25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Přímá volba prezidenta se neosvědčila

Volba prezidenta občany a z toho plynoucí nejsilnější politický mandát v zemi neodpovídá roli prezidenta v politickém ani ústavním systému, rozděluje společnost, oslabuje politické strany, podporuje únavu z demokracie, paralyzuje vládu a stojí nemalé prostředky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Adámek 12.3.2023 15:56

Při přímé volbě by skupina protřelých politiků, která má právě v daném roce v parlamentu většinu, zvolila prezidentem jiného protřelého politika. Vzhledem k tomu, že v naší parlamentní demokracii není úkolem prezidenta dělat politiku, mi nepřijde nijak špatné, když si ho vyberou lidi, i když to bude člověk bez přímé zkšenosti v tom, jak to v politice chodí.

H. Scholzova 11.3.2023 19:45

Myslím, že hlavní problém posledních voleb prezidenta byla absence inspirativniho kandidáta.

Souhlasím s autorem článku, že P.P. dostal mnoho antiBabisovskych hlasů.

J. Skřivánek 11.3.2023 17:32

Vážený pane kolego Hamerský, všechny argumenty, které jste uvedl se dají vysvětlit z různých úhlů pohledů. Při mém věku (už jsem viděl leccos) musím vidět každou situaci jako potíž, ale také jako příležitost.

Rozdělit společnost. To považujete za špaté? Já rozhodně ne. Nejde o rozdělení, ale o formu, jakou se to stane a jak se bojuje argumenty nebo naopak pomlouváním a dehonestováním. Jsou mnozí, co se stále odvolávají na Masaryka a přitom se sami chovají jako Hitler. Jinými slovy, když se jim to nehodí - pomluvit, odsoudit a udělat z oponenta nepřítele lidu.

A už je jen kousek k šedým uniformám pod vlajkou.... čehosi, zastrašování, zavírání... Každý ví, jak to pokračovalo.

Je smutné, jak málo lidí vůbec chce pochopit dějiny a to nemluvím o poučení.

Dnes jsem si přečetl, že zatkli kohosi, kdo měl na batu "Z". Osobně bych okamžitě začal vyšetřování toho, kdo něco tak šíleně nedemokratického nařídil. Pokud si nedám na batoh hákový kříž, co je komu do toho?

Nebo se chcete dočat chvíle, kdy vašeho vnuka zatknou proto, že v hospodě řekl, že evropskou komisi by měli vyšetřovat pro neschopnost (v lepším případě)?

Zatýkání za názor jsme tady přece už měli!

Třicet let po revoluci se musím za hodně lidí stydět. Co z odkazu minulosti překroutili ve vlastní prospěch.

A k přímé volbě - pokud se budeme řídit naší nejlepší tradicí, budeme výměnu názorů vyhledávat a prezident může být moderátorem této diskuse. Pokud to zvládne pan Pavel, budu rád. Pokud někdo další, také dobře. Zbavit se přímé volby znamená (za moji osobu) zcela jasné vzdání se vlivu normálních lidí na to, co bude dál s naší společností.

J.S.

M. Vinkler 11.3.2023 13:40

Ještě bych přímou volbu prezidenta nezatracoval - po tom co jsme viděli ve Sněmovně při změně valorizací penzí.

Tím mám na mysli tanec zombie koalice s diktátorkou Pekarovou , to byla skutečně řádná dávka politické kultury.

Už scházely jen ty obušky.

J. Farda 10.3.2023 17:26

R^!

K. Nový 10.3.2023 16:48

A proč zůstat jen u zrušení volby prezidenta?

Proč nezrušit všechny volby?

(ironie)

P. Čech 10.3.2023 21:07

A proč nezrušit prezidenta, celý český nedemokratický politický systém a nakonec i Českou republiku? Stejně vznikla protiústavním způsobem, v zásadním rozporu s tehdy platným ústavním zákonem O referendu. Opravdu, nebylo by lepší začít znovu od začátku a smysluplně?

P. Diviš 11.3.2023 0:02

Taky by bylo možno zrušit svět, i "velký třesk" byl omylem. :-P

M. Salaquarda 11.3.2023 9:51

Asi narážíte na zákon č. 327/91 Sb., který referendum vyžaduje v případě, že některá z republik chce vystoupit z federace, což nenastalo, Československo bylo rozděleno na základě ústavního zákona č. 542/92 Sb. Takže nešiřte nesmysly.

