Neviditelný pes

POLITIKA: Příčiny rozkladu ČR – další fakt

2.3.2010

Když jsem večer otevřel internet, nebyl jsem schopen věřit vlastním očím. V době státního schodku v roční výši přes 200 miliard korun se objevili poslanci, kteří bruslařce Sáblíkové za další zlatý kov slibují postavení rychlobruslařské haly, která má údajně stát 1.5 miliardy korun. Vždyť v tak zásadní lokalitě, jako je Velký Osek u Kolína, by taková budova neměla chybět. V Praze sice Sazka Arena na své závazky vydělávat nestačí, ale Velký Osek je přece jinde..

Osobně mi v současné situaci státu připadá dávat na podobný typ sportu i milión Kč mnoho, přesto si pro ty nadšenější z nás, kteří by tento podle mne podobně megalomanský a v současné době zbytečný projekt podporovali, dovolím připomenout fakta.

Kromě nápadu jednoho z nejschopnějších (jak vidíme i z projektu Opencard) politiků, Pavla Béma, realizovat v Praze olympiádu, máme i další experty na podporu českého sportu. Loňské MS v lyžování v Liberci se stalo příkladem způsobu, jak se na jednoho úspěšného sportovce (Neumannovou) dokáže nalepit celý roj „úspěšných“ politiků a stavitelů, kteří z původního rozpočtu 1,1 miliardy dokáží udělat miliardy dvě, které v naprosté většině zaplatí daňoví poplatníci. Že vydělají především dotyční a na ně napojené firmy, je nám zřejmě prakticky všem jasné.

O stejném už ani nelze říci rozhazování, ale rovnou vyhazování státních peněz svědčí i výstavba Sazka Areny. Podle Petry Buzkové se „původně hovořilo při prvních návrzích o jedné a půl miliardě (tedy o stejné částce, jako za halu pro Sáblíkovou). Pak se hovořilo o ceně tři až čtyři miliardy. V současné době při prodloužení profinancování se už hovoří o částce patnácti miliard, což máme zhruba pětinásobek.“

Pro porovnání bych si dovolil ještě připomenout postupné navyšování odhadů ceny „Prahy olympijské“. Tým primátora Béma, který nás už také stál desítky miliónů jen při této jím organizované mediální masáži o „výhodnosti“ tohoto projektu pro „Čechy“, také náklady nejprve stanovoval na 130 miliard korun. Když to veřejnosti připadalo mnoho, ještě snížili odhad na 88 miliard. O tom, že výsledné náklady Řeků na olympiádu pětinásobně(!) přesáhly částku, se kterou se ve stejné firmě jako pro Prahu počítalo, se člověk mohl dočíst jen při sledování jiných informačních zdrojů.

Když člověk musí sledovat zprávy o podobných projektech, které nyní jako Sazka Arena vysávají celý český sport, ač měly být mnohdy splaceny ze svých zisků, musí si položit otázku: Sedí ještě podporovatelé těchto projektů v Poslanecké sněmovně, Senátu a v jiných funkcích? Vědí, že se u nás prakticky nedotují sporty, které dělají tisíce lidí, a přitom vyžadují minimální náklady? Nestavěli náhodou celou svou podporu sportu jen na kalkulaci vysání státního rozpočtu do spřátelených betonářských firem (a právního poradenství k daným projektům) v miliardových částkách? Neměl by politik, který prosazuje v současné době podobné projekty, zbaven svéprávnosti a odvezen rovnou do Bohnic? Podobné projekty by se totiž mohly stávat měřítkem základní osobnostní vyspělosti jedinců, kteří se snaží z všemožných funkcí řídit český stát. A jestliže jej řídí způsobem, jakým ho řídí, můžeme alespoň doufat, že by snad mohl být český státní rozpočet v plusu? A přiblížil se třeba nebo snad jednou předehnal aspoň Dánsko? Bohužel se domnívám, že takto to asi nepůjde…

Na závěr bych si dovolil k této otázce státních peněz a jejich doslova vyhazování připojit drobnou poznámku o plánované stávce železničářů a dalších dopravců. Tito měli ke svému povolání jisté benefity již od dob Rakouska-Uherska. Ovšem od té doby po dvou světových válkách a vládě nacistů a komunistů se stát až nyní dostal do situace, kdy i po vládě ekonomického génia a nejlepšího ministra financí Evropy 2008 Kalouska (doufám, že cítíte mou ironii) se jim tyto výhody musí vzít.

Stát na tom údajně získá 500 milionů ročně. Že jen trošku ještě dnešním systémem neslisovanými jedinci zorganizovaná stávka bude stát daleko víc, už naši ekonomičtí experti do svých úvah nezahrnuli. A že na předražených státních zakázkách, které se - možná - opět potrestají pokutou nějakému úřadu a ne vyhozením a pokutováním zodpovědných osob, se tratí desítky miliard, to už tito vládní odborníci na rušení benefitů neřešili. Výše uvedená fakta svědčí o tom, že Česko v současné konstalaci „elit“ žádná zářná budoucnost bohužel nečeká. Případ „haly pro Sáblíkovou“ a další a další hovoří za vše..



zpět na článek