24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Přelet nad českým dvorkem

24.10.2016

Z letošních i minulých výsledků voleb do Senátu plyne jediné. Občané České republiky nechtějí dvoukomorový parlament, nechtějí Senát, považují jej za úplně zbytečný. Výsledky sice platí, i kdyby k volbám přišel jen jeden jediný volič, nicméně legitimita senátorů, které volí pouhých patnáct lidí ze sta a někde i méně - ano, takhle zoufalá je volební účast –, je otřesena. Vzniká z toho začarovaný kruh nedůvěry občanů k celé politické sféře. Jestliže s tím něco neuděláme, dříve či později na to demokracie v naší zemi dojede.

Dramaturgové České televize by raději měli jít míchat povidla do Fruty než prznit televizní vysílání. Namísto smysluplných předvolebních debat vymysleli nezáživné paskvily. A korunu tomu nasadili v Superdebatě. Topku se Starosty pomnožili dělením, Svobodné se Soukromníky vynechali, stejně jako Úsvit, zato zelené „ekoteroristy“ a pirátské vyznavače počítačového komunismu neomylně protežují. Ale to je vlastně všechno jedno, protože nejdůležitější postavou večera stejně nejsou pozvaní politici, nýbrž exhibující Václav Moravec. Takhle nějak vypadá naprostá ztráta soudnosti.

Jestliže Babišovo hnutí získalo pětinu hlasů, ale zároveň k volbám přišla pouze třetina voličů, znamená to, že Babiše a spol. volilo cca 7 procent z oprávněných voličů. Ale to je slabá útěcha, protože nikde není psáno, že z těch dvou třetin voličů, kteří volby odzívali, by nikdo Babišovo širokorozchodné hnutí nevolil. Na druhou stranu ovšem platí, že koalice „všichni proti Babišovi“ také nic dobrého nepřinesou. Babišovi neuškodí, právě naopak. Výsledek voleb se má respektovat.

Za připomenutí rovněž stojí nedávné triumfální bruselské hýkání nad neplatností maďarského referenda. K volebním urnám tam přišlo přes 43 procent, tzn. o dost víc než k našim volbám. Žádné výkřiky z Bruselu teď ale slyšet nejsou.

ODS ústy svého předsedy Petra Fialy vybízí ke spolupráci všech stran od středu doprava. Zřejmě za účelem postavení hráze proti Babišovi, levici a Zemanovi. To je věru komické, když ODS zároveň s Babišovým ANO a neomarxistickou ČSSD uzavírá krajské koalice. Nevěrohodná ODS je dnes součástí problému, ve kterém se česká pravice nachází, takže jen těžko může zároveň být jeho řešením.

A propos. Také se těšíte na to, jak bude ODS v krajských koalicích s ANO bojovat proti EET? Já moc.

Ponechme teď stranou, zda úkolem české vlády a jejích ministrů má spíše být starost o ekonomické vztahy s Čínou coby největší ekonomikou světa či naopak starost o lidská práva v Tibetu, na nichž pozérské setkávání s dalajlámou nezmění vůbec nic. Na to mohou být různé názory. Pokud ovšem politika vlády preferuje první možnost, měli by i její jednotliví ministři držet tuto linii. Jestliže to některý ministr vidí jinak, měl by rezignovat. Tak by to bylo fér. Co myslíte, rezignuje Jeho Svatost lidovecký ministr kultury Herman?

Michal Horáček je zřejmě dokonalý politický mimoň. Vyhlásit kandidaturu na prezidenta a v ten samý okamžik hledat podporu mezi komiky z Žít Brno, to chce fakt nadstandardní dávku politického fištrónu. Gratulace!

22. 10. 2016, www.petrstepanek.cz