Neviditelný pes

POLITIKA: Problémem ODS je Fiala

4.1.2021

Mnozí jsou dnes už nadšení nebo alespoň spokojení s tím, že se vytvořila koala SPOLU, což je spojení tří partají, které z významných otázek nemají prakticky nic společného, kromě někdy až anomální nenávisti (Topka) vůči Andreji Babišovi. Nenávist, jak ukazuje historie, nikdy nevedla a ani nepovede k pevnému spojenectví. Ani náhodou.

Z nějakého, publiku dosud neznámého důvodu se předseda ODS Petr Fiala rozhodl dělat charitu pro KDU-ČSL a Topku a pevně věří, že těch 15 % do kupy dají a zatím mu čísla průzkumů našeptávají, že to byl dobrý nápad. Myslím, že nebyl, a myslím, že budou mít problém těch 15 % uvařit a dostat se do Sněmovny.

Za největší chybu považuji stálou mantru šéfánka ODS, že s ANO do koalice nepůjde. Když přihlédnu, že v některých krajích jsou komunální politici prozíravější a tyhle stupidity si odpustili a vesele koalují, pak si můžu ukroutit hlavu, co tím vlastně Petr Fiala sleduje. Chce do nekonečna sedět v opozičních lavicích, flákat se tam a do nekonečna otravovat ovzduší tvrzením, že kdyby mohl, byl by tím nejlepším premiérem na světě? Dokonce řekl, že kdyby on byl premiérem, nikdy by u nás koronáčová krize nebyla. Kdyby.

Politika není žádný zkrášlovací spolek nebo sedánek hodných hochů a holčiček, ale docela drsný ring, kde se musí tvrdě získávat pozice a pak je tvrdě hájit. A proto se musejí dělat kompromisy, leda byste uměli získat většinu, nejlépe ústavní. A protože to u nás neumí nikdo, tak prostě kompromisy být musí. Kdyby ODS myslela vážně, že je pravicovou stranou, musela by se osypávat každý den při pomyšlení, že by Piráti vládli. Jestli politikům z ODS politologové vtloukají do hlav, že se mají podívat na ČSSD, jak dopadla, když vlezla do dvou koalic s ANO, a oni se bojí stejného osudu, pak nemají dost rozumu a není jim pomoci.

S Babišem se vládnout dá, ale to musí mít za partnera (a zároveň soupeře) v koalici někoho jiného, než byli bezkrevný Bohuslav Sobotka anebo pro svoji roli nedostatečně schopnostmi vybavený Jan Hamáček. Oba vlastně plnili roli onucí, ten první dokonce i přesto, že byl premiérem. Byli a jsou bez chuti a bez zápachu. Petr Fiala by byl stejnou koaliční jednohubkou, ale když si zafantazíruji a představím si takového Martina Kubu jako šéfa ODS, pak bude mít Andrej Babiš pořádného partnera a jeho těžký pragmatismus se s tím srovná. Tahle vláda by mohla leccos dokázat a vsadil bych svoje nejlepší boty, že by to vůbec nebylo špatné pro tuto zemi. Andrej Babiš totiž není zatížen žádnou ideologií a dělá to, co mu kdo dovolí. Šance na vládní koalici hodnou toho jména tu leží a stačí ji zvednout.

Jenže s dvěma stranami, z nichž jedna neřekne ani tak ani tak a na její slova vždycky dojde a druhá má v čele surikatu, kterou vodí Miroslav Kalousek, který dál chce sloužit lidu, jak řekl (Bože, kam ten na to chodí!), jsou odsouzeni možná k vládnutí, ale v neuvěřitelném koaličním paskvilu počínaje anomálními neomarxisty zrozenými pod černou vlajkou anarchie a konče městskými kavárenskými recitátory bruselských básní bez kousku cti v těle. Jsem přesvědčen, že touto koaliční mesaliancí ODS ztratí víc, než si je ochotna vůbec připustit.

Ačkoli je tu ještě jedna možnost: Pokud prolezou s 15 % do Sněmovny (pokud!), ihned po volbách naplní slova Mariana Jurečky a udělají tu roztomilou prasárnu (i na voliče) a začnou vyjednávat koalici samostatně, pokud na to budou ovšem mít dost křesel ve Sněmovně. Ale proč to dělat složitě, když by to šlo jednoduše a poctivě i pro voličstvo, to ví jen Petr Fiala, který se třeba ani neptal pražské organizace (pro jistotu). A ví to také Bůh, ale ten se jen usmívá.



zpět na článek