29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Prezidentova loutkovláda

Jsem jen obyčejný advokát a nemohu si dovolit radit politikům, jak by měli postupovat proti aktuálnímu tažení prezidenta Zemana, na které koukají stylem "mamí, von mně sebral lopatičku".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mlich 1.7.2013 19:52

Evidentně se nic neděje

Minimálně má to, co se děje, zanedbatelnou důležitost ve srovnání s poslední amnestií, u které obránci demokracie neváhali ani sekundu s podáním ústavní žaloby.

V. Bok 1.7.2013 12:08

Hmm, advokát který je

takhle politicky zatíženej, no nevím. Snad ani Sokol si nic takového nedovolí.

P. Zeman 1.7.2013 13:08

Re: Hmm, advokát který je

Myslíte, že advokát nesmí mít politicky zatížený názor?

M. Varadinková 1.7.2013 15:36

Re: Hmm, advokát který je

nejsem si jistá, zda je politicky zatížený. Viz poslední věta. Já jsem to pochopila spíš tak, že kritizuje ty, kteří dělají mnoho hysterického povyku pro nic. Autor vlastně říká: je-li to skutečně tak, jak hystericky ječí Kalousek a spol., proč se tedy se svými námitkami neobrátí na moc soudní?

Ale je jasné proč: oni sami totiž nejlépe vědí, že je to jenom hysterický jekot. Ústava hovoří jasně, prezident prostě tu pravomoc jmenovat libovolnélho premiéra má a žaloba na prezidenta nemá ani tu sebemenší šanci na úspěch.

Zajímavé je, že když Klaus požadoval po Grossovi nejprve 101 podpisů, než ho jmenuje premiérem, tak ti samí, tedy pravdoláskoví, stejně hystericky ječeli, že Klaus nemá právo to požadovat, protože přece v ústavě se o žádných 101 podpisech nemluví, a že vůli sněmovny otestuje až hlasování o důvěře.

Prostě prezident může jmenovat kohokoliv dle své vlastní úvahy a Ústava ho v tom výběru nikterak neomezuje. Může klidně vybírat premiéra třeba podle toho, kdo dál dočurá:-)))))Omezení nastává až ve třetím pokusu, kdy musí vycházet z návrhu předsedy sněmovny.

L. Novák 1.7.2013 19:21

Re: Hmm, advokát který je

No bať! Prezident je přece už z Ústavy považován za pomateného tajtrdlíka, který nečiní své kroky v souladu s racionálním naplněním Ústavy a snahou co nejdříve nechat sestavit vládu, aby jí poslanecká sněmovna mohla vyjádřit většinovou podporu. Prezident je přece od toho, aby si cvičil své ego nesmyslnými návrhy a testoval, jakou obranu proti tomu najdou právníci a parlament... :-P

Z. Švrček 1.7.2013 11:09

Jde to jinak

Kdyby byli ve vedení VŠECH stran frajeři a odpovědní lidé, pak by se vykašlali na to, že jednotliví jejich vlivnější, či méně vlivní exponenti mají hnědé spodáry a udělali by Zemanovi škrt přes rozpočet tím, že by se dohodli na rozpuštění sněmovny. Zeman by musel vypsat nové volby do 60 dnů. Karty by znovu rozdali voliči. Někteří z dnešních  dobrodinců by holt šli od válu, někteří by spytovali svědomí v opozici, někteří by dostali příležitost se opět historicky znemožnit a president by u toho musel "ctít barvu". Je zde sice velké nebezpečí, že voliči by dali šanci třeba Babišovi  (zloději, který právě silně křičí "chyťte zloděje"), nebo dalším novým uskupením od kterých nevíme co očekávat, ale to přece bylo v minulých volbách taky takové. Nově přece v roce 2006 kandidovala TOP 09, pak v roce 2010 i VV a nyní již víme, kdo je kdo a můžeme s trochou hořké ironie říci:  "svět se taky nezbořil". Přemýšlivý volič se sice obává, ale ví, že se tomu nevyhne, blbovi je to jedno. Tak co.

L. Novák 1.7.2013 11:38

Re: Jde to jinak

Ale to byl přece Zemanův předem vyhlášený cíl! Shodit  Nečasovu vládu a prosadit předčasné volby... :-)

Takže jediný smysluplný protipól je pokračování vlády koalice s většinou ve sněmovně. :-)

V. Bok 1.7.2013 12:06

Re: Jde to jinak

Na Kalouska se těší celej národ. No a na zábavu s Němcovou, až se jí zeptají na něco konkrétního. Též Drábek neřekl ještě poslední slovo.

M. Varadinková 1.7.2013 15:22

Re: Jde to jinak

Jedině naprostý idiot se řídí tím, že vymýšlí "smysluplné protipóly" proti něčemu, co navíc existuje jen v jeho vlastní nemocné fantazii.

Normální člověk má svoji vlastní představu o tom, co je smysluplné. Pokračování diskreditace pravicové politiky Kalouskem rozhodně smysluplné není.

L. Novák 1.7.2013 19:24

Re: Jde to jinak

Pro mě byly největší diskreditací pravicové politiky Klausovy kroky, a největším podrazem na voliče pravice smlouva o dělení pozic se Zemanem a ČSSD a jeho podpora Zemana coby prezidentského kandidáta. O podpoře a ochraně zloděje Železného ani nemluvě.

