19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 2.3.2010 11:39

Nejde vůbec o nějakou halu

Ikdyž ta tam patří také. Autor to napsal zcela jasně.  Jde o to, nedávat prostor nejen megalomanským projektům, ale učinit již konečně konec firmám, napojeným různým způsobem na politické strany a to všechny. Cest k nápravě stavu je více a jsou různé. Neumí-li česká firma postavit silnici za podobné peníze jako např. v Chorvatsku a nebo jinde v Evropě, nic nám nebrání oslovit cizí firmy, které to umějí. Že to jde, je nabíledni. Pouze pro příklad je možno uvést dálnici v Kanadě, která během druhé světové války byla postavena napříč divočinou v délce 1860 km za 8 měsíců. Pokud ovšem české firmy potřebují k postavení 2 km silnice 2 roky, nemají právo na existenci. A podobně je tomu i v jiných oblastech. Konečně je třeba zastavit toky peněz ze státního rozpočtu přes politické strany do spřátelených firem. Jiná cesta z krize není.

J. Ptáček 2.3.2010 10:19

Kolik lidí v ČR skáče na můstcích?

Především, bruslařská hala by měla být financována ze soukromých peněz, to ale starosta Velkého Oseku v tisku potvrdil (MF Dnes). Jinak nemyslím, že by výstavba té haly byla až tak nesmyslná. Kolik u nás stojí skokanských můstků a kolik lidí v ČR na můstcích skáče? Zato bruslařů, pokud zamrzne a je kvalitní led a rovněž i in-line bruslařů jsou určitě destitisíce. Stačí při vhodných podmínkách navštívit Lipno či brněnskou přehradu a je k vidění téměř davové šílenství. Pokud by hala nabízela bruslení na oválu, in-line bruslení, uprostřed hokej a třeba i krasobruslení, myslím, že by ekonomicky prosperovala.

P. Boublíková 2.3.2010 11:01

Re: Kolik lidí v ČR skáče na můstcích?

Zatím prodali permanentku na bruslení v ceně 10.000 Kč platnou 5 let asi padesáti lidem....

J. Ptáček 2.3.2010 11:41

Re: Kolik lidí v ČR skáče na můstcích?

Nevím, permanentku na 5 let bych určitě nekuopval, ale jinak Češi jsou ochotni zaplatit za kvalitu. Viz třeba brněnský bazén na Kraví hoře, vše je velmi kvalitní, čisté, vedle bazénu i masážní chrliče, whirpoolka, pára - tam to prostě tepe, není to předražené a majitelé jistě prosperují. Zato plavecký bazén za Lužánkami - poučná připomínka socializmu i po dvaceti letech.

P. Boublíková 2.3.2010 10:17

Železničářům někdo bere deputátní huhlí?

Měla jsem zato, že jde o pouhou změnu zdanění - DPH....

Stavět halu je samozřejmě blbost, Sáblíková může trénovat za zlomek nákladů v cizině a nikdo jiný ji prakticky nepotřebuje.

V. Novák 2.3.2010 9:44

Se zbytkem

se dá souhlasit.

V. Novák 2.3.2010 9:42

Do azka Arény nešla ze státních peněz

ani koruna. Všechno zaplatili a zaplatí sázkaři a zaplatí se to z peněz, které by jinak získali akcionáři Sazky. Ti se stavbou souhlasili.

Takže vám do toho, kolik Sazka Aréna stála, je velký prd. Pro stát je to kráva, kterou jenom dojí, aniž by jí dal do držky.

Dovolím si připomenout, že Sazka tenkrát zabránila světové ostudě Česka, které nejdřív získalo právo pořádat MS v hokeji - a pak nedokázalo překonat nenažranost pánů Hagiborských, kde měla původně stát hala, bez níž by MS na poslední chvíli pořádal někdo jiný. Když stavba začala, bylo velmi málo těch, kdo věřili, že se to stihne.

J. Ptáček 2.3.2010 10:09

Re: Do Sazka Arény nešla ze státních peněz

S tím "velkým prdem" - to víno co nám naléváte není zcela čisté . Sazka je sice soukromá firma, jenže za úlevu daní od státu měla povinnost dotovat sport v ČR, což až do výstavby Sazka arény činila. Pak dotace stáhli na polovinu a teď oznámili, že už nemají vůbec peníze na dotace. Nemáte pocit, že to je ze strany Sazky podraz a že do toho stát, potažmo občané, mají co mluvit?

V. Novák 2.3.2010 12:08

To přece není pravda!

Sazka rozděluje vsazené peníze. Půlku dává na výhry, půlka jde na daně, odvody, provoz a akcionářům - což jsou sportovní svazy (řekněme ČSTV). Jedině ti mají právo do toho Sazce mluivit - protože jsou majitelé. Ne stát - ten jen dojí.

O výstavbě Sazka Arény rozhodli akcionáři Sazky. Ne stát - ten nedal ani korunu. Ten nebyl schopen vykoupit od nenažraných Hagibiorgiánů ani parcelu (nakonec je napakoval při výstavbě Pevnosti Svobodná Evropa - takže se nechal podojit o pár let později). Zato z každé akce, která se tam uskuteční, dojí. Dojí z elektřiny, která se prosvítí, z občerstvení, které se prodá, DPH z každého prodaného lístku.

Stát se ani nezaručil za úvěry na stavbu Sazka Arény, takže Sazka (tedy nějaká dceřinka, ale platí se z peněz Sazky) si musela vzít běžný komerční úvěr se započtením rizika. Tedy výrazně dražší. A ten splácí - samozřejmě z peněz, které jí zbydou po vyplacení výher a provozu. O to je méně na sport.

Není pravda, že Sazka neplatí DPH. Možná kdysi neplatila - dnes platí. stejně jako vy zaplatíte DPH, když si najmete tělocvičnu, abyste si mohl s kamarády zahrát "českou plácanou". Ze všeho si stát ucucne, z malého sportu (česká plácaná v tělocvičně) údajně 3 GKč ročně - a financování sportu nechává na Sazce.

Proč ne - aspoň to nejde z mých peněz. Ale právě proto do toho nemá co kecat. Ani já. Ani vy. Jedině akcionáři Sazky.

J. Ptáček 2.3.2010 15:25

Re: To přece není pravda!

S těmi akcionáři jste udeřil hřebík na halvičku. To je právě ono, oni totiž ti akcionáři jsou vlastně jen pseudoakcionáři. Pslouchal jsem rozhovor s jedním z "akcionářů", tedy s představitelem sportovního svazu. Zřejmě neměl ani tuchu o rozdělování zisku a dokládal, že nemá nejmenší vliv na dotace Sazky pro veřejý sport, zatímco si pan generální Hušák nakládá se ziskem dle své úvahy. Kdyby to bylo jak tvrdíte, jak by bylo možné, že právě sportovní svazy, Sokol atd. by zůstaly bez prostředků od Sazky? Myslím, že Sazka je pouhou karikaturou akciové společnosti.

V. Batala 2.3.2010 6:35

Souhlas