Neviditelný pes

POLITIKA: Prázdné gesto

8.8.2016

Univerzitní pedagogové, které nechal turecký prezident Erdogan vyhodit po neúspěšném vojenském puči, by mohli působit na českých univerzitách. S tímto nápadem přišel vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek.

K nápadu se ihned přidali někteří rektoři veřejných vysokých škol z Prahy, Olomouce, Brna i odjinud. Na první pohled to vypadá moc hezky, tak solidárně a humanitárně. Je přece jasné, že puč proti sobě samému dopadne na hlavy hromady nevinných lidí, třeba univerzitních učitelů, a co bychom to byli za slušnou kulturní zemi, kdybychom to přešli bez povšimnutí. Potud souhlas.

Jenže je zde řada otazníků, které naše média většinou nevyslovují, a proto to učiňme za ně. Předně: podle jakého klíče budeme vybírat ty turecké akademiky, které pozveme a dáme jim práci na našich univerzitách? Bude to klíč odborný? Budou ustaveny odborné komise, které budou zkoumat odbornou připravenost tureckých kolegů a jejich rovnocennost vzdělání s jejich tuzemskými kolegy?

Obávám se, že nic takového se nechystá. Prostě učiníme politické gesto a přijmeme každého tureckého VŠ učitele, který si řekne, kritériem bude jakási značně zpatlaná a zneužitá fráze o humanitární povinnosti. Budeme tedy mít u nás zástup tureckých VŠ učitelů nejasné odborné úrovně. Je vysoce pravděpodobné, že žádný z nich neumí česky. Budou tedy zřejmě učit anglicky, ale kolik u nás máme studijních kursů konaných v angličtině, aby se ten zástup Turků na nich mohl smysluplně uplatnit?

Bojím se, že nastane to, co v podobných situacích nastává: pod záminkou politické objednávky se prostě vyčlení určitá místa pro turecké kolegy a čeští kolegové holt budou muset ustoupit. A bude se to nejspíše týkat kolegů vyššího věku. Bude se argumentovat, že docent či profesor důchodového věku už není zárukou odborného rozvoje oboru.

Turečtí přišedší budou jistě mladší, protože šedesátník či pětašedesátník už asi na „přesazení“ nebude mít dost sil, energie a motivace. Ani o tom se v této souvislosti z českých médií nic nedovíte. A mimochodem, nedovíte se v první řadě to, jak si čeští politici, akademici a novináři, šermující podobnými vzletnými návrhy, představují, jak donutí Erdogana, aby ty všechny pedagogy vůbec pustil z Turecka. Pokud se nemýlím, právě jim zakázal vycestovat. Tak možná že bychom začali organizovat ilegální emigraci tureckých akademiků.

Ale ne, myslím, že je to jednodušší, než se zdá. Ti, kdo navrhují podobné nepředloženosti, si prostě dělají laciné píárko. Přece dobře vědí, že ty návrhy nejsou z principu realizovatelné, ale vyslovit je nic nestojí a vypadá to přece tak ušlechtile. Že na to naše média tak snadno naskakují, je pak otázka číslo dvě. Ostatně, jako obvykle.

Autor je vedoucí katedry komunikace na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek