Neviditelný pes

POLITIKA: Přichází čas pro vládu ČSSD s VV?

30.7.2010

Již v prvních povolebních diskusích bylo zřejmé, že se médiím podařilo útoky na předsedu ČSSD Paroubka vyvolat dojem o rozštěpenosti české politiky na nesmiřitelnou „levici“ a „pravici“. Postupný úpadek státu až k současnému více než 200 miliardovému deficitu byl připsán levici a globální krizi, zatímco pravice nás z toho údajně má dostat svými „reformami“, jaké by údajně levice nedokázala zavést.

Že tento pohled naprosto neodpovídá zkušenosti českého občana po roce 1989, prakticky žádná média, často vlastněná podnikateli a „aristokraty“ s vlastními zájmy, neuváděla. Že ODS a TOP 09 předkládané „reformy“ jsou vlastně obdobou Klausových neúčinných balíčků z 90. let, postihujících především střední a nižší třídu, jsme se také nedozvěděli. Vždyť jen trochu serióznější komentátor by musel napsat, že stát nemůže jít nahoru, když se po každém šetření na školství, vědě, dávkách atd. o něco či o dost více více rozkrade korupcí za podpory nefunkčního právního systému v zemi, jak o tom svědčí i vývoj v kauze plzeňské právnické fakulty.

Věci veřejné jsem od jejich vstupu do politiky v Praze na komunální úrovni vnímal jako uskupení s vynikajícím managementem a reklamou, která cílevědomě postupuje směrem k silné straně s dlouhodobou perspektivou. To je zřejmé i z jejich vedení, které jistě nebudovalo bezpečnostní firmu s miliardovým obratem, aby ji pak za několik let nechalo padnout pod tíhou nakupených a neřešených problémů.

Do těchto voleb šly Věci veřejné s těžištěm své politiky zaměřené na boj proti politickým dinosaurům, kteří dovedli po roce 1989 stát na mizinu, proti korupci a za podporu školství. Tento program jim získal důvěru velkého počtu občanů, tak jako podobně „nový“ program a pocit novosti pomohl před čtyřmí lety do parlamentu zeleným. Již první povolební jednání se stranami, které česká média vyzvedla a v mysli občanů upevnila jako přirozené spojence VV ukázaly, že tyto nemají nejmenší zájem na programu VV. Záchrana českého rozpočtu nemá být vedena přes tvrdý boj proti korupci na státní úrovni, kdy se předpokládá, že jen na veřejných zakázkách nás tato stojí desítky miliard ročně. Nemá se bojovat více proti praní špinavých peněz a podobným jevům, jejichž fungování usnadnila likvidace finančních oddělení boje proti této kriminalitě za vlády ODS a Ivana Langra. Takových oblastí, kde mizí desítky miliard, se z minulosti ukazuje celá řada. Zřetelně je to vidět při snaze VV omezit toky do evidentně děravého ministerstva obrany, tak známého z mnoha let, kdy tam působil zdatný dinosaurus TOP 09 Miroslav Kalousek. V současnosti se hovoří i o tom, že osazenstvo ministerstva obrany si nedokáže samo objednat zbraně, musí je často za přemrštěné ceny dostávat od údajně daleko moudřejších prostředníků (jak tvrdí experti ODS i TOP 09). Stejné černé díry a finty s prostředníky známe z obchodování s přístroji pro české nemocnice či České dráhy. Tady se ovšem tak zásadní úspory hledat nemají. Má se škrtat jen v podstatě v drobnostech, které dohromady udělají 50 miliard vysátých z akademie věd, českého školství, z důchodových fondů a privatizace toho, co ještě státu zbylo. Stranou ponechme, že podpory v nezaměstnanosti, nemocenské i důchody jsou u nás na rozdíl od vyspělejších států směšně malé, přesto by chtěla ODS i TOP 09 škrtat i zde. A samozřejmě je důležité ještě více znejistit policisty a ministerstvo vnitra, odkud po letech vlády ODS odešlo mnoho těch nejlepších. Že se takto proti skutečné finanční kriminalitě velkých firem a podnikatelů prakticky nedá bojovat, vidíme od roku 1989. Člověk má až dojem, že právě toto bylo vždy snahou vedoucích činitelů ODS a bohužel i dalších stran. VV by rozhodně přidalo mnoho bodů na popularitě, kdyby právě zde fungovala nehledě na aktivitu ODS i TOP 09 v opačném směru.

O skutečné reformě fungování státu, která by umožnila budovat podniky s větším obratem, růst služeb vhodných i pro zahraniční trhy atd., což jediné může zachránit český rozpočet a nastartovat nějakou pozitivnější budoucnost, neslyšíme. Naopak šetřit se má opět v již tak poddimenzovaném školství a výzkumu, protože tam si zřejmě jistí, na vládní kruhy napojení podnikatelé nemohou tolik vydělat jako na státních zakázkách...

VV by měly sledovat, jak skončila účast zelených i KDU-ČSL na programově naprosto stejné vládě Topolánkově. Pohrdání šéfů zelených volebním programem bylo pro stranu stejně zničující jako činnost Kalouska v KDU-ČSL.

Z dnešního pohledu je možné říci, že program i osobnosti ČSSD se pro Věci veřejné stávají daleko přijatelnější (protikorupční balíček, podpora školství), než co jim nabízí vláda TOP 09 s ODS. A s perspektivou, že vládnutím s ČSSD mohou VV dělat politiku nevytvářející z ČR asociální stát s revolučně naladěnými občany, jak se to daří Nečasově vládě. VV by tak mohly být za čtyři roky stále volitelnou parlamentní stranou, což jim spolupráce v současném objetí korupčních dinosaurů ODS a TOP 09 stále více znemožňuje. ČSSD by také mohla souhlasit i s polovičním počtem ministrů za VV ve vládě, kteří by mohli dělat pro stát daleko důvěryhodnější politiku na základě vlastního volebního programu, než do jaké jsou Nečasovou a Kalouskovou stranou tlačeni teď.



zpět na článek