19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Prezidentova BIS

Zemanův komentář na televizi Barandov ohledne výroční zprávy BIS jistě vyzněl pro mnoho lidí přesvědčivě právě proto, že takové napůl tajné a napůl veřejné zprávy jsou nesmysl a lze je různě vysvětlovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 11.12.2018 23:32

Re:

Čuníku, k věci samozřejmě nic, ale dosti šrotu ve žlabu jste snad k večeři dostal? Kdyby vám nakydali málo, mrzelo by mě to převelice....

Z. Klouček 11.12.2018 20:09

Re: Popírání národní povahy Česka

Kdo se zajímá o sport, tak jistě nepřehlédl, kdo nyní reprezentuje západní státy; přistěhovalců či jejich potomků je již často víc než původních obyvatel. O moc jiné to není ani třeba v oblasti umění a dalších oblastech, ovlivňujících názory zejména mladé generace. K tomu gender, studia na levicových humanitních univerzitách, působení všudypřítomných neziskovek atd. Na vzpouru původních obyvatel západních států bych věru nesázel...

J. Kanioková 11.12.2018 19:58

NE

Především, primárně, NEJSEM Evropan. A odmítám to akceptovat.

P. Papež 11.12.2018 19:31

Čermák jako vždy. Knížecí rady a urážky od zamindrakovaneho pěstobijce že zahraničí.

K. Němec 11.12.2018 17:47

Re: Veřejná zpráva BIS je Politický dokument.

Takže nejspíš nedokážete přiznat, že průtahy a zpoždění tvoří kontrola všeho možného z Bruselu. No nic.

V. Čermák 11.12.2018 17:28

Re: Veřejná zpráva BIS je Politický dokument.

Nenapsal jsem, že má vyhrát Rosatom, že? A to tykání velkoryse přehlížím....

V. Čermák 11.12.2018 17:27

Re: Veřejná zpráva BIS je Politický dokument.

Blahoslavené nemyslím....

V. Podracký 11.12.2018 15:58

Re: Popírání národní povahy Česka

Jenže západní národy se přece nenechají jen tak zblbnout a udělat ze sebe Evropany. Vždyť mají antagonistickou minulost. Pokud pokročí tlak na indoktrinaci národů, vznikne hnutí proti tomu. Co se asi stane? Budou od EU odstupovat podle vzoru Británie. Zůstane jen nějaký zbytek zaostalých východních národů, které budou podřízeny Německu. Pokud zůstane silné Rusko, bude zase stejný problém, který tu už byl. Proto je dnes Rusko největší nepřítel. Protože je to potenciální podporovatel nezávislosti a integrity národů.

Z. Klouček 11.12.2018 15:46

Re: Popírání národní povahy Česka

Viděl bych to trochu jinak. Západ nyní patrně vidí národy jako relikt minulosti a národní státy jako překážky či brzdy žádoucího sjednocení Evropy. Pokud v nás převažuje názor, že jsme (či chceme být) standardní součástí Západu, pak asi budeme nuceni v zájmu sjednocení dříve či později akceptovat, že jsme především Evropané, a přijmout většinové rozhodování a západní "hodnoty" se vším všudy, tedy i ty "hodnoty", které nám nevoní. Tím se jednoznačně zařadíme do stáda a jistě leccos (jako jednotlivci) získáne, ale nejspíš také marginalizujeme vše, co souvisí s národem, jazykem či vlastní historickou zkušeností, a svou zemi dáme k dispozici (i) jiným.

Distancovat se od Západu znamená nejspíše méně jistou blízkou budoucnost za cenu (trochu romantické) naděje, že český národ si bude na historickém českém území o svých záležitostech rozhodovat sám. Vzdálenější budoucnost je nejasná a spíše chmurná při obou variantách.

K. Němec 11.12.2018 15:18

Re: Veřejná zpráva BIS je Politický dokument.

Zapomněl jste dodat, proč mají to zpoždění. Dáte to pane Chládku?

