25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Premiér je jako vyděrač a pokrytec

16.2.2021

Skandální je vystupování předsedy vlády Andreje Babiše. Místo toho, aby on a jeho ministři věcně diskutovali o podmínkách opozice, která se snaží řešit současnou koronavirovou pandemii, tak členové hnutí ANO jejich návrhy v Poslanecké sněmovně smetli ze stolu.

Koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL svoji podporu prodloužení nouzového stavu o jeden měsíc vázala na schválení krizové legislativy a především podporu odškodňovacího zákona, který by pomohl tisícům živnostníků postižených koronavirem. Avšak vláda dala ultimátum: buď nouzový stav, nebo nic. A když sněmovní opozice odmítla na tohle vyděračství přistoupit, tak Andrej Babiš začal vyhrožovat a strašit mrtvými. To je ovšem jediné, co umí.

Navíc, když měl v Poslanecké sněmovně obhajovat prodloužení nouzového stavu, tak zcela nepochopitelně odjel na zbytečnou cestu do Srbska. A jeho neschválení je toho důsledkem. Také nechápu, proč chce pandemii řešit se zpěvákem Danielem Landou, který je v této záležitosti absolutní diletant. Pan Babiš by si měl uvědomit, že takhle se politika nedělá. Jeho vláda kromě vyhrožování a strašení lidí nic pozitivního nepřináší. Korunu tomu všemu nasadil ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček, který hrozí neposlušným podnikatelům až ročním zákazem činnosti.

Premiér Babiš by si měl především zamést před vlastním prahem. Byl to on, kdo se před časem sešel s člověkem nakaženým covidem a jednal s ním zhruba tři hodiny. Do karantény však nešel s tím, že v místnosti byly tři metry vysoké stropy. Covidem-19 onemocněla rovněž vedoucí úřadu vlády Tünde Bartha. Andrej Babiš opět nenastoupil karanténu s tím, že už má za sebou dvoje očkování proti koronaviru. Jenomže žádná vakcína proti této nemoci nemá stoprocentní účinnost a podle vyjádření hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové musí do karantény i očkovaní. A když k tomu připočteme cesty jeho ženy a dcery do Dubaje, tak z toho vychází, že vládní opatření předseda vlády moc vážně nebere.

Přitom po lidech se chce, aby tato nařízení dodržovali a běda, jestli to nedělají. To pak nastupují policejní razie, zatýkání a pokuty. Ovšem těžko chtít po většině respekt k zákonům, když je menšina, často spojená s vládou, nedodržuje. Stačí si připomenout nedávný mejdan v jistém teplickém hotelu, kde se oslavovaly narozeniny tamního bývalého sociálnědemokratického kmotra Petra Bendy za účasti nyní exposlance za hnutí ANO a šéfa Národní sportovní agentury Milana Hniličky a dalších. Vrcholem papaláštsví bylo, že v ten samý večer pořádala Policie České republiky v Ústeckém kraji včetně Teplic razie proti restauracím, které měly i přes zákaz otevřeno. Ovšem Bendovu hotelu se její hlídky vyhýbaly. Ještě předtím se v době zákazu sešli ve vyšehradské restauraci šéf poslanců hnutí ANO Jan Faltýnek, tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula a další prominenti. A po tom všem premiér a ministři hřímají na obyvatelstvo, ať nikam nechodí a dodržuje proticovidová nařízení.

Není proto čemu se divit, že si lidé myslí o vládě své, tedy že si z nich utahuje. Jak se chová vláda, tak se chovají i oni. Když premiér, jeho podřízení i jeho blízcí nedodržují platná opatření, pak respekt k pravidlům těžko můžeme chtít po běžných občanech,

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS