29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pepa novak 23.5.2008 14:58

Re: Re: Jen si tak kladu otázku

Nepřehánějte, nedělejte z komára velblouda. Jen se například podívejte, jak se dobře používá Vaše sociální daň. Na ty překrásné ústavy sociální péče pro momentálně postižené. Pro chytré děti není vůbec nic, a když s tím někdo náhodou začne, již jsou mu kritici v patách, aby náhodou ty chytré nezvlčely, jsouce ponechány mezi sebou v ústraní od šikany těmi hloupějšími a vyučovány v rychlejším tempu.

Bianca 23.5.2008 19:03

Re: Jen si tak kladu otázku

To je presne vystizeni situace.

janoryna 23.5.2008 12:35

privatizace pojišťoven je nutná. stát je špatný

hospodář. v současné době se na zdravotním pojištění vybere asi o 10 miliard více. než se spotřebuje. a teď jde o to, dát to na nákup nových léků nebo zvýšit platy  zdravotníkům, či sanovat tím státní rozpočet což je dosavadní způsob. je jasné, že všechny 3 způsoby v sobě nesou nádech státního dirigizmu. proto je lépe přihrát tyto peníze soukromému majiteli zdravotní pojišťovny. ten jistě bude vědět nejllépe, jak je využít. a nic na tom nemění možnost, že si za přebytek třeba koupí přepychovej barák či bourák. soukromník pak také může rozhodnout koho pojistí a koho ne. podobně, jako když si u komerční pojišťovny chcete uzavřít živitní pojistku. a také může ušetřit tím, že český perzonál nahradí ukrajinským. to všechno je pořád lepší, než dosavadní způsob hospodaření.

Robert 23.5.2008 13:48

Re: privatizace pojišťoven je nutná. stát je špatný

Problém je v tom,že to není zdrav.pojištění ale zdravotní daň,a od toho se to všechno odvíjí.Nebo snad máte doma nějakou pojistnou smlouvu se svou zdrav.pojišťovnou?

Kelner 23.5.2008 14:35

Re: privatizace pojišťoven je nutná. stát je špatný

Vaše úvaha je krásná, ale účelově lživá. Státní zdravotní pojišťovna musí všechno až na povolené procento vrátit do zdravotnictví. Soukromý vlastník si s tím jistě dovede poradit ve svůj vlastní prospěch. Tvrdit, že soukromý vlastník ví nejlépe jak s těmi penězi naložit je ničím nepodložený blábol. Neexistuje ani jedna seriozní ekonomická studie prokazující, že stát je horším vlastníkem než soukromník.

F2 23.5.2008 15:13

Re: Re: privatizace pojišťoven je nutná. stát je špatný

Milton Friedman to vysvětlil jasně. A troufnu si říct, že byste to pochopil nakonec i vy.

Kelner 23.5.2008 15:41

Re: Re: Re: privatizace pojišťoven je nutná. stát je špatný

Vážený pane, doporučuji, abyste si místo brožurek privatizačních  svazáků přečetl toho Friedmana. Je to sice poněkud méně čtivé, ale po přečtení nebudete tvrdit podobné nesmysly.

F2 23.5.2008 15:49

Re: Re: Re: Re: privatizace pojišťoven je nutná. stát je špatný

Takže Friedman tvrdí, že stát je stejně schopný podnikatel, jako soukromník?

Hrad 23.5.2008 22:02

Re: Re: Re: Re: Re: privatizace pojišťoven je nutná. stát je špatný

Místo blbýho kecání vem si 1 250 Kč a běž si koupit Ekonomii(Samuelsona-Friedman, je na tebe těžké čtení) a začni studovat. Při prvním čtení se pokus pochopit, co je kritické myšlení očistěné od ideologických balastů. Až to dokážeš(3 týdny) můžeš začít znovu, už s ekonomickými problémy.

doktor 23.5.2008 11:34

Doc.MUDr.Leoš Heger, CSc.,

ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové, říka shodně s MZ, že "pojišťovny budou moci vytvářet přiměřený zisk, z něhož si ponechají 15 % a zbytek rozdělí svým pojištěncům." Až dosud zdravotní pojišťovny žádný zisk nevytvářely, nesměly. Mají dovoleno utratit z našich peněz jen necelá 4% na svůj provoz, a 96% "rozdělit svým pojištěncům" Reformní metoda, kdy si pojišťovny a.s. ponechají namísto 4% celých 19%, je zřejmě nový, dosud nevynalezený způsob úspor ve zdravotnictví. A ještě: Občané USA, kteří jsou klienty pojišťoven s řízenou zdravotní péčí, platí za péči v jiných, než pojišťovnou vybraných zdravotnických zařízeních, zásadně hotově.

