28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Přímá volba - lidové referendum

Jde vlastně o jedno a to samé a hlavně, obojí je srdečně nenáviděno politickými elitami celé Evropy. Místo aby tito postižení začali okamžitě agitovat pro svou věc, vysvětlovat přednosti volby nepřímé a vady referend všeho druhu, argumentují prohlášením, že lid je blbý, přestárlý a nevzdělaný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 1.8.2019 15:07

Jen zakomplexovanému národu

nedbajícího svých tradic a bez historické paměti, hrozí rozpuštění a vypuštění.

J. Jurax 1.8.2019 15:21

Ano.

Neboť jen takový národ pošetile až nadšeně nevěda co činí vleze do EU, kde se to rozpuštění a vypuštění pod taktovkou Německa a Francie krytých bruselí realizuje.

Potřebujeme více EUropy! Co je dobré pro EU, musí být dobré i pro nás, na věčné časy a nikdy jinak!

P. Kubáč 1.8.2019 14:36

Volby a demokracie ukázala potenciál ke změně

a to vyděsilo "demokraty" natolik, že v rámci ochrany demokracie nastolíme tyranii ?

Rád bych současné dění v Evropě považoval za poslední záškuby bestie zahnané do kouta, předtím než se - suverén lid - zase ujme moci, které je držitelem, ale nejsem si jist.

P. Brich 1.8.2019 13:11

Přímá volba je ošidná v tom,

že téměř většině voličů jsou volby šuma fuk. Takže může zvítězit subjekt, který nemá nic jiného jen disciplinované voliče. Takže těm, co jsou šuma fuk volby, musí být šuma fuk i jejich výsledek. Pomohla by tomu povinná osobní účast se sankcí za neúčast ...? Ovšem předcházející volební kampaň by musela být dostatečně dlouhá a objektivní bez vylučování jakéhokoliv kandidáta ...

J. Jurax 1.8.2019 15:26

"Téměř většině voličů jsou volby šuma fuk. Takže může zvítězit subjekt, který nemá nic jiného jen disciplinované voliče".

To první by se dalo rozporovat, leč to druhé jistě.

To ovšem platí pro jakékoliv volby.

P. Chládek 1.8.2019 12:56

Pan autor by se měl lépe seznámit se systémem švýcarských referend než své značně zjednodušující teze předloží čtenářům. Viz. např. https://m.drbna.cz/zpravy/zahranici/2208-jak-funguji-referenda-ve-svycarsku.html

I. Polák 1.8.2019 14:23

Re:

Váš odkaz je dobrý ale dost stručný. Nenalézám tam ale nic co by bylo v zásadním rozporu s autorem článku. Švýcarskou přímou demokracií se zabývám už déle, jen se necítím dost znalý na to psát o tom článek. Ale chce-li u nás moderátor diskuse o referendu znemožnit diskutujícího stačí položit otázku proč to u nás nejde a ve Švýcarsku ano. Ty odpovědi jsou strašné.

Ale o Švýcarsku jeden příklad za všechny - Švýcaři a dálnice. Prosím několik posledních let jsem přes Švýcarsko nejel, ale před tím poměrně hodněkrát, tak promiňte pokud se něco změnilo. Švýcaři si v referendech několikrát odhlasovali nejvyšší rychlost 120 km/h, dokonce ani 130 pro sjednocení s okolními zeměmi neprošel. A co jsem viděl: všechna auta po dálnici jedou 120 +- 1 km/h, nikde žádné radary a policisté. Oni si ty zákony dělají sami a pro sebe aby je dodržovali.

K tomu je ovšem potřeba těch 300-400 let přímé demokracie - kdo říká, že jí mají teprve od roku 1848 tak trochu kecá.

I. Širůček 1.8.2019 15:03

Re:

Zato u nás je dost lidí nasraných, když se začne mluvi o kontrole dodržování rychlosti pomocí mýtných bran ...

A. Alda 1.8.2019 10:08

Ano, pane.

Od začátku až do konce s Vaším textem souhlasím.

F. De Winter 1.8.2019 9:24

Mluvíte mi z duše.

K tomu nemám co dodat.

K. Janyška 1.8.2019 8:49

Přímá volba je kravina pro nevzdělané.

Lidský svět totiž neřídí lidi, ale soukromé právo !!! Dzp.

P. Flener 1.8.2019 9:45

Re: Přímá volba je kravina pro nevzdělané.

Proto také v historii prosťáčci a nevzdělanci volební právo neměli. Nedávno jsem mluvil na chodníku se svým známým a shodli jsme se na nepřijatelnosti M. Zemana atd... - okolo šel neznámý chlapík, který to zaslechl a hned si aniž jsme ho znali přisadil, že za komunismu byl v JZD a vše nádherně šlapalo, dnes prý stojí kilo bůčku přes 100 Kč a vše prý podělal V. Havel, který si ale jezdil jako pán sám v Mercedesu. Tak to je typický příklad blba, který posuzuje vše podle "ceny bůčku". A takoví tupci a jim podobní zvolili Zemana na hrad. Tzv. Pražská kavárna je smyšlené klišé, protože jsou v této skupině nejen nějací pražští intelektuálové, ale všichni vzdělanější občané z celé země, kteří prostě Zemana nevolí a jako vadného politického papaláše bez zdravého rozumu odmítají.

P. Lenc 1.8.2019 10:09

Re: Přímá volba je kravina pro nevzdělané.

Pokud to, co se nazývá Pražská kavárna považujete za klub "vzdělanějších občanů z celé země", tak pozdrav pán Bůh.Zřejmně jste štamgastem této "kavárny" a o tom, co se děje mimo tyto "elity" nemáte ani ánunk.Ano, lidi kteří volí přes "bůček" byli, jsou a budou nejen u nás.Ale vy si dovolujete dělat blbce, tak jako všichni samozvaní "intelektuálové" z každého, kdo s vámi nesouhlasí.Jste pouze navonění bolševici, nic jiného.

A. Alda 1.8.2019 10:10

Jak jste zjistil,

že vzdělaní lidé Zemana nevolí?

Kupodivu, já mám poznatky o tom, že vzdělaní lidé, lékaři a učitelé, volili právě Zemana.

A také jsem zjistil, že většina právníků, které znám natolik dobře, aby byli přede mnou upřímní, fandí programu SPD.

J. Jurax 1.8.2019 15:38

No, víte, když z jakýchkoliv důvodů máte hlouběji do kapsy, váha důležitosti ceny bůčku se zvyšuje.

A k volbě Zemana - když máte takový výběr, jaký tam byl v prvním, natož v druhém kole, tak to vlastně až tak špatně nedopadlo. Znáte poučku těch, kdož se zabývají zpracováním dat, vyjadřovanou anglickou zkratkou GIGO? Sprostí tuzemští programátoři to počeštili na HTHV.