25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Předčasné volby

21.11.2006

Na kongresu ODS ustoupila od nových voleb v roce 2007 a souhlasí s tím, že předčasné volby do Poslanecké sněmovny budou možná v roce 2009. Pomineme-li slovo předčasné o volbách za 3 roky, je na místě otázka, jak tedy budou zvolení politici postupovat dále. Již 5 měsíců nejsou schopni se domluvit na jediném závěru a pokud něco platí, pak za týden je to již opět jinak. Nyní se zdá, že se ODS s ČSSD dohodla a pro formu vezmou do hry ještě menší hráče z KDU-ČSL a zelené. Všichni budou vládnout a komunisté budou v opozici. Je toto přijatelný výsledek posledních parlamentních voleb? Je taková velká koalice napříč všemi politickými stranami přijatelná pro voliče té či oné strany? Podle průzkumu veřejného mínění obyvatelé Česka si takový výsledek parlamentních voleb zcela evidentně nepřejí. Občané dali jasný mandát k vládě buď pravici, nebo levici. Vyhrocený konflikt Topolánek vs. Paroubek ve volbách do Poslanecké sněmovny vedl k polarizaci politického spektra. Nyní jednotliví politici nejsou schopni ustoupit ze svých pozic a znemožňují jakékoliv povolební řešení. Voliči jsou již jen rukojmí jednotlivých stran. Pokud se skutečně politici domluví na široké koalici, kterou nikdo z voličů nechce, vznikne vláda, která nemá mandát občanů, vláda, která vládne, protože každý chce být u koryta. To je budoucí obraz české politiky. Jedinou opozicí budou komunisté. Je jasné, kdo na takové dohodě vydělá.

Ustanovením koalice všech, tedy koalice zleva doprava, se opět zatemní česká politika, veřejnost si potvrdí oprávněný dojem, že politikům nejde o řešení věcných problémů, ale pouze o udržení vlastních pozic. Tři pětiny občanů si podle průzkumu veřejného mínění přejí předčasné volby. Patová situace nevyhovuje nikomu a neumožňuje sestavit funkční vládu, skutečně vládnout a řešit jednotlivé problémy české společnosti.

Česká republika potřebuje řešit důchodovou reformu, řešit problémy zdravotnictví, restrukturalizovat veřejné finance, dále transformovat a zefektivnit veřejnou správu nebo řešit problém vše prostupující korupce. Vláda všech nebude řešit nic. Vždyť jednotlivá východiska politických stran jsou naprosto rozporná a jejich jediný společný jmenovatel je strach ze ztráty mandátů a funkcí. Pokud česká ústava neumožňuje efektivní řešení, je nutné ústavu v tomto bodě upravit tak, aby bylo možné ve volbách rozhodnout a po volbách vládnout.

Pokud se ODS bojí, že je zase Paroubek převeze a koupí si jednoho nebo dva poslance (a přitom se mluví dokonce o 5 lidovcích okolo Kalouska), je to jenom důkaz slabosti Topolánkových straníků a nezřízené touze vládnout. Když je pro ODS bližší košile než kabát, současný mandát a dnešní pozice místo jasného reformního programu, je to jejich volba. Takto ustrašenou politiku voliči zhodnotí v následujících volbách i kdyby měly být až za 4 roky.

Jediný programový krok, který dosavadní vlády-nevlády v demisi mají udělat, je zkrácení volebního období dosavadní nefunkční Sněmovny a přímá cesta k novým volbám. Výmluvy o tom, že se dosud nevyčerpaly všechny ústavní procedury, že volby budou stát peníze, jsou výsměchem českým voličům. Politici, kteří nedokáží přijmout evidentní fakt volební remízy a nejsou schopni z toho vyvodit důsledky, nepatří do politiky.

Institut evropské demokracie