25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Pražská ODS kouzla zbavená

22.4.2010

O vylepšení image strany před volbami do sněmovny šlo údajně pražské ODS, když se v pondělí na svém regionálním sněmu zbavovala kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka a s ním i svých dvou dalších místopředsedů, poslance Jiřího Janečka a starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy. Ve skutečnosti už se ale rozdávaly karty pro partii, která leží zúčastněným na srdci především: pro komunální volby na podzim.

Kdyby tomu tak nebylo a zástupci pražské ODS by bývali opravdu chtěli voličům demonstrovat, že jim jde o výsledky ODS v květnových volbách, museli by totiž sestřelit především svého šéfa Pavla Béma, dvojku na kandidátce do sněmovny. Ten však vyšel z pondělního masakru sice bez spojenců, ale také bez úhony. Z pražské scény totiž zmizí tak jako tak. Tím, že do voleb půjde jako dvojka pražské kandidátky nejen coby pražský primátor, ale i jako předseda ODS v hlavním městě, dali ovšem představitelé této stranické organizace zároveň najevo, že jim evidentně vůbec nevadí, že do sněmovny posílají politika, s jehož jménem je spojena celá řada afér. Od nevýhodných pronájmů, přes neprůhledné machinace kolem územního plánu a podezřele masivní kampaň za olympiádu, až po neblaze proslulou a podezřením z korupce provázenou Opencard.

Ve sněmovně se Bém nejspíš potká i se svými dvěma – dnes již bývalými - místopředsedy: Tomáš Chalupa, včera sesazením z místopředsednické funkce údajně „potrestaný“ za to, že se nevyslovil na výkonné radě pro tajné hlasování, ve kterém měl být odstřelen Langer, figuruje na kandidátce do sněmovny na devátém místě. Jiří Janeček, patřící údajně rovněž do Bémova tábora, je na pátém místě. A to jsou v tradičně pravicové Praze pořád ještě volitelná umístění. Před čtyřmi roky získala ODS v hlavním městě 40 procent a měla ve sněmovně 14 poslanců. Což je ovšem výsledek, v který teď nikdo nedoufá. Zvlášť, když pravicově ladění voliči mají nyní v Praze hned dvě alternativy.

Tím víc se ovšem soustřeďuje pozornost pražské ODS na volby komunální. Jakou nastolí strategii konkrétně, to se sice teprve uvidí podle volebního výsledku za pět týdnů, ale pozice se tříbí už teď. Včetně té na celopražské úrovni odvolaného Jančíka: ten zůstává na Praze 5 dál starostou i předsedou místní ODS, a to přesto, že je podezřelý z manipulací se státními zakázkami i z toho, že se snažil pro ODS získávat „černé duše“. Voličům jeho obvodu v minulých volbách nepomohlo ani to, že se ho pokusili kroužkováním posunout na co nejzazší místo na kandidátce ODS. Do funkce starosty ho jeho kolegové prosadili ke všeobecnému úžasu znovu.

I teď Jančík, kterému se nikdy nic nedokázalo, už zdůraznil, že se hodlá pustit do volebního klání i na podzim. Prý mu nikdo na regionálním sněmu nebyl schopen říct, co proti němu konkrétně má.

Novými místopředsedy se stali náměstek primátora a Bémův rival Rudolf Blažek, starosta Prahy 8 Josef Nosek a starostka Prahy 21 Alena Vlásenková.

Podle spekulací v tisku stojí za pondělní čistkou ve vedení pražské ODS údajně vlivný podnikatel a člen ODS na Praze 10 Tomáš Hrdlička. Tady dodejme, že i tábor Pavla Béma má zřejmě svého „vlivného podnikatele“. Bývá za něj označován Roman Janoušek. S jistou dávkou cynismu by se tedy mohlo říct, že teď už nezbývá než sledovat, kdo to v pražské ODS na podzim vyhraje: Janoušek, nebo Hrdlička? Taková dilemata ovšem řeší v hlavním městě i jiné politické strany. Jistě to není jen specialita ODS.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6