20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Prezidentští kandidáti a opoziční smlouvy

Nečekal jsem, že jedenáct let po konci druhé opoziční smlouvy bude v předvolební kampani kandidátů na budoucího prezidenta České republiky recyklován "dokument" Erika Taberyho a spřátelených novinářů z České televize.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Zeman 25.1.2013 0:01

kritizovat oposmlouvu dovede každý

Kořeny oněch personálních unií zvaných opoziční smlouvy sahají do let osmdesátých. Tehdy si pánové Klaus (šampion volného trhu) a Zeman (šampion v ekonometrických modelech) - a ačkoli Klaus Zemanem pohrdal a ten z toho měl mindrák - vzájemně oponovali své výplody na smlouvu o dílo.

Pragmatické, nehodnotím.

A jistě, ani jednomu z nich nešlo nikdy moc o peníze, o to více jim šlo o moc prosazovat své názory a proto si o zhruba patnáct let později rozdělili naší politickou scénu, kterou žádný z nich neměl schopnost skutečně většinově ovládnout - Klaus proto, že obyvatelstvo nemělo o tržním modelu stále ještě moc ponětí, co to je, po slibném začátku zakopl o Tošovského, Luxovy, Pilipovy a Rumlovy ambice, a západ, který už delší dobu směřuje třetí cestou, nemohl sloužit jako jednoznačný vzor, Zeman proto, že onen levicový model státu celkem nedávno předtím evidentně tak zaostal, že ho bylo třeba odzvonit klíčema.

Byl to Zeman, který druhou opoziční smlouvu pro udržení své vlády potřeboval a bylo chybou Klause, že mu na ni přistoupil a rozložil tak morálku ODS vzniklým jánabráchismem.

Jistě, Zeman je nepochybně volbou menšího zla, než představuje Schwarzenberg, který se z mého pohledu zcela odhalil, když prohlásil, že je proti referendu o přijetí eura, protože jsme se k tomu prý zavázali vstupem do EU (jistě, ale určitě ne s ESM!) a v dnešní debatě se dokonce poprvé jasně vymezil i proti eurofederalismu, na jehož pozicích stojí Zeman, a téměř otevřeně se tak přihlásil k pojetí EU jako unitárního státu a je tedy pro mě z principu na post prezidenta nepřijatelný. Přesto, vyhraje-li, bude to asi lepší, protože ve funci se nejspíše znemožní sám, vzhledem ke svému stavu se nemusí dožít konce prvního volebního období a na jeho pozici pak po případné prohře Zemana nebude nikdo jiný s dostatečně silnou vizí, kdo by byl schopen přímé volby vyhrát, než zase Klaus. Amnestie neamnestie. Proto bych s emigrací v jeho případě ještě počkal, boj za svobodu je třeba vést až do konce.

J. Urban 24.1.2013 21:46

Bože, tolik času strávit nad takovým

článkem o ničem :-(

Š. Hašek 24.1.2013 16:10

Mlácení prázdné slámy.

Když se dohodla ČSSD a ODS je z toho mediální žranice a infarkty.

Když se dohodla ČSSD a US-DEU jedná se samozřejmě o státnický čin, který zde nepamatujeme od Karla IV.

P. Remeš 24.1.2013 14:54

Zcela odlišné typy osobnosti ... ?

Jde jistě o to, co si autor představuje pod pojmem "typ osobnosti". Lidé, kteří spatřují osobnostní podobnost mezi Milošem Zemanem a Václavem klausem mají na mysli jednoduše ono na obou politicích extrémně zdůrazněné narcistické sebezahledění a mocenský tah spojený s neurvalou a agresivní arogancí. V tom se bohužel oba politici podobají jako vejce vejci ... :o(

V. Němec 24.1.2013 13:36

Novináři

Hlavní novinářský proud není hlídacím psem demokracie jak samy sebe označují. Jsou spíše jejími hrobaři hlídací psi ano ale diktatůry jak náckové tak bolševici se přeci dostali k moci za vydatné pomoci novinářů a u moci je pomáhali držet také novináři stačí si připomenout jak psali či hovořili za těchto diktátorů

Z. Švrček 24.1.2013 11:06

Zapomněl jste, pane autore, nejméně dva další body

v anylýze příčin zhroubnutí a degradace politického prostředí.

