Neviditelný pes

POLITIKA: Příběh slušného předsedy ODS

8.4.2020

Předseda ODS se pochválil, že by byl v současné situaci mnohem lepším krizovým manažerem než Andrej Babiš. Domnívám se, že v tom problém Petra Fialy vůbec není.

Glosa Ivana Hüttela Předseda ODS Fiala říká: Byl bych mnohonásobně lepší než Babišukazuje jeden z charakteristických povahových rysů Petra Fialy.

V rozhovoru pro seznamzprávy.cz totiž pan předseda tvrdí toto:

Kdyby dnes vládla ODS, a vy jste byl premiérem, jakou máme záruku, že byste to zvládl lépe než Andrej Babiš?
Troufnu si tvrdit, že bych byl mnohonásobně lepší. Protože já jsem člověk systematický, který ctí pravidla, instituce a systémy. Ve chvíli, kdy čelíte nějaké kritické situaci, tak státy a veřejné instituce mají vypracovány plány krizového řízení, abyste nad tím nemuseli přemýšlet, zdržovat se a improvizovat. To není čas na babišovskou permanentní politickou propagandu, která fungovala v časech konjunktury, zatímco v krizi je to obrovská překážka. Máme systémy krizového řízení, máme dokonce i pandemický plán. Všechno je do detailů sepsáno. Máme zkušenosti s povodněmi, s orkánem nebo lihovou aférou. Stačilo, aby vláda jednala normálně, sáhla do šuplíku a všechno spustila.

Pan Hüttel ale o pandemickém plánu píše toto: Pokud někdo předpokládá, že dále v pandemickém plánu je podrobný návod, jak tyto všeobecné cíle realizovat, tak se krutě mýlí. Pandemický plán vůbec nezohledňuje skutečnost, že koranavirem infikovaný člověk - asi za týden, než se dostaví příznaky - nakazí v průměru 2,6 dalších osob. Vše další je pak zákonitě věcí geometrické řady s kvocientem 2,6. Pokud se zavčas nepodaří zásadně tento kvocient snížit, nastane to, co se stalo v Itálii. Možná, že se mýlím, ale určitě se nemýlím v tom, že záleží na trasování a co největším počtu testovaných. O tom v pandemickém plánu nic není, ani nemůže být. Každý to může posoudit opět zde. Vypadá to, že tento pandemický plán je ještě z doby komunistů, a proto stejně tak rady pana Fialy. Prosím členy ODS, zvolte někoho jiného, protože jenom programem Antibabiš nic nedosáhnete. Budete pak snad volitelní.

K výše uvedenému mám jen několik drobných poznámek. Jestliže si projdeme všechny „konkrétní návrhy“ ODS z doby po vyhlášení nouzového stavu, nenajdeme v nich nic zásadně jiného než návrhy vlády. Jestliže vláda navrhla 15 000 Kč pro OSVČ, ODS to přebila 30 000 Kč, a v zásadě tak vše, co vláda dělá pro podnikatele či firmy, neguje. Je to buď „málo“, nebo „pozdě“. Nicméně to hlavní si nechávám na samý závěr.

Situace po volbách 2017 byla taková, že ODS mohla s hnutím ANO vytvořit koaliční vládu s většinou v poslanecké sněmovně. Tento kabinet by se nemusel opírat o podporu KSČM jako současná vláda ANO a ČSSD. Fiala a ODS ale zaujal „nekompromisní postoj“ (převzal vlastně rétoriku poraženého Bohuslava Sobotky a jeho pravé ruky Milana Chovance) a stal se hlavním mluvčím politiky, které se říká „Antibabiš“. Pokud by u občanských demokratů převládl místo Fialova „zásadového postoje“ postoj pragmatický a vznikla by dvoučlenná koalice ANO a ODS, měl by Fiala právě nyní spoluodpovědnost za řešení současné situace a mohl reálně předvést, co v něm je. Vychloubat se tím, že by byl „lepší než Babiš“, v situaci, kdy nenese žádnou vládní odpovědnost, je eufemisticky řečeno hloupé.

Ukazuje se dle mého soudu jedna zásadní stránka páně předsedovy politiky. Čiší z ní na sto honů jeho politologická profese. Z hlediska politologických pouček se taková politika jeví jako „správná“, možná by se dalo říci dokonce jako „principiální“. Nicméně ODS zůstává v opozici a nezdá se, že by Fialovy myšlenky přitahovaly davy sympatizantů. Měřeno právě voličskou podporou je jeho politika „Antibabiš“ vlastně velmi neúspěšná.

Proto souhlasím s panem Hüttelem i s jeho závěrem, v níž vyzývá ODS, aby si zvolila jiného předsedu. Osobně jsem toho názoru, že by jím mohl být Alexandr Vondra. Ale dovolím si poslední poznámku k osobě Petra Fialy. On si velmi zakládá na tom, že je oproti Babišovi slušný člověk a nemá žádné škraloupy z minulosti. Bohužel, přítomnost ho usvědčuje z toho, že jeho politika není tak přitažlivá, aby k ní přilákal dostatečný počet voličů. A to je z mého pohledu, z pohledu pravicově orientovaného voliče, velká chyba.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek