28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Pravicové představy

Pravicová – po našem liberálně-konzervativní – představa o spravování společnosti je mi blízká. Po třiadvacetiletém soustavném budování kapitalismu se nicméně občas cítím trochu osamělý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 18.12.2013 13:36

Pravý úhel pohledu

Společnost, která nedokázala zbavit komunistické mizery naloupeného bohatsví a dokonce ani politické moci měla pochopitelně "špinavého prádla" hromadu. Vzhledem k výběru svých členů a vzhledem k programu požadující malý (tedy málo korupční) stát ho měla ODS zdaleka nejméně. Ani ona se nemohla nemohla po vzniku korumpujících krajů ubránit přílivu parazitů (kteří se v jiných stranách transformovali na nedotknutelné vlastizrádné EU-hujery). A tak bylo veřejně práno jenom její, často jenom mediálně ušpiněné prádlo.

Jedna z mála jistých věcí je to, že její paraziti se už od ní odstěhovali (hádejte kam).

Neochota strany "Svobodných" spolupracovat s ostatní EU-skeptickou" pravicí hraničí s faktickým sabotováním pravice (není to náhodou důvod toho, proč na ni EU-hujeři neútočí?).

J. Jurax 17.12.2013 23:27

Re: U politických stran o žádné

Nicméně - jen s mírnou nadsázkou ...

Pravice víceméně zastřeně říká pracujte pilně, vzdělávejte se, přemýšlejte, postarejte se sami o sebe a své blízké, aby se měli dobře, nemáte nárok na nic, co nezískáte vlastním přičiněním, nebuďte na nikom závislí, nejlepší pomocnou ruku naleznete na konci vlastního ramene  ...

Levice říká - když už pracujete, máte nárok na to, abyste se měli dobře. A když nepracujete, můžou za to vydřidušští kapitalisté, že nevytváří dost pracovních míst - takže máte taky nárok a stát se musí postarat ,,,

No a tady je jasné,  kdo to u nás u mas voličů vyhraje.

M. Pechr 17.12.2013 23:24

homo ekonomikus

...no tak přeci jen jste vysvětlil sám, že nakonec o idee jde, jen ovšem s tím, že "věřící" mnohdy stále věří, že cílem prodavačů slibů je jedna z ideí - levá, pravá, konz., lib., indiv., kolekt. - ty hrají už roli jen marginální, idea prodavačů slibů dnes je stejná jako u jakých koliv jiných prodavačů, čili zisk...(v jakékoliv podobě), původní idee se k tomu dobře hodí...jsme homo ekonomikus...

J. Jurax 17.12.2013 23:08

Re: Marek Benda.

No, tu dizertační práci pravda pozastavil, ovšem pod značným veřejným tlakem ... nebýt toho tlaku, troufám si tvrdit, že sám od sebe by to jistě nebyl učinil ...

A člověk, který si nikdy nepřičichl k normálnímu životu, který se neživil nikdy ničím jiným než politikou bude v politice jistě zkušený ... asi budu frustrát, není-liž pravda, když si dovolím vyslovit názor, že takový ve mně moc důvěry nevzbuzuje ...

A správně píšete - žádné korupční aféry nejsou ZNÁMY. 

Ono podle rozšířeného skeptického názoru se politici najmě vrcholoví dělí na dvě hlavní skupiny - na ty, na které dosud nic neprasklo a na ty, na které něco už prasklo.

J. Vintr 17.12.2013 23:08

U politických stran o žádné "ideje"

nejde ani náhodou. Politická strana je marketingový projekt, jehož cílem je přísátí k erárnímu penězovodu. Podle nastavených pravidel k tomu, mimo jiné, potřebují i hlasy občanů. Proto musejí hlásat něco, čím lidi přimějí, aby je volili. Množina, slibů, jimiž je možno ohlupovat občany, je pochopitelně omezená, takže strany se musí takzvaně "profilovat" napravo nebo nalevo, aby všichni neslibovali to samé. Vzhledem k tradičním preferencím občanů našeho státu to mají strany, na které zbylo takzvané pravicové zaměření, čím dál horší. Oni totiž lidé věří, že za všechno špatné může ten zlý kapitalismus (jak se to učili už za bolševika). I když u nás ještě žádný kapitalismus nebyl ....

M. Kosejk 17.12.2013 17:13

Re: Znovuzískání pomýlených voličů

On ten Benda je v PS, protože získal mraky preferenčních hlasů. Tak promluvilo jádro voličů ODS.

Problémem ODS však ani tak není to, co dělala (a jaké lidi v ODS jsou/byli). Primárním problémem je, že novináři a různé "mluvící hlavy", které novináři zpovídají, si z ODS udělali štvanou zvěř - ODS může za všechno špatné a vše je špatné, pokud to má něco společného s ODS... atd.

Kdyby voliči byli spravedliví - tak volební výsledek ODS a TOP09 by byl naprosto obrácený. (ODS by měla lepší výsledek než TOP09)

M. Kosejk 17.12.2013 17:06

Re: Vtipné

Přesně tak. Je velkým omylem si myslet, že program ve stylu Svobodných je něco pro většinového českého pravicového voliče. A tímto programem žádná strana nemá šanci prolézt do PS. Tuhle chybu v úvaze měli všichni odesáčtí  "rebelové", když volali "po návratu ke kořenům" - a měli tím na mysli ekonomický ultralibertinismus.

M. Kyselka 17.12.2013 15:31

Marek Benda.

Analytický komentář Marka Bendy z Pravého břehu je dobrý. Dokazuje, že představitelé strany se snaží s poklesem poprat.