O. Mayer 1.7.2013 11:02

problem bude v tom...

... že úmysl je těžko, natož ústavně žalovatelný (a to asi autor jako právník ví). Možná že má Zeman v úmyslu držet u moci vládu bez důvěry až do konce volebního období ( a já si myslím že ano), ale dokud to neprojde hlasováním v parlamentu, zůstává to pouze v rovině  ".. jedna paní povídala, či každěj to přece ví".  Lepší než hysterické výkřiky by tedy asi bylo bylo , kdyby se strany v parlamentu (koneckonců, i když to veřejně nikdy neřeknou, jsou najednou na stejné lodi) sešli a změnili ústavu tak, aby se alespoň příště něco takového nemohlo stát.   

J. Boleslav 1.7.2013 10:48

Autor má naprostou pravdu

Doufám, že na ústavní stížnosti už začal pracovat.

L. Novák 1.7.2013 9:46

Konstruktivní vyslovení nedůvěry parlamentem a jeho výhody...

Rusnokově jmenování se dalo předejít

"...Kus za kus

Konstruktivní vyslovení nedůvěry v podstatě zamezuje bezvládí: vyslovením nedůvěry stávající vládě v osobě jejího předsedy se současně hlasuje i pro vládu nového premiéra. Tedy: aby byla vyslovena nedůvěra stávajícímu premiérovi a jeho vládě, musí být zároveň vyslovena i důvěra premiérovi budoucímu. Jinak řečeno, během volebního období na prezidentský „mezikrok“ vůbec nedojde, resp. nemusí dojít. Že to funguje, ukazuje příklad Polska. ..."

V. Bok 1.7.2013 12:10

Re: Konstruktivní vyslovení nedůvěry parlamentem a jeho výhody...

Že Vás neposlechli. Ani Kalouska to nenapadlo.

L. Novák 1.7.2013 19:26

Re: Konstruktivní vyslovení nedůvěry parlamentem a jeho výhody...

Až budete vědět, na co vlastně reagujete, klidně se ozvěte zase, troubo. :-P

O. Malstoka 1.7.2013 7:01

Zeman je stratég,

rád bych řekl tragéd, ale on si svoji moc pojistil prosazením Pavla Rychetského do ÚS.

Jsem přesvědčen, že ten i možné stížnosti na Zemana elegantně zlikviduje. Bohužel.

K. Drobková 1.7.2013 6:36

Fantasmagorie o ústavní žalobě na Zemana.

Ústavní žalobu na prezidenta může podat jenom senát a to minimálně jednou třetinou senátorů. Senát, který je zcela v moci soc.dem.na Zemana nikdy ústavní žalobu nepodá, to je snad jasné i advokátovi Vlkovi.

Takže je to jenom takové plácání do vody .......

J. Václavíková 1.7.2013 11:06

Re: Fantasmagorie o ústavní žalobě na Zemana.

Neplatí pro něj už ten nový zákon, kdy musí žalobu podat 2/3 poslanců i senátorů?

H. Grúbr 1.7.2013 6:01

Proč nám advokáti, jako jsou oba Vlci

nepřiznají hezky na rovinu, že duch ústavy je neexistující chiméra, že duch cát, je podstatně realističtější, a že ať už se jim to líbí, nebo nelíbí, postupuje Herr Zeman v rámci ústavy. To blábolení o duchu a zvyklostech je k ničemu, páč kdyby se jim to hodilo, tak by jednali stejně pragmaticky jako Zeman.

P. Maleček 1.7.2013 4:51

Za vším hledej Temelín, tj. Šloufa a jeho figurku Zemana

Jo, jo tak nějak by měli v zájmu lidu pracující poslanci postupovat. Ale proč by to dělali, když ty úplatky za přidělení Temelína Rusákům jsou tak mastné, že přes ně, na zájem lidu, tj. státu, utéct z drápů Ruských mafií není vidět. Z drápů ruských mafií prosazovaných za pár lahví vodky skromným ožralou Zemanem.

T. Pansky 1.7.2013 3:51

Kdo se odvazi dat dohromady zalobu k US? Proc se ...

... tak jiz nedeji?  Jak je mozne, ze prezident obesel ustavu a neprijal vladu s podporou parlamentu?  Jak je mozne, ze nenechal druheho ve volbach sestavit vladu?  Jak je mozne, ze tohle vse preskocil a nikdo z politiku neprotestuje?  top0625top@live.com

L. Novák 1.7.2013 0:24

Správně :-) Aby i Zemanovi komunisti viděli, co je právní stát!

Zatím jsou přesvědčení typicky po bolševicku, že když Zeman vyhrál přímé volby, může si dělat, co ho napadne. Jako car Putin.... :-P

M. Trhlík 1.7.2013 18:43

Re: Správně :-) Aby i Zemanovi komunisti viděli, co je právní stát!

 Pane Nováku L.475, už se těším jak se všichni, kteří to mohou ovlivnit, skočí nejen na Vaše "moudra", ale  i těch ostatních. Budu pečlivě sledovat jak si budou odpovědní politici všímat Vašich rad.

L. Novák 1.7.2013 19:27

Re: Správně :-) Aby i Zemanovi komunisti viděli, co je právní stát!

Nespletl jste si zase rubriku "PRÁVO" s citací z Rudého práva? :-)