20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Příklad hodný následování

15.12.2020

Jihočeský kraj vzal odměny úředníkům

Za letošní druhé pololetí budou jihočeským úředníkům na podnět hejtmana Martina Kuby podstatně sníženy odměny. Stát musí šetřit a podporu si zaslouží spíše ti, kteří nemohou podnikat a utrpěli obrovské finanční ztráty.

Na jednom z obrazů Josefa Lady je scéna, jak tatínkovi sedí na ramenou dítě, za nimi stojí asi matka a pozorují přes okno měšťanského domu nádherně vyzdobený stromeček. Chudý otec svému potomkovi tak ukazuje, jak vypadá Ježíšek v lépe situovaných domácnostech. Na Facebooku se objevila tato scéna doplněná ironickým textem: „Drobný živnostník nechává své dítě nahlédnout do bytu státního úředníka, aby vidělo, jak vypadají Vánoce.“

Ona to není zase taková legrace. Malí podnikatelé, kteří mají nuceně zavřené svoje živnosti, musí přežít s patnácti tisíci korunami na měsíc a z toho ještě pět tisíc zaplatí za odvody na zdravotní a sociální pojištění. Státním zaměstnancům se pořád vyplácí stoprocentní plat. Proto vítám zásadní rozhodnutí vedení Jihočeského kraje. „V letošním druhém pololetí budeme velmi redukovat plošné vyplácení odměn pro všechny úředníky našeho krajského úřadu. Jsem totiž bytostně přesvědčený, že rozložení zátěže, kterou přináší tato doba, musí být ve společnosti rovnoměrné. Každý se musí podílet,“ řekl mimo jiné hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

S tím nelze než souhlasit. Neříkám, že všichni úředníci jsou špatní, to v žádném případě. Je to v jakékoliv jiné profesi, jsou dobří, průměrní a ti horší. Jenomže v současné době, kdy řada lidí bojuje o holou existenci a zaměstnanci zavřených provozů zůstávají doma za 60 % platu, není normální, aby vedoucí odborů na krajských a jiných úřadů brali vysoké, někdy i statisícové odměny, jak tomu bylo donedávna například ve Středočeském kraji vedeném naštěstí už bývalou hejtmankou Jermanovou.

Úředníci jsou placeni z našich daní a jestliže se příjmy státního rozpočtu z důvodu koronavirové pandemie snižují, musí to pocítit i ti, kteří jsou na něm závislí. Pokud se dobře placeným státním zaměstnancům ubere část peněz na odměnách, tak je to rozhodně nezruinuje. Mnozí živnostníci jsou na tom daleko hůř, a to ne proto, že by byli špatní, ale proto, že stát jim svým rozhodnutím podnikání znemožnil.

Proto rozhodnutí vedení Jihočeského kraje považuji za správné a měly by jej následovat nejen ostatní kraje, ale i ministerstva a další vysoké úřady. To není populismus, ale pragmatické a správné rozhodnutí.

A k některým přehnaně horlivým úředníkům mám takovou přátelskou radu, nechovejte se jako byrokrati, ale buďte jako lidé. Napadl mě nedávný příklad z jisté českobudějovické čerpací stanice, kde obsluha dostala pokutu za to, že zákazník načerpal benzín, pak zjistil, že zapomněl roušku, a tak šel do místnosti k paní z obsluhy s tváří zakrytou svetrem. Nepomohlo to, paní dostala pokutu 2500 Kč. Prý to nestačí. Nad tím fakt zůstává rozum stát. To jako ten řidič měl ujet bez zaplacení? Jsou situace, kdy místo přehnaně tvrdého lpění na předpisech je lepší používat zdravý lidský rozum.