25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Předvolební sliby – propustíme úředníky

I před těmito volbami se slibuje ostošest, zejména z opozičních lavic, že se propustí „zbyteční úředníci“. Tím se ušetří a prý sníží náš velký státní deficit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 26.9.2021 8:23

Divné je to, že náš politický systém nikdy nedopustí to 50% snížení stavu úředníků. Ten systém je totiž na nich závislý a bez nich nemůže existovat.

P. Čech 26.9.2021 8:21

"Propustíme úředníky"! Toť evergreen české politiky a českých politických stran a hnutí před každými volbami. Po volbách se ovšem úředníci navyšují a to vždy. Zejména politické strany nejsou jinak schpny řídit stát a podle toho to také vypadá. Zatím asi nikoho u nás ani nenapadlo se podívat, jak je řízen stát České republice geograficky podobný, s téměř stejným počtem obyvatel a s téměř stejnou strukturou průmyslu a zemědělství. Tím státem je Švýcarsko. Švýcarsko, které je velice efektivně řízeno pomocí 7, slovy sedmi, ministerstev. Z toho ovšem logicky vyplývá, že u nás máme 8 naprosto zbytečných ministerstev a mnoho jejich zbytečných přímo jimi řízených organizací. Jejich zrušením je možno snížit počet zbytečných úředníků o cca 20 000. Jde jen o jedno. Změnit současně i politický a řídící systém. Že to jde je nasnadě. Ono totiž obecně platí, že jde-li něco někde, musí to při dobré vůli jít kdekoliv jinde. To však žádný politický subjekt u nás nikdy neřekl. A o tom to všechno je. O hloupém žvanění o počtu úředníků. Dobrý politik totiž nežvaní, ale koná.

V. Vlach 26.9.2021 7:58

50% úředníků včetně agend se zkrátka rozpustí - co je na tom divného? Žádný strom neroste do nebe.

V. Loula 25.9.2021 23:08

Začal jsem stavět těsně před sametem, dokončil jsem stavbu svépomocí krátce po sametu. Zkušenosti s úřadem:

Stavební dokumentace: Koupil jsem typový projekt - tři paré za 1200 kaček, stavební dozor mi tam udělal pár změn (jiná disposice vstupu, spuštění střechy na zem) a stavební úřad to bez problému schválil.

Přišel jsem se žádosti o prodej pozemku. Položili přede mne mapu, ukázali mi asi šest vhodných pozemku, a řekli, abych si je obešel a řekl jim, který chci. Bez problémů.

Stavbní povolení. Neskutečně ochotná paní na úřadu mi během hodiny řekla, co všechno si musím obstarat za doklady. Připravil jsem si tyto doklady, napsal vyjádření všech potřebných úřadů s tím, že tam byla volná kolonka na jejich stanovisko. Na pondělí (úřední den) jsem si vzal dovolenou a během dne všechno objel a všechny vyjádření získal. Za 14 dní jsem měl stavební povolení.

Jediný úplatek, který jsem dal, byly dvě kytice karafiátů pro dvě paní stavebního úřadu, které byly neskutečně ochotné.

Z. Lapil 25.9.2021 20:06

Počítám, že správná odpověď spočívá v položení doplňujících otázek: zaokrouhlit na kolik desetinných, případně platných míst. A "Co je to uřední jazyk?"

Pro jistotu: správně je úřední. Vaše jméno nezní zrovna česky a napsal jste to několikrát, takže připouštím, že to oprávněně nevíte.

Ale to, že Česko je oficiální název, byste vědět měl, když si troufáte hodnotit schopnost úředníků úředničit.

Rozhodně bych vám žádnou úřednickou funkci nesvěřil, protože úředník se musí umět vyjádřit přesně, což vy... No, možná umíte, ale tentokrát jste tu schopnost rozhodně nepoužil.

Z. Lapil 25.9.2021 19:58

Jen technické poznámky.

Kotvit přímo v půdě je v zemětřesné oblasti dost nesmysl. Při zemětřesení se půda houpe a "teče", takže je radno udržet právě základy pohromadě, jinak se domečku rozjedou nožičky a je zle. Nedoporučuje se podsklepení a už vůbec ne částečné, základy musí být co možná rovné, aby se ztekucená zemina "neměla o co opřít".

Nevím, jak to myslíte s benevolentnějšími normami. Spíš bych tušil nějaké univerzálnější předpisy než posuzování každého baráku zvlášť. Něco jako předpis z Rakouska - Uherska platný snad do 80. let 20. století, který zněl zhruba "nosná zeď budiž jeden a půl cihly tlustá a na každé patro o čtvrt cihly tlustší".

Určitě taky vím, že v zemětřesném Alžírsku předpis v 80. letech požadoval, aby každé dva(???) metry bylo zdivo vyztuženo žb sloupem 300x300 s výztuží 12mm v každém rohu (nebo tak nějak; čísla nevím, ale takhle bych to navrhoval já). Výsledkem je zděný objekt se železobetonovou kostrou, který při zemětřesení možná popraská, ale rozhodně nespadne. Podobně v Chorvatsku - tamější předpisy absolutně neznám, předpisy neznám, ale když vidíte nějakou novostavbu, tak je výsledek stejný, jako v tom Alžírsku.

Kupodivu se to v Alžírsku (v Chorvatsku nevím) dělá obráceně, než by se dělalo u nás: vyzdí se zeď s mezerami a betonuje se až poté. Z přízemních domů pak ze střechy trčí ocelová výztuž, aby se případně dalo nevázat další patro.

V. Čermák 25.9.2021 19:42

Tak Úřady se tradičně brání Snižování stavů, neboť je neplatí Ze svého. Když už k tomu dojde, začne to uklízečkami, důchodci, pak ti neloajální a ti skutečně Zbyteční vždy zůstanou...;-D

V. Čermák 25.9.2021 19:38

Tak na jeho "teplém místě" ho chrání zákon, sám ho nejspíš neopustí...Rv

V. Čermák 25.9.2021 19:36

Tak v prvé řadě propustit úředníka téměř nejde, neboť ho chrání zákon. Jistě znáte: Jistě pane ministře, kdy ministr ani premiér se nebyli schopni zbavit "svých" úředníků. Tak to doputovalo i k nám. Např. Ombudsman Křeček nemůže vyhodit tu bandu tzv. (lidsko)právníků, co tam natahala Šabatová. Nicméně za této vlády počet skutečných úředníků klesá. Naopak počet státních zaměstnanců ( učitelé, zdravotníci, policisti, hasiči aj. ) roste podle potřeby...;-D

P. Adámek 25.9.2021 16:06

Výrobní sektor potřebuje kvalifikované lidi, ne padesátileté "propuštěnce", kteří maximálně doma přitloukli obraz na zeď. Jsou tu pamětníci akce "77 000 do výroby"?

P. Sura 25.9.2021 15:09

Každej byrokrat najde 10 důvodů, proč zrovna on je důležitý a bez něj by to nešlo. Jenže mimo pravd, které autor shrnul platí ta základní, že výkonnost úředníků je objektivně neměřitelná a že přes miliardové investice do digitalizace jejich práce se jejich počet stále navyšuje, podobným tempem, jakým se jim ubírá práce pomocí "strojů".

P. Janoušek 25.9.2021 13:58

No jo. Na to autor zřejmě nepřišel. A tak posilujme úřednictvo. Vždyť jsou to naši voliči. To leda státním zaměstnancům zakázat volit. Asi by volby dopadly dost podivuhodně.

R. Tichý 25.9.2021 13:18

Tak zrovna s timhle se stykam velmi casto. 1/2 uredniku je tam uplne k nicemu. Misto 10 urednic by stacily 2 inzenyri a 4 pisarky!!

D. Ondrejkovič 25.9.2021 13:00

Zas jeden "diskutér", který je příliš hloupý a příliš líný na to, aby složil alespoň základní úřednickou zkoušku...... přičemž je zcela zřejmé, že nemá o celé věci ani páru....

D. Ondrejkovič 25.9.2021 12:59

Je vidět, že jste to nečetl. Chcete zrušit stavební řízení?

R. Tichý 25.9.2021 12:56

A kdekoliv ve statnim ourade byl proveden personalni audit, bylo odhaleno, ze na hodinu lze propustit 20% zamestnancu.

R. Tichý 25.9.2021 12:55

Propusteni uredniku by melo vest ke zruseni agendy-zbyli urednici snadno pochopi, ze se jinak upapiruji.

Neohanejte se hasici a sestrickami-za kazdym z nich je zbytecny papirovy siml.

J. Stehlik 25.9.2021 12:28

Já spíše nepoukazoval na technologii stavení. Ale spíše administrativu povolení. Když je obec financována podle majetku co se na jejím území buduje, tak obec automaticky tlačí administrativu k efektivitě. Proto za měsíc máte stavební povolení a do roka zkolaudovat, aby mohli danit :-P

R. Polášek 25.9.2021 11:57

Co se týká propuštění "zbytečných" úředníků, není pravda, že propuštění třeba 30 % úředníků přinese státnímu rozpočtu jen málo.

Stát totiž nejenže ušetří mzdy těch úředníků, ale navíc, protože ti úředníci musí někde najít práci, obvykle ve výrobním sektoru, získá navíc jejich budoucí daně a odvody z mezd. A navíc získá všelijaké daně z firem, které díky těm propuštěným úředníkům, zvýší objem své výroby.

R. Polášek 25.9.2021 11:53

Máte částečně pravdu.

Ale "prkennou" stavbu, pokud máte vybetonovanou základní desku a pokud máte materiál na tu stavbu už předem poskládaný ve firmě a na místě to podle číslování jen znova skládáte, postavíte s přehledem za pracovní týden - 5 pracovních dní. A pokud ji koupíte z velkoplošných předpřipravených panelů, Má to potenciál na to, že jeden den máte hrubo stavbu a druhý den děláte vnitřek, elektroinstalace vodu atd.

U některých staveb ani nemusíte mít ppodkladovou betonovou desku, za určitých podmínek se některé stavby dají kotvit přímo v půdě.

V USA jsou podle všeho benevolentnější normy na pevnost takových staveb, To se projevuje v používání komponent, které tu stavbu ještě zrychlují, ale taky snižují odolnost stavby třeba v případě požáru, mnohem rychleji to spadne.

J. Stehlik 25.9.2021 9:49

https://www.idnes.cz/bydleni/stavba/jak-se-stavi-v-los-angeles.A210531_170809_stavba_rez

Za měsíc stavební povolení . Do roka musíte postavit , jinak znova povolení . Je to jen o financování obcí a tedy uředníku .

Jinak nad cenami se nepodivujte . To jsou VIP zony (něco jako Václavák) . Sranda je , že tam zděné nepostavíte z duvodu zemětřesení (ani zděný komín) . Vše tedy ty prkenice.

J. Stehlik 25.9.2021 9:41

Omezení byrokracie jde pouze přes peníze . Jednoduše řečeno - aby občané chtěli snížit daně . A inspirujme se amerikou . Tam rozhodujete obecní dani , státní dani a federálních daních . Pojal jsem to zjednodušeně , ale řešením je pouze decentralizace a tedy hlasování ve volbách a tedy i o daních . Pak nemají kam politici uhnout a stává se z toho klasický boj levice - zvednu daně, nebo snížím daně u pravice .

Jenže současný centralizovaný model co je u nás politikum vyhovuje . Kdo se dostane nahoru , tomu vyhovuje sedět u moci a rozdávat . A těm politikum dole vyhovuje zlatý déšť peněz co se sypou shora (nikdo se nezajímá co se s obecními penězmi děje) .

