28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Potřebujeme vládu, proti byrokratům

Jsme v období bez vlády, a není tomu poprvé. Po volbách v roce 2006 jsme byli ve stejné situaci a zdálo se tehdy, že vláda vlastně nikomu nechybí. Stát fungoval, jako by politiků nebylo ani třeba. A přestože nyní vidíme podobnou situaci, stejná není.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Lunák 29.11.2017 19:30

byrokracie

Stát v situaci neexistenci vlády obvykle funguje, přičemž tou příčinou je právě existence byrokracie. Dát si moto článku vládu, která bude proti byrokracii, nedává v zásadě smysl. To samozřejmě nijak nerozporuje to, že se v konkrétních situacích byrokracie může chovat škodlivě a je žádoucí ji změnit/tlumit.

V. Kain 29.11.2017 20:25

Re: byrokracie

Babiš neprotestoval když koalice jíž byl členem navyšovala stavy byrokratů o desetitísíce.Že by nyní začal snižovat stavy? Ani náhodou.Naopak bude jich čím dál víc.Dostaneme se do stavu,že nejenom nebudou peníze na investice,ale nebudou ani na důchody.Zato byrokratů bude víc jak na mucholapce much.Musí přijít řez natvrdo ať se to někomu líbí nebo nelíbí.

M. Prokop 29.11.2017 20:46

Re: byrokracie

Konkrétní situace jsou všechny situace, na které má byrokracie vliv.

V. Lunák 29.11.2017 21:02

Re: byrokracie

Anarchie, tipuji v tomto případě anarchokapitalismus, je samozřejmě svéprávnou ideologií, nepovažuji ji však za životaschopnou.

J. Horský 29.11.2017 17:39

Úředník = dvořan režimu

Král Slunce, Ludvík XVI, byl oproti dnešní vrchnosti úplný břídil. Ve Versailles mohl mít sotva 10 000 duší, víc dvořanů neubytoval.

Dnešní politická vrchnost počítá dvořany na statisíce. Dvořané vědí, že jejich placené pozice (neplést s pracovními místy) stojí a padají s režimem. Většinou instinktivně, ti chytřejší možná i vědomě.

A vrchnost vrší další a další dluhy, jen aby poplatila další a další dvořany. Vymýšlí další regulace a další dozor, aby naplnila prázdné dny dvořanů iluzí užitečnosti. Frustráty s mentalitou lidového milicionáře zase zve do svých řad, aby se mohli povyšovat nad občany a (ty zloděje!) podnikatele.

Tvůrci hodnot mezitím makají, aby zvedli produktivitu práce a nové dvořany uživili.

P. Rudolf 29.11.2017 11:06

Politici

realizují státní moc výlučně prostřednictvím státního aparátu. Ten pak musí zákonitě stát nad nimi (minimálně mimo ně). Jinou věcí je, jakou kvalitu ten aparát vykazuje. Jakou by ale u nás mohl, když převážně nekvalitní politici pochopitelně na vedoucí místa ve státní správě dosazují z velké většiny (své a sobě podobné) nekvalitní šéfy, kterým pak samozřejmě nevadí mnohdy nekvalitní úředníci.

Na druhé straně, kde ty kvalitní (politiky, šéfy, úředníky) brát?!

F. Navrátil 29.11.2017 10:31

Obrácená pyramida

Můžeme mít různý pohled na EET, ale není to ten pravý příklad nárůstu byrokracie. Skutečná byrokracie se nejvíce rozrůstá tam, kde se nic neděje a kde se s žádnými hodnotami nepracuje. Například v oblasti trhu práce vyřizuje jeden úředník dotace na obtížně zaměstnavatelné osoby. Dva úředníci jeho rozhodnutí parafují, čtyři kontrolují a pak ještě existuje EU financované oddělení o osmi lidech, které z toho dělá statistiku a vypracovává zprávy podle evropských standardů. Dále má tuto problematiku ve svém portfoliu činností neziskovka plně financovaná státem, která výsledky oponuje, definuje problémy a navrhuje optimální řešení problémů, které sama vygenerovala. To je podstatou byrokracie. Pokud si někdo myslí, že přeháním, ať se prosím informuje na ministerstvu práce a sociální věcí.

R. Mayer 29.11.2017 10:48

Re: Obrácená pyramida

Jsou i průhlednější věci. Kolik úředníků se uživí tím, že kdejaký doklad (OP, pas, řidičák...) platí jenom 10 let?

M. Mikulec 29.11.2017 16:32

Re: Obrácená pyramida

Občas se musí i obnovit dříve, pokud nevyhovují euronormám.

M. Prokop 29.11.2017 11:54

Re: Obrácená pyramida

Bohužel nepřeháníte. A ani to EET bych z toho nevyjímal.

D. Polanský 29.11.2017 9:46

Teď se rozjíždí šílený

byrokratický kolotoč kolem GDPR, ochrana osobních údajů. Mluví do toho všichni, aniž by byrokracie jasně řekla, o co jí jde. Pochopitelně některé firmy toho využily, vždyť je to výborná příležitost pro kšeft. Těch školení, poradců, nabídek.

Zavést EET chtělo pořádný kus odvahy a jakési racionální jádro v EET je, ale GDPR je jen a jen o buzeraci.

P. Maleček 29.11.2017 9:13

Copak EET, ale zajišťovací příkazy - to je fičák.

Pravým účelem EET není výbět daní, ale Babišo-socanské rozeštvávání společnosti přes závist a tím nenávist. S dopadem na oslabení a vydírání živnostníků, jako poslední společenské skupiny, kterou stávající státní moc nemá v hrsti.

