23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: ´Prezident´ a ´premiér´

25.10.2011

Co udělá TOP 09? Voliči strany, jež se měla stát rovným partnerem ODS, začínají procitat

Občanská demokratická aliance (ODA) kandidovala v devadesátých letech pod heslem "Nejsme strana jednoho muže". Vymezovala se tak vůči ODS s dominantním Václavem Klausem. TOP 09 při jejím vzniku mnozí považovali za "další ODA". Za pravicový doplněk k ODS, který bude dobrým "kladivem na Paroubka". Podobně Kalouskovy plány na novou partaj údajně vnímal i Mirek Topolánek, který se pak hodně zlobil, když zjistil, že mu Kalousek s knížepánem Schwarzenbergem lezou do modrého zelí. "Topka" by mohla dávné heslo ODA parafrázovat – "TOP 09 – strana dvou mužů!"–, což asi neudělá, neboť by to vyznělo trapně.

Po dvou letech existence se navíc "registrované partnerství" Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga ocitlo na rozcestí, ne-li na prahu krize. Bilance TOP 09 je totiž podivuhodně ambivalentní. Na jedné straně: úspěch. Nečekaně vysoký zisk v parlamentních volbách, vládní křesla, moc a vliv. Na straně druhé: hlavní cíl je zatím nesplněn a k jeho splnění má topka dnes možná dál než na počátku. Tím hlavním cílem bylo totiž dosažení pozice dominantní síly pravé části spektra, vytlačení ODS do role ODA, či alespoň status stabilní strany rovnocenné ODS. K dominanci má nyní TOP 09 docela daleko, a navíc začíná pociťovat nervozitu ze vzniku toho, o čem se mluví jako o "Klausově straně".

Tažení proti Ladislavu Bátorovi, urážky koaličních političek i fackování mladíků na ulici mělo podle některých interpretací jednoho společného jmenovatele: snahu Miroslava Kalouska vyvolat předčasné volby, dokud bude Václav Klaus ještě na Hradě, a vznik "Klausovy strany" tím de facto pohřbít. Vzhledem k věku totiž Václav Klaus nemůže se startem svého případného subjektu čekat až do roku 2016, kdy by se konaly další řádné volby, pokud by k těm předčasným došlo v roce 2012.

Z "Klausovy strany" se možná nakonec vyklube velká chiméra, bublina, která tiše splaskne. Nicméně Miroslav Kalousek je v poslední době opravdu hodně podrážděný – což není chiméra, ale fakt. A k nervozitě má pádné důvody, nehledě na případnou chiméričnost hradních politických projektů. Krom různých zákulisních politickoobchodních záležitostí musí ministra financí znepokojovat totéž co Václava Klause: čas. S tím rozdílem, že zatímco Václava Klause znepokojuje jeho vlastní věk, Miroslava Kalouska trápí především věk Karla Schwarzenberga. Z hlediska Kalouskova politického života jde ale o problém velmi akutní, neboť odejdeli Schwarzenberg z politické scény, nemá ho Miroslav Kalousek nyní kým nahradit.

TOP 09 byla dosud úspěšným dvojkolem, tandemem, kde se oba dva jezdci výborně doplňovali – dokonce by klidně mohli putovat po školách a představovat žákům při hodinách biologie alegorii symbiózy. Fungování TOP 09 též silně připomíná dělbu práce v parlamentním politickém systému. Předseda Schwarzenberg je "prezidentem", stará se hlavně o reprezentaci, kdežto místopředseda Kalousek je "premiérem" strany, člověkem, který má na starosti její každodenní chod a též rozpočet neboli peníze. Kalousek roztáčí mašinerii, díky níž kníže trůní tam, kde trůní, přičemž ono trůnění Kalouskovu mašinerii zpětně zaštiťuje, zakrývá ji paravánem starosvětské malebnosti. Schwarzenbegovým očišťovacím průpovídkám, že Kalousek je takový polepšený pytlák, mnozí lidé pořád rádi věří. Na rozdíl od samotného Schwarzenberga, který rozhodně není takový s prominutím idiot, aby bral vlastní pohádky o napravených pytlácích a podobné koniny vážně. Na ně nejlépe pasuje citát z Jiřího Schelingera: "To se schválně dětem říká, aby s důvěrou šly spát…" či, v tomto případě, volit.

TOP 09 tedy v zásadě ohrožují dvě věci: jednak, že její voliči procitnou, což se už zčásti děje, neboť lidé od Karla Schwarzenberga čekali přece jen víc než bonmoty a pochrupování na mezinárodních fórech. A za druhé, ani image "napraveného pytláka" není zas takové terno, aby s ním mohl Miroslav Kalousek atakovat mety patnácti dvaceti procent sám jako volební lídr, zvláště když může hodně ztratit kvůli přehnané "nervozitě".

Schelingera tak střídá Lenin a jeho okřídlené "Co dělat?". Rozlet TOP 09 přibrzdil především neúspěch tahu s bankéřem Zdeňkem Tůmou. Volebně šlo o sukces, a to nevídaný, neboť TOP 09 dobyla baštu ODS, Prahu. Avšak Tůma poté ostrouhal a nyní je na vedlejší koleji. Další volby, kdy by byl nějak "použitelný", jsou až ty parlamentní.

V prezidentských bude kandidovat Karel Schwarzenberg, byť – bez ohledu na jejich formu – příliš šancí nemá, nejen kvůli věku. V přímých by voliče ODS odrazoval cejchem "pravdoláskaře", pro voliče středové je zase člověkem příliš vyhraněným, ti by dali přednost Janu Fischerovi či Janu Švejnarovi.

Vyčerpala tedy TOP 09 potenciál růstu? Asi ano, a pokud nenastanou velké změny (například i v sociální politice strany), čeká ji patrně osud ODA, tedy pokles preferencí nejprve někam nad pět procent, a posléze i pod tuto hranici.

LN, 22.10.2011

Autor je politolog