J. Vorlický 11.3.2023 11:24

Že byla republika rozdělena na dvě jsem si také myslel.

pořád mi ale vrtá hlavou, že nám zůstala československá vlajka?! To spíš vypadá, že nás Slováci opustili, ne?

J. Ptáček 10.3.2023 16:01

Bez přímé volby by se nemohl stát presidentem republiky VZDĚLANÝ PRIMITIV.

Takže se přímá volba někomu osvědčila, jinému ne.

J. Vlček 10.3.2023 16:20

Bez přímé volby by naopak mohl stát prezidentem nevzdělaný ideologický demagog, oddaný straně a vládě. ;-D

K. Nový 10.3.2023 16:47

V nepřímé volbě by student-rozvědčík těžko vyhrál.

J. Vlček 10.3.2023 16:54

Věřím stoprocentně, že by neměl šanci. Tutově by ho vyštípala zootechnička Mirka. ;-D

J. Rejzek 10.3.2023 19:26

Já to vidím také tak a je mi z toho úzko. Zděšená tragédka by byla horší volba.

P. Diviš 10.3.2023 21:01

To by vypadalo spíš na přímou, jen místo strany nějaké hnutí.

J. Vlček 10.3.2023 21:19

Pane anonyme Divizno, lidé nemají tak vymytý mozek jako vy, a jsou proto schopni si kandidáty prověřit nejen dle jejich slov, ale také podle jejich dosavadních činů. ;-)

L. Novák 10.3.2023 23:21

Vy mezi ně evidentě nepatříte, alespoň podle těch blábolů, co sem perete...Rv

P. Diviš 11.3.2023 0:03

Názorná ukázka těch vymytých mozků ...

J. Vlček 11.3.2023 7:14

Pane anonyme Divizno, dotáhl jste to opravdu ďaleko. Zpívat duo s takovým individuem jako je L. Novák, představitel nejhorší žumpy, která tu na Psu zasmrďuje diskusi, a na kterého normální člověk nemá potřebu ani reagovat, řeknu vám, to jsem vás měl za chytřejšího.

Absolutní dno. Gratuluji. ;-D

P. Čech 10.3.2023 21:13

Tady vůbec nejde o institut přímé volby. Tady jde o způsob navrhování kandidátů, zejména ten, kdy mohou kandidáty navrhovat poslanci a senátoři a ne občané. Další zprzněný čl. 56 ústavy. Osobně bych navrhoval obecný zákaz kandidatury pro všechny komunisty, i ty "bývalé". Ono je totiž zásadně třeba, abychom se už konečně vypořádali s komunisty všeho druhu a to zákazem jejich existence v politických stranách a hnutích. A nejen tam. I ve všech státních orgánech a organizacích.

J. Vlček 10.3.2023 21:23

To by, pane Čechu, rázem státní správa drasticky zeštíhlela. :-)

P. Čech 10.3.2023 15:59

"Volba prezidenta občany a z toho plynoucí nejsilnější politický mandát v zemi .... podporuje únavu z demokracie ..."???

Bravo! To je ale kec! Zde je jasně patrné, že autor vůbec netuší co to ta demokracie ve skutečnosti je. Že se jedná o demos kratos - vládu občanů a rozhodně ne vládu nějakých jejich spolků typu politických stran a jejich t.zv. elit. Je očividné, že tento je politologem, naprosto zbytečným to člověkem, který je zde jen proto, aby ospravedlňoval vládu a moc politických stran nad občany a púřitom jim nedovoloval základní demokratické právo, většinové a přímé volby. Nejen prezidenta, ale téměř obecně. Občané jsou totiž podle něj hloupým a nesvéprávným celkem jedinců, kterým je třeba vládnout. To je základním postulátem současného politického systému a zejména našich politologů!

J. Vlček 10.3.2023 15:50

Pane Hamerský, právě proto, že bylo vyslyšeno přání lidí po přímé volbě prezidenta způsobem chytré horákyně, je stav našeho politického systému takový jaký je. Nedělejme tedy z politického systému posvátnou krávu, obzvláště když tento systém nefunguje jak má.

Politici přání lidí sice vyslyšeli, dali lidem hračku v podobě přímé volby prezidenta, ovšem pro jistotu ho nevybavili žádnými pravomocemi, kterými by mohl jakkoli korigovat jejich neomezené vládnutí.

Prezidenta chápou pouze jako zástěrku pro svá vládní rozhodnutí a jako robota na podpisy svých vládních kroků. Z tohoto hlediska chytrostí zastínili i tu chytrou horákyni.

Prezident zvolený přímou volbou by měl být zásadně nadstranický, s pravomocemi umožňující mu hledání kompromisů mezi vládou a opozicí, s možností korigovat extrémní, sporná, či jiná rozhodnutí, která by byla v rozporu se zájmy občanů naší země.

A pokud zmiňujete finanční náročnost přímé volby prezidenta, zamyslete se nejdřív nad nejdražší trafikou v našem státě, která je sborem trafikantů, nebo-li odkladištěm zasloužilých, ale bohužel přebytečných politiků všech našich politických stran a hnutí, nesoucí honosný název senát.

Zrušením této komory by stát ušetřil nemalé náklady na tuto instituci, a převedení kompetencí těchto trafikantů na prezidenta by přineslo zjednodušení systému, a tím zvýšení rychlosti a celkové výkonnosti našeho politického systému. [>-]

K. Křivan 10.3.2023 17:20

Od doby co Caligula dosadil do senátu svěho koně, nestál žádný senát tak za h...o jako ten český.

L. Novák 10.3.2023 19:18

Lepší kůň než primitiv Křivák.Rv

S. Melichar 10.3.2023 13:50

Jestli něco měnit, tak "výběrové řízení". Letos to teda v předkole byla opravdu bída (pro mě jediná volitelná kandidátka to zapíchla). A druhé kolo? Bureš, nebo Pávek - prašť, jako uhoď. Myslel jsem, že to Burešovi hodím, abych taky trochu naředil tu kavárenskou ofenzívu, ale asi to byla chyba, nový prezident může operovat, z kolika lidí u voleb byl zvolený. Jestli bude příště obdobná "kvalita", k druhému kolu nepůjdu.

V. Církva 10.3.2023 13:33

Tak nějak nechápu o co těm politologům go. Jestli se to někomu nelíbí, zaveďme volby náhodnou volbou. Jak ukazoval i nedávný článek pana Kelichbara, má to bodně výhod, i když to vypadá jako pitomost.

I. Polák 10.3.2023 14:43

Tedy, není to úplný nesmysl, ale přece jen. Jsou lidé, kteří by prostě nemohli, losem určený mandát prezidenta, vykonávat bez problémů. Takže nejdřív byste museli udělat nějakou předběžnou klasifikaci, něco jako přijímací zkoušky, kterou byste otestovali třeba, že kandidát umí číst a psát nebo pozná rozdíl mezi 760 a 1770 :-). Do těchhle přijímacích zkoušek by se samozřejmě hlásili jen lidé u kterých nehrozí, že by po zcela náhodném vylosování řekli "prezidenta já dělat nebudu a nebudu". A věřte, že takoví jsou.

Takže mít "certifikát na prezidenta" by mohla být taková docela zábavná lidová zábava.

Pak by se ovšem nabízela možnost nevolit - pardon nelosovat - prezidenta na celých 5 let, ale vhodnější by byla mnohem kratší doba. A vzhledem k uspokojení co nejvíce "sportovců s certifikátem" by to mohlo jít pěkně dolů - měsíc? týden? No to už je asi moc, ale napadá mi, že něco podobného mají ve Švýcarsku. Pokud si vzpomínám jde o jeden rok.

J. Vorlický 11.3.2023 11:40

Proč ne? Konečně to v jedné ze svých knih popisuje Isaac Asimov; navíc, ten kdo byť jednou projevil vlastní zájem o podobnou funkci, byl navždy vyloučen.

Potom na stejném principu fungují poroty v anglosaském právu. Vybraný má povinnost sloužit, jedině, že by prokazatelně byl nesvéprávný, anebo, že by hrozil střet zájmů.

To, že třeba neumí číst? To by nevadilo, vybere si poradce. Konečně, spoustě lidí umět číst pomáhá akorát k čtení SMS.