Ovšem vrcholem byrokratické arogance jsou zajišťovací příkazy snadno zneužitelně k likvidaci konkurence těch, kterým byrokracie slouží. Což Babiš a jeho byrokraté drze předvádí.

Lze se jen "těšit" na to, co teď ze řetězu urvaný Babiš k utužování své moci s pomocí byrokracie vymyslí.

J. Chaloupka 29.11.2017 9:34

Pak, že je Babiš populista,

kdyby jím skutečně byl, tak EET zavádět nebude.

P. Lenc 29.11.2017 10:03

Re: Pak, že je Babiš populista,

Až se pane Chaloupko probudíte, to se budete divit...

J. Jurax 29.11.2017 18:40

Re: Pak, že je Babiš populista,

Je populista - naslouchá hlasu lidu ... :-)

Sázka na závist je v tomto státě sázkou na jistotu. A živnostníků voličů je míň jak zaměstnanců voličů, že ano.

Já zaměstnanec platím daně jak mourovatý a ti živnostníci se ulejvají jak můžou! Všeci kradnú! A tu přijede princ na bílém koni, zavede EET a tudíž pořádek - to je on, mého srdce šampión! A nejvíc řvou ti, co platí daně díky výši svých mezd a díky odpočtům minimální.

P. Lenc 29.11.2017 10:02

Re: Copak EET, ale zajišťovací příkazy - to je fičák.

Přesné!

M. Těhanová 29.11.2017 8:19

A bude hůř!

Takže ti, co něco vytvářejí, a platí daně, se budou muset víc snažit, aby všechny tyto byrokratické příživníky uživili.

B. Rudolf 29.11.2017 2:42

EET a "stát jako firma"

Není to tak dávno, kdy vznikl "nápad" zavést EET v ČR, takže si ještě dobře vzpomínáme na to, že EET prosadili stejní lidé, kteří se rozhodli řídit stát jako firmu. Jenomže demokratický stát je mnohem složitější organismus než firma a není ani vhodné ani správné ho jako firmu řídit.

Otázka tedy nezní tak, zda podpořit politiky proti úředníkům nebo podpořit úředníky proti politikům, ale zní tak, zdali je možné podpořit poctivé a slušné politiky a poctivé úředníky proti zkorumpovaným politikům posedlým touhou po moci a úplatným úředníkům, a jak to udělat.

J. Chaloupka 29.11.2017 9:36

A nezapomeňte, že mu EET pomohli ČSSD s

KDU-ČSL. Dnes se Bělobrádek tváří, jako by v té vládě vůbec nebyl.

D. Polanský 29.11.2017 9:48

Bělobrádek je typický

tichošlápek. Takových jsou miliony.

J. Tachovský 29.11.2017 9:59

Re: EET a "stát jako firma"

Problem neni v tom, ze stat by byl slozitejsi nez firma. Takovy Microsoft bude asi slozitejsi nez nejaky maly stat. Zasadni rozdil je v ucelu. Ucelem firmy je maximalizovat zisk, ucelem statu je urcovat pravidla pro fungovani spolecnosti.

I. Schlägel 29.11.2017 12:30

Re: EET a "stát jako firma"

Ano. A čím více těch pravidel stát v potu tváře vytvoří, tím je společnost méně funkční. No nekup to! Koblihu?

J. Jurax 29.11.2017 18:45

Re: EET a "stát jako firma"

"poctivé a slušné politiky" ...

No dobře. Jistě takoví jsou. Ale jsou jako yeti - všichni o nich mluví, ale nikdo je ještě neviděl ...

A poctivé úředníky - co je mi platný poctivý úředník, co poctivě koná podle hovadin a zbytečností politiky prosazených, nemoha jinak ...

J. Pospíšil 29.11.2017 2:06

Moc se mi líbí skučení úřednictva

obcí a krajů nad tím, že mají mít, stejně jako poslanci, senátoři a někteří další z ústředních orgánů majetková přiznání. A jak budou skučet občani, až se to zavede pro všechny.

Každý podporuje regulaci druhých, každý podporuje zvýšení pokut pro druhé, každy podporuje kontrolu druhých.

Jen málokdo si uvědomí, že všichni mimo něj zase podporují totéž pro něj.

Jak srandovní je, že hrdý obyvatel části Prahy s právem parkovat ve "své" modré zoně si neuvědomuje, že sice bude mít zaparkované auto, ale přestane s ním jezdit, protože přijede jen do modrých zón jiných obvodů nebo měst, kde parkovat nebude smět, nebo za hodně mastný peníz. A tak se bojem o své parkovací místo občané nejen připravili o spoustu peněz, ale také o rovnost jednoho s druhým na ulici. Cizáci ať platí. Málokoho napadlo, že když vyjede z obvodu, je tím cizákem on a že je daleko víc míst, kde není ve svém obvodu a že bude vlastně všude mimo svého obvodíčku cizákem s jediným právem, platit a platit a platit.

B. Rameš 29.11.2017 10:34

Re: Moc se mi líbí skučení úřednictva

S tím vzájemným podporováním hovadin máte pravdu. S tím parkováním si nejsem jistý. Já tedy auto nemám a jezdím MHD, ale do Prahy dojíždí denně 140 000 lidí za prací a dalších 20 000 jako turisté, na nákupy, studenti VŠ atd. To je asi tak jako by sem přijela každý den celá Plzeň. Vážně tu není moc k hnutí. A pokud jedu autem (s kamarády, já ho opravdu nemám) někam do jiného města, platím za parkování stejně, alespoň když chci do centra.

P. Dvořák 29.11.2017 0:22

Potřebujeme vládu proti byrokratům,

ale budeme mít byrokraty pro byrokraty.