28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Právní stát odumírá

Nejvyšší správní soud v úterý zveřejnil odůvodnění rozsudku, kterým minulý pátek zrušil části opatření Ministerstva zdravotnictví o omezení provozu restaurací. Nějak se nemohu ubránit nutkání podělit se o názor, že právní stát u nás chřadne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Stárek 29.5.2021 23:13

Největším nebezpečím pro schopnost státu čelit pandemii je činnost soudů, bohužel. V této válce proti epidemii soudy zcela selhaly. Je to ale i chyba systému hodnot, který tady převládl - absolutizace jednotlivce a jeho práv. Toto právní cvičení ale bude v krizi vždy neúspěšné. Bylo by dobré si vzít ponaučení a hodnotový absolutismus trochu upravit.

M. Drobil 28.5.2021 17:28

Ti soudci se probudili, a jsou nyní chytří, ale co dělali v loňském roce. Někteří z Vás zapoměli, jak to bylo loni v létě , kdy jsme byli na špici ve výskytu nemocných. A jak došlo k tomu , že jsme se stali zemí s nejvyšší úmrtností v Evropě. Kdo nejvíc řval, když vláda začala připravovat opatření k omezení šíření narůstající eidemie.Opozice řvala a vláda podlehla. Jak to vypadalo před Vanoci a po nich. Zatím co v Něměcku mají Kochův ústav a Němci převážě poslouchají co řekne, u ná ministestvo zdravotnictní nastavilo opatření a u nás každý lékař, aniž by měl jakékoliv vzdělání přibližující se potřebné odbornosti byl " chytřejší" a našel plnou publicicitu v mediích a společně blbli hlavy občanům. Nebyly to náhodou media a zvláště ČT 24, která večer co večer svými "zasvědcenými" komentáři "odborných" politiků, politologů a lékařů vyvolávali strach, nikoliv vláda. V celém světě byla přijímana stejná opatření jaké přijímala naše vláda, některé státy nařízovaly daleko tvrdší restrickce než ty naše a neslyšel jsem, že by se tam soudy do toho angažovaly.

J. Vintr 28.5.2021 21:43

Víte, jak došlo k tomu, že jsme se stali "zemí s nejvyšší úmrtností v Evropě? Tím že se za "oběť covidu" počítali prakticky všichni lidé, kteří z jakékoliv příčiny zemřeli v nemocnici.....

Ano, ta opatření (většinou) nevymysleli naši "odborníci" a politici. Oni jen kopírovali stejně hloupá a nesmyslná opatření z jiných zemí.

J. Stárek 29.5.2021 23:14

Ale ono tady opravdu zemřelo o 30% více lidí než obvykle.

P. Hatina 28.5.2021 15:00

No jo, jenomže, když ti samí soudci rozhodují soudní pře po dobu dlouhé řady let, a přehazují si je mezi sebou tam a zpátky, tak se jim to zdá náramně spravedlivé a to podle nich právní stát byl a je.

Asi by to chtělo sáhnout si do svědomí a i ono se snažit aby to právo fungovalo rychle. vždycky a pro všechny. Nikoliv jen pro ty Vyvolené a kdy se komu hodí.

J. Chaloupka 28.5.2021 12:47

O některých věcech by soudci neměli rozhodovat. Copak jsou epidemiologové nebo vakcinologové? Svobodu máme. můžeme svobodně zemřít.

P. Hatina 28.5.2021 14:54

V tom je právě ta mejlka. Máte jistě pravdu v tom že "..O některých věcech by soudci neměli rozhodovat", ovšem neměli by o nich bez potřebných znalostí a důvodů rozhodovat ani sami politici.

Čili, to je právě to minimum, které soudci u těch rozhodnutí chtějí, aby pod nimi bylo nějaké odborné zdůvodnění, proč je to tak a ne jinak. Tedy, alespoň v těchto hraničních případech, kdy jsou omezována masivně ústavní práva.

V těch obyčejných blbostech typu jaké se mají platit daně se to arciť nevyžaduje, to se ponechává na politické zodpovědnosti vlády..:)

J. Vintr 28.5.2021 21:46

O opatřeních "proti epidemii" by neměli rozhodovat epidemiologové a o vakcinaci vakcinologové, protože jsou z titulu své profese zaujatí a tím pádem ve střetu zájmů.....

I. Schlägel 28.5.2021 12:22

A porušovatelům práva v takto masivním měřítku nic nehrozí. Na rozdíl od důchodce přecházejícího křižovatku na červenou. Naopak, díky vhodně uplatněným předvolebním dárkům prodaným zblblým voličům v reklamní verzi páně Prchala budou pravděpodobně odměněni pokračováním ve svých osvícených funkcích.

P. Lenc 28.5.2021 10:42

Článek burcující ale pro vládu a část politiků (ale i občanů) jak je vidět stejně zbytečný.Části občanské společnosti a politikům, kteří jsou touto občanskou skupinou voleni zřejmně vyhovuje zatím částečný policejní stát.

J. Vorlický 28.5.2021 10:27

ČR je demokratický a právní stát jen naoko, spíš úřednicko-policejní. Koncem 2.sv.války vznikl zločinný stát, na který jsme s rokem 1989 právně navázali. Umožnili ale i považovali jsme to za správné. Jedna naše část, ta lhostejná, se se státem nikdy neztotožnila, a naše druhá byla buď přímo zločinná, nebo svým pasivní souhlasem zločinnost udržovala v chodu. Neměli jsme tedy - a možná ani nechápali - potřebu práva a pořádku.

Čeština jako komunikační prostředek je neurčitá. Je prakticky nemožné její pomocí řešit zásadní státní problémy a následně nejsou ani činěny pokusy je řešit. Jak jinak si vysvětlit autorovo ,vláda si sepsala pandemický zákon ́ nebo Šámalovo ,vláda je schopná přechytračit soudy ́ nebo ,odpůrce (vláda) si je vědoma, že vydává zjevně nezákonná opatření ́? Znamená ,nezákonná ́ že vláda porušuje zákon, tedy že páchá trestný čin? Nikdo neví a nikdo to neřeší. Plní pan Šámal, jako soudce, vůbec svoji povinnost?

Autor tvrdí ,v boji mezi státními složkami má exekutiva samozřejmě navrch ́. Skutečná dělba moci, kdy žádná její část nemá navrch, je společnosti v ČR cizí. Také nevím, jak to skončí. Obávám se, že okupovat nebo vzít odpovědnost za ČR již nikdo nebude chtít hodně dlouho.

V. Dosoudil 28.5.2021 8:26

Děkuji za tento pozoruhodný článek, Je povzbuzením v už převládajícím pocitu, že z této ohrady zpracovaných ovcí, které si ve své vyděšenosti s gustem zakazují ještě víc, než jak je nahání bača (vláda), už není cesty ven. Čest všem, kteří si nejcennější svobodnou vůli nenechávají ukrást.

J. Kočí 28.5.2021 7:56

Problém je v tom, že soudci se nikomu nezodpovídají. A proto můžou zasahovat beztrestně do politiky. To přece není demokracie. Viz Rychetský - pár měsíců před volbami změnit pravidla - to je pro mě jasný pokus o destabilizaci. Takový malý puč. Na to asi paragrafy nemáme. A proto si to mohou beztrestně dovolit.

Souhlasím, že právní stát tady moc není, ale hlavně z právních důvodů. Kořeny už najdeme v ústavě.

Ś. Svobodová 28.5.2021 9:19

Asi jste nepochopil. To vláda se chová vědomě protizákonně, ne soudci. A chová se tak, protože její členové nemají žádnou trestní odpovědnost, pouze politickou. A nejhorší co se může politikovi stát je, že ho nezvolí.

P. Lenc 28.5.2021 10:43

Přesné paní Svobodová.

J. Vorlický 28.5.2021 14:29

Já se tady domnívám, že členové vlády mají trestní odpovědnost, jinak bychom nemohli ani předstírat, že ČR je demokratický a právní stát. Jde spíš o to, jak ji vynutit.

V. Bok 28.5.2021 3:11

No, v době pandemie by ústavní i nejvyšší soud měli pouze pokorně mlčet. Házení vidlé do zcela standardních epidemiologických opatření, aplikovaných po celém světě se podepsalo na snížené kázni společnosti, nedodržování potřebných opatření a nepřeberném množství nákaz, které by jinak nevznikly. O těch lidech, co zbytečně zemřeli, nemluvě. Máte na rukou krev, soudci. A hodně.

J. Gutvirth 28.5.2021 6:39

R^

J. David 28.5.2021 7:37

A jinak jste mentálně zdráv? Klecové lůžko by Vám slušelo i s epidemiologickým opatřením. Blbost je totiž nakažlivá.

V. Dosoudil 28.5.2021 8:09

R^R^

L. Hančar 28.5.2021 8:31

Nazývat fašistické totalitní praktiky NWO standardními epidemiologickými opatřeními je odvážné, až hloupé.

Standardním epidemiologickým opatřením je stále v ČR platná norma vyhlášení epidemie při výskytu 1500 pacientů s příznaky onemocnění na 100 000 obyvatel. tento limit NIKDY nebyl naplněn.

J. Vintr 28.5.2021 9:34

Proběhlé (nebo probíhajicí?) hromadné virové onemocnění svým rozsahem stěží naplňuje definici epidemie. Pandemií je nazýváno jen proto, aby vzbudilo u lidí co největší strach. K tomu jednoznačně směřuje i "informování" lidí vládou a médii, kde se často i vysloveně lže. Všechna ta vládní opatření neměla na průběh epidemie žádný vliv a jejich cílem bylo, mimo jiné, nejspíš vytvořit záminku pro obrovské zadlužení státu. Když se rozhazují stovky miliard, i "drobečky", padající pod stůl, mají hodnotu milionů až miliard, které končí na soukromých kontech.

M. Miky 28.5.2021 10:26

Já myslím, že ta opatření velký vliv měla, mají a mít budou. Až se jednou sečtou zločiny této vlády a její pseudoopozice. Všichni ti vystrašení lidé, kteří měli navc ztížené možnosti, jak posilovat imunitu, kteří se báli k lékaři a zanedbávali jiné nemoci. Nemocní, kterým byla a bude upřena možnost léčby dostupnými léky. Izolovaní klienti v ústavech, důchoďácích a LDNkách. Existenčně postižení živnostníci, kteří nevědí, jak vyjdou do konce měsíce. Děti, důchodci a někteří zaměstnanci, kteří se denně dusí v respirátorech? Lidé, kteří jsou nuceni si nechat píchat nevyzkoušené vakcíny? Ale jak správně říkáte, přímá souvislost mezi epidemií a opatřeními je velká nula.

J. Vintr 28.5.2021 11:08

Ano, měla ten vliv, že umřelo a ještě umře víc lidí než bez nich. Nucení lidí, aby se dusili podhadry na obličeji, stresování lidí neustálým strašením i omezení funkčnosti zdravotnictví jistě dost podstatně přispělo k vyšší úmrtnosti.

P. Lenc 28.5.2021 10:45

Božínku Bok, až tak ?;-D;-€;-D