25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Prašivý pes Vondra

29.3.2011

TOP 09 stupňuje svůj tlak na odstoupení Alexandra Vondry z vlády. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Gazdík dokonce prohlásil, že se už Vondra nesmí zúčastnit dalších vrcholných jednání koalice, takzvané K9. Ministr financí Miroslav Kalousek pak také přišel s další troškou do mlýna, když prohlásil, že pokud Vondra neodstoupí, bude to „ostuda ODS“.

Rovněž se hledají další krkolomná pojítka mezi kauzou Vondra a minulými kauzami členů vlády, například kauzou někdejšího předsedy lidovců Čunka. Mělo by to proběhnout také v podobném duchu jako někdejší účast Čunka ve vládě Mirka Topolánka. Vondra by tedy měl „do objasnění“ kauzy Promopro z vlády odejít a pokud by snad vyšetřování žádné pochybení Vondry nenalezlo, mohl by se vrátit. Takové spekulace zazněly z úst moderátora na ČT24 v pořadu Události, komentáře, kde se projev Vondry v PS rozebíral. Jak trefně poznamenal senátor Kubera (ODS), i kdyby se Vondrova nevina při vyšetřování potvrdila, těžko by se někdo tímto případem v politické rovině vůbec zabýval. Kubera připomněl případ někdejšího primátora Kladna mediálně obviněného z korupce, kde policejní vyšetřování dopadlo pro obviněného dobře. Aktérovi to už ale nijak v kariéře v ODS nepomohlo.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Gazdík už v inkriminovaném pořadu naznačil, kudy se bude postoj TOP 09 k Vondrovi ubírat. Moderátor Železný totiž na Gazdíka „prásknul“, že se pořadu nechtěl zúčastnit, pokud by v něm měl vystupovat společně s Vondrou. Gazdík to vysvětloval jakými si svými „obavami“, po nedělních Otázkách Václava Moravce se tedy postoj Gazdíka vylepšil do té míry, že už by Vondra neměl být ani při jednáních K9. Opět to odůvodňoval „důvěryhodností“ protikorupční politiky koalice.

Kauza Promopro, která se používá jako klacek na Vondru, se však diametrálně liší od kauz, s kterými je srovnávána. Jestliže Gazdík argumentuje tím, že Vondra věděl a eo ipso lže, zatímco se Vondra hájí tím, že nevěděl o žádné manipulaci či korupci, a tudíž odstoupit z funkce ministra obrany nehodlá, je to pozoruhodná komedie ze strany Vondrových kritiků. Zde absolutně nejde o přiznání „politické odpovědnosti“, po které TOP 09 volá (signifikantní je možná i to, že předseda TOP 09 mlčí). Jde jen a jenom právě o Vondrovu hlavu! Velmi pozoruhodné je dále to, jakým způsobem se referuje o finančních tocích v této kauze, o údajných „pochybných zahraničních účtech“, na kterých finance skončily. Strategie zahraničních účtů už byla jednou proti ODS použita, když se hovořilo o „tajném financování ODS přes konta ve Švýcarsku“. Navíc, jak poznamenal senátor Kubera, celé české předsednictví bylo nesmírně předražené (připomínka jednání na Hluboké, což způsobilo další dodatečné náklady). A už vůbec se nehovoří o tom, že Topolánkova vláda byla uprostřed českého předsednictví EU svržena Paroubkovou ČSSD a komunisty a dokončení předsednictví pak proběhlo v režii nejpopulárnější české Fischerovy vlády. Většina plateb se i v kauze Promopro odehrála až po pádu Topolánkovy vlády. Ale to lovcům Alexandra Vondry nevadí.

Zdá se, že někomu Vondra leží skutečně hodně hluboko v žaludku. Že by to snad mohlo být kvůli výsledkům hloubkového forenzního auditu na MO, se mi ani věřit nechce. Přeci by Kalousek nechtěl předražování a podvody na MO zamést jen tak pod koberec. On zcela jistě má, na rozdíl od Vondry, kousek cti v těle. A přesto se mi to zdá velmi pravděpodobné. Tak ty, milánku Vondro, bys rád odkryl nepravosti na MO? A to se nestydíš na machinace na MO upozornit, když máš tolik másla na hlavě kvůli českému předsednictví. Tak drž ústa!