19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Pravda vás vysvobodí

Ježíš Kristus kdysi poznamenal, že pravda vysvobozuje. Ovšem součástí jeho poznámky bylo i to, že pravda existuje mimo nás, takže my pravdu nemáme, nevlastníme ji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pospíšil 16.1.2017 16:44

Lidi, netahejte do toho Ježíše.

To "Pravda vítězí" je starozákonní. To byl Bůh ještě jediný a nediferencovaný, i když už tehdy univerzální.

A tedy to se týká všech tří abrahámovských náboženství, nebo jak muslimové říkají "náboženstvích Knihy", protože ty tři mají Starý zákon za základ. Pravda vítězí u muslimů, židů i značné části křesťanů. I když například katolíci knihu, ve které je to řečeno, do kánonu nezařadilo, fakt nevíme, zda proto.

Takže do "Pravda vítězí" nepleťte Ježíše a jeho následovníky. To bylo v Bibli dávno předtím, než přišli na svět.

na založena na Pravdě, kompletně založeno na Lži.)

J. Sova 16.1.2017 16:52

Re: Lidi, netahejte do toho Ježíše.

Ve Starém zákoně není jediný Bůh. Vždyť se tam píše o bozích v množném čísle.

Monoteismus u židů trval poměrně krátce.

Hospodin zcela jistě univerzální Bůh být nemůže, když je nad ním větší instance.

A. Alda 16.1.2017 14:47

Blbosti.

Od začátku až do konce blbosti.

I. Schlägel 16.1.2017 12:28

Představa, že takový Aeronet bude řešit třeba BIS

je úsměvná. Jak by ho měla řešit? Uváděním pravdivých verzí událostí? A jak je bude publikovat, na tiskovkách? A bude to tiskový/á mluvčí nebo agent v kukle?

F. Lesniak 16.1.2017 11:01

Tak Payne si bere na pomoc nějaké církevní bláboly

někoho, kdo možná ani nic takového neřekl a dost možná, že ani neexistoval. To už by nám mohl zrovna sdělit, že když onen pán vstal z mrtvých, tak kde vlastně je? Jeden ortodoxní katolík mi sdělil, že Ježíš sedí pro pravici boží. A jakpak to ví? On a nebo někdo jiný ho viděl? A na čem sedí? Ohánět se křesťanským náboženstvím a jeho bláboly je stejně zrůdné, jako se ohánět nějakým pedofilním prorokem. A co se týká úřadu pro uvádění věcí na pravou míru, tak už jen jméno Romancovová budí opravdu nedůvěru. Ale trafika je to opravdu dobrá.

J. Tachovský 16.1.2017 12:07

Re: Tak Payne si bere na pomoc nějaké církevní bláboly

My nevime, jestli Jezis existoval, ale vime zcela urcite, ze existuje ted. Minimalne ve forme literarni postavy a idealu a vzoru kazdeho krestana.

Z. Lapil 16.1.2017 14:17

Re: Tak Payne si bere na pomoc nějaké církevní bláboly

Dobrá poznámka, děkuji. Takhle jsem si to nikdy neuvědomil.

Přinejmenším to dává rozumný smysl mému oblíbenému tvrzení, že "jsem takový ateista, až se bojím, že mě pámbu potrestá". Bez ironie, kdybych znal smajlíka, že něco beru naprosto vážně, tak ho sem dám.

J. Sova 16.1.2017 15:00

Re: Tak Payne si bere na pomoc nějaké církevní bláboly

Když biblista teolog Rudolf Bultmann pochopil, že se evangelijní příběhy neudály, jsou jen mýtus, vymyslel existenciální teologii. Tedy, že postačuje jen ten mýtus.

Udělal to fikaně, jinak by se musel vzdát křesťanství (byl protestant).

P. Vaňura 16.1.2017 16:21

Takže mě napadá kacířská myšlenka (ale ne nová,

už jsem to někde slyšel), že náboženství, jak je hlásal Ježíš se lišilo od křesťanství, jak je známe dnes. Ostatně nějaká staletí po Ježíšově smrti se sešel nějaký spolek teologů který rozhodl (podle ČEHO?) která evangelia budou oficiální a která se zavrhnou. A dokonce se našly staré opisy přijatých čtyř evangelií a ty se od současných liší také .

