29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Pouto nejsilnější

30.11.2006

„Marku, s tebou stojím i padám,“ ujistil v době legendární Kořistkovy aféry šéf ODS Topolánek svého tajemníka Dalíka. Vinou nedávného úniku z tajného policejního odposlechu si mohla veřejnost vyslechnout tuhle větu na vlastní uši. O pozadí silného pouta mezi Robinsonem a jeho věrným sluhou Pátkem je na místě se zamýšlet i dnes. Po zveřejnění citátů z rozhovoru redaktora Mladé fronty s Topolánkovou pravou rukou, v němž tato bezelstně praví, že ODS si bude na jednání s ČSSD „jen hrát a pak je pošleme do prdele“, se oči všech upřely na Dalíkova šéfa. Šéf vítězné strany z červnových voleb reagoval vzhledem ke své nelehké pozici po půl roce neúspěšných vyjednávání o vládě vcelku nečekaně: nejenže se za Dalíka postavil, ale jeho výroky dokonce označil za jsoucí „plně v souladu s oficiálním stanoviskem ODS“. Následky na sebe nenechaly dlouho čekat: prezident zrušil plánované Topolánkovo přijetí na Hradě a místo toho o den později přijal šéfa konkurenční ČSSD. V ODS se proti Dalíkovi zvedla vlna odporu a vlivná pražská organizace vyzvala předsedu k jeho propuštění.

Dalík se v souvislosti s nelibostí, jakou vzbuzuje uvnitř ODS, před časem nepřímo přirovnal k Hitlerově tajemníku Bormannovi. „Když si čtete memoáry… nacistických pohlavárů,“ řekl, „tak se tam jako červená niť táhne nenávist všech k Martinu Bormannovi. A proč? Protože byl blízko tomu Hitlerovi, protože mu Hitler věřil. Takový člověk je vždycky neoblíbený.“

Dalík je svému šéfovi nejblíže i v osobním životě: jezdí s ním na dovolené, sehnal pro něho byt a oba nyní bydlí v jednom domě, žehlí jeho rozmíšky s manželkou… Nebylo by trefnější spíš než k Bormannovi přirovnat Dalíka k předchozímu Hitlerovu pobočníku Rudolfu Hessovi? Ten si kvůli své těsné osobní vazbě na Vůdce vysloužil v tehdejším Německu přezdívku „První dáma“.

www.danes.cz