Neviditelný pes

POLITIKA: Přijetí babišismu

27.10.2016

S tím, jak se završuje proces uzavírání krajských koalic, je stále jasnější, že výrazným vítězem blízké budoucnosti je Andrej Babiš. Možná ještě více, než jsme si ochotni připustit.

Vítězstvím, které zřetelně demonstruje Babišův úspěch, nejsou pouze ty regiony, ve kterých bude ANO součástí vládnoucích koalic a jejichž juniorní a okrajovou součástí se – bez odporu, zato hbitě - stali i zástupci české pravice (zejména ODS). Babišovým vítězstvím jsou také ty regiony, kde sice babišovci vyhráli, ale z účasti na správě svého regionu byli vyloučeni. Tento fakt totiž Babiš snadno mediálně překlopí ve svůj prospěch apelem na voliče, aby mu příště dali těch hlasů ještě víc, „pokud si přejí změnu ve stylu ANO“.

Za nejpodstatnější Babišovo vítězství je však třeba považovat fakt, že „babišismus“ byl českým politickým prostředím přijat. Všichni, kteří se vmáčkli do krajských vládních koalic, tak nepřímo legitimizují esenci „babišismu“ – jeho soustavné lhaní o tom, že těch minulých 25 let bylo léty rozkrádání a korupce, že je nezbytné zintenzivnit podporu velké české protikorupční revoluce, že je třeba fízlovat každého ještě důsledněji, že šmírování skrze elektronickou evidenci tržeb a povinná hlášení jsou ve své podstatě asi opatření správná a že vytváření babišovských práskačských webů, kam mohou anonymové „nahlašovat“ svá podezření, jsou přijatelná.

Účast v krajských radách po boku ANO – a zejména to platí o české pravici – znamená akceptaci „babišismus“, definitivní potvrzení, že s příchodem Andreje Babiše do politiky v roce 2013 se český politický prostor smířil s koncem polistopadové demokracie a rezignoval na její obranu, adaptoval se na Babiše, přijal jeho myšlenkový rámec a není mu nijak proti srsti vytváření politických mesaliancí „každý s každým“. A kdo ví, možná si dokonce sám moderně myslí, že ta minulá dvě desetiletí byla opravdu „rozkradená“.

Sečteno, podtrženo. Snad ani sám Andrej Babiš si nepředstavoval, z kolika možných koaličních partnerů si bude moci do roka a do dne vybírat při sestavování své „antikorupční vlády celonárodního dohledu“.

Toto poznání je proto třeba považovat za největší z Babišových vítězství letošního politického podzimu.



zpět na článek