Neviditelný pes

POLITIKA: Prezidentovy představy o budoucím premiérovi

22.8.2013

Představitel vítězné strany s velkým počtem preferenčních hlasů od voličů prosazující menšinovou vládu tolerovanou komunisty. Taková by mohla být představa prezidenta republiky Miloše Zemana o ideálním premiérovi, který by stál v čele kabinetu vzešlého z předčasných voleb.

Zmiňovaný portrét se dá sestavit na základě výroků hlavy státu a lidí z jeho blízkého okolí v médiích. Všechny úvahy vycházejí z předpokladu, že sněmovní volby vyhrají sociální demokraté. To je velmi pravděpodobné. Zároveň však není jisté, jak výrazného úspěchu dosáhnou. V zájmu Miloše Zemana je, aby nebyl příliš velký. Takovýto výsledek by dále oslabil pozici úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky.

V souvislosti s jeho osobou by hlavě státu rovněž vyhovovalo, kdyby ho na kandidátce v Jihomoravském kraji pomocí preferenčních hlasů přeskočil Michal Hašek. Vzhledem k tomu, že v regionu působí jako hejtman, je tato možnost pravděpodobná. Kancléř Vratislav Mynář se ji snaží vylepšit výroky o tom, že by prezident mohl vzít v úvahu tzv. kroužkování. Byl by to další velmi neobvyklý ústavní postup, pokud by skutečně Miloš Zeman přihlížel při výběru nového premiéra k preferenčním hlasům voličů jedné strany v jednom regionu.

Představy prezidenta o novém předsedovi vlády vycházejí z předpokladu, že při jeho výběru bude mít hlavní slovo. Při vzniku kabinetu Jiřího Rusnoka tomu tak skutečně bylo. Po volbách by stejným způsobem Miloš Zeman postupovat neměl. Jinak by mu mělo reálně hrozit, že by jeho dva pokusy o sestavení vlády skončily neúspěchem. To znamená bez vyslovení důvěry tomuto kabinetu. Jen těžko lze počítat s tím, že by většina ve sněmovně pasivně čekala na sestavení prezidentské vlády a spokojila se pouze s jejím následným schválením.

Vyhrají-li skutečně sociální demokraté a budou-li mít potřebný koaliční potenciál, potom bude záležet na jejich uvážení, koho si vyberou za premiéra a jaký kabinet by měl sestavit. Bude-li mít ČSSD šanci vytvořit funkční vládu bez pomoci komunistů, upřednostní tuto variantu. Rovněž by bylo nelogické, kdyby se premiérem nestal předseda strany, který ji dovedl k vítězství ve volbách a zároveň i k vládní moci.

K tomu všemu může dojít za předpokladu, že sociální demokraté výrazně uspějí v předčasných volbách. Prezident republiky si to dobře uvědomuje a snaží se nejrůznějšími kroky dělat všechno proto, aby tomu tak nebylo. Nejsou-li v ČSSD političtí sebevrazi, učiní všechno proto, aby mu nešli na ruku.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek