25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Prezidentské volby 2023 z pohledu konzervativce

12.1.2023

Koho má volit konzervativec v prvním kole? Nabídka je velmi chabá, ale i v ní je třeba hledat to relativně nejlepší řešení.

Konzervativci mají při letošních prezidentských volbách výběr neradostný. Mezi kandidáty nejenže není žádný autenticky konzervativní politik, ale ani žádná osobnost, o níž bychom mohli předpokládat, že bude jednoznačně hájit národní zájmy a zdravý rozum.

To ale rozhodně neznamená, že bychom měli tyto volby „vynechat“, mávnout nad nimi rukou, počkat si, jak rozhodnou ostatní. Vždy – a v dnešní složité době obzvlášť – je třeba hledat to relativně nejlepší řešení, či, chcete-li, relativně nejméně špatné řešení.

Vnímáme-li jako nejvýznamnější ideový střed dneška „kulturní válku“ mezi zastánci starého dobrého Západu, respektive normálního světa na straně jedné a progresivní levicí na straně druhé (k tomu blíže např. v mém článku Volby 2021 a naše místo na Západě), pak se musíme snažit o to, abychom se dostali k výsledku co nejméně nahrávajícímu progresivismu.

Několik výchozích úvah
1) Nejvíce progresivistickou kandidátkou je nepochybně Danuše Nerudová, která je zároveň jednou z favoritek voleb. Její zvolení by bylo z hlediska konzervativců nejhorším možným výsledkem.

2) Další dva favorité, Andrej Babiš a Petr Pavel, nejsou svojí povahou ideologové či revolucionáři, ale kariéristi, kteří by se měli dobře v každé době. Mohou jít na ruku pokrokářům, pokud z toho mají prospěch, nebudou však sami motory kulturní války. Vítězství kteréhokoli z nich je lepším výsledkem než zvolení Nerudové.

3) Pokud by se Nerudová dostala do druhého kola s Babišem, má velkou šanci nad ním vyhrát.

4) Žádný jiný kandidát kromě tří favoritů zřejmě nemá na to, dostat se do druhého kola.

5) Ideově nejvíce blízko je nám Jaroslav Bašta. Jeho vyhlídky dostat se do druhého kola jsou ale malé. I tak bych se za něj byl před prvním kolem nejspíše přimlouval. Zdiskreditoval se ovšem tím, že jako stěžejní bod svého programu uvádí odvolání nynější vlády. Takový program považuji jednak za neústavní (prezident nemůže podle libosti odvolat vládu), jednak za neodpovědný a destabilizační. O vládě mají rozhodovat volby do Poslanecké sněmovny, ne volby prezidentské.

Koho tedy volit
Z výše uvedeného mi vyplývá, že relativně nejlepším dosažitelným výsledkem prvního kola je postup Babiše a Pavla. Doporučuji tedy volit jednoho z nich. Jiná cesta pro vyřazení Nerudové ze hry se nerýsuje.

Pokud postoupí právě uvedená dvojice, zamysleme se před druhým kolem důkladně nad tím, kdo z nich je z našeho pohledu lepší volbou.