P. Chládek 11.12.2018 15:06

Re: Veřejná zpráva BIS je Politický dokument.

Podívej se za jakých podmínek staví Rosatom v Maďarsku elektrárnu Paks II. Resp. nestaví, už teď mají 3 roky zpoždění a Orbán do dneška tají, co to vlastně s bolševikem na 70 let podepsal....

P. Chládek 11.12.2018 14:47

Re:

Ale naopak. První dvě věty jsou dle mého názoru v pořádku. Zbytek Vašeho příspěvku mi příjde trochu "trollí" ve smyslu výkladu pojmu "troll" právě na wikipedii, ale možná jsem to jen blbě pochopil....

Z. Klouček 11.12.2018 14:09

Re: Popírání národní povahy Česka

Myslím, že je to o tom základním národním zájmu event. hierarchii národních zájmů; nevím ale, jak dosáhnout nějaké většinové shody na nich. Současný establishment (včetně BIS) se chová tak, jako by nejvyšším (či snad jediným) národním zájmem byla příslušnost k Západu.

Je-li naše příslušnost k Západu zájmem nejvyšším, pak se sice můžeme v rámci toho snažit národní identitu držet co nejdéle, ale smířit se s tím, že Západ nyní považuje národy za relikt minulosti a národní státy za překážku rozvoje (potřebné změny) Evropy. Je-li ale nejvyšším národním zájmem zachování a prosperita (nejen ekonomická) národa včetně jazyka, kultury atd., pak se můžeme a musíme snažit o pokud možno rovnoprávnou spolupráci s ostatními evropskými národy a státy, především s těmi, které mají stejné civilizační kořeny jako Česko. Stručně řečeno: Se Západem do té míry, která neohrozí základní národní zájem.

V. Podracký 11.12.2018 13:40

Re: Popírání národní povahy Česka

Nastínil jste problém, který je opravdu závažný. My jsme západní národ a zároveň slovanský. Je to problém, jestliže se budeme do Západu více integrovat, ztratíme svůj charakter. Když odmítneme Západ, potom nás čeká spíše úpadek (pokud se mezitím něco nezmění). Je to opravdu problematická volba. Ale myslím si, že vývoj jde spíše směrem upadání Západu a rozvoje Východu. Ten úpadek Západu je zjevně v islamizaci a nihilismu hodnot.

M. Prokop 11.12.2018 13:04

Re: Popírání národní povahy Česka

Příliš mnoho rozdílných zájmů, viz Rakousko-Uhersko, SFRJ, ČSR.

M. Prokop 11.12.2018 13:03

Re: Popírání národní povahy Česka

Zachování a prosperita českého národa včetně jeho jazyka a kultury bez příslušnosti k Západu vidím dost skepticky.

Mimo Západu se prosperita vyskytuje jen na některých místech v Asii, ale na úplně jiných kulturních základech, stejně ale se značným západním ovlivněním.

M. Prokop 11.12.2018 13:00

Re: Veřejná zpráva BIS je Politický dokument.

Hlavně vy duchem "nepříliž bohatí".

V. Čermák 11.12.2018 12:42

Re: Zeman je čučkař.

Janyška je podřízený Kolaborant, který Neví....

V. Čermák 11.12.2018 12:24

Veřejná zpráva BIS je Politický dokument.

Je to politický podklad pro domácí Vůdčí Kolaboranty. Kdo to jsou ti domácí Kolaboranti? To jsou Ti, kteří zařídí, aby z řádného výběrového řízení, např. na dostavbu Dukovan, či Temelína, z Ideologických důvodů bylo Předem Vyloučeno Rusko a Čína. Takže, ač nepříliž bohatí, budeme zbytečně Platit a Platit....

V. Podracký 11.12.2018 11:48

Re: Popírání národní povahy Česka

To je přesně ono, jenže to popírá nějaké řešení, já ho mám v nějaké středoevropské federaci (konfederaci).

A. Alda 11.12.2018 10:54

Ano, pane.

