23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Prezident silný a silnější

Čím výraznější osobnost v prezidentském úřadě, tím větší sklon k posilování role hlavy státu. I takto banální pravidlo lze ale naplňovat různě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Hrbek 24.4.2013 18:00

Jak pana Zemana mít nemusím

nelze pominout skutečnost, že byl zvolen skutečně významnou většinou volitelů.

Odjakživa v demokracii všichni mají to chtěli.

Kdo se choval jako hajzlové byli Vaši sociální demokrati. Nevolili svého kandidáta a v závěrečném kole podporovali toho, kdo je mocensky podřízne. Heslo, že volili menší zlo neplatí. Kdyby pro druhou volbu vydali heslo - nejít k volbám, byla by situace zcela jiná. Rozhodně by jeho podpora byla menší.

J. Slanina 24.4.2013 10:37

Prezident silný a silnější...

... a Jelínek blbý a blbější.

P. Lenc 24.4.2013 14:24

Re: Prezident silný a silnější...

Božínku a já si myslel, jak nebudu první.Dík, pane kolego.

V. Novák 24.4.2013 9:38

Naše Ústava je sepsána tak, že poloprezidentský systém umožňuje z fleku.

Umožňuje v podstatě od parlamentního po konstituční monarchii s voleným monarchou.

U Havla ani Klause to nevadilo - najednou to vadí?

V. Kraus 24.4.2013 8:33

Domnívám se

že nynější Zemanova šaráda kolem jmenování nových velvyslanců má jediný cíl - rozhádat vládní koalici a posílit svůj vliv. 

P. Čech 24.4.2013 7:58

Dotaz.

Mám jeden, možná drzý dotaz, pane Jelínku. Co je to "všelidová volba", kterýžto termín ve svém článku užíváte? Podle mne by o všelidovou volbu šlo, pokud by se jí účastnili všichni lidé, v ČR žijící a dlouhodobě se vyskytující. Tak tomu ovšem není a Vy to dobře víte, pouze novinářská profese Vám velí zastírat skutečnosti. Přímá volba prezidenta znamená m.j., že jej volí všichni občané, nikoliv všichni lidé. A to je setsakra rozdíl. mezi všechny lidi (lid - jak s oblibou žvaní zase jen politici a novináři) je nutno počítat i cizince s trvalým a nebo dlouhodobým pobytem ve státě. Přímé volby se ovšem účastní pouze čeští občané. Každopádně ovšem, pokud byl prezident zvolen přímo a většinově, má, logicky vzato vždy vyšší legitimitu než poslanecká sněmovna, kterou nezvolili občané, ale poměrný systém. Poslanci, kteří byli zvoleni jen díky přepočítávání hlasů těch voličů (a není jich zrovna málo), kteří volili jiné než parlamentní strany. Prezident byl zvolen jasně (bez nutnosti nějakého švindlování - přepočítávání), demokraticky, většinově.Ve svém výsledku tedy dostal mnohem více hlasů než kterýkoliv z poslanců, dokonce mnohem více než kterákoliv ze sněmovních politických stran. Vyšší legitimitu tedy opravdu má a bude ji mít tak dlouho, pokud bude existovat čl.18, odst.1 ústavy v současném znění. Má-li někdo vyšší legitimitu, měl by mít logicky i vyšší pravomoce. Nemá-li je, vzniká zákonitě zmatek a nikoliv řád. A to jsou ty anarchistické prvky našeho, jinak socialistického zřízení.

J. Barto 24.4.2013 10:03

Re: Dotaz.

Tak tohle nesedí!

Zeman byl zvolen, pro úřad prezidenta.Je to systém volby, která nakonec zajišťuje zvolenému prezidentovi nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, neboť v závěru jsou jen dva kandidáti.

Podle vaší teorie, by měl KS nejsilnější slovo ve vládě, protože žádný z ministrů, ba ani předseda vlády nedostal ve volbách tolik hlasů.

Na Vaši námitku, že pletu dohromady hrušky a jablka odpovídám: ano, KS nemůže z počtu získaných hlasů pro prezidentské volby vyvozovat své silné postaveni ve vládě, zrovna tak, jako Zeman nemůže z toho vyvozovat silnější pravomoci prezidenta než ty, které jsou dané ústavou!!!

P. Vaníček 24.4.2013 7:21

Mrkačka,Vy jste tedy kebule!

J. Brunner 24.4.2013 1:30

Pan Jelínek

není žádný pořádný politolog, ale jen naháněč ČSSD a drbna. Všichni kdo mají v hlavě mozek, mohli čekat, že prezident zvolený přímo, bude něco jiného, než parlamentní prezident. Ať už v jakékoli osobě.

S. Vaněček Šauerová 24.4.2013 0:16

Ta Nečasova, pane Jelínku, ani už ne. Zato Sobotkova vláda docela nepochybně.

Kvůli ní se to přece také dělá, jestlipak to víte v Lidovém domě ? :-) Nakonec, připomínám ještě jeden nedávný Zemanův výrok, totiž že "prezidentem nemusí být automaticky předseda ve volbách nejsilnější politické strany" !!  Tak pozor na to. Co budete totiž promíjet Zemanovi dnes, dvakrát se vám (malé "v" není chyba) vrátí po parlamentních volbách. :-)

L. Krajicek 24.4.2013 2:19

Re: Zemanův výrok, totiž že "prezidentem nemusí být automaticky předseda ve volbách nejsilnější politické strany" !!

To že řekl? Ale měl vlastně pravdu. Nakonec ani Havel ani Klaus nebyli předsedy nejsilnějších politických stran.  

S. Vaněček Šauerová 24.4.2013 5:04

Oprava : Premiérem nemusí být ,,, , nikoliv prezidentem, samosebou.

Omluva.

http://nazory.euro.e15.cz/rozhovory/milos-zeman-prezident-nemusi-premierem-jmenovat-viteze-voleb-925071

V. Novák 24.4.2013 9:35

A on snad je premiérem předseda nejsilnější strany?

Klaus smí konat jak Zeman nesmí říkat?

P. Pavlovský 24.4.2013 7:46

Re: Ta Nečasova, pane Jelínku, ani už ne. Zato Sobotkova vláda docela nepochybně.

K tomu byl včera na Událostech TV roztomilý Tejc.

Bojoval za Zemanovy kompetence na úkor MZ ČR až se z něj kouřilo.

Být na místě moderátora neodpustil bych si - alespoň na závěr - poznámku, že bratr Zaorálek, takto stínový ministr zahraničí, musel tuto debatu sledovat s frenetickým nadšením.

Tejc si buď nevidí na špičku nosu, nebo už chystá přestup do SPOZ.

J. Václavíková 24.4.2013 12:46

Re: Ta Nečasova, pane Jelínku, ani už ne. Zato Sobotkova vláda docela nepochybně.

Tak, tak.

S. Vaněček Šauerová 24.4.2013 17:19

Ze Zemana se v ČSSD, jak se zdá, klepotají ze Zemana všichni.

Události, komentáře s Tejcem, Gazdíkem a Šeichem jsem viděla. Šeich ovšem taky lavíroval a nijak zásadně se proti Zemanovi nevymezoval. Kopíroval postoj Nečase.

ČSSD dělá školácké chyby. Jak si ale ustelou, tak si také lehnout ... :-) aneb stále platí výrok M. Němcové, že Zemanovi se nesmí uvolnit ani milimetr prostoru, jinak se tam ihned natlačí.

P. Pavlovský 24.4.2013 17:23

Je to ještě horší,

jak si ustelou, tak si stoupnou :-) (za Zemanovo anál).