Xury 23.5.2008 12:09

Re: Doc.MUDr.Leoš Heger, CSc.,

Udivuje mne kolik lidí ještě dvacet let po revoluci nerozumí základním ekonomickým pojmům. V současné době mají pojišťovny možnost použít až 3.5% vybraného pojistného na svou režii.  Po reformě budou moci nechat 15% ze zdaněného zisku akcionářům. Vybrané pojistné lze přirovnat obratu. Chápete rozdíl mezi obratem a ziskem? A mimochodem zhruba 2/3 pojistného prochází přes VZP, čili lze předpokládat, že její zisk by stát vracel do zdravotnictví.

I doktor by mohl mít alespoň základní ekonomický přehled.

jarda 23.5.2008 12:45

Re: Re: Doc.MUDr.Leoš Heger, CSc.,

mohl ... ale nemají ho ani jiní ... problém není ani tak vy výši těch procent a k čemu se vztahují, ale v tom, že se pojistit musím a tedy musím přispět soukromému subjektu na jeho podnikání ... rozhodně bych to dotáhl dál, a určil, že musím denně koupit deset housek, dvacet deka salámu a tři litry mléka od soukromníků :-))

Xury 23.5.2008 13:03

Re: Re: Re: Doc.MUDr.Leoš Heger, CSc.,

Tak jednak už přispíváte teď protože vstupu do zdravotnictví jsou z nějakých 99% soukromé, čili vaše peníze nakonec stejně skončí v soukromých rukách. Mimochodem auto si taky musíte pojistit. Pokud byste měl nepřekonatelný odpor k soukromým pojišťovnám, můžete se přihlásit k VZP, ta bude státní a třeba kvalitou svých služeb ty soukromé převálcuje. Nebo se vám podaří přesvědčit tolik pojištěnců, aby k ní přešlo, že ty soukromé skončí samy.

doktor 23.5.2008 13:07

Re: Re: Doc.MUDr.Leoš Heger, CSc.,

Nejsem finanční expert, ale domnívám se, že zisk = obrat minus provozní náklady. Je-li obrat 100 a náklady 4 (soukromé pojišťovny v USA prý ovšem mají vlastní náklady až 15%), zbývá 96. Až dosud těch 96% pojišťovny musí vracet pojištěncům v úhradách péče. Po zprivatizování vrátí do úhrad zdravotní péče 85% z 96 = 81%. To sice není těch 85%, ale stále o hodně míň, než doposud. Je to důvod, proč nevedla řízená péče v USA (existuje tam 30 let) k úsporám, ale k nárůstu prostředků, které spotřebuje tamní zdravotnictví (momentálně 17% USA GDP).

Xury 23.5.2008 14:45

Re: Re: Re: Doc.MUDr.Leoš Heger, CSc.,

Nemám vám za zlé, že nejste finanční expert, ale takové nesmysly byste přece jen psát neměl. Já vám to zkusím vysvětlit polopatě a na konkrétních číslech. Přes soukromé pojišťovny teče v současnosti cca 1/3 pojištění - tj. zhruba 70 mld. Kč. Z toho budou 4% jejich režie - necelé 3 mld. Předpokládejme, že budou schopny dosahovat 10% zisku z obratu (to je poměrně silný předpoklad, osobně si myslím, že to bude méně), pak z těch 67 mld., které tvoří jejich obrat v oblasti zdravotnické péče představuje jejich zisk. Ten zdaní, řekněme budoucími 19%, takže jim zbyde k rozdělení jen 5.67 mld. Kč. Z něj si mohou rozdělit pouze 15% tj. pouze 850 milionů. Pouze o tyto peníze zdravotnictví přijde (tedy ještě o 1.33 mld zaplacených na dani, ale ty může stát zdravotnictví vrátit). Takže shrnuto ze 70 miliard zaplacených na zdravotním pojištění odteče formou dividend (navíc zdaňovaných 15% sazbou) pouze 850 milionů. Tato suma číní 1.2% ze sumy obhospodařované soukromými pojišťovnami a jen 4 promile celkové sumy v systému. Odhaduje se, že zbytečné náklady tvoří 10-20% celkových výdajů,pokud by soukromé pojišťovny dokázaly snížit tyto zbytečné náklady o jeden procentní bod, tak se to vyplatí.