A. Alda 11.12.2018 10:53

Již král železný a zlatý,

Přemysl Otakar II., se dovolával slovanství v žádostech o spojenectví proti germánským Habsburkům.

Z. Klouček 11.12.2018 10:44

Popírání národní povahy Česka

je na denním pořádku a dle mého názoru do značné míry souvisí s příklonem k Západu, odklonem od Ruska a oslabováním dalších slovanských národů (např. Srbsko - Kosovo). Nejméně jazyk ovšem máme bezpochyby slovanský, těžko přizpůsobitelný jazykům germánské a latinské skupiny (např. přechylování), což nevyhnutelně povede (a známky toho jsou patrné již nyní) nejprve k mrzačení češtiny a poté k její marginalizaci včetně kultury s jazykem spojené. Formování Západu v současném pojetí se nezúčastnil žádný slovanský stát či národ, pro příslušnost k Západu je slovanství zjevným hendikepem. Když už jsme u jazyka, je charakteristické, že germánské a z latiny vycházející jazyky mají totožné či téměř totožné výrazy jak pro "Slovan" (např. "Slav" ̈) tak pro "otrok" (např. "slave"). Určité kořeny tohoto krátkého spojení lze možná vystopovat i v přístupu některých představitelů západních zemí ke slovanským zemím (a obdobně možná i Maďarsku - Hungaria), projevujícím se očekáváním, že tyto země se jim plně podřídí a nebudou mít vlastní představy. To se také promítá do EU, jejíž koncepce je jistě "západní".

Pokud je zásadním českým národním zájmem příslušnost českého státu k Západu a nikoliv zachování a prosperita českého národa včetně jeho jazyka a kultury, pak vidím budoucnost českého národa černě. Určitě nechci nijak podporovat velmocenské choutky Ruska, sám ale mám svůj národ, jazyk a kulturu za hodnotu nejvyšší.

P. Chládek 11.12.2018 10:42

Protože náš prasedent už dávno překročil v názvosloví pojem "čučkař" a je třeba ho hledat v kapitole pojednávající o hovadech...

F. Navrátil 11.12.2018 10:41

Re:

Přiznám se, že první dvě věty jsem parafrázoval z Wikipedie. Ale to je to podle vás asi taky trollí farma.

P. Chládek 11.12.2018 10:38

Toť jest naprosto "trollí", výklad slova hybridní.... S pomocí vlastního rozumu a různých trollů, dnes někteří lidé docházejí k hovadským názorům, že Země je placatá, chemtrails práškují občanstvo, Zeman je inteligent a Putin peacemaker....

Š. Hašek 11.12.2018 10:17

Re: Zeman je čučkař.

No vidíte, pane Janyško, já si myslím, že čučkařů tam jest více ..... ale presidenta jsem mezi nimi nezahlédnul.

F. Navrátil 11.12.2018 10:03

Re: Asi budu za bl bce,

Hybridní je třeba chápat jako kombinované. Hybridní válka je pak kombinace konvenčních a nekonvenčních prostředků. Mezi ty nekonvenční patří psychologická válka, mediální válka nebo ekonomické sankce. Dnešní mediální kouzelníci používají pojem hybridní hrozba zejména ve smyslu, že lidé odmítají za použití vlastního rozumu oficiální nebo korektní propagandu. Při internetových diskuzích se pro ty, kdo pochybují o oficiálním výkladu událostí používá výraz "troll" (obvykle proruský troll) a pro ty, kdo nepřipouštějí a brání jiný než oficiální a korektní výklad sdělovaný Českou trelevizí, se používá název "elf".

K. Janyška 11.12.2018 9:08

Zeman je čučkař.

V tom to je... Dzp.

M. Těhanová 11.12.2018 7:51

Asi budu za bl bce,

ale mohl by mi někdo vysvětlit, co ve skutečnosti znamená to slovo "hybridní", které je teď tak frekventované v kdejakém proslovu?

Děkuji.