M. Polák 16.1.2017 10:46

Pravda je mimo nás

to je teze, se kterou souhlasím. Pravda je totiž to, co skutečně existuje bez ohledu jestli tomu rozumíme nebo ne. Někdo se přiklání k Božím zákonům daným světu při stvoření, jiný může považovat existenci pravdy za objektivní realitu danou přírodními zákony.

Největší problém, který v těchto debatách vidím, je nepochopení rozdílu mezi pravdou a názorem. Pravda musí být dokazatelná, nikoli vynutitelná. Například slunečný den s teplotami okolo 30 stupňů je prokazatelný fakt. Je to pravda. Pokud o něm někdo tvrdí, že se jedná o deštivý a chladný den, tak lže. Jenže na plovárně takový den můžeme se souhlasem naprosté většiny přítomných označit za krásný, na vyprahlém poli se však sedláci shodnou na tom, že je to katastrofa.

Kdo má pravdu? Každý, kdo tento den posoudí jako slunečný a velmi teplý. Nic víc. Jestli je krásný, nebo je to katastrofa, záleží na tom, co Vám tento slunečný den přináší (super plovárnu nebo katastrofální neúrodu) a Vaše hodnocení nemá nic společného s pravdou a lží, ale je to Váš názor, jestli se Vám takový den ve vaší konkrétní situaci líbí nebo má pro Vás katastrofální důsledky.

O pravdě a lži se tak dá mluvit jen v případech, kdy máme možnost posoudit fakta. Názory nejsou hodnotitelné na škále pravda a lež.

Č. Berka 16.1.2017 9:56

Jak pan Payne ví, co řekl Ježíš?

Vždyť ten chudák, chlapec židovský, který se narodil v roce 7 až 4 před Kristem, v Betlémě či Nazaretu, v létě či září neuměl psát a diktafony nebyly...ty zkazky, v kterých to pan Payne četl byly sepsány osobami, u nichž ani často neznáme jejich jméno, takže se jim přidělilo...a ty zkazky byly napsány až desítky let po smrti ÚDAJNÉHO Ježíše.

Já jsem pro to, aby Centrum fungovalo a vydávalo ty pravdivé informace- spousta lidí se těší, jak rozeberou výstupy toho Úřadu pravdy

J. Štrobl 16.1.2017 10:06

Re: Jak pan Payne ví, co řekl Ježíš?

No, přiznám se, že se na rozebírání těch "pravdivých" výstupů těším také.

J. Sova 16.1.2017 11:14

Re: Jak pan Payne ví, co řekl Ježíš?

Podle Lukáše se Ježíš narodil za sčítání, které bylo nařízeno římským místodržitelem Quiriniem v roce 6 nebo 7 našeho letopočtu. Podle Matouše by v té době byl Ježíš už asi dvanáctiletý chlapec. Že by v tom věku ležel v jesličkách v Betlémě, jak to líčí evangelista Lukáš?

J. Tachovský 16.1.2017 11:42

Re: Jak pan Payne ví, co řekl Ježíš?

Podle krestanske mytologie Jezis psat umel. Nekde v Novem zakone se pise o tom, ze cosi nacmaral hulkou do pisku.

J. Sova 16.1.2017 11:56

Re: Jak pan Payne ví, co řekl Ježíš?

Prstem.

Jan 8,6 Ježíš se sklonil a psal prstem po zemi.

J. Tachovský 16.1.2017 11:59

Re: Jak pan Payne ví, co řekl Ježíš?

I prstem se to pocita.

A. Alda 16.1.2017 15:06

Každý Žid uměl psát již před dvěma tisíci lety. I dříve.

Umět číst a psát bylo pro Židy náboženskou povinností. Není proto možné, aby rabbi Ježíš neuměl číst a psát. Ostatně i evangelia zaznamenávají, že psal. Ale do písku. Neboť psaní je proti Boží pravdě velmi pomíjivé, jako slova napsaná do písku.

Evangelia napsali lidé, které známe a dovedeme přes ta staletí identifikovat. Evangelista Jan byl učedník Kristův. Evangelista Marek byl průvodcem (či asistentem) apoštola sv. Petra. Možná to bylo do dítě, které Ježíš postavil na stůl před učedníky a řekl jim "pokud nebudete jako toto dítě...". Možná ne, ale to nic nemění na tom, že známe i jeho matku a víme, že v domě jeho matky Ježíš pobýval a apoštolové se tam scházeli i po Jeho smrti. Evangelista Matouš je jediný poněkud méně jasný - možná šlo o bar Leviho - celníka, který byl apoštolem. Jisté to ale není a panují v tom pochybnosti. Evangelista Lukáš, lékař, byl průvodcem (asistentem) sv. Pavla Saula z Tarsu. Ten zcela jistě se s Ježíšem nesetkal a jeho evangelium je jen z doslechu, psal o tom, co mu řekli jiní. Proto je také takové "vyprávěcí". Ovšem po smrti Pavlově se stal pečovatelem tehdy již stárnoucí Ježíšovy matky Marie. A jeho informace, které do evangelia a skutků zachytil, pocházejí právě od ní.

Hodně se diskutuje také evangelium Tomášovo, které nebylo do kánonu převzato jakožto nevěrohodné. Tam je to autorství skutečně sporné a chápu rozpaky a rozhodnutí církevním otců do Nového zákona je nezahrnout. Také o tomto evangeliu lze říci, že bylo napsáno až hodně dlouho po Ježíšově smrti a zmrtvýchvstání, některým z učedníků sv. Tomáše apoštola.

Je pozoruhodné, jak pan Berka dokáže využít článek Payneho k útoku proti křesťanství, ačkoli o Payneho křesťanství lze pochybovat a ačkoli vlastní Payneho článek se toho nijak netýká. Samozřejmě, Payneho článek je blbý a je to směs nesmyslů. Ale křesťanství za to nemůže.

J. Sova 16.1.2017 16:26

Re: Každý Žid uměl psát již před dvěma tisíci lety. I dříve.

Že evangelia psali zmínění evangelisté je pouze tradice.

Tady je právě podivné, proč Ježíš nenapsal evangelium sám. Mohl třeba napsat, jaký je správný způsob přijímaní. Tím by odpadly vleklé třenice mezi církvemi.

Č. Berka 16.1.2017 21:35

Re: Každý Žid uměl psát již před dvěma tisíci lety. I dříve.

požadavek na přesnost a pravdivost je útok na křesťanství? A které křesťanství to má prosím být? Katolické? Protestantské? Pravoslavné?Řeckokatolické? Českobratrské? Husitské?

Neuráží náhodou pan A. Alda pana Payne, když pochybuje o jeho křesťanství? Já si všimnul, že každý křesťan pokládá sebe za křesťana nejkřesťanštějšího :-D

F. Navrátil 16.1.2017 9:51

Rodinná záležitost

Pokud se ministerstvo pravdy a lásky rozjede, bude to vlastně rodinná záležitost. Taťka, politický geograf Romancev, pravidelně prezentuje své fantasmagorie na jakékoliv téma v České televizi. Mamča, šéfka ministerstva pravdy a lásky, bude plně vytížená nápravou dezinformací od svého manžela. Na více už síly dvou desítek úředníků nebudou ani s pomocí pornopolitruka Jandy stačit.

J. Štrobl 16.1.2017 9:06

Řekl bych, že chlapci dostávají strach o koryta

a tento úřad má nějakým způsobem podrazit volby.

M. Valenta 16.1.2017 9:00

Ten úřad je akt zoufalství.

Máme přece tajné služby,upozorňující na různá nebezpečí, včetně šíření nepravd a poplašných zpráv, píše autor, ale zřejmě si ještě nevšiml, že např. nejvyšší ústavní činitel, jak to naposledy předvedl před pár dny, splňuje obavy tajných služeb vrchovatě.

P. Götze 16.1.2017 11:40

Re: Ten úřad je akt zoufalství.

Neni to akt zoufalstvi, je to jednoduchy akt populismu. U Chovance tak nejak nic noveho.

J. Kulheim 16.1.2017 7:41

Co je to pravda?

Pravda je neuchopitelný pojem. Aby diskuse k něčemu nebo někam vedla je nutné shodnout se na nějaké definici. Já takovou definici mám.

"Pravda je to, co si myslím, říkám a píši JÁ!"

Teď se Sobotka, Babiš atd. usnesli, že pravda je poznaná nutnost. Nutné je, aby to byli oni, kdo bude vykladačem veškerého dění.

A. Bocek 16.1.2017 6:40

Pravda vítězí,

pokud ji však chceme ochránit úřadem dostává naprdel !

J. Pospíšil 16.1.2017 1:37

Tak když uvádění pravd na pravou míru, tak...

Myšlenka pochází z apokryfní „Třetí knihy Esdráš“, která sice nikdy nebyla součástí biblického kánonu, přesto se ve středověkých latinských biblích často vyskytuje a i husitští kazatelé ji citovali. Třetí kapitola této knihy popisuje hostinu u perského krále Daria. Když si šel král po hostině zdřímnout, dohodli se tři jeho mladí strážci, že každý napíše na lístek, co je na světě nejsilnější. První napsal, že je to víno, druhý, že je to král. Třetí, Žid Zorobabel, napsal, že „silnější jsou ženy, ale nade vším vítězí pravda“ (lat. „fortiores sunt mulieres, super omnia autem vincit veritas“, 3 Ezd 3,12, řecky „Υπέρ δε πάντα νικά η αλήθεια“). Když se král probudil, svolal královskou radu a nechal mládence jejich názory obhajovat. Poslední Zorobabel mimo jiné říká: „Což není veliký ten, který všechno stvořil, veliká pravda a silnější než všechno?“ (3 Ezd 4,34) „A pravda trvá a sílí, žije a prosadí se na věky věků!“ (3 Ezd 4, 38). Když domluvil, všichni volali: „Veliká a silná je pravda, která zvítězí!“ (3 Ezd 4,41) Když se ho pak král zeptal, jakou chce odměnu, připomněl mu jeho slib, že znovu postaví Jeruzalém (3 Ezd 4,43).

Takže jak to bylo s tou pravdou, co vítězí, je psáno i ve Wikipedii (z které jsem citoval) i s pramenem a není to, jak tvrdí autor, o posledním soudu a že až pak pravda zvítězí. Je psáno, že pravda je silnější než víno, král i ženy a vítězí nad vším. A vedlo to k propuštění Židů z vyhnanství a obnovení Jeruzaléma.

J. Pospíšil 16.1.2017 1:47

Re: Tak když uvádění pravd na pravou míru, tak...

No a taky k tomu úřadu.

Je to celé strašná a nebezpečná blbost a institucionální základna a plátce pro ty, co chtějí potírat jiný názor, později i možná nositele jiného názoru.

A. Alda 16.1.2017 15:13

Vždycky je to tak,

že nejprve vadí slovo, pak věta, pak názor a pak jeho nositel ̈.

A od kárání se vždy postupuje k cenzuře a následně k popravám.

Celá část dějin lidstva zachycená písemně to potvrzuje.

B. Hamal 16.1.2017 0:51

Až do roztrhání těla

"Za pravdu tady na zemi se musí bojovat a něco pro ni udělat a možná i něco obětovat. A měl by to dělat každý, nesmíme spoléhat na stát."

Je pravda, že bylo zřízeno Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám.

Za Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám se tedy tady na zemi musí bojovat a něco pro ně udělat a možná i něco obětovat. A měl by to dělat každý, nesmíme spoléhat na stát.

A. Alda 16.1.2017 15:17

Re: Až do roztrhání těla

Centru proti terorismu a hybridním hrozbám (dále jen "ministerstvo pravdy") je třeba ihned začít dodávat informace a upozorňovat na lži a pololži a zamčené pravdy sdělovacích prostředků, zejména ČT a ČRo, a také na lži a polopravdy a mlčení ústavních činitelů, tedy ministrů schovávajících se za jakési tiskové mluvčí.

(Protože tiskové mluvčí chodí obvykle v minisukních, je třeba, aby proti nim ministerstvo pravdy nasadilo za agenty starší dámy, které už nohy ukazovat nemohou a se... je to.)