Neviditelný pes

POLITIKA: Pražský podraz

3.11.2010

Zneužitý Tůma, otestovaný Nečas a Schwarzenberg

Doposud jsem byl přesvědčen, že obroda „Nečasovy“ ODS je iluze a Schwarzenbergova TOP 09 geniálním marketingovým tahem Miroslava Kalouska a jeho někdejšího (klausovského) křídla u lidovců. Ale byly to jen hypotézy na základě pozorování minulosti a aktuálního složení obou stran. Nyní přišel test v podobě konkrétních rozhodnutí.

Ovládnutí pražského magistrátu není zanedbatelnou lokální záležitostí. Význam funkce pražského primátora snese srovnání s leckterým ministerstvem. Stát v čele hlavního města je všude v Evropě politickou funkcí první velikosti. A navíc právě pražský magistrát se stal v uplynulých letech jedním z hlavních symbolů zlořádů, proti kterým se voliči jasně ozvali jak v parlamentních, tak i komunálních volbách. Ze všech těchto důvodů plyne jeden jediný závěr: lídři vládní koalice se nemohou tvářit, že jednání o nové pražské koalici jsou lokálním tématem, které se jich netýká.

Pokud premiér Nečas dopustí, aby ODS vyšachovala jasného vítěze pražských voleb a uzavřela koalici s ČSSD, může si do budoucna všechny řeči o obnově ODS – s prominutím – strčit za klobouk. V jeho autoritu uvnitř vlastní strany už budou věřit jen naivkové a fatálně to poškodí i důvěryhodnost vlády: lze brát vážně premiéra, který si ve vlastní straně neumí zjednat pořádek? A pokud nyní nevyžene spor s pražskou ODS na ostří nože, kdo mu bude věřit, že to myslí s očistou ODS a důvěryhodností vlády vážně?

Možná ještě větším testem je dnešní situace pro TOP 09. Pokud si dá pražský podraz líbit a nedá uvnitř vládní koalice občanským demokratům nůž na krk, bude to výsměch (nejen) pražským voličům, kteří jí dali svou důvěru. A nebude možné se ubránit dojmu, že Miroslavu Kalouskovi se povedl další geniální tah: Zdeněk Tůma mu vyhrál pražské volby, ale jako řadový opoziční zastupitel se určitě nestane nebezpečným vnitrostranickým rivalem. Zato kdyby byl primátorem...

TOP 09, kde by Miroslav Kalousek byl jen jedním z hráčů a kde by existovalo silné a jednou snad i dominantní křídlo lidí typu Karel Schwarzenberg či Zdeněk Tůma, by mohla být nadějí české pravice. Naopak přelakovaní kalouskovští lidovci schovávající se při volbách za atraktivní osobností, která přiláká voliče, ale ve straně nemá relevantní vliv – to je jen prodlužování agonie politického systému, který voliči začali likvidovat letos na jaře. Výsledek hry o pražský magistrát napoví, na kterou z obou variant si vsadit...

Převzato z autorova blogu na LukasMacek.blog.idnes.cz

Ředitel evropského studijního programu Sciences Po v Dijonu



zpět na článek