I u toho bydlení je to známé . U nás politici vymysleli na obci prodej parcel obálkovou metodou . Lidé se tedy perou o pozemky . A sranda je že některé jsou desítky let ladem (uložení peněz) a jen zarůstají nálety. Stejné tak prázdné domy a byty . V americe je to vyřešeno financováním obcí z daně z hodnoty . Tudíž ten kapitál uložený v nemovitostech se musí točit . A naopak obce mají motivaci se rozrůstat . Stačí se podívat na žebříček dostupnosti bydlení kde v první stovce jsou města z ameriky . Průměrná podlahová plocha je tam 220m2 což je třikrát více než u nás . Je zajímavé jak regulace státní správy dokáže ovlivnit kvalitu a velikost nemovitostí.

F. Svoboda 25.9.2021 8:56

Rv

I. Mentlík 25.9.2021 8:54

Milý Sedláku. Nebudu tvrdit, že lžete, jen že se mýlíte. Kontrolní hlášení má sakra co do činění s výběrem daní. Je totiž obsaženo v paragrafu 101 zákona o DPH. A snad mě opět nenapadnete, když budu tvrdit, že novelu zákona schválili poslanci, a ne úředníci. Tak si vymyslete nějaký jiný příklad. Vaše příspěvky do diskuse na různých vláknech jsou stejně divné.

F. Navrátil 25.9.2021 8:50

Jak pracuje státní správa? Jeden úředník pracuje, dva to řídí, tři to kontrolují, čtyři zpracovávají metodiku a pět z toho dělá statistiku. Požadavek na snížení počtu úředníků se řeší tak, že se vyhodí pracující úředník. Snížení počtu úředníků je tedy až posledním krokem v celé řetězci. Nejdříve je nutné snížit počet zákonů, tím se sníží počet vyhlášek, nařízení a úředních agend. A pak teprve můžeme zbytečné úředníky propouštět. Za současného stavu legislativy, kterou poslanci a senátoři schvalovanými zákony dále rozšiřují, by snížení počtu úředníků znamenalo je prohloubení dosavadního chaosu.

J. Nevrkla 25.9.2021 8:41

U naší vsi jsme dlouho požadovali nový koberec na půl kilometru rozbité silnice. Bylo nám řečeno , že neví, jestli za tři čtvrtě roku stihnou vydat stavební povolení. Tomu se říká těžká práce, to jistě vyžaduje další úředníky.

R. Szewczyk 25.9.2021 8:35

pane Kolman, příliš to komplikujete, stačí uředníkům položit dvě otázky, pokud odpoví správně, může být uředníkem,

a tady jsou ty otázky: zaokrouhlete toto číslo---123,456789

a druhá otázka: jaký je v česku uřední jazyk

no a máte 98 procent uředníků méně

S. Sedlák 25.9.2021 7:18

Laskavě nelžete. Je celá řada povinností, která nemá s Bruselem ani výběrem daní nic společného.Příklad? Při zavedení kontrolního hlášení je uloženo těm, kteří odešlou hlášení elektronicky a nemají datovou schránku, dodat hlášení do několika dnů papírově. I když dodáte papírovou podobu v termínu pro podání, tak vás buzerují, že mezi jedním a druhým je více než 10 dnů. Oni mají, chudáčci problém se spárováním.

S. Sedlák 25.9.2021 7:12

Být protagonistou ČSSD a plácat o opozici a snižování počtu úředníků je dost drzost. Vaše společná bilance s ANO je nárůst o téměř 20 % na 487 000 státních zaměstnanců a nárůst nákladů, který nemá daleko ke 100%. A nejsou to jen učitelé. O policajtech raději pomlčte, protože jich máme silně nadprůměrně a jsou čím dál tím míň viditelní.

Především prožrat konjunkturu za přetrvávajícího deficitu rozpočtu mohou jen patlalové Sobotkova nebo Babišova typu. To, že ve státním je průměrný plat vyšší, než v soukromé sféře je vaše tupost, která nechce vidět, že se pokoušíte za společné peníze koupit voliče.

V. Němec 25.9.2021 6:11

Velkou oporou mu byla - J. Ježkovi - ale rodina, a především sestra Jarmila, která mu ze své první výplaty pořídila vlastní piano.

Takovou stranu budu volit, která mně dá takový měsíční plat!!!