Navážíte se osobně do Marka Bendy omletými frázemi. Není to fér. Marek Benda je otec čtyř dětí, žádné korupční aféry nejsou známy. Svou disertační práci zatím pozastavil (?) a titul nepoužívá. Je to zkušený a pracovitý legislativec s nekompromisním názorem. Byl zvolen do PS - nechte ho pracovat. Svou mzdu si zaslouží jako jeden z mála. Pro okrasu tam zrovna on není. Strefují se do něj hlavně frustráti.

K. Pavlas 17.12.2013 15:23

Re: Toho Bendu si přečtu.

No jo, ale ta špína by se musela zřetelně vylít do splašek. Ne přidat odbarvovač a vrátit zpět jako čistou vodu!!!

J. Boleslav 17.12.2013 14:18

Re: Autorovi dekuji za prispevek. ODS padla. Pouci se ostatni?

Vidím to velmi podobně.

J. Boleslav 17.12.2013 14:17

Re: Znovuzískání pomýlených voličů

Co máte proti M. Bendovi? Do parlamentu se opět dostal z 10. místa na kandidátce kroužkováním, v Praze je zřejmě hodně populární.

B. Hamal 17.12.2013 13:04

Pravicové povzbuzení

Přečíst si něco pravicového, třeba před půlnocí, je rozumné. Nikdy neuškodí vědět co má za lubem nepřítel.Je-li to ovšem něco příliš povzbudivého, je lépe nechat si to na ráno.

I. Cerman 17.12.2013 12:17

Vtipné

Ze začátku ve mně ten příspěvek vyvolával obavy, ale je to vtipně a dobře napsané, jakožto člověk občas píšící oceňuju. Vážně pěkné.

Bendu jsem nečetl, takže to posoudit nemohu. Ale pokud doporučuje ideovou konfrontaci se Stranou svobodných občanů, pak se ODS asi nepoučila. Zřejmě chce nadále utužovat svou identitu sekty pro ekonomy. To asi lidi neosloví.

P. Boublíková 17.12.2013 9:48

Znovuzískání pomýlených voličů

kteří proradně přeběhli ke Svobodným - bez vyhazovu Bendy a dalších pravicových expertů z ODS se to asi nepovede :-)

P. Gabriel st. 17.12.2013 9:26

Toho Bendu si přečtu.

Nicméně on i jeho otec jsou typickým příkladem těch, kteří konzervativní pravicovou hřivnu zakopali do pragmatického liberálního hnoje ODS. Chybou je již pojmové Klausovské šmé "liberálně konzervativní"! Nelze spojovat protiklady liberalismus a konzervatismus. Vznikne něco, jako hořlavá voda, nebo žhavý led. Kdyby v M. Bendovy zbýval zlomek konzervatizmu, uvědomil by si, že Na špinavém prádle nevadí, že se pere na dvoře! Ale vadí, že se vůbec zašpinilo, zvláště bylo-li to způsobem, který předfváděla po léta ODS. Politické prádlo se má prát veřejně, otevřeně a průhledně, aby volič viděl a věděl, že je příslušná politická strana průhledná, čistá, vypočitatelná a předvídatelná. Politik, který si myslí, hlásá a usiluje, aby to bylo jinak, jen pro to, aby mu byly zachovány prebendy, by měl být vyhnán do praktického života, nejlépe k lopate, aby si vyčistil hlavu i charakter!

R. Gramblička 17.12.2013 7:19

Re: Bůů, bééé, fňuky fňuk

Edo, Edo, kde zas máte ošetřovatele, jak to, že vás po nocích nechá vysedávat u kompíku?

R. Gramblička 17.12.2013 7:18

Re: Bůů, bééé, fňuky fňuk

J. Huml 17.12.2013 5:26

Pan Neznal zna, a dovede to podat..

jen se zda, ze pouhe smireni nebude tim nejlepsim resenim, Pravice potrebuje opravdu velky uklid, a obnovu: zbavit se puncu sebedulezitosti a neomylnosti, ktery by mel byt vystridan opravdu inteligentnim prispevkem k vytvoreni zodpovedneho, transparentniho politickeho programu. Najdou se takovi lide, kteri by to dokazali?

P. Khail 17.12.2013 5:24

Problém

ovšem je, že po politicích typu pana Bendy je poptávka, jak ukázaly poslední volby.

E. Heusinger 17.12.2013 3:45

Bůů, bééé, fňuky fňuk

Kde jsou ty staré zlaté časy kdy ODS čůrala vysokým obloukem? Kde jsou ty staré zlaté časy kdy městům veleli modří kmotři?

J. Křivánek 17.12.2013 1:47

Re: Autorovi dekuji za prispevek. ODS padla. Pouci se ostatni?

Nechcete si vy všichni blbouni nejapní vylejzat candulku s tím pliváním na mrtvolu ODS? Průměrný patolízal z ODS je tvor několikrát stravitelnější než ta kreatura robertek Sobotka, co nám teď bude vládnout. Jó kopejměž do nich. Socialismu to poslouží.

T. Pansky 17.12.2013 0:54

Autorovi dekuji za prispevek. ODS padla. Pouci se ostatni?

Tohle je muj nazor: ODS byla stranou jednoho muze, tim byl pan Klaus.  Nikdo mu nebyl schopny odporovat a oponovat jeho egoismu.  Ale on odesel, aby se zesmesnil o samote.  Samotni clenove ODS signalizovali nedemokraticke principy ve spicce ODS a nic se nedelo.  Jednani ve prospech zajmovych skupin uz bylo tak do oci bijici, ze volici to dali hodne silne najevo.  A ted prijde pan Benda a chce vsechno zamest pod poklicku a volice presvedcit par hesly pred volbami.  Hmmmm .... Mozna by zbyli clenove ODS meli panu Bendovi rici, ze on je jednim z tech, kteri stoji v ceste navratu volicu (krome jinych) ....