19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Pracovní karanténa?

11.1.2022

Další nesmysl vyprodukovaný vládou v rámci „boje s covidem“

Poslední výmysl ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, jistě doporučený jeho „odborníky“ včetně matematičky a etika, je umožnění lidem s pozitivním testem chodit do pracovní karantény.

Premiér Petr Fiala tvrdil ve svém novoročním projevu, že se naše společnost musí s covidem 19 naučit žít. Nádherná vize realizovaná tak, že pokračuje nesmyslný boj s covidem formou hromadného testování žáků a zaměstnanců, které stojí miliardy z rozpočtu zdravotních pojišťoven a firem. Poslední oficiální výsledek z testování žáků byl ten, že pozitivních záchytů bylo 0,33 %, což je při počtu žáků od první třídy do maturitních ročníků či ukončení studia výučním listem (asi 1,3 milionu žáků) celkem asi 4500 záchytů.

Tento výsledek nic nezachrání, jen utratil asi 80 milionů korun z prostředků státu. Vzhledem k tomu, že naprostá většina pozitivně testovaných je bezpříznaková, je jejich karanténa nesmyslná, protože už zřejmě nejsou infekční, jsou jen pozitivní. Další a další testování žáků tak jen vnáší do škol prvek nejistoty a zmatků, vede k nesmyslným opatřením a jen dále komplikuje výuku, která už tak byla mnohaměsíční uzávěrou škol ve školním roce 2020/21 hluboce postižena, což se už nyní přiznává jako fakt. Propaganda o tom, jak to online výborně funguje a jak jsou žáci výborně vzděláváni, už vzala za své a ukazuje se naopak, že minimálně 10 % žáků bylo online výukou těžce postiženo, látce nerozumí a ponesou si tak vlastně trvalé následky.

V USA dnes převládá varianta omikron, která zvedla počty pozitivních výsledků testů několikanásobně, přitom počty zemřelých jsou vlastně setrvalé na úrovni asi 1000 osob denně.

UStesty

Obrázek č. 1 počty pozitivních testů v USA za den

USumrti

Obrázek č. 2 – počty zemřelých v USA za den

Po přepočtu na počet obyvatel dělá počet zemřelých v USA na milion obyvatel asi 4 osoby, u nás podle dat MZČR se počet zemřelých pohybuje v posledním týdnu rovněž na úrovni 4 osoby na milion obyvatel.

V důsledku enormního nárůstu počtu pozitivních testů došlo k ochromení letecké dopravy v USA, protože až třetina letů byla zrušena kvůli karanténám nebo pozitivním výsledkům testů. Vesměs se opět jedná o bezpříznakový průběh infekce.

Jediným smysluplným opatřením v této situaci je ukončit testovací mašinerii, která pouze přináší náklady a nemá z hlediska zdravotního stavu populace už pražádný význam. Toto už není názor ojedinělý, myslí si to taková kapacita, jakou je bezesporu ředitel ÚOCHB AV ČR Jan Hostomský: Varianta koronaviru omikron je méně nebezpečná než delta, říká v rozhovoru pro Novinky ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd Zdeněk Hostomský. Tvrdí, že se koronavirus dostává na úroveň jiných respiračních nemocí, např. nachlazení. Opatření proti šíření viru by po naočkování rizikových skupin populace třetí dávkou vakcíny zrušil.

Dlouhodobě kritizuje vládní aktivity profesor Jiří Beran a pro začátek bychom si z jeho názorů mohly vzít alespoň jediné – přestat s globální testovací mašinerií, která je nesmírně drahá a nepřináší vůbec nic pozitivního. Měli bychom testovat jenom osoby s klinickými příznaky. Druhé kolo testování na covid-19 ve čtvrtek absolvovaly školy v Česku. A stejně jako v pondělí jen zlomku dětí vyšel test pozitivně. Například v Přerově zachytilo čtvrteční antigenní testování žáků na osmi základních školách pozitivní případy jen na dvou z nich.

Tak zvaná „pracovní karanténa“ je jen dalším nesmyslem, který produkuje nová vláda ve stylu opatření, které vymýšlela vláda bývalá. Jediné racionální řešení je jen jedno – lidé, kteří se cítí zdraví a nemají žádné příznaky nachlazení, prostě musejí chodit do práce, na pracovištích je potřeba zrušit všechny restrikce typu nošení respirátorů na povinné bázi (dobrovolnosti se meze nekladou!) a vzít už konečně na vědomí, že covid-19 se stává tak zvaným endemickým onemocněním jako chřipka. Samozřejmostí je i to, že do práce mohou chodit i bezpříznakoví lidé ve zdravotnictví, sociálních službách, a tak zvané kritické infrastruktury státu. Pochopí už nový pan ministr Vlastimil Válek, že je čas veškerou buzeraci společnosti včetně povinné vakcinace a plošného testování zrušit?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz