díra na peníze. Můžete tam dát jakékoli množství peněz a spotřebují se. Řešením není ani takzvaná optimalizace. Tu zavedly v Británii a jakmile nastala epidemie, ten optimalizovaný počet lůžek najednou nestačil.

Částečným řešením je spoluúčast pacientů, ale jen částečným. Byly zmíněny sbírky na těžce nemocné, často děti. Co již nebylo zmíněno je fakt, že řada zemí s vyšími náklady na zdravorní péči nehradí drahou léčbu, která u nás hrazena je. Je to sice kruté, ale pokud léčba nemocného dítěte stojí více než 50 milionů korun bez naděje na uzdravení s "pouhou" nadějí na často dočasné zlepšení stavu, pak si to systémy veřejného zdravotního pojištění nemohou dovolit. Za ty peníze totiž mohou zachránit život řady lidí s reálnou nadějí na vyléčení. To by měl být prostor pro připojištění.

P. Staronový 28.4.2020 8:56

Pojištění, pane Harvánku, je právě na takovéhle nákladné případy. A bylo by na ně dost peněz, kdyby se, bez reálné spoluúčasti, nehradila z pojištění kdejaká rýmička, která by měla být únosná ve vlastní režii postiženého. Nestojí to moc, ale je to časté a masové. Na nákladnější případy pak televize vyhlašují sbírky, protože pojišťovny na to nemají nebo nedají.

R. Vacek 28.4.2020 8:00

??? Pravdivě doložit? Pravděpodobně jste neměl odvahu podívat se na statistiku týdenních úmrtí za několik posledních let, kterou jsem přiložil, která ukazuje přesně to, co udávám. A co myslíte tím, že úmrtnost se řídí úplně jinými pravidly?

L. Harvánek 28.4.2020 7:52

Takže až vás někdo smete ze silnice a dostanete se do situace, že nebudete moci o sobě rozhodovat a v rámci záchrany vašeho života budou provedeny hodně nákladné operace, dostanete se po propuštění z nemocnice do hodně tíživé situace se splácením.

L. Harvánek 28.4.2020 7:48

Nemyslím, že Váš názor se dá pravdivě doložit. Statistika je přece jen přesný součet nepřesných čísel a porovnáte-li úmrtnost ve sledovaném období několik let nazpět, dojdete k úplně jiným číslům. Navíc se úmrtnost řídí úplně jinými pravidly.

R. Vacek 28.4.2020 6:09

I karanténní opatření je způsob, jak dbát o zdraví občanů. A že je to opatření účinné ukazují třeba data z Rakouska, kde po zavedné karantény dosahují nejnižší úmrtnosti i tehdy, když tam jsou smrtelné případy na koronu. Je možné, že kvůli nim někdo zemře, ale více jich je zachráněno. Nejlépe je to vidět na poslední sadě grafů úmrtnosti pro Rakousko.

https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps

P. Victorin 28.4.2020 5:21

Článek, zdvořile řečeno, je značně "nechytrý"...

P. Kubáč 28.4.2020 0:28

Ministr zdravotnictví nezakázal plánované operace kvůli šetření peněz, ale ze dvou jiných důvodů.

1. Pacientůmn se stejně nechtělo do rizika COVIDu.

2. Aby byly volné kapacity pro připadný náraz epidemie.

A k otázce jestli "pojištěnci dostávají náležitou protihodnotu" bych doplnil kontra tvrzení : "se zbytečností do špitálu, s koronavirem domů".

P. Staronový 28.4.2020 0:16

Jediné funkční řešení je spoluúčast pacientů.

Kdo ví, zda o ní univerzální komentátor Holub někdy slyšel.

K. Nový 28.4.2020 0:12

Odpověď je jednoduchá - nemocnice se vrátí do běžného provozu, až nebude třeba léčit pacienty s koronavirem.