25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Použije Vondra čubačí obhajobu?

29.3.2011

O kvalitě se v souvislosti s naší politickou scénou nedá poctivě mluvit. Zatím je ještě pro legraci, ale bude hůř. Jedinou kapku poněkud zvráceného optimismu totiž vyždímáme z dojmu, který se limitně blíži pravidlu: každá další vláda je horší než ta předchozí.

K rezignaci nazrávajícímu ministru obrany Alexandrovi Vondrovi a k pádu ponachýlené Nečasově vládě jako by zbýval již jen jediný způsob, jak se dostat ze šlamastyky. Tento způsob se bohužel již jednou osvědčil v případě jisté nelibosti ministra zahraničí Karla Schwarzenberga nad kauzou tehdejšího místopředsedy vlády Jiřího Čunka. Schwarzenberg brzy začal litovat svého jasného postoje, že buď on, nebo Čunek. Najal si detektivy z kanceláře Kroll, kteří však případ nevyjasnili. Naopak, jejich poněkud mimoběžná zpráva byla interpretována tak, že se žádné podezření proti Čunkovi nepotvrdilo. Vláda nepadla a zůstali v ní sedět oba, Schwarzenberg i Čunek. Vondrova mysl by musela řádně potemnět, aby nevyužil této inspirace k obhajobě ve stylu slavné „čubačí řeči“ ze seriálu South Park:

„Vážené dámy a pánové. Kalousek tvrdil, že jsem nedbal řádné péče při zajišťování českého předsednictví EU. Opravdu se snažil, málem jsem se začal litovat. Ale, dámy a pánové, chtěl bych vám říci jediné. Toto je Čubaka! Čubaka pochází z planety Kešik, ale žije na planetě Endor. Přemýšlejte o tom, to je přece nesmysl. Proč by tento osm stop vysoký tvor chtěl žít na Endoru mezi malými Ewoky? To je nesmysl. Zřejmě se teď ptáte sami sebe, jak to souvisí s projednávaným případem. Nijak. Dámy a pánové, s tímto případem to nijak nesouvisí, je to nesmyslné. Podívejte se, jsem ministrem obrany a mluvím tu o Čubakovi. Dává to smysl? Dámy a pánové, je to nesmysl, nic tu nedává smysl. A tak si pamatujte, až budete posuzovat tento případ: má to smysl? Nemá. Dámy a pánové, je to jeden velký nesmysl. Jestli ovšem má Čubaka žít na Endoru, pak jsem vinen. Tím bych skončil."

Dominový efekt

Zastavme se ještě u Jiřího Čunka. Z Rakouska nám co nevidět přivezou do výkonu trestu pravomocně odsouzeného Romana Vaškůje. Kdoví, jestli mu nebude líto skučet tolik let v kriminálu sám. Třeba se na leccos rozpomene, aby mu nebylo v kriminálu tak smutno. Možná proto není až tak nereálný předpoklad, že by Vaškůj mohl vrátit do hry kauzu Čunek. Tak by justice měla šanci na reparát.

Vrána k vráně na financích sedá

Čunek by však nemusel být jediný, komu by se vrátila paměť a řeč, a při té příležitosti by zavzpomínal na ministra financí Miroslava Kalouska. Ten si totiž vzal na rezort z korupce podezřelého Martina Bartáka a učinil z něj náměstka nad Finančním analytickým útvarem, který má pátrat po praní špinavých peněz! Kalousek dnes sice vyhověl Bartákově žádosti o uvolnění z funkce, ale kozlů v zahradnictví má ještě víc! Příkladně Barták si s sebou na finance přivedl jako poradce bývalého bezpečnostního ředitele z ministerstva obrany Davida Průšu. Na toho si však v souvislosti s kauzou Vaškůj neomylně vzpomněly trestněprávní orgány. Takže Kalousek nad jeden z nejcitlivějších útvarů v rezortu postavil dva lidi, kteří jsou vyšetřováni. Kauza ProMoPro smrdí nedbalostí, neumětelstvím a arogancí. Systémové Kalouskovy kiksy však smrdí sabotáží.

Ministr nespravedlnosti

Podívejme se, jakou právní kulturou se vyznačuje atmosféra, v níž se toto všechno děje. Například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se zaskvěl výrokem, že ODS prý nevytahuje na své koaliční partnery kauzy, na nichž by mohla dělat body. A není jich prý málo! Zřejmě i na Pospíšilovi se Plzeň šeredně podepsala. Takže, aby bylo jasno, ministra spravedlnosti si platíme proto, aby jeho rezort nejen tahal na světlo boží všechny kauzy, přesně podle tolikrát ODS omletého „padni komu padni“, ale aby tak činil pečlivě, důsledně, neúnavně a spravedlivě.

Početní závěr

Zatím nejsou tyto vzájemně se překrývající kauzy hodnoceny z hlediska výše státu způsobených a potenciálně hrozících škod. Tyto újmy totiž naznačují sílu motivace různých, zejména skrytých sil v konfliktu.

Hodlá-li totiž Vondra předložit zákon, který státu umožní nakupovat vojenský materiál přímo, bez prostředníků, hned nám dojde, že oněm prostředníkům budou šesti až sedmimístné částky ročně hrozně chybět a bude jim to líto. Kdyby se Vondrovi podařilo takto zacpat jednu z největších děr ve státním rozpočtu (kupodivu zející v místech, kde dříve seděl právě Kalousek), tak by se přes ztrátovou kauzu ProMoPro státu v celkové kalkulaci mnohonásobně vyplatil!

Proto by bylo z hlediska státního rozpočtu optimální postupovat podle závažnosti. Nejdřív nechat Vondru dodělat práci, a pak se mrknout i na něj. Nikoliv obráceně!

Autor je komentátor, Česká pozice