Jedním je nebývalé zvýšení moci medií, jenž si ve své již totální bulvarizaci nebereou servítky, jenž klidně zničí a osočí koho chtějí, v nichž se ještě před započetím, natož dokončením soudních porocesů "sporstí podezřelí" mění v "sprosé odsouzené" a jenž mají zjevnou a silnou tendenci přivlastnit si právo říkat, co si máme myslet, koho volit a koho zavrhnout.

Dalším bodem je to, že hlavně díky systému dotační politiky  EU (ale nejen tím), se i u nás obrovským přerozdělováním veřejných peněz značně posílilo korupční prostředí. Například hodnota loni vypsaných veřejných zakázek se meziročně zvýšila o devět procent na 294 miliard korun. Podobně vzrostla o 17 procent na 267 miliard i suma zakázek, které úřady nakonec skutečně zadaly. Vyplývá to z předběžných údajů ministerstva pro místní rozvoj (zdroj E15). Na rozdíl od pana Malečka (níže) se nedomnívám, že by dosti podstatná část těchto peněz mizela díky jakémukoliv systému, na jehož začátku by byli Klaus se Zemanem. Je to prostě proto, že sama existence hypertrofovaného přerozdělování má tendenci,  dík lidským vlastnostem a sklonům, takové systémy umožňovat a tvořit. Připisovat je těm dvěma dokáže jen oběť svých vlastních malých nenávistí, či právě oběť mediálních manipulací. 

Tím nepřidávám svůj hlas pro kteréhokoliv z obou kandidátů, jen doplňuji. Sám nebudu volit ani jednoho z nich  . 

R. Brzák 24.1.2013 12:17

Re: Zapomněl jste, pane autore, nejméně dva další body

Velmi přesně, pane.

I. Schlägel 24.1.2013 7:46

Svého času se dokázali dohodnout

i tak povahově a ideologicky rozdílné osobnosti, jako byl Stalin a Hitler. Možná proto, že mezi nimi ve své podstatě až tak velké povahové rozdíly nebyly?

J. Forman 24.1.2013 6:45

:-))

Tedy autore - tolik slov. Stačilo přece napsat - chci MZ na Hradě a napíšu proto cokoliv.

K. Kužel 24.1.2013 6:55

Re: :-))

Předvedl jste majstštyk "komprese informací". Ale není váš, tento ubohý styl argumentace se už na netu docela rozmohl. Doufejme, že je to jen módní vlna a lidé budou nadále používat myšlení.

P. Maleček 24.1.2013 5:41

No a co těch každoročně ukradených 150mld.

Článku by se dalo i uvěřit, nebýt těch +- 150 miliard ročně viditelně systémově a organizovaně mizících z veřejných rozpočtů a majetku právě přes struktury vybudované v dobách smluv pánů Klause a Zemana, ať už se jim říká jakkoliv. Hlavním důvodem jejich uzavření bylo potlačení demokratických kontrolních mechanismů a ty struktury rozkrádající stát jejich hlavním výsledkem.

Kdo by jakkoliv váhal, nechť si v kriminalistické literatuře nastuduje popisy dohod zločineckých gangů, které uzavřely dohody o neútočení a rajonizaci území aby mohli lépe krást a obcházet zákony. Dokonale popisuje situaci naší zemičky. Chybí tu jen ta dvě jména - Klaus a Zeman.

P. Košíček 24.1.2013 2:15

Bingo!

"Nepochybuji však, že i tento článek nebude důvodem pro odpůrce Klause a

Zemana ke kritickému zamyšlení, nýbrž vášnivému zatracení jeho autora."

Ano, zatracuji :-)

A to mi stačilo si přečíst prvních 2-3 odstavce, a poté, co vidím, že text scroluje až kamsi stále donekonečna, jsem toho raději se vzpomínkou na články slavných podobných argumentátorů,  dvojky Kojzar-Boudová, nechal.

A perlička nakonec. Autorovo jméno: Bouda :-)

T. Pansky 24.1.2013 1:18

Autora neznam, nicmene mohu rici, ze se nechal nachytat ...

... na svestkach.  Pouzil hodne slov o "opozicnich smlouvach".  V realite nic takoveho neexistovalo a neexistuje.  ODS a CSSD spopu uzavrely smlouvy a tak vytvorily koalici.  Tem hloupejsim to nabarvili na opozicni smlouvu a ti hloupi to opakuji k velke spokojenosti velkych nacelniku, kteri se smeji, protoze za to nenesou zodpovednost. ...  Pak se zeptam autora: podle jakeho indexu nazyva lidi "pravdolaskari"?  Ze by opet chybela fantasie k nazyvani veci pravymi jmeny?  Jine lidi ale nemusime nazyvat (nadavat) nicim.  top0625top@live.com

V. Novák 24.1.2013 13:08

Nesmysl. Opoziční smlouvy představovaly prostě menšinové vlády.

