25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Případ Hamáček versus případ Feri

29.5.2021

Není lepších příkladů politického zneužívání afér v české politice než případy Jana Hamáčka a Dominika Feriho. Oba budou mít dopady na volební výsledek - ČSSD i koalice SPOLU.

Aféra Jana Hamáčka začala nenápadně tím, že ministr vnitra ohlásil cestu do Moskvy s cílem přivézt do Česka vakcínu Sputnik. Poté cestu zrušil a byla rozpoutána akce Vrbětice. Parlamentní opozice se do Hamáčka tvrdě obula s tím, že Hamáček jednal v rozporu s národními zájmy, když server Seznam Zprávy zveřejnil údajné důkazy o tom, že Hamáček zamýšlel vyměnit dodávku vakcín za „výhodných podmínek“ za zametení kauzy Vrbětic pod koberec. Autor článku Janek Kroupa na ČT24 sebevědomě prohlašoval, že má přesvědčivé důkazy. Hned ten první, a to informaci o svém „anonymním“ svědkovi, který potvrdil cestu Hamáčka do Moskvy, nevyšel. Ze svědka se „vyklubal“ hejtman Martin Netolický a ten jenom potvrdil Hamáčkovu cestu do Moskvy, o žádném handlu ve smyslu výměny vakcíny za utajení kauzy Vrbětice nic nevěděl.

Kauza nicméně žila a stále žije svým vlastním životem. Hamáčkovo tvrzení o tom, že plánovaná cesta byla „kamufláží“, nevěří ani velký hradní konspirátor Miloš Zeman a to je už co říci. Hamáček zažaloval média v trestní věci pomluvy a v civilním sporu požaduje částku 10 milionů korun. Chce se bránit proti informacím, podle kterých se chystal zamlčet ruskou vinu na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích výměnou za to, že Rusko poskytne Česku milion vakcín Sputnik. Zdá se, že se Kroupa opět „netrefil“ a po jednání bezpečnostního výboru poslanecké sněmovny dokonce jeho členka Jana Černochová uvedla, že předvolaní reprezentanti bezpečnostních složek nepotvrdili, že by se na schůzce 15. dubna na Ministerstvu vnitra připravovala akce výměny Sputniku za utajení Vrbětic. Nicméně informace o pochybení Hamáčka již žije ve společnosti také svým vlastním životem a preference ČSSD se podle řady výsledků pohybují dokonce hluboko pod 5 %. Kauza Vrbětice tedy ČSSD poškozuje a není vyloučeno ani to, že se tato strana na podzim neprobojuje do poslanecké sněmovny.

Kauza Domika Feriho je jiného druhu a zapadá do atmosféry živené hnutím Me Too. Ve čtvrtek večer zasedne regionální předsednictvo TOP 09 a bude řešit, kdo nahradí Dominika Feriho na kandidátce do říjnových voleb. Ten kandidaturu sám stáhl poté, co se v médiích objevila svědectví o tom, že se údajně dopustil sexuálního zneužívání. „Nebudu zapírat, že nějakou škodu tato kauza straně způsobí,“ říká předseda pražského předsednictva TOP 09 Jiří Pospíšil.

Co je však třeba dodat ještě mnohem hlasitěji, je zejména skutečnost, že TOP 09 nejde do voleb samostatně, ale v koalici SPOLU. Poškodí to tak před volbami právě tuto koalici. Osobně mi Feri nikdy nebyl nijak zvlášť sympatický a jeho odchod ze sněmovny je vynucen okolnostmi. Nicméně hlavní problém TOP 09 není dominantně v chování Feriho, je spíše v programu této partaje. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je reprezentantem toho, co se dnes obvykle skrývá pod označením „progresivní síly“. Radikální rétorika je typickým projevem snahy o to zaujmout, kdykoli se objeví na obrazovce. Máme tu ale mnohem přirozenější „progresivní sílu“ a tou je koalice Pirátů a STAN. A proti pirátům velké šance Pekarová Adamová nemá.

Feri se chce podobně jako Hamáček bránit soudní cestou. Jeho politická kariéra skončila, ale aféra z médií jen tak nezmizí a bude škodit reputaci koalice SPOLU. Ozval se již například ministr zahraničí, který by nechtěl, aby jeho dcera někdy v životě potkala člověka, jakým je Feri. I takto se dělá česká politika.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz