19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Prázdná, tak prázdná Kateřina J.

8.5.2009

Před několika týdny jsme se s přáteli sešli na bowlingu. Ještě než jsme začali, tak mi jeden vyprávěl, že koukal na televizi a že tam „Žakves“ nebyla schopná říct, čím se topí v kotli na biomasu. Později přišla další kolegyně, která se, aniž by věděla o našem rozhovoru, rozpovídala o tomtéž, že se na Krause sice moc nekouká, ale tentokrát se dívala a zírala.

Rozhodně si nemyslete, že se scházíme proto, abychom řešili problémy globálního oteplování, ale vystoupení zmiňované poslankyně bylo tak působivé, že to ze sebe museli dostat, ti lidé se s tím museli někomu svěřit. Možná i vy jste se o tom doslechli u oběda nebo v autobuse. Já sám jsem si to vystoupení přehrál z internetu. Připomínalo to Milouše Jakeše před dvaceti lety.

Každý den jsme ze strany ekologistů masírováni frázemi o změnách klimatu, recyklaci, alternativní energii atd. Tentokrát se ukázalo, že tito spasitelé lidstva vlastně neví, o čem mluví. Pro úplnost dodávám, že paní Katka je poslankyní českého parlamentu a první na kandidátce Strany zelených do Evropského parlamentu. Nabízejí se dvě vysvětlení.

Je známo, že paní Kateřina a předseda SZ Martin Bursík jsou důvěrní přátelé. Opravdu nechci jejich vztah vulgarizovat, jsou to dospělí lidé a mají jako každý jiný člověk právo na soukromí. Pokud ale jejich milostný život zasahuje do vrcholové a vlastně i mezinárodní politiky, potom nám, voličům, přece jenom do tohoto kamarádství něco je. Paní poslankyně nás chce zastupovat v EP, ale podle toho, co jsme mohli vidět a hlavně slyšet, se domnívám, že nás bude zastupovat velmi špatně a na kandidátku se dostala jenom kvůli panu předsedovi.

Můžu se mýlit, pani místopředsedkyně je ze všech členů Strany zelených tou nejvzdělanější a nejpracovitější, jinak by to jistě tak vysoko nedotáhla. Přiznám se, že nevím, jak je pani Jacques horlivá, ale pokud jste zmiňovaný kousek přežili, můžete si o jejích znalostech, resp. neznalostech udělat obrázek sami. Jestliže do EP kandiduje jako ta nejvhodnější, je to opět velmi smutnou vizitkou pro ostatní kandidáty a členy SZ a vlastně i pro nás.

Paní Kateřina si po svém „uvolnění“ jistě doplnila vzdělání a dnes již ví, co je to biomasa, já také. Bohužel u mě došlo k duševnímu posunu. Když někde vidím biomasu, vzpomenu na Kateřinu, a když čtu o Kateřině, představuji si, jak mlátí prázdnou slámu a přikusuje bio-mrkev, která jí vyrostla na kompostu.

Nikdo samozřejmě nemůže vědět a znát všechno. Paní Jacques však v přímém přenosu prokázala fatální neznalost ve své vlastním oboru. Bylo to za všechny předvolební peníze. Přesto vás nechci zrazovat, jestli ve vašem okolí bude předvolební mítink s paní Jacques v hlavní roli, tak tam běžte, určitě tam bude legrace. Já si to rozhodně ujít nenechám.