Menšinové vládnutí je běžné v zemích s podobným politickým systémem, jako je ten náš - a každá menšinová vláda musí vládnout na základě nějaké "opoziční smlouvy", psané nebo nepsané.

Opoziční smlouva v r. 1998 byla jediným slušným východiskem ze situace, kterou způsobili pravdoláskaři Ruml a spol. Čímž odpovídám i na vaši otázku.

M. Varadinková 24.1.2013 0:56

Souhlas

přesně tak to vidím i já.

J. Forman 24.1.2013 6:47

Re: Souhlas

Tak to jste v týhle republice dva. Vás mlouvají vaše nezvládnuté emoce, autora nic.

P. Pavlovský 24.1.2013 0:23

Odpůrci Klause a Zemana

se  musí kriticky zamyslet nad tím, že  ačkoli V. Klaus vyhlásil amnestii,

M. Zeman teď právem topí knížete za to, že se od ní dost nedistancoval (nevystoupil i s TOPkou z vlády).

Naopak M. Z. se vášnivě distancuje, a tak, s oficiální podporou V. K., vyhraje volby.

Skutečně důvod k zamyšlení.

Havle, napiš to, takovou absurditu jsi ještě nevymyslel!

T. Pansky 24.1.2013 1:10

Re: Odpůrci Klause a Zemana

Tady (mimo jinych) opet pan Zeman ukazuje svoji neomalenou stupiditu, kterou mu mene premyslivy obcane basti.  Pokud by mela vlada padnout kvuli vsem prusvihum, ktere jsou cineny, potom by vlada trvala asi tri dny po kazde volbe.  Jinak receno - Zeman ukazuje tradicni populismus pro mene premyslive. ...

K. Kužel 24.1.2013 7:05

Re: Odpůrci Klause a Zemana

Absurdita? Snad ani ne tak velká: VK podpořil Zemana v tom smyslu, že je sice politicky na opačné straně barikády, ale drží fair play. Tomu Zeman zůstal věrný a proti presidentovi se tvrdě vymezuje.

Je však možné, že dnes se považuje za absurditu férovost jako taková.

P. Pavlovský 24.1.2013 7:17

Re: Odpůrci Klause a Zemana

Když stojím "politicky na opačné straně barikády" než někdo jiný, tak jej přece nemohu volit!

Máme opačný názor a svět i politiku, opačný názor na to, co je a co není dobré!

Když jsem proti někomu - a jeho politickým souputníkům - MOBILIZOVAL  národ, jak jej mohu volit, jak se mohu podílet na tom, aby jiní proti němu nemohli - z téhož prava - také MOBILIZOVAT?

Možné vysvětlení je jediné: ani V. K., ani M. Z. nejde v první řadě o politické IDEJE! Jde jim především o uchopení a udržení moci!

Jejich plamenné politické výzvy, ať už proti levici nebo proti pravici, jejich obviňování protivníků z opačného konce politického spektra, nejsou než pouhé pokrytectví!

K. Kužel 24.1.2013 7:43

Re: Odpůrci Klause a Zemana

Řekl bych, že rozsah podpory velice přeháníte. Prezident rozhodně netvrdí, že je nějaké dobro, které je potřeba lidem zajistit nebo dokonce vnutit. Tím se odlišuje snad ode všech kandidátů na nástupnictví, žádný z nich není "jeho krevní skupina".

O Zemanovi řekl snad jen to, že je férový a myslí státnicky.

K. Frauknecht 24.1.2013 7:46

No hurááá,

je přeci jasné, že moc chutná.

Nemám dost objektivních info, ale vážně si myslím, že MZ z těch čachrů (MOS a spol.) nic finančně neměl, ale byl tu ten pocit. A to mě děsí.

M. Martin 24.1.2013 11:16

Re: Odpůrci Klause a Zemana

Pane Pavlovský už jste s tou vaší agitkou docela trapnej.Trochu mi připomínáte komouše v osmačtyřicátém.

P. Pavlovský 24.1.2013 11:22

Re: Odpůrci Klause a Zemana

Abyste to mohl pamatovat jako dospělý (15 letý), muselo by vám být nejmíň 80 let.

To jste opravdu tak starý?