19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Přímá volba

13.2.2012

Už příští rok si budeme moci zvolit prezidenta. Lidé to chtěli. Ale proč to chtěli? Je snad stávající systém parlamentní demokracie natolik nevyhovující, že musíme zasahovat do Ústavy a měnit právě tento jeden bod?

Ne.

Jediným důvodem pro přímou volbu je populismus. Lidé chtějí přímou volbu, která jasně pramení z frustrace nad současnou politickou scénou. Jiný důvod není. Ovšem za všechny ty skandály, aféry, za neuvěřitelně trapnou poslední volbu nemůže systém, nýbrž lidé, již tam byli dosazeni. Lidmi. Přímo. Pokud si zákonodárci libují, že přímou volbou se vyhneme opakování nedůstojné šaškárny (již sestrojili oni sami), mají máslo na hlavě a měli by být vyměněni oni, nikoliv část Ústavy, která za nic nemůže a jíž garantovaný systém technicky funguje dobře.

Daleko horší však je, co přímá volba přinese. Nevíme, kdo se stane prezidentem, proč a kdo ho bude sponzorovat. Může to být naivní hokejista, kmotr za zákulisí i protřelý partajník. Může to být kdokoli, kdo bude ambiciózní a získá dostatek financí. A bude to drahé. Spoustu peněz budou stát volby a spoustu peněz bude stát i samotná kampaň.

Především však celý koncept přímé volby a parlamentního systému vytváří velmi podivnou a potenciálně nebezpečnou mutaci. Například ve Spojených státech má prezident značné rozhodovací pravomoci. Tradičně voliči rozhodují mezi republikánem a demokratem - je to politická volba. Český, přímo volený prezident bude mít díky silnému mandátu velký vliv, který ale z důvodu omezených pravomocí nebude moci uplatňovat přímo, ale tak, jak to zkoušel i Václav Klaus svými občasnými obstrukcemi a různými nepodpisy, spíše tedy nekonáním a spory s ministerským předsedou. Budeme mít kladeče věnců s potenciálně destruktivním vlivem na politiku. Nekonatele. Samozřejmě extrapoluji. Neříkám, že se to musí stát, ale možné to je. Nebudeme ani předjímat, ale osobnosti Masarykova typu se nerodí každý den a státotvůrce dnes aby pohledal. Ze sympatického kandidáta se může časem vyklubat i nebezpečný diktátor. Ovšem pokud se národ zmýlí a podlehne profesionálně vedené, drahé kampani, nebude vůbec jednoduché takového nepovedeného prezidenta odvolat. Už jen iniciovat žalobu k Ústavnímu soudu bude velmi obtížné.

Je velmi alarmující, že nebyla vedena žádná seriózní veřejná diskuze. Četla jsem záznam on-line jednání a to jí rozhodně nebylo. Podobné populistické řeči lze nezávazně a bez znalosti věci vést kdekoli, třeba v hospodě u piva. Jak je možné, že byly vypracovány právní analýzy ohledně přímé volby a že k nim nebylo při jednání přihlédnuto? Proč nejsou veřejně dostupné?

Myslím, že pokud je česká společnost v krizi, přímá volba rozhodně není řešením. Je závažnou chybou, jež se může v budoucnu velmi vymstít.

Převzato z blogu Evropanka.blogspot.com s laskavým svolením autorky