Jen malou poznámku k USA. Tamní systém se liší v tolika ohledech, že srovnávat se s ním je velmi zavádějící.

Xury 23.5.2008 14:48

Re: Re: Re: Re: Doc.MUDr.Leoš Heger, CSc.,

Moc jsem spěchal.:-/Věta má správně znít : " ..z těch 67 mld., které tvoří jejich obrat v oblasti zdravotnické péče představuje jejich zisk 6.7 mld. korun."

Jano 23.5.2008 10:20

Jestliže vzniknou pojišťovvny jako akciové společnosti

okamžitě přecházím k VZP. Kdo není ještě přesvědčen, kupte si film "U pokladdny stál" a bude Vám hned jasné, co Vám pojišťovny asi tak zaplatí (Y)

jiri 23.5.2008 9:05

jen na okraj

je to jen předvolební agitace, pan ředitel by rad na stara kolena do senatu...

Bombík 23.5.2008 9:11

Re: jen na okraj

jestli říkáte pravdu,tak to není jen na okraj, ale jde v prvé řadě o zviditelňování toho pána, byť s článkem souhlasím,jako laikovi se mi to zdá rozumný postup. Jen jestli pak lidi před očekávanou větší operací zas od soukromé pojišťovny nepřejdou pod státní. Výpovědní doba by měla být víceletá.

Xury 23.5.2008 9:37

Re: jen na okraj

A protože kandiduje do Senátu, tak nemůže, podle vás, uveřejňovat své názory. No, to má logiku.;-D;-D;-D

Pavla B. 23.5.2008 8:27

Prozatím k tomuto systému stále moc velku důvěru nemám

Totiž už současné pojišťovny, jakmile jim chronicky ochoří pacient, mají velkou tendenci se ho zbavit a hodit na krk VZP. Co vím z doslechu (naše rodina jsme všichni u VZP), dost se v tom činí například Česká národní.... Komerční pojišťovny tento princip jistě zachovají také - dokud bude pacient fit, budou nabízet různé levné benefity - očkování a vitamínky zdarma, jakmile onemocní, zbaví se ho tím, že mu proplatí nejnutnější minimum a revizák navíc neschválí ani ťuk....

Pavla B. 23.5.2008 8:29

Re: Prozatím k tomuto systému stále moc velku důvěru nemám

P.S. Samozřejmě na to nakonec doplatí všichni, nejen klienti lační benefitů.... (tím předcházím připomínce, že přechod ke komerčním pojišťovnám bude dobrovolný)....

jarda 23.5.2008 10:47

Re: Re: Prozatím k tomuto systému stále moc velku důvěru nemám

trh se zaslouží o své zhroucení :-)))   ... potvrdí se můj poznatek, že každá chyba je chybou každého :-))

Zeměžluč 23.5.2008 8:09

Já jsem snad...

...blázen. Proč proboha nejde zajistit průhlednost finančních toků teď, když to má stát do pxxxdexx kxrxa v rukách? Kdo bude kontrolovat soukromé subjekty kristepane! To si myslíte pane autor, že jsou všichni blbí? Pak půjde kontrolovat tak leda správnost součtů, ale kdo zkontroluje zda tam to či ono vydání bylo správně, různé právní pomoci v řádech milionů atd. vždyť to známe, nedělejte z nás pitomce jo. Kdo dokáže omezit soukromému subjektu provozní náklady, nebo plat ředitele, že. Když to správní rada odsouhlasí. Nepište blbosti nemusíte je číst je sám.

F2 23.5.2008 8:42

Re: Já jsem snad...

Další, který věří, že statní úředník je ten nejlepší kontrolor a bude svoji práci vykonávat pro blaho lidu. Největší tunely jsou tam, "kde to má stát v rukách".

Xury 23.5.2008 9:32

Re: Re: Já jsem snad...

R^R^R^R^

0T0T0 23.5.2008 10:41

Re: Re: Já jsem snad...

R^

Hrad 23.5.2008 22:09

Re: Re: Já jsem snad...

To je pravda? Já hlupák si myslel, že v Evropě pod Alpami. Co všechno na to Psu člověk nezjistí.

IF 23.5.2008 10:32

Re: Já jsem snad...

Kdyby mi někdo zaplatil, tak bych něco podobného taky napsal, ale museli by mi dát Moc. Tím netvrdím, že autorovi tohoto článku někdo něco dlíbil, ale denagogie to je pěkná. : -)

IF 23.5.2008 10:33

Re: Re: Já jsem snad...

A to je lékař.